Rozhovor s kňazom pri manželských problémoch
Prosím, ak sú tu veriace mamičky, manželky. Dostali sme sa s mužom do veľmi zlej situácie. On sa mi momentálne úplne vyhýba a nerozpráva sa so mnou. Som v koncoch. Som veriaca, chodím v nedeľu do kostola, aké inak sa nejako vo farnosti neangazujem, ani nepoznám kňazov po mene..mne napadlo zavolať na farský úrad a opýtať sa, či sa môžeme porozprávať o mojej situácii..ani neviem, čo čakám od toho..mala som už aj jedno sedenie s psychológom. Príde vám to ako hlúposť? Myslíte, že kňazi sú na podobné prípady zvyknutí, alebo budú po mne pozerať ako na blázna, že čo chcem? Muž nie je veriaci.
Otázka je čo je to tá veľmi zlá situácia kvôli ktorej sa s tebou prestal rozprávať a začal sa ti vyhýbať.. Kľudne bež za farárom určite to muža ešte viac poteší že vešiaš na nos rodinné problémy cudziemu mužovi.. Ak to nepomôže tak možno zveriť sa na TV lux kde radia z problémami, veštia či čistia čakry cez kryštál na obrazovke.. 😂😂 Riešiť máte to hlavne vy dvaja medzi sebou ak nie tak poradňa ak ale druhá strana nemá záujem tak aj tak s tým nepohneš.
@jblheart Na tv Lux veštia a čistia čakry cez kryštál? To fakt? Pozeral si niekedy aspoň 5 minút tv Lux? Je to katolícka TV a takéto okultno-hinduisticke praktiky tam nikdy nie sú.
Neviem, čo je také prevratné na argumente, že kňaz (rímskokatolícky) nežije v manželstve; gynekológ tiež nemá maternicu, či?
Druhá vec je, že nie každý kňaz sa zameriava na rodinné veci, niekto je trebárs historik, biblista, atď., takže nemusí vedieť až tak veľa poradiť. Ale za opýtanie nič nedáš.
Neviem, čo je také prevratné na argumente, že kňaz (rímskokatolícky) nežije v manželstve; gynekológ tiež nemá maternicu, či?
Druhá vec je, že nie každý kňaz sa zameriava na rodinné veci, niekto je trebárs historik, biblista, atď., takže nemusí vedieť až tak veľa poradiť. Ale za opýtanie nič nedáš.
@hefo tak ide o to, ze ten gynekolog ma prax vo svojom odbore, aj ked nema maternicu. Za to knaz zijuci v celibate nemoze mat vztah ani byt v manzelstve, tak tam ta prax na vlastnej kozi chyba. Co by mohol byt problem, ked sa autorka chysta riesit cez neho svoje vztahove problemy.
Kňazi majú vzdelanie aj z oblasti psychologie, ja som sa rozprávala s kňazom keď išiel syn na prvé sv.príjímanie a bol veľmi rozhľadený, teraz že je vo Švajčiarsku. S nimi sa odplatí porozprávať, aspoň si vypočuť ten názor na situáciu z iného zhla.
@anonym_autor Skúsiť to môžeš. Držím palce.
ved ho musis poznat z kazne ci si s nim ok. lebo povedzme si nie je knaz ako knaz.
zalezi od porblmeu co chces riesiet. inak od jedneho sedenia u psychologa nekaj ze sa u teba nieco zmeni. ani u jedneho sedenia u knaza.
pozri viac hlav viac kapusty, chod na stretnutie tam aj tam.
to ze knaz zije v celibáte neznamena ze je uplne mimo, vsak on denne pocuva to fnukanie a ma prehlad co sa deje a tak isto zil v rodine.
ale urcite by som zvolila aj parovu terapiu, a hlavne rozhovor s tym koho sa to tyka.
