Poradňa: Ako správne nosiť deti?
Všimli ste si, že na uliciach pribúda počet mamičiek, ktoré svoje deti od narodenia nosia v šatkách a ergonomických nosičoch? Stretávajú sa s rozličnou škálou reakcií okolia. Jedna skupina s nadšením matky podporuje. Nájdu sa i rozhorčení, ktorí nosiacu mamičku upozorňujú, že dieťatu ničí chrbticu, kriví ho, vláči ho, má ho dať pekne ležať rovno do kočíka.
Kde je vlastne pravda a čo je správne?
Táto diskusia ma cieľ pomáhať a informovať o tom, čo je nosenie, ako sa správne nosí a akých chýb sa pri nosení vyvarovať.
@abnka @majdula dakujem 🙂. No s tym kojenim musim nieco vymysliet 🙂 . Doma sa kojime po leziacky, ale ked ju vezmem na lezato na ruky kojit, tak sa dooost vrti a potom sa nahlta vela vzduchu. V satke som skusala vo vertikalnej polohe par tyzdnov dozadu, ale sa mi cely uvaz rozbabral 😒 , asi v elastickej satke je to horsie 😒 . No chce to este naberat skusenosti 🙂 .
@majdula este sa chcem spytat... ten uvaz pri kojeni povolujes, alebo mas satku tak stale uviazanu? Lebo ja mam hlavicku vyssie ako prsia 😅 .
@ramzesa Ja vazu taky vysoko, takze na kojeni malicko povolim, aby se mohli stulit k mlicku. Po napiti a usnuti vetsinou odkladam do postele, pokud neusnou a chci dal nosit, tak zase dotahnu, ale kolikrat to ani neni potreba. Zkousejte, to pujde! Vidis a ja bych si myslela, ze v elastiku to bude jednodussi...
Jinak je asi trosku vyhoda, ze mam mensi prsa a docela vysoko (kdyztak se daji zvednout nahoru k pusince 😉 ), takze se prcek nemusi moc ohybat 😀
@majdula akoze ja mam tiez male, asi najmensie ake su 😅 ... som myslela ,ze vacsie maju vyhodu, ze ich zena povykruca ako treba 😅 ... no, cosi vyskusame, teraz mi to tak nechyba, malu napapam a az tak davam do satky a ked sa vyspinka, uz mam pocit, ze mi z tej satky vyskoci 😅 ... neskutocne natahuje hlavicku a odraza sa nozkami... takze ju vacsinou vyberiem, ak sme doma 🙂 . Ona si sama urci, co chce 🙂 . Ale kedze sa blizia prazdniny, tak by sme niekam aj isli a lepsie by mi bolo nakojit pocas pochodu 😉 . Povodne som mala v plane kupovat manducu, ale nejak pre male babatko sa mi videla viac satka a teraz som si ju neskutocne oblubila 🙂. Je taka "utulnejsia" 😅 . Ale zasa z nosica rychlejsie vyberiem a vlozim spat 😝 .
@ramzesa ja mam rada tento uvaz na kojenie http://nosmesa.eu/video_navod/11/koliska-inak
Toto na STV2ke ste pozerali? Je to o noseni deti a poviem Vam, riadne ma to nastvalo. Akoze nazory ako pred potopou😀 http://www.stv.sk/online/archiv/fokus?date=2012...
@ramzesa ja som nosila tiez od zaciatku vo zvislej polohe 🙂
@zuzanockamt
@ivanka.7 asi nech si babo samo urci nie? 🙂
@ramzesa ja si na zvisly uvaz este netrufam napriklad, nosim v koliske, klby ma mala v poriadku, ved na to som s nou bola na sone a nosim denne v satke tak max. hodinu az dve, lebo mala ked sa zobudi, tak v satke nechce byt, potrebuje rozhadzovat rukami. Takze si vlastne dlzku nosenia reguluje sama. Sem tam ju mam v babyvaku, ale ten pouzivam vyslovene len na uspavanie (lebo z neho sa mi lahsie prelozi do postielky alebo ho len polozim na postel a lahnem si s nou pekne). No a vela ju nosim aj na rukach, ako inak... a tiez ju mam nejaky cas v lehatku, pod hrazdickou, v postielke a na posteli, kde sa spolu hrame. A samozrejme aj v kociku. Ked sa podla mna vsetko riesi s mierou, nemoze to babatku ublizit. Ja sa teraz nezblaznim z toho, ze mi tu niekto bude hovorit, ze na rukach nesmiem nosit zvislo, ked mi mala v klasickej polohe v naruci nevydrzi a na zvislo je spokojna. Ved ju tak nenosim x hodin denne, ale vzdy len chvilku a podopieram ju.
