Môže existovať Boh v súlade s vedou?
Ak by som mal zlucit vedu s Bohom myslim ze Boh by mohol existovat, ale islo by o specifickeho Boha ktory :
1: Nema ziadne nabozenstvo. Ani mat nemoze, kedze vsetky v sebe obsahuju rozpory, absurdnosti, a vznikli v urcitom case - nie su to od pociatku ludstva.
2: Do diania sveta/vesmiru nezasahuje, iba ho v tichosti sleduje. Nemoze zasahovat kedze Zem a vesmir sa riadili/riadia nahodnymi javmi, nie premyslenymi
3: Nie je vsemohuci, ale napriek tomu má značnú silu.
4: Nestvoril premysleny vesmir, nas vesmir je len jeden z mnohych vesmirov ktore stvoril. Pri kazdom vesmire zadal nahodne fyzikalne konstanty a potom uz len cakal ako sa budu vesmiry vyvijat. Vytvoril teda mnozstvo vesmirov, kazdy viac ci menej funkcny. To vysvetluje preco nas vesmir ma chyby (prilis velka vzdialenost medzi obyvatelnymi planetami, meteority komety pulsary niciace zivot, mala pravdepodobnost vzniku zivota - drtive % planet su vyprahnute bez zivota, choroby, smrt, nespravodlivost, atd...) Nas vesmir teda nie je premyslene dielo stvoritela, ale len jedno z mnohych jeho vytvorov na zaklade - pokus-omyl. Ci tak tvoril zo zábavy, alebo kvoli pokusom, ťažko povedat.
5: To ci sa mu niekto z nahodne vytvorenych bytosti zapáči a rozhodne sa mu dat posmrtny zivot je uz na nom.
Pravdepodobne bude súdit na zaklade svedomia ľudí, to maju vsetci ludia a vsetky inteligentne bytosti spolocne - kazdy clovek dnes dokaze rozlisovat co druhym ludom robi dobre, a co druhym ludom robi zle.
Navyse pises hypoteyicky islo by o Boha ako keby to neexistovalo... ale v Deizme taky Boh existuje preco potom ta hypoteza? Jednoducho velky neodstatok vedomosti zato moze, co sa tyka tebou zvolenej problematiky.
slovakboy
1: To co tvrdim je viditelne a nie je v rozpore s realitou, takze toto je rozdiel medzi mojimi tvrdeniami a nabozenstvom.
2: 2: Prirodny zakon len znizuje nahodu ale nepotlaca ju. Tento zakon je tu uz od pociatku zeme, a napriek tomu clovek sa hned nevyvinul. Vyvinili sa dinosaury namiesto cloveka. Nebyt stastnej nahody v podobe meteoritu, clovek by tu dnes nebol. mas na mysli Fatimu z roku 1917 ? Ako je ona zdokumentovana, existuje video tancujuceho slnka ? Ak ano ukaz ho, ja som doteraz ziadne take nevidel... a odkial mas to ze to videlo tisice ludi, cital si tisic jednotlivych svedectiev ludi o tej udalosti z dobovych archivov, alebo si si precital len vtedajsi bulvar ktory tvrdil ze to videlo tisicky ludi ? 3: Stvoritel vesmiru nemusi byt vsemohuci. Ja ked vytvorim pocitacovu hru, pre PC postavicky budem tiez Stvoritelom, hoci nie som vsemohuci, a to ani v PC svete ani vo svojom svete.
@anonym_autor rozne nabozenstva su podla mna len roznymi interpretaciami toho isteho Boha. A za mna sa veda a Boh nevylucuju.
@anonym_autor Biblia hovorí kto svet stvoril a hovorí to v jednoduchosti.Lebo Boh to písal skrze ľudí.Ti ľudia ani netušili o galaxiach a svetelných rokoch,ale vedeli kto bol na začiatku
Veda hovorí, akým spôsobom bol stvorený svet, koľko to trvalo,ako sa rozpína vesmír atómy,molekuly atd atd.
Čo sa týka viery,20 rokov som veril, že Boh je, chodil som do kostola a ku sviatostiam.Neublížilo mi to,ale ani nepomohlo.
Potom prišla zmena, keď som na jednej trojdnovej duchovnej obnove zažil " živého Ježiša Krista" skrze prítomnosť Ducha Svätého a ten prišiel skrze modlitby tých ľudí, čo viedli tú obnovu.
