icon

Myslíte, že spopolnení ľudia idú do pekla?

29. aug 2026

Myslíte že spopolnení ľudia idú do pekla?

Strana
z3
bloger
Včera o 13:20

@anonym_autor Nie. Teda nie kvôli kremácii. Kremácia je normálne Cirkvou akceptovaná. Okrem toho je to lacnejší spôsob ako pochovanie do zeme.

pr85
Včera o 13:29
@billy_jean

@pr85 naštuduj si to pls predtým, než budeš písať nejaké tvoje výroky. Lebo tvoje poznatky nesiahajú pekelne ďaleko do histórie. Pozri si niečo o histórii spopolňovani a pohrebných rituáloch. Pomôže ti to. Amen bratu, amen!

@billy_jean Prosím pouc má, kedy bola katolíckej Cirkvi pred 1963 povolená kremacia, sestra? A pozri si kódex kanonickeho práva z roku 1917 a uvidíš, čo sa tam píše.

marci9
Včera o 13:36

Ja chcem byť po smrti spopolnená a popol nech vysypú v lese. Nech môj popol lieta v prírode, nechcem byť navždy zatvorená v urne.

anonym_c4fb72
Včera o 13:41
@pr85

@billy_jean katolicka Cirkev silné preferuje pochovávanie do zeme. Kremacia je len výnimka. Zamysli sa, prečo nebola až do roku 1963 povolená. A má to súvis s pohanskymi praktikami (hinduizmus a budhizmus), ako aj s vierou slobodomurárov, ktorí podstupovali kremaciu, aby popreli vieru v zmŕtvychvstanie a večný život.

@pr85 To je zaujímavé, že kremácia kvôli pohanom ti vadí, ale že cirkev si uzurpovala všetky pohanské sviatky a dosadila tam svoje, to ti nevadí. Pomotany clovek si. Inak myslím, že v pekle sa stretnem s mnohými farármi, kňazmi a pápežmi.😉

billy_jean
Včera o 13:44
@pr85

@billy_jean Prosím pouc má, kedy bola katolíckej Cirkvi pred 1963 povolená kremacia, sestra? A pozri si kódex kanonickeho práva z roku 1917 a uvidíš, čo sa tam píše.

@pr85 zlom nastal 5. júla 1963, keď Sväté ofícium vydalo inštrukciu Piam et constantem. Tá zachovala preferenciu pochovania, ale zmenila disciplínu. Kremácia už nebola automaticky dôvodom na odopretie sviatostí a cirkevného pohrebu, pokiaľ nebola zvolená z protikresťanských dôvodov.Kremáciu nepovolil Druhý vatikánsky koncil. Povolenie prišlo samostatnou inštrukciou Svätého ofícia Piam et constantem v roku 1963, teda počas koncilu, ale nie jeho rozhodnutím. Samotný Vatikán túto historickú postupnosť uvádza presne takto.

pr85
Včera o 13:50
@anonym_a033c4

@anonym_autor ano, je to ťažký hriech. Ak teda to chcel ten človek. Keď príde Ježiš Kristus súdiť ľud tak príde súdiť živých aj mrtvých. Pre vzkriesenie sa majú ľudia pochovávať do hrobov, do zeme. Nie spopoľniť.

@anonym_a033c4 Vieš, keď mi zomierala mama, tak ma požiadala o to, aby bolapochovana do zeme a nie spopolnena. A my ako rodina, sme jej želanie vyhoveli. Neviem, ako si vzťahy vo vašej rodine, ale u nás vždy rešpektovala volá zosnulého. A ten testament sa dá urobiť tak, že ak má nepočúvajú do zeme, tak časť môjho majetku nezdedia (a samozrejme im povedať, čo je obsahom mojej vôle). Ale to uvádzam, len ako extrém.

anonym_455d38
Včera o 13:51
@rozculena

@anonym_455d38 oni tie pozostatky vyberú,nenechávajú tam tých predchádzajúcich zomrelých

@rozculena Samozrejme, ja to chápem, aj to viem. Ale myslieť si, že hrob bude čistučký, bez akýchkoľvek zvyškov, je strašne naivné. Ale to je na margo tých, čo tvrdia, že popol zhrnú spolu so zvyškami iného spopolneného a to je fuj 🫩

pr85
Včera o 13:54

@billy_jean A ak by niekto zomrel pred 1963 (a mi mi nejakých extrémnych prípadov typu morove pandemie, atď), tak ak by sa chcel dať spáliť, tak by jeho želanie nemalo byť vyhovené a má byť pochovaný do zeme. Ak nástoji na kremaciu, kňaz nemá vykonávať pohrebné obrady.

