Myslíte, že spopolnení ľudia idú do pekla?
Myslíte že spopolnení ľudia idú do pekla?
@anonym_autor spopolnenie nema na tom vplyv, kam clovek pojde, takze toto biblicky nerozhoduje
prepina vam statocne! nebo, peklo, raj.. uz pouzivajte rozum a logiku, konecne!
uz ked pre nic ine, tak kvoli comu treba rozsirovat cintoriny? lebo "kazdy" chce byt "riadne" pochovany? hej.. nevyplatene hroby sa ponukaju dalej, aby ich mohla vyuzit ina rodina, ale aj tak, na co? urnu si kludne nechajte doma, ale rozpraste popol, alebo ulozte do urnovej steny, ktora zabera ovela menej miesta ako hroby jednotl. ludi.. alebo sa nechajte spopolnit a urnu ulozte do rodinneho hrobu - u nas to bude takto (jedno hrobove miesto pre minimalne 7 ludi)
hlavne, pouzivajte zdravy rozum!
@anonym_9fe453
presne. a po rokoch po našich ostatkoch ani pes neštekne.
niektorí si myslia, že budú aj po smrti dôležití.
Ja som si doteraz myslela, ze do neba ide dusa a nie smrtelne telo 🤷♀️ takze v case kremacie, ty uz teda niekde si. Kazdopadne neverim na nebo/peklo, tak sa raz necham prekvapit, co bude, chcem sa totiz nechat spopolnit.
Som zvedavá, kam budú v budúcnosti pochovávať, tých, čo tu dnes blékajú nad spopoľňovanim, keď už teraz je v niektorých mestách nedostatok cintorínov alebo hrobových miest.
Existujú krajiny, kde sa iba spopoľňuje ( napr. Japonsko).
prepina vam statocne! nebo, peklo, raj.. uz pouzivajte rozum a logiku, konecne!
uz ked pre nic ine, tak kvoli comu treba rozsirovat cintoriny? lebo "kazdy" chce byt "riadne" pochovany? hej.. nevyplatene hroby sa ponukaju dalej, aby ich mohla vyuzit ina rodina, ale aj tak, na co? urnu si kludne nechajte doma, ale rozpraste popol, alebo ulozte do urnovej steny, ktora zabera ovela menej miesta ako hroby jednotl. ludi.. alebo sa nechajte spopolnit a urnu ulozte do rodinneho hrobu - u nas to bude takto (jedno hrobove miesto pre minimalne 7 ludi)
hlavne, pouzivajte zdravy rozum!
@anonym_9fe453 cirkev a zdravy rozum sa vylucuju.
@anonym_9fe453 cirkev a zdravy rozum sa vylucuju.
@anonym_c4fb72 ved to :/
Prosim vas ludia, vychovavajte tie deti normalne a nie tak ako bol vychovany autor lebo takito ludia sa boja ze pojdu do pekla uz len led si prdnu
@anonym_autor Určite je prirodzenejšie sa dať pochovať do hrobu, ako sa dať spopolnit. Je to podľa mňa pohansky zvyk, ktorý s kresťanstvom nemá nič spoločné (pravoslávie spopolnené zakazuje). Islam a judaizmus sú tiež proti. Ja budem normálne pochovaný a žena tiež.
@pr85 ale o tom ty nerozhoduješ,čo ty vieš,čo deti s tebou urobia
Ja sa chcem nechat spopolnit (radcej do teplej pece ako do studenej zeme 🤪) a popol nechat rozprasit. Ziadne hrobove miesto, ziadne pietne miesto. Kto si bude chciet spomenut, si zapali sviecku doma… a ci pojdem do pekla? No kto vie, ci to bude prave za kremaciu 😂
Ja sa chcem nechat spopolnit (radcej do teplej pece ako do studenej zeme 🤪) a popol nechat rozprasit. Ziadne hrobove miesto, ziadne pietne miesto. Kto si bude chciet spomenut, si zapali sviecku doma… a ci pojdem do pekla? No kto vie, ci to bude prave za kremaciu 😂
@anonym_50977a Tiež nechcem zaťažovať svet ešte aj po smrti, takže žiadny hrob.