Zažil som, že ma Ježiš Kristus miluje, že je blízko mňa, doslova nebo na zemi.A túto skúsenosť s živým Ježišom Kristom si vyše 20 rokov upevňujem v " živom" kresťanskom spoločenstve. Príklad stretávame sa raz mesiac na chvalovom modlitebnom stretnutí a plus keď sú stretnutia ohľadom manželstva, výchovy detí, a rôzne témy. A môj život sa vdaka tomu zmenil.
Keď chceš vedieť, či Boh existuje a ako sa dáva spoznať,daj si YouTube, vyhľadaj napríklad God Zone daily - na začiatku týchto podcastov vždy hovoria hostia ako stretli " živého Ježiša Krista" nielen babkin dedinský náboženský folklór.A ako to zmenilo ich životy.
@anonym_autor Biblia hovorí kto svet stvoril a hovorí to v jednoduchosti.Lebo Boh to písal skrze ľudí.Ti ľudia ani netušili o galaxiach a svetelných rokoch,ale vedeli kto bol na začiatku
Veda hovorí, akým spôsobom bol stvorený svet, koľko to trvalo,ako sa rozpína vesmír atómy,molekuly atd atd.
Čo sa týka viery,20 rokov som veril, že Boh je, chodil som do kostola a ku sviatostiam.Neublížilo mi to,ale ani nepomohlo.
Potom prišla zmena, keď som na jednej trojdnovej duchovnej obnove zažil " živého Ježiša Krista" skrze prítomnosť Ducha Svätého a ten prišiel skrze modlitby tých ľudí, čo viedli tú obnovu.
Zažil som, že ma Ježiš Kristus miluje, že je blízko mňa, doslova nebo na zemi.A túto skúsenosť s živým Ježišom Kristom si vyše 20 rokov upevňujem v " živom" kresťanskom spoločenstve. Príklad stretávame sa raz mesiac na chvalovom modlitebnom stretnutí a plus keď sú stretnutia ohľadom manželstva, výchovy detí, a rôzne témy. A môj život sa vdaka tomu zmenil.
Keď chceš vedieť, či Boh existuje a ako sa dáva spoznať,daj si YouTube, vyhľadaj napríklad God Zone daily - na začiatku týchto podcastov vždy hovoria hostia ako stretli " živého Ježiša Krista" nielen babkin dedinský náboženský folklór.A ako to zmenilo ich životy.
@anonym_ef6359
Bol si niekedy svedkom nejakého zázračného uzdravenia alebo nejakého znamenia v tom tvojom spoločenstve ?
Ja som dosť analytický človek, vedu beriem važne a každý nový objav ma fascinuje, ale rovnako som aj veriaca.
Podľa mňa ty vieru vnímaš prehnane jednostranne a jednoducho. Napríklad čas je úžasný príklad. Celú realitu chápeme cez plynutie času, preto je pre nás prirodzené predstavovať si, že aj Boh funguje rovnako. Lenže už samotná fyzika ukazuje, že naše intuitívne predstavy o priestore a čase nie sú úplne také jednoduché, ako sa zdajú. Existujú seriózne teórie, ktoré skúmajú, či čas nie je na najhlbšej úrovni skôr vlastnosťou nášho vesmíru než absolútnou kulisou reality. Keďže sme obmedzení nedokážeme vnímať iný pohľad na čas, teda zatiaľ. A rovnako vnímame aj Boha. Dali sme mu naše vlastné ohraničenia cez ktoré sa na neho pozeráme. Lenže pohľad na Boha môže byť oveľa hlbší a komplikovanejší.
@anonym_autor veda od nepamäti existuje bez Boha, pretože je exaktná. Boh je blud pre tých, ktorý potrebujú v živote barličku.
@anonym_autor
Takže podľa teba by šlo o špecifickeho Boha , ktorý by sa musel prispôsobiť všetkému o čom píšeš v tvojich piatich bodoch
Len vtedy by si MU dal šancu ?
Kam sme sa to dostali
Ja som dosť analytický človek, vedu beriem važne a každý nový objav ma fascinuje, ale rovnako som aj veriaca.