Ocividne ti do toho manzel hadze vidly, tak je podla mna zbytocne sa snazit, ked on to ma v pazi. Bud to budete riesit spolu, alebo to nema vyznam. Okrem toho, co asi poradi katolicky knaz- uz z podstaty veci je jasne, ze rozvod to nebude😏 isto nieco o tom, ze Boh nas skusa, a slubili ste si lasku pred Bohom navzdy atd. Take tie klasiky.
Odporučam kontaktovat gr.kat.kňaza,oni sa ženia( nie vsetci,len kto chce) a vidia veci trochu inak,lebo poznaju aj rodinny život.
@hefo tak ide o to, ze ten gynekolog ma prax vo svojom odbore, aj ked nema maternicu. Za to knaz zijuci v celibate nemoze mat vztah ani byt v manzelstve, tak tam ta prax na vlastnej kozi chyba. Co by mohol byt problem, ked sa autorka chysta riesit cez neho svoje vztahove problemy.
@reela su aj ženatí kňazi,ak len o toto ide
Odporučam kontaktovat gr.kat.kňaza,oni sa ženia( nie vsetci,len kto chce) a vidia veci trochu inak,lebo poznaju aj rodinny život.
@luccys nie vsetci su taki ako pises ja poznam dvoch a s nimi komunikujem aj o IVF aj lgbt atd,,,
@janinah a myslis ze ten knaz nepozna rodinny zivot ? vsak aj v jeho rodine su rozvody, nevera, hadky,... ved on sa tu nevyskytol ale prisiel z rodiny.
a to nehovorim ze kazdy den ma rodinne pripady v spovedelnici. to sa ani TV nechyta na to
@reela je to to iste, gynekolog nema maternicu, ale ak studuje, vie. A knaz to iste, ak sa zameriava na rodinne vztahy, tiez to studoval/studuje a tiez moze vediet, hoci nema vztah, tak ako gynekolog nema maternicu. Castokrat ma vacsi nadhlad ako clovek, ktory zije v manzelstve, partnerstve...Argumentujes divne.
Mne napríklad kňaz veľmi pomohol, stačilo, že som sa mu mohla vyrozprávať, vyplakať, veľmi citlivo ma vypočul, utešil aj poradil, a to by ste sa čudovali, čo mi poradil: že mám od manžela odísť, a to dokonca dvaja rôzni kňazi, každí z inej farnosti mi dali práve túto radu.
Mne napríklad kňaz veľmi pomohol, stačilo, že som sa mu mohla vyrozprávať, vyplakať, veľmi citlivo ma vypočul, utešil aj poradil, a to by ste sa čudovali, čo mi poradil: že mám od manžela odísť, a to dokonca dvaja rôzni kňazi, každí z inej farnosti mi dali práve túto radu.
@anonym_684845 To nie je nic zvlastne, len rozvod ti odporucat nemozu. Pocas odluky samozrejme ziaden novy partner ... Pre cirkev si stale platne zosobasena a novy partner = tazky hriech.
@anonym_684845 To nie je nic zvlastne, len rozvod ti odporucat nemozu. Pocas odluky samozrejme ziaden novy partner ... Pre cirkev si stale platne zosobasena a novy partner = tazky hriech.
@patrike Mňa osobne to prekvapilo, myslela som, že je to ako kedysi, za každú cenu zostať s mužom, aj keď by ti odbil hlavu a ešte po nej poskákal, musíš vydržať, lebo si sľubovala v dobrom aj v zlom., atď, atď. ja som nakoniec od muža neodišla, chcela som tomu dať ešte šancu, aj keď už som to zopár krát odvtedy oľutovala, ale znova tomu dávam šancu a znova a znova a znova, lebo som sprostá.
@anonym_autor "...Dostali sme sa s mužom do veľmi zlej situácie. On sa mi momentálne úplne vyhýba a nerozpráva sa so mnou..."
A dôvod?
Ano hlupost. Je to rovnake ako by si sa ho pytala ako upravit spanok novorodenca. A psycholog ti nepomohol?
