icon

Poradňa: Ako správne nosiť deti?

elinka27
16. máj 2012

Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.

abnka
2. jún 2012

@pele vyskúšaj šatku na mesačného a pozri si tie kolísky. Ergo ti ešte neutečie. Večer keď si nájdem čas si pozriem tvoj opis problému lepšie, teraz som tu len na skok. Ale v ergovložke vám už aj pomaly teplo, je to fakt perinka.... Ale je to najlepšia novorodenecká vložka, akú ponúkajú ergonosiče.
Akú máš šatku ?

ikke
2. jún 2012

@pele moje oblubene koliskove video, ale mozno ho sem uz aj niekto dal... 😅

https://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0

(a bonus k tomu:

https://www.youtube.com/watch?v=8SsvO_SCBc4

😀)

zdenka99
2. jún 2012

@ikke Je to aj moje obľúbené video a v podstate vďaka nemu sa nosíme. Som si povedala, že keď to zvládne on v takej pohodičke, tak prečo ja sa stresujem dopredu. Naozaj veľmi motivačné video🙂

ikke
2. jún 2012

@zdenka99 ja som tiez vdaka tomu videu nosila v koliske od 8. dna, dokonca aj moj manzel sa to podla neho naucil a nehanbil sa chodit omotany satkou 😅 😵

amulienka
2. jún 2012

@ikke skvele video, ja mam indicku satku, ale ta nie je taka elasticka takze jemu sa to dobre viaze, ked moze tak natesno. a ked ja davam vzor kriz, tak to sa tazko triafa ta volnost, aby sa na mne potom netlacila. dufam, ze casom to vyuzijeme, este sa nevie tak dobre drzat, aby som ju mohla nosit viac ako 20 minut aj ona je uz nervozna potom, no mame aj ine nosice doma, na take traky sedacky a co ja viem co, od satky som lepsie este neskusala. to proste drzi tak ako ma.
a tiez sa stretavam s nazormi, ze dnesne mamicky ledva mesiac vydrzia s detmi v perinke, no ja neviem, mne za mesiac z tej perinky za 1. vyrastla, za 2. sa velmi potila (a to bol marec) a odvtedy sa tak cini, ze uz cakame ze bude aj chodit v 6. mesiaci :D

ikke
2. jún 2012

@amulienka mne to tiez s pevnou satkou chvilu trvalo, kym som sa naucila akolko mam nechavat volnost. a este aj ten chlapik na videu je chudy jak palica, to je maloktora zena tak kratko po porode 😀
inak nikdy som sa napr. nenaucila dotahovat a uzol som si vzdy viazala na bok, nie dozadu, lebo to mi bolo nepohodlne.
teraz k druhemu som si kupila elasticku satku, ktora mi preklenie obdobie od narodenia po manducu (moj starsi chcel byt vo zvislej polohe az naozaj niekedy okolo 3-4 mesiacov). na elasticku satku ma vlastne tiez inspirovalo toto video a aj fakt, ze teraz budem mat letne dieta, tak uvidime, ci sa moje predstavy naplnia 😅

elinka27
autor
3. jún 2012

damy @zuzanockamt a @abnka, @lakte sa o vas "postaraju" smerujte prosim dotazy priamo na nich. Ja sa lucim 🙂
ak by nieco som tu diana.eliasova@nosmesa.eu 😉

alohim
3. jún 2012

chcem sa opytat na to kedy zacat s nosenim po SC, maly ma 12dni, uvazujem o Manduce, kvoli tomu, ze som pohodlna na viazanie a nosit chce aj manzel. Je Manduca vhodna aj pre take male babo hoci ma novorodenecku vlozku - ma nieko skusenost? moj maly ma 4,6kg

nadja11
4. jún 2012

@alohim Manducu sme mali aj my hned od narodenia , s tou vlozkou je tam pevne prichytene, pochvaloval hlavne ocino, ze nevyzera ako buzer.....s tymi satkami. 😉

abnka
4. jún 2012

@alohim ahoj, pri nosení tak malého dieťaťa v MDC treba dávať pozor na chrbticu, pretože nosíš vo vertikálnej polohe, tak aby nebola vykrivená do strán. Moje skúsenosti sú, že nikdy si nepouťahuješ tak malé bábätko natoľko aby nemalo miesto sa skriviť.
Ja osobne odporúčam elastickú šatku + manducu na neskôr. K nám do predajne došlo veľa ľudí teraz na jar, ešte s menšími bábätkami, že oni chcú Manducu, a málokomu to sadlo s tou novorodeneckou vložkou.
Môžeš to spraviť tak, že si kúpiš mdc, vyskúšaš ako ti to sedí a ako to vyhovuje bábätku a potom uvidíš či je to ok alebo dokúpiš na prvé mesiace elastiku.
Osobne ak by som si mala vyberať medzi novorod. vložkami , tak tá od Erga je najlepšia. Ale je to "perinka" takže keď bude teraz v lete teplo tak sa uvaríte.

