Vysoké hodnoty červených krviniek: Možné príčiny a skúsenosti?
Dnes mi náhodne pri odbere krvi zistili veľmi vysoké hodnoty červených krviniek. A hematologička mi kázala iineď sa objednať na vyšetrenie. Chorá nie som ani po chorobe,ani lieky neberiem,len na záhu a občas vitamíny. Pýtala sa ma či nemám,alebo som neprekonala trombózu. Nikdy som s tým nebola takže nemám. Zvýšené trombocyty mávam,ake vždy mierne zvýšené a nikto to nikdy neriešil. Predtým som naopak mala nízky homoglobín.Brala sim železo a už to bilo aj je ok.
Neviete čím to môže prosím byť? Máte skúsenosti? Pani doktorka mi povedala,že sa urobí podrobné vyšetrenia Tuším sleziny,pečeň a odber kostnej drene ak bude treba..Nechápala som až..nečakala som to vôbec.
@majamat Netuším povedala hematologička,že veľmi vysoké a ze sa mám čím skôr objednať k nim. Najlepšie hneď. To bolo pri darcovstva krvi.
@majamat Takže som pila predtým .
@majamat Neviem. Výsledky mi lekárka nedala a boli by mi nanič výsledky,keďže neviem o tom nič. Ale pracuje na hematológii celé desaťročia a je najlepšia lekárka (bývalá primárka)a ked povedala,že sa mám hneď objednať k nim tak sa objednam. Ale neviem s čoho to môže byť...
@majamat Ja som bežne mala vyššie aj predtým ale v norme nik neriešil.Nad hranicou vždy, ale nič nezvyčajné .
Určite treba vyšetriť môže sa jednať aj o krvácanie
@andrejka1974 Paradox je,že už nekrvácan vôbec. Som v prechode Kým som mala silné krvácanie tak som mala problém. Ale keď som užívala železo upravilo sa.Vlani som uz takmer nekrvacala a vtedy som opäť mala zle.Potom som bila ak darovať krv a ok az doteraz.
@majamat Uvidím keď pôjdem či to bolo nedostatkom tekutín (náhoda)alebo čo mi povedia. Ďakujem za rady. Možno mám nejaký zápal v tele (niekedy to tak cítim)bolia ma stále kĺby,svaky ,hocikde na tele a nedávno koleno len tak.Aj nohy ,ruky,chrbát,ramená akoby som mala nejaké reumatické. Ale nebola som s tým nikdy u lekára. Nie som ten typ čo zo všetkým behá po lekároch. Skôr keď je zle siaham.po tabletke a natieram Veralom.
@majamat Áno tiež si vravím. Uvidím. Ja som kedysi dávno v mladom veku chodila a vydržalo mi to 20 rokov a pred prechodom sa mi začali tie problémy opäť .Teda anemia.Ale liekmi sa upravilo hneď. Nikdy ma neposlalu na hematológiu takže som zvykla aj darovať krv normálne .
@majamat Aha pfuha to tiež nemáte ľahké. Máte to aj vy dosť . Hrozné tie choroby.
Ja som tiež práve preto nechodila dvadsať rokov. V mladosti som nemohla a skúsila som len po vyše 29 rokoch. Lebo začal chodiť môj syn a strašne som chcela. A napodiv som prešla vždy. Az vlani raz nie.Mala som homoglobín 100 Ale vybrala som železo a bolo dobre. Az doteraz.
@majamat A čo Vám to spôsobuje ,že máte také vysoké? Ja zase vyššie ako vyše 130 nikdy nemávam.Aj keď som brala železo. Ale 130 je super .
@majamat Aha tak máte aj vy máte takéto problémy .Ja som bola v mladosti v nemocnici. Nevedeli mi už ani zmerať železo také nízke. A príčinu nikdy nezistili. Až na silné krvácanie v mladosti. Ukončili to tak,že stresom. A ako som dala výpoveď v práci (veľmi ma stresovala)som mala pokoj.,celé roky.Nikdy ani počas tehotenstva ani po pôrodoch dokobna ani po potrate kde som takmer vykrvácala to nik neriešil. Dokonca aj krvácanie na mňa ako som bola zvyknutá z mladosti sa upravilo pôrodom. Až pred menopauzou ako som začala extrémne a dlho krvácať som prvý krát zistila (náhodne )ze mam veľmi nízko železo.Ake tabletky vždy zabrali A v pohode som chodila darovať aj krv.A pevne verím,že nezistia nič a ešte aj budem,.Držte sa a hlavne veľa zdravička.
Ja pracujem na oddelení kardiológie a akurát včera sme mali príjem, pacient s hemoglobínom 190 🙉 pritom mladý chlap. Takže dnes má vyšetrenia, má nasadený Clexane. Ďalej neviem, sama som zvedavá, ale dosť to doktori riešili, že má hrozne vysoký hemoglobín 😬
@majamat no škoda, že autorka nevie presné hodnoty. Ale tak treba si to dať vyšetriť. Ja zas mám anémiu a teda väčšinou nizky hemoglobín, nedávno mi namerali 95 čiže železo beriem stále 😄 vysoký som ešte nemala
Ale vravíš že máš veľa červených krviniek môže to byt buď zápal v tele problémy so srdcom viaceré ochorenia alebo kostná dreň vytvára veľa treba všetko poriadne vyšetriť anexia to nie je vtedy je malo krviniek
@lneviemmeno Ďakujem za odpoveď. Hodnoty neviem to mi povedala pani doktorka len pri odbere krvi.Že mám sa objednať k nim na hematológiu,že som mala veľmi vysoké červené krvinky .Ja som mávala problém s anémiou a železo aj pod 80 viac krát. Ale po uživaní liekov sa vždy upravilo a dokonca som chodila darovať krv. Nebola som pavientkou hematológie.Len veľmi dávno v mladosti a 20 rokov som mala pokoj.
Raz sa mi stalo,že som neprešla mala som homoglobín 100 tuším aie liekmi sa upravilo. A to už vôbec nekrvácam.
@andrejka1974 nemám problémy so srdcom. Chodím pravidelne ak na preventívky každý rok aj z práce. Zápal v tele to neviem..
Však uvidíš vo ti povedia môže to byt všeličo
Zatiaľ som nevolala zavolám budúci týždeň. Neviem ako dlho sa čaká na vyšetrenie a uvidím. Možno to nebolo ani nič vážne a možno som málo pila.
. Mna to veľmi prekvapilo sj zaskočilo.
Vôbec som s tým nepočítala. Naozaj poctivo beriem vitamíny,jem dosť ovocia,zeleniny a nebola som od jesene chorá ani po chorobe. Tak aj preto som sa nevypytovala na presné hodnoty. Práveže mi skôr vysvetlila,že sa urobia nejaké podrobnejšie vyšetrenia krvi aj sono sleziny a nepatam sa už viac. Zaskočilo ma to dosť. Veľmi som chcela darovať tú krv.
@andrejka1974
@lneviemmeno
@majamat
@andrejka1974 Áno. Ja viem takto sa to nedá určiť.A možno uz bude dobre .
aku hodnotu ste prosim mala ,chodite na hematóogiu s tym?
@mattuliatko30 dobrý deň. Ja chodím na hematologiu a zistili že mám esenciálnu trombocytémiu- veľa trombocytov. Užívam Anagrelid ale ani tak to nejde dole ako by malo. Chcú mi pichať Pegasys 185 ale neni nikde…
@mattuliatko30 Ak je to smerované mme tak naopak už som mala veľmi málo červených krviniek. Anemia.