Podľa mňa ty vieru vnímaš prehnane jednostranne a jednoducho. Napríklad čas je úžasný príklad. Celú realitu chápeme cez plynutie času, preto je pre nás prirodzené predstavovať si, že aj Boh funguje rovnako. Lenže už samotná fyzika ukazuje, že naše intuitívne predstavy o priestore a čase nie sú úplne také jednoduché, ako sa zdajú. Existujú seriózne teórie, ktoré skúmajú, či čas nie je na najhlbšej úrovni skôr vlastnosťou nášho vesmíru než absolútnou kulisou reality. Keďže sme obmedzení nedokážeme vnímať iný pohľad na čas, teda zatiaľ. A rovnako vnímame aj Boha. Dali sme mu naše vlastné ohraničenia cez ktoré sa na neho pozeráme. Lenže pohľad na Boha môže byť oveľa hlbší a komplikovanejší.
@777januska777 úplne s tebou súhkasím, asi máme podobný názor na vieru a vedu.
slovakboy
1: To co tvrdim je viditelne a nie je v rozpore s realitou, takze toto je rozdiel medzi mojimi tvrdeniami a nabozenstvom.
2: 2: Prirodny zakon len znizuje nahodu ale nepotlaca ju. Tento zakon je tu uz od pociatku zeme, a napriek tomu clovek sa hned nevyvinul. Vyvinili sa dinosaury namiesto cloveka. Nebyt stastnej nahody v podobe meteoritu, clovek by tu dnes nebol. mas na mysli Fatimu z roku 1917 ? Ako je ona zdokumentovana, existuje video tancujuceho slnka ? Ak ano ukaz ho, ja som doteraz ziadne take nevidel... a odkial mas to ze to videlo tisice ludi, cital si tisic jednotlivych svedectiev ludi o tej udalosti z dobovych archivov, alebo si si precital len vtedajsi bulvar ktory tvrdil ze to videlo tisicky ludi ? 3: Stvoritel vesmiru nemusi byt vsemohuci. Ja ked vytvorim pocitacovu hru, pre PC postavicky budem tiez Stvoritelom, hoci nie som vsemohuci, a to ani v PC svete ani vo svojom svete.
@anonym_autor prečo taký konfrontačný tón? Chcel si diskutivat o spojení viery a vedy a odrazu chceš vidieť videá, ktorým by si aj tak neuveril. Neveriaci človek neuverí ani keby sa Boh objavil na oblohe. Aninkeby sa nechal vedcami pomerať prístrojmi. A keby tomu aj uveril, už by neveril že je nekonečný Boh ale len nejaký iný tvor vo vesmíre, alebo deduško sudca a láskavý záchranca. Lenže to je degradácia Boha. Fatimský zázrak je verejne zdokumentovaný aj rozsiahlymi svedectvami nie len veriacich ľudí. Meteorit čo vyhubil Dinosaury je z pohľadu vedy náhoda, veriaci si môže myslieť že nie. Ja nikdy nespochybňujem vedecké dôkazy ani odvodené teórie. Veda ale nemá odpoved na nadprirodzené skúsenosti ľudí, ktoré nevie vysvetlit. Nevie ich skúmať, metódy na skúmanie hmoty nefungujú. No výsledok vo forme zázraku či už vyliečenia alebo zjavenia je nepopierateľný. Ono filozofia má voči fyzikom jeden vážny argument: veda nevie vysvetliť, prečo ty vnímaš seba ako osobnú skúsenosť a ja svoju. Ja vidím červenú farbu ako červenú ale ty nemôžeš vedieť či moja červená farba je v mojom mozgu tá istá ako tvoja. Pravdepodobne áno. Ale už infačervenú farbu, ktorú vidia iné zvieratá my nepoznáme, tak ako od narodenia slepý človek nepozná žiadne farby. Robot ani umelá inteligencia nemá tuto skúsenosť vedomia. My áno. Vedomie sa vedecky nedá vysvetliť, nejaké neurologické pokusy o to sú, ale nie sú dokázané. Možno je vedomie forma hmoty ako pole, ale na to aby sa uvedomilo potrebuje okrem hmoty aj určitú organizovanosť vo forme živej hmoty a mozgu s telom. Nevieme. Nekonečná, nestvorená, večná ale inteligentná bytosť s vedomím (nie robot s umelou AI) je logickým vysvetlením našej existencie. Sú na to filozofické (nie vedecké) dôkazy. Problém je, že Boha si každý predstavuje inak. Kresťania verime v zjaveného Boha, ktorý sa nám ukázal a osobne predstavil. Síce nie na oblohe, ale aj tak v neho veľa ľudí neuverilo. A veľa uverilo.