@anonym_0fc1ae tak keď je veriaca, je pre ňu dôležitý pohľad kňaza .
@anonym_autor urcite to aspon skuste,idealne ist spolu ak je ochota a chut,mozno prave to potrebuje viac ten druhy ako vy,ale jj je dost mozne ze po tom rozhovore sa obidvaja budete na veci pozerat inac,treba ale byt otvoreny a povedat veci narovinu a strucne,tak ako su a netrapit sa
Nie je to hlupy napad, aj toto patri medzi napln prace knazov vo farnosti. A moze, ale aj nemusi vam takato intervencia pomoct. Hoci knazi ziju v celibate mnohi vedia ako nestrani pozorovatelia poskytnut radu alebo zdielat skusenot zo svojho okolia - rodiny, manzelstiev vo svojej farnosti. A ako v kazdej profesii, su medzi nimi knazi, ktori su v tom lepsi ako druhi.
Poznam pripady, kedy to pomohlo, aj take kedy nie.
@anonym_autor a pýtala si sa ho,prečo sa s tebou nerozprava?
Inak pre toto mam modrykonik rada, absolutne som netusila, ze knazi mozu mat zameranie na rodinne veci. Aj ked by som to osobne najskor nevyuzila, tak mi to pride super.
@anonym_autor ide o to, že som si uvedomila na základe mnohých článkov a videí od rôznych psychológov/psychiatrov, že moj muž na mňa používa trestanie tichom, ak nesúhlasím s jeho názorom. On riadi celý môj život pomaly, všetko sa musí prispôsobiť jemu. On vo svojej hlave sa vidí, že on predsa všetko robí pre rodinu, a že čo chcem od neho. Je presvedčený, že nad neho niet, on vie najlepšie všetko. V živote sa mi neospravedlnil, myslí si, že za každý konflikt som vínna ja. A ja som bola taká sprostá, že som si to , že toto ma už čaká zvyšok života, ak s ním ostanem, uvedomila až po druhom dieťati :(
@anonym_autor ide o to, že som si uvedomila na základe mnohých článkov a videí od rôznych psychológov/psychiatrov, že moj muž na mňa používa trestanie tichom, ak nesúhlasím s jeho názorom. On riadi celý môj život pomaly, všetko sa musí prispôsobiť jemu. On vo svojej hlave sa vidí, že on predsa všetko robí pre rodinu, a že čo chcem od neho. Je presvedčený, že nad neho niet, on vie najlepšie všetko. V živote sa mi neospravedlnil, myslí si, že za každý konflikt som vínna ja. A ja som bola taká sprostá, že som si to , že toto ma už čaká zvyšok života, ak s ním ostanem, uvedomila až po druhom dieťati :(
@anonym_autor a ja si neviem nastaviť hranice. On sa mi pri problémoch vyhýba a ja ho naháňam, lebo ich potrebujem riešiť. Najhoršie je, že naozaj mi došlo, že on fakt sa nedokáže do mňa vcítiť. Psychológ mi povedal, že sa jedná o emočnu nezrelost. Že sa s tým dá pracovať, iba ak on chce. On však problém nevidí žiaden, iba vo mne.
@anonym_684845 prosím, čo sa u vás dialo?
Nechcem zhadzovat nikoho vieru ale ak knaz cele jej trapenie zastresi komentarom "Kazdy ma svoj kriz, aj ty. Musis ho niest aj ked nevies preco ho nesies. Je to tvoj manzel, pred Bohom si mu slubila v dobrom aj v zlom. A vsak ta nebije, ani nepije." tak neviem neviem co si mam o takej pomoci mysliet.