Noseniu po SC sa neboj, kľudne môžeš začať. Nemusíš to zo začiatku nejak preháňať , ak by si ešte cítila jazvu.

scharka1
4. jún 2012

Super je Manduca a Tula. U Manducy je jediná nevýhoda design, ten se mi fakt nelíbí, mohli by s tím něco udělat. Tuly jsou krásné a i se výborně nosí.

pele
4. jún 2012

@abnka takze ked budem viazat kolisku podla tohto videa, tak najlepsia je elasticka satka? Ja mam doma uz to ergo a este satku, ktora je myslim pevna, aj ked trosku pruzi (ako rozoznam elasticku od pevnej?), neviem, ci sa mi chce investovat este do dalsej satky len kvoli dalsim 6 tyzdnom...myslis, ze s pevnou by sme to nezvladli? Aj ked je to lakave, lebo ju nosim zatial v ergu, kedze ine nositko nemam (satku si vyzdvihnem u rodicov az cez vikend), len sa nemozem az tak pohybovat, napr. predklonit pohodlne a tiez si ju tam musim casto upravovat, co je dost nepohodlne...
Inak k tej teplej vlozke na leto, mne nevadi, lebo aj tak casto pofukuje vietor alebo sa miestami schladi, takze nakoniec som rada, ze ju mam, chrani babo, ktore je len vo velmi lahkom obleceni.

abnka
4. jún 2012

@pele elastická vyzerá ako tričkovina. Pevná šatka je tkaná.
Určite to zvládnete s tou šatkou, ktorú máte doma, či už je pevná alebo nie. Popozeraj si tu videá kolísok, pár strán dozadu som ja dávala moje obľúbené kolískové video . A len trénovať a trénovať .

Inak skús sa odfotiť , ako máš bábo v tom ergu, a čo je tam vlastne zle. Odkiaľ si ? V rámci západného slovenska by som sa ti na to vedela prijsť pozrieť. 😉

abnka
4. jún 2012

@pele a inak ja som viazala kolísku len v pevnej šatke, takže sa to dá v pohode 😉 K elastike som sa dostala až oveľa neskôr a tom som si už len naviazala bábiku aby som vedela ako sa viaže aj s takou šatkou 🙂

abnka
4. jún 2012

@scharka1 Tula má krásne dizajny 🙂 Ja stále hovorím že musím mať aspoň tucet detí aby som všetko mohla povyskúšavať 😀

Inak manduca má teraz nejaké limitky že paradise, obmedzený počet - ale na fotkách sa mi nepáčila ani jedna.

veronika1610
4. jún 2012

@graceful9 moja malá tiež bojovala asi od 4. mesiaca, nechcela sa nosiť tvárou ku mne, chcela všetko vidieť, ale nepovolila som, zvykla si, teraz už má ruky vonku, tak sa zabaví aj s hračkami pri nosení a v pohode je tvárou ku mne. vždy sa musím natočiť, aby videla autíčka a všetko je ok 😀

monr
6. jún 2012

@cervena_vila až teraz som si všimla, prepáč. fotku nemám, ale viazala som ju do dvojitého kríža podľa tohto úväzu:

https://www.youtube.com/watch?v=z01zyCWuKoA

akurát, že jej poriadne trčia nohy so šatky. Ale vidím, že @abnka už poslala iný link. záleží na tom, aký úväz na kolísku budeš preferovať. V elastiku som na mimino využívala kríž s kapsou, teraz na veľkú babu občas na kolísku dvojitý kríž. 😉 už v pevnej šatke

boka79
6. jún 2012

@elinka27

Ahoj chcem sa opytat, dostala som radu , viazat kolisku pre starsie deti, koli cicikovaniu, mozem to praktizovat? A potom som sa este chcela opytat, mam aj ergo nosic Bondolino, ako dlho mozem nosit v satke? Kedy prejst na nosic?
teraz sa este neda, lebo to ma dost siroky pruh medzi nozickami, ale neskor mozno..

