Život s mladým človekom po mozgovej príhode
Dievčatá a ženy,je tu prosím nejaká čo by mi vedela povedať ako treba pristupovať k človeku po slabej porážke? Ešte je len v nemocnici a ja som už na nervy 🙈 neviem čo všetko môžem tolerovať a aký prístup zvoliť.
@tenerifka tak to aby som si to rovno hodila🙈 lebo už teraz nezvládam jeho reči a správanie...a bohužiaľ moja trpezlivosť tiež nie je nekonečná,ale Boh mi je svedkom že sa snažím...ale keď bude doma a bude to pokračovať v rovnakom duchu tak neviem čo spravím;( ide o môjho muža a všetko by sa dalo zvládať keby som není na rizikovom a jeho nálady mi naozaj neprospievajú...báť sa o neho,o dieťa, o všetko 😭
@natalia912 on za to predsa nemoze, je to chory clovek, ktory sa bude teraz snazit dostat znova do normalu-v ramci moznosti. V manzelovej rodine mali tazku mozgovu porazku u mladeho cloveka, teraz po 2 a pol rokoch je to uz ovela lepsie ako na zaciatku, je to proces, on sa ale musel ucit nanovo chodit, hybat rukou, rozpravat....dal sa dokopy ta na 60-70%, ale uñho islo o zivot
@tenerifka ja viem že za to nemôže :( o to je to horšie ... Cítim sa ako necitliva mrcha...
Vieš čo možno ti pomôže môj názor prežívam niečo podobné. Človek sa cíti zrazu menejcenny veci co doteraz zvládal sú pre neho veľmi ťažké. Hrozný pocit nevedieť sa o seba postarať ani o blízkych o ktorých si sa staral dovtedy ty. Dobre by bolo prispôsobiť mu izbu aby mal možnosť aspoň trošku sa o seba starať sám aspoň čo zvládne. Nevycitat mu nič ale ho utesovat aby sa tešil na bábätko co sa narodí... Bude mať cieľ. A keď ta bude hnevať a otravovať keď ta bude pýtať piť jest umyť treba si uvedomiť ze sam to nezvládne treba byť tolerantná.
No takto, zacnem realisticky, toto je moja parketa. Od 2006 som v neuroscience, mala som 4 roky prestavku, ked som bola na op salach, recovery, nieco ako vasa reska na slovensku.
Poslednych 5 rokov som na neuro rehabilitacii ako sister.
Takze. Polovica parov sa po porazke rozide, rozvedie, leno nie vsetko sa da zvladnut.
Ak si myslis, ze to nezvladnes, hlavne teraz, led si na rizikovom, tak hladaj ine alternativy, ako by si sa mala o neho starat. Nemozu pomoct rodicia, surodenci, ADOS...? Ak ma cognitivne problemy, tak stratis detstvo svojho dietata. Tu nejde teraz o to, ze v dobrom AJ zlom, tu ide teraz o teba, ci to das.
No, ale zacneme z kraja.
V ktorej tepne mal porazku , zistili jej pricinu? Co ja viem arytmia, factor zrazania a podobne?
Ako sa pohybuje? Prejde? Je na voziku? Ako sa dostane na vozik? -hoist, Sara steady, oxford standing hoist?
Otoci sa sam na posteli?
Dokaze sa umyt, osprchovat , obliect? Sam, a pomocou, ak ano, aky rozsah ma pomoc?
Continencia, unika mu moc, stolica? Ak ano, je na bowel/toilet management? Ak ma catheter, aky je plan?
Strava a prehltanie. Moze jest normalnu stravu a pit bezne tekutiny? Musi byt krmeny? Zabehava mu? Ma NGT, PEG, RIG?
Rozpravanie a myslenie- rozprava a vie, co rozprava? Rozumie, ked mu nieco hovoris?
Rozumie obrazkom, citanemu textu?
Dokaze si privolat pomoc, zavolat na sestru, ked nieco potrebuje?
Ma depresiu? 70% porazenych ma depresiu.
Dokaze byt sam a je to bezpecne? Neublizi sebe alebo okoliu? Nevypadne a voziku, a postele?
Toto je len cast otazok, ktore musia byt zodpovedane predtym, ako pojde domov.
Drzim palce
Môj svokor mal, mierne ochrnutie. Všetko ale zvládal sám. Ja viem len jedno. Nelutuj prilizť. Nielen on potrebuje pochopenie ale aj ty máš svoje potreby. Takže ho zatazit aj chodom domácnosti.
@natalia912 môj manžel je rok po mozgovej je ochrnutý na ľavej strane a je to veľa na psychiku.pravdu povedať stavy sú niekedy dobré niekedy zle.oni za to nemôžu
Ak sa rozhodnes, ze to zvladnes, tak toto sme pred covidom ponukali mi.
Neobmedzene navstevy cez den, podielat as na starostlivosti o pacienta. A ver tomu, ze ked sa to nadrilujes na oddeleni, o to jednoduchsie to mas doma.
Taktiez, chodit na physio, speech and language therapist, OT, psycholog..., aby si mu dokazal porozumiet a hlavne s nim cvicit.
Ty si hlavne vedomosti, ze si tehotna, za chvilu matka novotodenca, co je cistu zahul sam o sebe.