@anonym_autor veda od nepamäti existuje bez Boha, pretože je exaktná. Boh je blud pre tých, ktorý potrebujú v živote barličku.
@tiezjedna Pokiaľ je boh alebo Boh (podľa vkusu každého súdruha) definovaný tak, že existuje mimo nášho času a priestoru, "exaktná veda" o takom nevie povedať nič...
Veda síce dokáže povedať, že neexistuje trebárs deduško sediaci na obláčiku (a aj to "kdoví jestli", keďže na koniec vesmíru nevidíme), ale to je dosť bezcenná vedomosť.
@anonym_autor Tvoj pohľad na vec je mimoriadne racionálny a v skutočnosti veľmi blízky tomu, ako o inteligencii za vznikom vesmíru uvažujú mnohí vedci a agnostici. To, čo opisuješ, je moderná forma deizmu prepojená s teóriou multivesmíru. Tradičné náboženstvá často zlyhávajú na antropocentrizme...predstave, že celý vesmír bol stvorený iba pre človeka. Pri pohľade na miliardy pustých galaxií, čierne diery a kozmické katastrofy je jasné, že vesmír nebol navrhnutý ako bezpečný domov pre ľudí. Model Boha ako experimentátora, ktorý vytvoril množstvo vesmírov s náhodnými fyzikálnymi konštantami a sleduje, čo z toho vznikne...systém pokus-omyl, dokonale vysvetľuje všetky nedokonalosti, krutosť prírody aj evolúciu. Ak by takýto Boh existoval, veda by s ním nemala žiadny problém. Nenarážala by totiž na logické paradoxy ako je všemohúcnosť vs. existencia zla, ani na porušovanie fyzikálnych zákonov formou zázrakov. Myšlienka, že sa posmrtný život odvíja od nášho svedomia, teda evolučne vyvinutej schopnosti empatie, ktorú majú všetky inteligentné bytosti spoločnú...je navyše oveľa spravodlivejšia než akákoľvek náboženská dogma.
Viera nepotrebuje náboženstvo. Boh je v podstate enrgia je fuk aké mu kto dá meno..
anonym9e
1: Kedze hovorim o Bohu v sulade s vedou, pochopitelne ze musim zrutit predstavy mnohych ludi ktori si spajaju Boha s konkretnym nabozenstvom. Nabozenstva predsa nemaju patent na stvorenie sveta. Neda sa opisat vlastnosti Boha ktore by uz neopisali aj ine nabozenstva, alebo azda oni maju na to patent, ze len oni mozu definovat Boha ?
@anonym_autor Boh prišiel na Zem a o všetkom dôležitom nám povedal. Všetko čo ti chcel povedať máš v Biblii. Ak tomu neveríš, tvoj problém. Nemám čas strácať svoj vzácny čas s človekom, ktorý je nevzdelaný. Už je dávno dokázané, že viera a veda sa dopĺňajú. Veda poukazuje na premyslený inteligentný dizajn všetkého stvoreného.
@anonym_autor Boh prišiel na Zem a o všetkom dôležitom nám povedal. Všetko čo ti chcel povedať máš v Biblii. Ak tomu neveríš, tvoj problém. Nemám čas strácať svoj vzácny čas s človekom, ktorý je nevzdelaný. Už je dávno dokázané, že viera a veda sa dopĺňajú. Veda poukazuje na premyslený inteligentný dizajn všetkého stvoreného.
@anonym_622c0b
Dobre, nechcem byt viac neveriaci, co mam robit aby som bol spaseny ? Co mam robit aby som fyzicky vyzdravel ? Uz dlhu dobu som fyzicky chory (navaly tepla, unava, problemy so zubami, psychicke problemy) a kvoli chorobe som zanevrel na Boha. Prosim mozes sa za mna pomodlit za moje vyzdravenie ? Mas aj FB ze by sme si tam popisali ?