Kánon 1203 § 1 stanovoval, že telá zomrelých sa majú pochovávať, pričom § 2 výslovne zakazoval kremáciu (ak bola zvolená z dôvodov odporujúcich kresťanskej viere). Ak sa niekto dal spopolniť, cirkvi bolo zakázané konať preňho cirkevný pohreb, pokiaľ dotyčný pred smrťou nejavil známky ľútosti.

Toľko kódex kanonickeho práva z roku 1917.

misiak7777
Včera o 14:06
@pr85

@billy_jean A ak by niekto zomrel pred 1963 (a mi mi nejakých extrémnych prípadov typu morove pandemie, atď), tak ak by sa chcel dať spáliť, tak by jeho želanie nemalo byť vyhovené a má byť pochovaný do zeme. Ak nástoji na kremaciu, kňaz nemá vykonávať pohrebné obrady.

Kánon 1203 § 1 stanovoval, že telá zomrelých sa majú pochovávať, pričom § 2 výslovne zakazoval kremáciu (ak bola zvolená z dôvodov odporujúcich kresťanskej viere). Ak sa niekto dal spopolniť, cirkvi bolo zakázané konať preňho cirkevný pohreb, pokiaľ dotyčný pred smrťou nejavil známky ľútosti.

@pr85 no ale od roku 1963 je to inak, nie?

billy_jean
Včera o 14:13
@pr85

@pr85 inštrukcia Piam et constantem výslovne uvádza, že ustanovenia kán. 1203 § 2 a kán. 1240 § 1, 5° sa už nemajú uplatňovať všeobecne, ale iba vtedy, keď bolo preukázané, že kremácia bola zvolená z dôvodu popierania kresťanských dogiem, sektárstva alebo nenávisti voči katolíckemu náboženstvu a Cirkvi.

pr85
Včera o 14:23
@anonym_c4fb72

@pr85 To je zaujímavé, že kremácia kvôli pohanom ti vadí, ale že cirkev si uzurpovala všetky pohanské sviatky a dosadila tam svoje, to ti nevadí. Pomotany clovek si. Inak myslím, že v pekle sa stretnem s mnohými farármi, kňazmi a pápežmi.😉

@anonym_c4fb72 Môžeš mi o tomu napísať viac? Ak Cirkev prevzala budovy pohanských chrámov, tak ich prerobila na kresťanské. Toto sa dialo vo všetkých náboženstva u (moslimovia prerobili na mešitu chrám Hagia Sofia v Istambule).

anonym_c4fb72
Včera o 14:43
@pr85

@anonym_c4fb72 Môžeš mi o tomu napísať viac? Ak Cirkev prevzala budovy pohanských chrámov, tak ich prerobila na kresťanské. Toto sa dialo vo všetkých náboženstva u (moslimovia prerobili na mešitu chrám Hagia Sofia v Istambule).

@pr85 Takže keď sa to dialo vo všetkých náboženstvách, tak je tiež úplne v poriadku, ze cirkev ukradla budovy a prerobila ich na svoje cirkevné sídla? S prevzatím sviatkov si to vieš dohľadať na internete m. Ci už sa jedná o vianoce, veľkú noc, alebo dušičky... Všetko to cirkev ukradla.

anonym_47e383
Včera o 15:44
@anonym_c4fb72

@pr85 Takže keď sa to dialo vo všetkých náboženstvách, tak je tiež úplne v poriadku, ze cirkev ukradla budovy a prerobila ich na svoje cirkevné sídla? S prevzatím sviatkov si to vieš dohľadať na internete m. Ci už sa jedná o vianoce, veľkú noc, alebo dušičky... Všetko to cirkev ukradla.