@oslo1 prejsť prejde a tvrdí že všetko zvládne sám aj chápe čo mu hovorím či píšem,len on ťažšie rozpráva a sem tam nejaká predlozka či slovko vypadne...z tejto stránky nemám strach...bojím sa na ten dopad na jeho správanie a nálady a takéto veci...lebo to mám pocit že si neuvedomuje vyznam svojich slov a činov a mám dojem že si celkovo neuvedomuje závažnosť situácie...silou mocou chce šoférovať uz domov z nemocnice...nejak som ho uchlacholila že najprv nech sa rozcvici,nech to nesili,že to auto neponáhľa,že to nie je žiaden problém...ale on si ide stále svoje...
@majka287 veď presne tohoto sa ja bojím...že záťaž na psychiku je ukrutna a ja momentálne nie som v stave to dať len tak... najväčší problém je to,že vôbec neviem čo mám čakat a to ma desí
@hipuska taký mám aj plán,že čo sa bude dať nech určite porobi, pomôže,že ho nemôžem nechať sa ľutovať a utápať sa v sebaľútosti
@ivka21 ja sa snažím na všetko toto pripravit ale keď človek vlastne nevie čo bude a aké to bude...ide ma poraziť z toho že neviem ako a či mu budem vedieť pomôcť vo všetkom čo bude treba
@natalia912 auto nebude moct soferovat v ziadnom pripade. Neviem ako u vas, ale u nas sa pri porazke musi odovzdat vodicsky preukaz. Tak toto si zistite. Neviem, ci je to na rok, alebo nafurt, ale rozhodne nebude moct soferovat, pokial mu to lekar nepodpise.
Ludia po porazke stracaju schopnost flexibility a rozhladu.
https://www.autoviny.sk/reportaze/119233/lekari...
Je to tam, choroby nervoveho systemu.
@natalia912 keď nebudeš vedieť pomôcť, sú na to iné možnosti kde sa bude dať pomoc vyhľadať, určite netreba veci robiť nasilu. A hlavne aby si sa nevyťažila ešte aj ty, šetrí sa v rámci svojich možností.
@oslo1 @natalia912 bojim sa, ze system u nas je, zial, nastaveny inak...
Este by mozno pomohla na preklenutie nejakého obdobia (ide o pár týždňov), ziskania casu a tiez zlepseniu samotneho stavu aj "kupelna" liecba. Ja konkretne myslim NRC Kovacova, kde je psychologická, logopedická, LVS (liecebna vychova sebestacnosti) a samozrejme pohybova intervencia v jednom (myslím tým všetky terapie vramci jedneho zariadenia).
@natalia912 Obráťte sa na dobrého homeopata, ktorý bude riešiť komplexne tento stav, homeopatia dokáže zlepšiť stav a zmieniť následky až o 70%, myslím že to stojí za to 😇. Môžem vrele doporučiť napr. Vladimíra Petrociho, Tomáša Výbocha či Janette Bakajsovú. Držím palčeky 🍀.
Manžel bol min rok v kovacovej a je oveľa lepší ako keď prišiel domov po mozgovej,teraz riešime Lehnice tak uvidíme či schváli poisťovňa 😔
Ked je mlady a mal ju miernu. Do par tyzdnov moze byt v povodnom stave. Cvicit a zohnat logopeda.
@gigie24 dufam,ze to nemyslis vazne. Mozgova prihoda a homeo???!!!🤨😡😡😡
@stanulienkat Nemáš zrejme skúsenosti s takouto liečbou, možno by si nemusela súdiť pokiaľ nemáš vlastnú skúsenosť... Homeo vie eliminovať následky aj iných postihnutí až do výšky 60-70%. V mojej rodine vyliečená cukrovka - úplne vyliečenie, crohnova choroba - úplné vyliečenie a v blízkej detský autizmus o 80%, následky ochrnutia u známeho zlepšené o 60%. Samozrejme nech sa každý lieči ako cíti 😊
@oslo1 ja som po porazke, mam 40 rokov a nikto mi vodicsky neodobral a ani mi nikto nehovoril ze ho treba odovzdat. U epilepsie ano, ale po cievnej mozgovej prihode som o tom este nepocula.
@amarilka26 ja neviem, ake mate obmedzenia na Slovensku, v UK sa po porazke, mozgovych operaciach a podobne odporuca kontaktovat DVLR a vratit vodicak
@tenerifka a teraz normálne chodí?Čo mu pomohlo?
@dannniellla chodi, ale s pomocou palicky, kriva na jednu nohu. Jednu ruku ma funkcnu tak na 20% a moznost zlepsenia minimalna. Musel sa naucit pouzivat lavu ruku. Dokaze citat, ale nedokaze pisat. S mobilom a pc mu to ako-tak ide. Mentalne rozumie uplne vsetko, stale mu to pali(vzdelany clovek) a vsetko si pamata, co bolo pred porazkou. Rozpravanie je vsak tak na 50-60%,nedokaze vyslovit vsetko co chce, musi si pomahat mobilom, aby ostatni pochopili, co chce povedat. Vodicak musel odovzdat, ale ma malu elektricku trojkolku, ktorou sa presuva. On vsak mal prasknutu cievu a masivne krvacanie do mozgu, ak by nebol do 30-40 minut na operacke, tak by neprezil

@natalia912 velmi zalezi od aktualneho stavu, kazdy pripad je iny. A takisto od tvojho vztahu k danemu cloveku, je ine, ak ide o syna ci manzela, a ine, ak o stryka. Dopredu sa vsak priprav na moznu zmenu v spravani, velakrat nesadnu na zaciatok lieky a treba ich zmenit. Pristup-jemny, zdrzanlivy....na to prides postupne