slovakboy
@anonym_autor okrem toho honosapiens nebol jediny,ale sicasne s nim ak neandetalec,kt dna ma dnes 5% populacie a dendinsan a ine druhy,,takze noc nebolo srvorene naraz a ani clovek ako dam ale ,tazko ubidis ked zomries aka je pravda
Zaujímavé, že ked sa obrátim na kresťanov s tým že som ochotný prijať ich učenie ale žiadam uzdravovacie zázraky, tak už všetci stíchnu... a pritom dnes každý druhý kresťan kecá ako sa v jeho zbore vyskytujú zázraky... ale ked príde na lámanie chleba tak skutek utek
@slovakboy
A kde sú teda tie videá a fotky zo zjavenia vo Fatime, myslím toho slnečného zázraku ? Vravíš že to je dobre dokumentované, no doteraz si nedal ani fotky, ani videá, ani archív svedectiev ľudí ktorí opisovali čo sa dialo vo Fatime...
Zaujímavé, že ked sa obrátim na kresťanov s tým že som ochotný prijať ich učenie ale žiadam uzdravovacie zázraky, tak už všetci stíchnu... a pritom dnes každý druhý kresťan kecá ako sa v jeho zbore vyskytujú zázraky... ale ked príde na lámanie chleba tak skutek utek
@anonym_autor chcel by si s Bohom uzavrieť výmenný obchod, uzdrav ma a budem ťa milovať a slúžiť ti? Zlatokop?
Prečítaj si príbeh o vernom Jóbovi z čoho ho krivo obvinil diabol.
@anonym_622c0b nie, veda poukazuje na evoluciu, nie inteligentny dizajn
@anonym_autor chcel by si s Bohom uzavrieť výmenný obchod, uzdrav ma a budem ťa milovať a slúžiť ti? Zlatokop?
Prečítaj si príbeh o vernom Jóbovi z čoho ho krivo obvinil diabol.
@anonym_105054
Job bol verny Bohu dovtedy kym bol zdravy. Akonahle mu Boh zobral zdravie zacal sa Job Bohu ruhat. Ved si precitaj celu kapitolu Joba
@anonym_105054
Job bol verny Bohu dovtedy kym bol zdravy. Akonahle mu Boh zobral zdravie zacal sa Job Bohu ruhat. Ved si precitaj celu kapitolu Joba
@anonym_autor Boh Jóbovi nezobral zdravie, to spôsobil diabol
Jób ostal verný Bohu aj keď prišiel o majetok a 10 detí prakticky v jeden deň.
Jób 1,22 V tomto všetkom Jób nezhrešil a nevyriekol proti Bohu nič neprístojné.
Diablovi sa to nepáčilo že Jób sa nevzdal viery a chcel aby trpel tak Jóba postihol vredmi.
Potom mu manželka povedala aby preklial boha a zomrel, Jób napriek tomu nezhrešil.
Potom diabol poslal za Jóbom jeho troch kamarátov, aby ho deptali a krivo obvinili že urobil tajný hriech a preto ho Boh trestá, takto klamali o bohu.
Jób sa začal ľutovať a myslieť si že mu to spôsobuje boh a je to nespravodlivé keď Jób sa považoval za spravodlivého.
Potom štvrtý Elihu mu prehovoril do duše a potom prehovoril k Jóbovi Boh. Jób uznal že sa mýlil, ľutoval to a odvolal svoje slová.
Nakoniec ho Boh za jeho vernosť odmenil a dal mu dvojnásobok majetku a narodilo sa mu ďalších 10 detí.
Jób ostal verný bohu aj napriek ťažkostiam ktoré ho postihli, a vyvrátil diablove klamstvo že ľudia poslúchajú boha len keď sa im darí a inak by zavrhli a prekliali boha.
@anonym_autor otazka je ci moze? Existuje, uz aj nasa uroven vedy to zacina potvrdzovat.
1. Boh nema nabozenstvo, nabozenstvo je pre ludi.
2. Nahoda neexistuje. Co nevies vysvetlit, neznamena, ze nema svoj dovod. Ani random v pc nie je skutocny "random".
3. Je vsemohuci, ale neznamena to, ze kona ako clovek a uz vobec nie ze kona podla nasich predstav.
4. Toto by bolo nadlho, ale napr. ako vies, ze su to chyby? Nevies.
5. Zas personifikacia...
A svedomie? Nie kazdy ho ma rovnake a mozno niektori ho nemaju vobec. Ani mozog kazdy nema vyvinuty uplne (pozri dosledky nevyvinuteho mozocku), nie to rovnako. A keby sme si obuli topanky vsetkych ludi na svete, boli by sme uz len ticho.