@anonym_c4fb72 to nepoznáš? Veď keď iní kradnú, tak prečo by som ja nemohol kradnúť? To je zákon.

anonym_718543
Včera o 15:54
@pr85

@anonym_a033c4 Vieš, keď mi zomierala mama, tak ma požiadala o to, aby bolapochovana do zeme a nie spopolnena. A my ako rodina, sme jej želanie vyhoveli. Neviem, ako si vzťahy vo vašej rodine, ale u nás vždy rešpektovala volá zosnulého. A ten testament sa dá urobiť tak, že ak má nepočúvajú do zeme, tak časť môjho majetku nezdedia (a samozrejme im povedať, čo je obsahom mojej vôle). Ale to uvádzam, len ako extrém.

@pr85 * A ten testament sa dá urobiť tak, že ak má nepočúvajú do zeme, tak časť môjho majetku nezdedia *
Podmienky v závete sú neplatné: Ak poručiteľ v závete uvedie akúkoľvek podmienku (napr. „syn zdedí dom, len ak dokončí vysokú školu“ alebo „dcéra zdedí byt, len ak sa nevydá“), k takejto podmienke sa zo zákona vôbec neprihliada. Dedič nadobudne dedičstvo bez ohľadu na to, či podmienku splní alebo nie.
Rovnako nemôže podmieňovať ako ďalej má byť nakladané so zdedeným majetkom.

§ 478 Akékoľvek podmienky pripojené k závetu nemajú právne následky
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

anonym_a033c4
Včera o 16:48
@anonym_718543

@anonym_a033c4 v ktorom texte Biblia píše o tomto ťažkom hriechu, aby sa mu kresťania vyhýbali?

@anonym_718543 prečítaj si katechizmus

anonym_8f57ce
Včera o 18:02
@anonym_0d8522

Hlavne nejdu celi do neba.. tiez sa nad tym zamyslam.. a v urne mozu mat popol aj z ineho cloveka.. ble

@anonym_0d8522 ze nejdu celi ...🤣You made my day

anonym_148cc0
Včera o 19:45

kedze peklo je tu na zemi, odpovedz si dalej sama...

dahliaa
Včera o 19:49

@anonym_autor Ne, nemyslím si, že zpopelnění lidé půjdou do pekla. Na tom, jestli člověk půjde do pekla závisí pouze jeho víra v Boha a skutky během života (tak je to podle Islámského učení). Způsob, jak bude s jeho tělem naloženo po smrti nemůže mrtvý nijak ovlivnit a tak za to nemůže být souzený. Jsem muslimka a tudíž já sama chci být pohřbena do země.

demodun
Včera o 22:10

@anonym_autor ako už tu ktosi písal, cirkev trvá na pochovávani do zeme preto, aby sa duša spojila s telom pri druhom príchode Ježiša. Tiež mi to príde nelogické, veď telo sa v zemi rozloží. A ak je Boh všemohúci, tak nejaká kremacia mu nebude robiť problém. S tým či medzitým pôjde duša do neba alebo do pekla to nemá nič spoločné.

anonym_73605f
Včera o 22:35

Moja babka, ked ma niekedy take tie reci o tom, ze uz tu vela casu nebude, ze si musi prichystat veci do truhly a ked ma starosti, ako zvladneme jej pohreb, tak jej vravim, nech sa tym netrapi, zakopeme ju na zahrade, na zahone, aspon nam konecne papriky poriadne porastu. Ale tak poznam ju, viem, ze sa na tom zasmeje a neurazi sa. Tiez ma rada cierny humor. Inak ma este len 75 rokov a uz miesto na cintorine kupene (sama si zabezpecila). Spopolnit by som ju nedala, nepaci sa mi predstava, ze z nej ostane len hrba popola..

hefo
Včera o 22:35
@demodun

@anonym_autor ako už tu ktosi písal, cirkev trvá na pochovávani do zeme preto, aby sa duša spojila s telom pri druhom príchode Ježiša. Tiež mi to príde nelogické, veď telo sa v zemi rozloží. A ak je Boh všemohúci, tak nejaká kremacia mu nebude robiť problém. S tým či medzitým pôjde duša do neba alebo do pekla to nemá nič spoločné.

@demodun Nie, to je len taká "ľudová" predstava.

demodun
Včera o 22:38
@hefo

@demodun Nie, to je len taká "ľudová" predstava.

@hefo no neviem, mne to povedali takí ti kresťanský fanatici, ked som im povedala, že sa chcem nechať spopolnit. Boli dosť zhrození.

Strana
z3