(to je skusenost mojej celkom blizkej osoby, ktora bola muzom financne a emocionalne tyrana)
@anonym_autor urcite to skus, neviem ake mate problemy, ale knaz moze byt dobry mediator v tomto pripade. Nas knaz je super
Nechcem zhadzovat nikoho vieru ale ak knaz cele jej trapenie zastresi komentarom "Kazdy ma svoj kriz, aj ty. Musis ho niest aj ked nevies preco ho nesies. Je to tvoj manzel, pred Bohom si mu slubila v dobrom aj v zlom. A vsak ta nebije, ani nepije." tak neviem neviem co si mam o takej pomoci mysliet.
(to je skusenost mojej celkom blizkej osoby, ktora bola muzom financne a emocionalne tyrana)
@viestta nemyslim si, ze to takto bude. Knazi su na toto skoleni a zachrana manzelstva sa takto neda robit. Tym nezachranis nic. Vacsinou tam ide skor o dlhsie rozhovory a mediaciu.
@viestta nemyslim si, ze to takto bude. Knazi su na toto skoleni a zachrana manzelstva sa takto neda robit. Tym nezachranis nic. Vacsinou tam ide skor o dlhsie rozhovory a mediaciu.
@kiki68 a co bude mediovat, a je uplne jedno ci je to knaz, psycholog alebo ochotna suseda, ked druha strana nema zaujem? Nie, ze nema zaujem len op samotnu mediaciu, nema zaujem cokolvek riesit, pretoze ona problem nevidi. A toto je presne pripad zakladatelky. Ona ma problem, druha strana ho nevidi. Nevidi lebo nechce alebo nemoze. A co je najhorsie nema snahu cokolvek riesit. (tak ako pan (dnes uz byvaly) manzel mojej kamaratky, ktory dodnes nepochopil, preco sa rozviedli, vsak oni mali idealne manzelstvo, len jeho zena bola nevdacna mrcha)
Nepoznam ten par osobne, len z rozpravania, ale boli v situacii, ked im krachovalo manzelstvo pre odobne problemy, ktore autorka spominas. Manzel musel mat vo vsetkom vzdy pravdu, ci uz z pozicie muza alebo preto, ze vo vztahu bol starsi, co pre neho nebol problem to nebolo podstatne, psychologia a manzelske poradenstvo je sprostost on problem nevidi a pod... A im prave sedenia s knazom pomohli preto, ze ako veriaci vnimal knaza ako autoritu a ked mu ten povedal, ze manzelka je mu rovnocenym partnerom v manzelstve, tak jeho pocuval a pracoval na svojom spravani. Neviem ako to nakoniec dopadlo, ale vyzeralo to, ze su na dobrej ceste. Ale asi mali velke stastie, ze narazili na dobreho knaza.
@kiki68 a co bude mediovat, a je uplne jedno ci je to knaz, psycholog alebo ochotna suseda, ked druha strana nema zaujem? Nie, ze nema zaujem len op samotnu mediaciu, nema zaujem cokolvek riesit, pretoze ona problem nevidi. A toto je presne pripad zakladatelky. Ona ma problem, druha strana ho nevidi. Nevidi lebo nechce alebo nemoze. A co je najhorsie nema snahu cokolvek riesit. (tak ako pan (dnes uz byvaly) manzel mojej kamaratky, ktory dodnes nepochopil, preco sa rozviedli, vsak oni mali idealne manzelstvo, len jeho zena bola nevdacna mrcha)
@viestta mozno knaz bude mat nejaku vahu slova, tazko povedat. Pozri, ked ona je veriaca a doslo na anulaciu, tak tam aspon bude kopec veci, co uz sa nejako riesili a teda knaz moze lepsie posudit tie veci, nez ti pojde dalej na vyssie miesta. Casto moze zena muzovi hovorit rok, ze mna boli hlava, ale ked mu lekar povie, ze “ vasa zena mala 9cm cystu na mozgu a prave sme ju operovali “, tak to tiez znie inak a asi to ignorovat nebude.

@anonym_6ad5a6 tak tohto treba brať s rezervou keďže je veriaci fanatik .
@parvinka0001 Fakt som fanatik? A to už prečo?