Chválim ale smer tvojho myslenia, vela studuj 🍀.
@slovakboy
A kde sú teda tie videá a fotky zo zjavenia vo Fatime, myslím toho slnečného zázraku ? Vravíš že to je dobre dokumentované, no doteraz si nedal ani fotky, ani videá, ani archív svedectiev ľudí ktorí opisovali čo sa dialo vo Fatime...
@anonym_autor máš pravdu, existuju len fotky davu ľudí s užasnutým pohľadom na oblohu. Kamery tam nemali. Svedectiev sú stovky a aj od neveriacich ľudí. Sú vysvetlenia, že to mohla byť davová psychóza, ale aj cirkevné, že je to hromadné súkromné zjavenie. Poskakujúce Slnko by rozbilo celú planetárny sústavu a zničilo život na Zemi. Zjavenie v mysliach ľudí …. Skeptici vyčítajú, že vždy keď veda niekde ide nájsť Boha, veriaci ho skryjú ešte ďalej. Keďže veda už dovidí na koniec vesmíru, tak ho veriaci skryli do vnútra človeka, kam sa veda nevie dostať. Chápem ťa, že sa trápiš a hnevá ťa to. Rád by si veril a nemôžeš, lebo fakty sú fakty, dôkazy sú dôkazy, výmysly budú len vymyslamii. Lenže odpísať vieru a povedať, že sme len náhoda, ktorá vznikne a zanikne je pre našu dušu nelogické.
@anonym_autor neviem toto je také. Ja viem, že veriaci hovoria o zázrakoch a možno zázraky aj sú. Ale v tomto som ja osobne veľmi vedecký človek a nemyslím si, že existujú len zazračne uzdravenia kresťanov. Často tie zazračne uzdravenia bývajú aj mimo kresťanstva v iných vierach. Boh je predsa pre všetkych a nie je to o tom, že ja sa budem modliť a veriť, tak Boh mi pomôže. Boh pomáha každému, ale každému inak. To je o osobnom vzťahu každého. Ja som kresťan katolík, ale nemyslim si, že viera ma nejako zlepšuje v očiach Boha a že moja viera znamená, že mám väčšie právo na uzdravenia a pomoc.
@anonym_105054
@anonym_autor toto je podľa mňa aj správne. Vieš ide o to, že je ľahke milovať a hovoriť o kráse Boha, keď sme zdravi a nič nám nie je. Keď prídu starosti je úplne normálne, že sa na Boha hnevane, je to normálny proces spracovania ľudskej bolesti. Lenže cez tú bolesť či cez ten hriech s akým bojujeme dokážeme mať dostatočnu pokoru. Chcem povedať to, že pozri ak netrpime a sme v pohode, veľmi ľahko sklzneme do sudenia druhých. Povieme: "Toto musíš takto a toto nemôžeš robiť to sa Bohu nepáči." Pritom my sami nežijeme život toho človeka a netrpime ani to čím trpí ten človek. A keď sme v pohode, nedokážeme to pochopiť, keď sami sme zdraví alebo nemáme nejaké problémy, tak nedokážeme pochopiť to utrpenie druhého. Až keď sami trpíme, dokážeme pochopiť to utrpenie druhého. Takže nie autor nevyčítajú si, že ťa Boh hnevá, že sa ruhaš a podobne. Si len človek, obyčajný ako každý jeden z nás, dovol si hnevať sa, keď neskôr spracuješ hnev, uvidíš veci jasnejšie.
@anonym_autor máš pravdu, existuju len fotky davu ľudí s užasnutým pohľadom na oblohu. Kamery tam nemali. Svedectiev sú stovky a aj od neveriacich ľudí. Sú vysvetlenia, že to mohla byť davová psychóza, ale aj cirkevné, že je to hromadné súkromné zjavenie. Poskakujúce Slnko by rozbilo celú planetárny sústavu a zničilo život na Zemi. Zjavenie v mysliach ľudí …. Skeptici vyčítajú, že vždy keď veda niekde ide nájsť Boha, veriaci ho skryjú ešte ďalej. Keďže veda už dovidí na koniec vesmíru, tak ho veriaci skryli do vnútra človeka, kam sa veda nevie dostať. Chápem ťa, že sa trápiš a hnevá ťa to. Rád by si veril a nemôžeš, lebo fakty sú fakty, dôkazy sú dôkazy, výmysly budú len vymyslamii. Lenže odpísať vieru a povedať, že sme len náhoda, ktorá vznikne a zanikne je pre našu dušu nelogické.