strociatka
6. jún 2012

ahojte, podlahla som aj u druhej dcerky noseniu, je to vsak strasne tazke babatko (5 mesacna mala 9 kil, teraz si ani netrufam odhadnut) tak som si namiesto satky tentokrat zaobstarala nosic - kupila som bobu 3g - http://www.klingacik.sk/catalog/2055/boba-3g---... a teraz k veci - mala mi obhryza tie ramenne pasy, vobec neviem co mam robit, vypluje dudu a hryzie ako bobor, neviem tomu nijak zabranit, nemate napad? Hodne drahy nosic na to, aby si na nom skusala zuby 😠 Zatial som vzdy ukoncila nosenie, ale takto sa nosit vobec nebudeme, len co ju tam dam, hned sa bobor pusti do akcie...

zuzanockamt
6. jún 2012

@strociatka na manducu existuju original ochranne pasy na tie popruhy, takze bud skusit tie, ci by nepasovali aj na bobu, alebo skusit usit ... ine riesenie nevidim

strociatka
6. jún 2012

@zuzanockamt to bude asi jedine riesenie, lebo bobor sa nezda... nemas prosim nahodou link na tie ochranne navleky na pasy?

zuzanockamt
6. jún 2012

@strociatka http://www.ekoplienky.sk/product/chranice-popru... ... malo by to teda pasovat aj na ine druhy nosicov, nie len na manducu

strociatka
6. jún 2012

@zuzanockamt jeeeej, ja som ale trdlo, ved z tejto stranky mam aj plienky - ja som okrem nosicky aj latkarka, ale toto som si vazne nevsimla, este ze som tu k Vam do temy zabludila 😀 😀 😀

dvojcata2
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
7. jún 2012

@dvojcata2 prepac, ale do poradne patria vyhradne prispevky tykajuce sa nosenia a tvoja ziadost o hlasovanie je proti pravidlam fora

zuzanockamt
7. jún 2012

@boka79 v satke mozes nosit dokedy chces, ci uz male babo alebo aj starsie batola ... nosic by som zacala pouzivat pri babätku, ktore uz udrzi hlavicku ... osobne som v manduce zacala nosit okolo 4-5 mesiaca, ale stale sme mali aj satku a intenzivne sme zacali nosic pouzivat az ked mal syn okolo roka, to uz som do satky davala zriedkavejsie

boka79
7. jún 2012

@zuzanockamt
dakujem za odpoved 🙂

boka79
8. jún 2012

@abnka
@zuzanockamt ahojte baby, ja som sa este chcela opytat, ako to je z vasich skusenosti, mna kazdy odradza, ze nosenim dieta rozmaznam a ze potom sa odo mna ani nepohne , nebude chciet ani k babke, k nikomu, ja osobne si to nemyslim, ale je to naozaj tak? Su na to nejake studie, ?lebo ja ho rada nosim a skor sa mi zda, ze je to navykove pre mna 😉

abnka
8. jún 2012

@boka79 určite sú štúdie, skúsim večer pozrieť, asi budú len zahraničné. Nosením ale dieťa nerozmaznáš, je veľa detí čo sa pýta na ruky a chcú sa nosiť či rodič používa šatku alebo nie. Naopak nosením prispeješ k tomu že dieťa sa skôr bude chcieť odpútať a "ísť si po svojom".
No , ak nebude chcieť ísť k babke ani nikomu, tak babke a okoliu podaj nosič a môžu veselo nosiť 😀 mne takto argumentovala svokra, že je to môj ciciak a že ona si ho chudera teraz neužije, lebo nemá dudel, vkuse mi len na prse visí a ona nemôže kočíkovať, lebo potom vreští.... čo som to ja za mater 😀 😀 😀 tak som ju aj s dieťaťom zabalila do šatky a odvtedy je ticho 😉 pravda je že už som ju nikdy viac do tej šatky nenatlačila ale aspoň mám blbým rečiam pokoj ....

abnka
8. jún 2012

@boka79 inak mne po pôrode strašne chýbalo brucho 😀 a keď som si ho uviazala , tak som sa normálne upokojila že "fuuuu brucho je späť" a cítila som sa pohodlnejšie 😀 😀 😀 celé moje okolie zúrilo , obidve strany starých rodičov, že sa môžu na malého len pozerať.... som ho nedala tak do mesiaca a pol nikomu do rúk 😀 a teraz má krásny vzťah so všetkými štyrmi , o nič neprišli 🙂