Vôbec nerozumiem otázke.... argument je mať celé telo, aby som mohla byť v posmrtnom živote? Veď na to verili faraóni v Egypte. Po pár rokoch v zemi neostane ani smrad. My sme teraz pochovávali deda a kam sme ho dali? Do hrobu jeho rodičov. To sa vykopalo a z pradeda a prababky tam nebola už ani pamiatka. Ja budem ten hrob ešte ako tak udržiavať, ale po mojej smrti sa to hrobné miesto aj tak predá, cedula s menom sa vyhodí a pôjde tam niekto úplne iný. Nevidím rozdiel v tomto a v rozfúkaní popolu do vetra.
A ak by aj pravidlá boli že kremácia je proti nejakému učeniu a mala byť potrestaná, tak o také náboženstvo nemám záujem. Môžem žiť najsvätejší život, po smrti nechcem byť záťaž pre prostredie, hodia ma do pece a zaslúžim si za to peklo? Život sa už zrazu vôbec nepočíta? No, nechajte si také povrchné, pokrytecké náboženstvo.
Som zvedavá, kam budú v budúcnosti pochovávať, tých, čo tu dnes blékajú nad spopoľňovanim, keď už teraz je v niektorých mestách nedostatok cintorínov alebo hrobových miest.
@anonym_455d38 Hroby sa recyklujú, len o tom neviete. Hovoria tomu "čistenie". Jednoducho hrob otvoria, vykopu zvyšky, ktoré tam nájdu, to ide do spaľovne, a hrob je pripravený na ďalšiu rakvu. Takto mi to vysvetlila pani v pohrebnej službe. Neviem presne, po koľkých rokoch sa to môže už spraviť, ale zarazila ma tá krátka doba, 10-20 rokov? Nám to núkali, ale manžel nechcel takéto riešenie, tak tam ukladáme už len urny a tých sa tam zmestí dosť.
@anonym_455d38 V budúcnosti tu bude viac moslimov, ktori budú mať vlastné cintoríny, kde budú pochovávanie do zeme podľa islamských nariadení.
@pr85 tak bude fajn, ak sa budeš riadiť tým, čo hlása rímokatolícka cirkev a nebudeš riešiť islam a judaizmus.
@billy_jean katolicka Cirkev silné preferuje pochovávanie do zeme. Kremacia je len výnimka. Zamysli sa, prečo nebola až do roku 1963 povolená. A má to súvis s pohanskymi praktikami (hinduizmus a budhizmus), ako aj s vierou slobodomurárov, ktorí podstupovali kremaciu, aby popreli vieru v zmŕtvychvstanie a večný život.
@billy_jean katolicka Cirkev silné preferuje pochovávanie do zeme. Kremacia je len výnimka. Zamysli sa, prečo nebola až do roku 1963 povolená. A má to súvis s pohanskymi praktikami (hinduizmus a budhizmus), ako aj s vierou slobodomurárov, ktorí podstupovali kremaciu, aby popreli vieru v zmŕtvychvstanie a večný život.
@pr85 naštuduj si to pls predtým, než budeš písať nejaké tvoje výroky. Lebo tvoje poznatky nesiahajú pekelne ďaleko do histórie. Pozri si niečo o histórii spopolňovani a pohrebných rituáloch. Pomôže ti to. Amen bratu, amen!
Ja tu prispejem ešte s jednou vecou... Ocino vravel neviem vlastne dôvod, ale chcel sa dať uložiť (jeho urna) do hrobu jeho prastarej matere.... Moja pra pra starká ktorá umrela pred asi 100 rokmi... Len kríž bol už starý celý zhrdzavený a bola tam iba tabuľka. Tak sme dali ten kríž urobiť nový. Asi by som sama nesúhlasila, aby sa jej hrobové miesto vyčistilo. Vždy sme jej chodili zapalovať sviečku na všech svätých. Taktiež chodím aj prastarkým zapalovať čo mám po obidvoch rodičoch.... áno mám asi 10 hrobov ktorým chodím na hroby :D
@pr85 práveže všetkých čo spomínaš veria v "posmrtný život", dušu, reinkarnáciu.. práve preto napríklad sa v hinduizme spaľuje, aby nebola duša pripútaná k telu aj po smrti kde telo obzuvaju červíky a mohla ísť ďalej. 😉
@anonym_autor ano, je to ťažký hriech. Ak teda to chcel ten človek. Keď príde Ježiš Kristus súdiť ľud tak príde súdiť živých aj mrtvých. Pre vzkriesenie sa majú ľudia pochovávať do hrobov, do zeme. Nie spopoľniť.