@slovakboy
fotky davu s užasnutým pohladom na oblohu... a vieš mi tie fotky poskytnuť ?
A k tým stovkám svedectiev, kde si ich možem vypočuť/pozrieť ?
@anonym_autor mnohi vedci pri sbojej praci a vyskumoch dosli k tomu, ze musi existovat nejaky Boh

domkasvet
Ti co lutuju nad tym o com su si vedomí ze spravili zle, konaju na zaklade svedomia. To mas jedno, stary zakon vznikol pred 4000 rokmi, to je stale zanedbatelne obdobie v porovnani s milionom rokov co tu je clovek. Zem nie je dokonala, ma prilis chýb, isty cas bola dokonca snehovou gulou kde nebol zivot... zivot sa tu vyvijal len pomaly a vplyvom prirodnych katastrof dochadzalo k masovym vymieraniam...
anonym9
Nevrav o sebe ze si silne racionalny clovek ked svoju vieru zakladas na svojich "vnutornych túžbach" a nie na zaklade logiky a reality.
anonym9ec
Je jedno ze som uviedol vyraz "Stvoritel" kedze tento vyraz je len synonymom pre ostatne vyrazy tvorcu. Vyraz "vsemohuci" je univerzalny, ked niekto dokaze vsetko, ako inak by si ho chcela nazvat nez "vsemohucim", ake ine vyrazy existuju pre vsemohucnost ?
Posmrtny zivot som povedal vo vseobecnosti nedefinoval som ako bude vyzerat posmrtny zivot, ci to bude vzkriesenie, ci to bude zivot v nebi pekle, reinkarnacia..
nedefinoval som to, a posmrtny zivot maju aj mnohe ostatne nabozenstva... navyse o posmrtnom zivote som napisal ze "Moze ho Boh dat", a nie ze "musi" takze tym pripustam aj moznost neexistencie
Velka väcsina nabozenstiev stvorenie obsahuje, takze zas nechapem preco si ma dala do suvislosti len s krestanstvom, hoci ono je len jedno z mnohych nabozenstiev co obsahuju ucenie o stvoreni...
A naozaj nemam cas v prispevku negovat vlastnosti kazdeho jedneho z 4000 nabozenstiev, co teds cakas ze tam vypisem milion vlastnosti zvlast pre kazde nabozenstvo ?
@anonym_autor v polyteizme sa ani o vsemohucom a stvoritelovi neda hovorit rovnako ako som uvidela hinduizmus nema ziadneho stvoritela vesmiru ani nicoho kde by tebou vseobecny pojem sa dal pouzit. A ano ty pises, ze ho Boh MOZE dat ale su nabozenstva ako som uviedla na priklade, ktore ho nemaju = zarucene nedostanu takze moznost, ci da alebo nie tam uplne pada. A tie body som myslela tak, ze kazdy jeden suvisi s krestanstvom a ako som uviedla niektore odporuju = existuje Boh v sulade s vedou v niektorych tebou vyznacenych bodoch. Aspon tak si to ty definoval. Dokonca ak sa pozrieme na taky Deizmus filozoficky smer, ktory neuznava nabozenstvo je zalozeny na osobnej spiritualite ten odporuje vsetkym bodom, je to viera bez uznavania nabozenstva teda, viera v Boha existuje v sulade s vedou na zaklade tvojich bodov. Ale tie body este raz su velmi zle sformulovane lebo teraz mozme diskutovat o tom, ako je to s tym deizmom naozaj je v sulade s vedou len na zaklade tebou urcenych podmienok? Pre mna veda je nieco, co je vedecky podlozene a dokazane a overitelne. Ako niekto overi moju osobnu spiritualitu? Da sa to vobec? A co ine nenabozenske smery, daju sa vedecky overit? Ja osobne neushlasim, ze deizmus je v sulade s vedou aj ked podla tvojich podmienok zapadol uplne idealne do toho. Jednoducho budem sa opakovat napad temy fajn ale sformulovanie katastrofalne.