A vobec, vzdy ked pocujem o noseni (akomkolvek) nejaky strasne prisny sud, tak ma ide rozhodit :D Jasne, ze nebudem nosit dieta tvarou od seba a v klokanke, ked dnes existuju ergo nosice a mozem dieta nosit na chrbte a na boku, ale aj ja som bola klokankove dieta a tu som, ziva a zdrava 🙂
@strapco13 starsich som nosila tiez vo zvislej polohe a nemaju ziadne problemy... ale stale sa cosi nove dozviem 😕 .
@duratlicka no, uz len ten zaciatok 😕 .
@ivanka.7 a v com Ta nosili? 🙂...
@duratlicka mne tam chyba na konci to meranie, ked je babo na chrbte. Myslim, ze vtedy je zena menej zatazena, ci?
A odkedy mozem dat babo na chrbat? Od pol roka al. aj skor? Ked mam malu vpredu a varim a ona nespinka, tak sa tak vykruca do strany, aby videla 😕 ... a aj vonku dobreze mi z toho nevyskoci, tak natahuje krk do hora, nech vsetko vidi.
Aka satka je lepsia Hoppediz, Sanami alebo Babydoo?
@ramzesa Na chrbat by sa malo az od pol roka🙂 Ale nemysli si, ze na chrbate vydrzi umyvanie riadov😀 Ta nasa musi byt stale v pohybe, aby to pre nu bolo zaujimave😀 Ale vonku tak krasne spi🙂
@duratlicka moja je este malinka (bude mat 3m), takze umyvanie riadu sa este ako tak da zvladnut... tiez s nou musim hybat na mieste, kym zaspi... ale uz zacina byt hore viac a viac a aj dlhsia zacina byt... o chvlku bude mat nozky v dreze 😀 ... Pockame do toho pol roka a aspon na nejake cinnosti vyskusame ist na chrbat. Ktory uvaz je pre zaciatok najjednoduchsi?
ahojte ja sa len podelim o moje postrehy
nosila som malu v elastickej satke vzdy len zvislej polohe (ma reflux) ked podrastla zacala mi v satke srtasne vyvadzat tak sme presli na mei tai a tam vydrzi hodiny ci uz v predu alebo na chrbate ja osobne si myslim ze je to tym ze v mei tai nie je taka stiahnuta spavat tam ale nechce lebo ona potrebuje priestor
@ramzesa hoppediz je pomerne hruba satka, ale inak podla mna vyynikajuca kvalita - mne osobne sa nosilo lepsie ako v storchenwiege ... babydoo je tiez super, je tensia, ale nosna - cize vhodna aj na teplejsie obdobie a aj na tazsie babo - moj syn ma okolo 13 kg a nemam problem ho uviazat
@ramzesa ja davam malu na chrbat od 4. mes, hlavne na prechadzky, ale aj domace prace obcas.. len som musela vhodny uvaz pohladat, lebo klasicky batoh ju dobre nedrzal (alebo to neviem uviazat 🙂 ). tak sme natrenovali dvojity hammock, a tam drzi perfektne, aj hlavicka sa da jednoducho zafixovat ked zaspi, aj je to super pohodlne na dlhe nosenie.
som si to pozrela, no nejako sa mi to vobec nepaci, ja tam davam maleho prave na spanie do satky..
@boka79 vsetky tie panie v tej relacii mi prisli take starsie, hlavne v nazoroch... ved co tie narody, co nosia skoro stale? 😕 A tie babky, ktore nosili este na dedine si podla mna tiez nemyslia, ze je to zle. Ja mam malu teraz v satke a pekne sa pozera, ako varim.Keby ju mam na rukach, tak nie je rovnejsie a nespravim nic. A co deticky, ktore chcu spinkat len na rukach?
@zuzanockamt cize keby mam volit z tychto, tak hoppediz? A aku dlzku asi? Mam 160 cm a nosim bud 36 alebo 38, kedy ako. Ten batoh alebo hammock asi len z pevnej satky uviazem...

@cacika nieeeee bez body ! 😀 my sa tiež nosíme aj minulé leto, len v plienke (môj expert ešte aj bez čiapky 😒 )