Zaléží iba na tom, či za života prijali Ježiša Krista. Na ničom inom nezáleží.
Ako to povedal Balian vo filme Kráľovstvo nebeské:
"Ak pán Boh existuje tak to pochopí, ak neexistuje, tak nám to môže byť jedno"
@anonym_autor ano, je to ťažký hriech. Ak teda to chcel ten človek. Keď príde Ježiš Kristus súdiť ľud tak príde súdiť živých aj mrtvých. Pre vzkriesenie sa majú ľudia pochovávať do hrobov, do zeme. Nie spopoľniť.
@anonym_a033c4 v ktorom texte Biblia píše o tomto ťažkom hriechu, aby sa mu kresťania vyhýbali?
@anonym_455d38 Hroby sa recyklujú, len o tom neviete. Hovoria tomu "čistenie". Jednoducho hrob otvoria, vykopu zvyšky, ktoré tam nájdu, to ide do spaľovne, a hrob je pripravený na ďalšiu rakvu. Takto mi to vysvetlila pani v pohrebnej službe. Neviem presne, po koľkých rokoch sa to môže už spraviť, ale zarazila ma tá krátka doba, 10-20 rokov? Nám to núkali, ale manžel nechcel takéto riešenie, tak tam ukladáme už len urny a tých sa tam zmestí dosť.
@aurelia2000 Ja ale viem, že sa hroby recyklujú. Rodina nezaplatí časom za hrobové miesto a šup, hrob sa "posúva" inému nebožtíkovi. Preto ma tu udivuje, že niekomu je fujky kremácia, pričom ani hrob nie je záruka toho, že v ňom nebudem časom s desiatimi ďalšími cudzími ľuďmi.
Ja tu prispejem ešte s jednou vecou... Ocino vravel neviem vlastne dôvod, ale chcel sa dať uložiť (jeho urna) do hrobu jeho prastarej matere.... Moja pra pra starká ktorá umrela pred asi 100 rokmi... Len kríž bol už starý celý zhrdzavený a bola tam iba tabuľka. Tak sme dali ten kríž urobiť nový. Asi by som sama nesúhlasila, aby sa jej hrobové miesto vyčistilo. Vždy sme jej chodili zapalovať sviečku na všech svätých. Taktiež chodím aj prastarkým zapalovať čo mám po obidvoch rodičoch.... áno mám asi 10 hrobov ktorým chodím na hroby :D
Myslim ze nie.
Inak k tej kremacii na FB Topa by Tomáš Stríž daval priebeh spopolnenia 😉
@anonym_455d38 mne sa paci ako to maju v zahranici, kde nie je hrob ale iba kriz a vsade okolo je trava. Neposobi to tak "depresivne" aj ked napr ja chodim na cintorin rada , hlavne na Vsetkych svatych. Mna svojim sposobom cintorin fascinuje a rada sa prechadzam a niekedy rozmyslam ze ako ti ludia zili. Asi som blazon ale co uz 😀😇
@madisonrose774 ja chodievam riaditelovi z mojej ZŠ, zomrel v roku 2008, tento rok som bola aj zapalit sviecku vojakovi co zahynul v januari 2006 v Hejciach, kedze bol zo Šace😔 a chcela by som ist aj kolegyni co zomrela pred troma rokmi len neviem kde je pochovana 😔
Spopolňuju sa aj mníšky z klauzury- naozaj si myslíte, že tie ženy, čo niektoré z tých starých mníšok za 70r nevyšli na ulicu, sa budu za spopolnenie pražiť v pekle????. Furt sa tu trasiete o tom čo bude po smrti, kebyže sa tak poniektori svätuškári trasú radšej za to čo robia v každodennom živote. 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
@aurelia2000 Ja ale viem, že sa hroby recyklujú. Rodina nezaplatí časom za hrobové miesto a šup, hrob sa "posúva" inému nebožtíkovi. Preto ma tu udivuje, že niekomu je fujky kremácia, pričom ani hrob nie je záruka toho, že v ňom nebudem časom s desiatimi ďalšími cudzími ľuďmi.
@anonym_455d38 oni tie pozostatky vyberú,nenechávajú tam tých predchádzajúcich zomrelých
ja chcem byť v prírodnom cintoríne pochovaná
https://funebra.sk/les-spomienok/

Pohnoja stromceky. :D to je vecny zivot.