icon

Mám rešpektovať rozhodnutie dcéry o 1. svätom prijímaní?

8. okt 2025

Ahojte žienky, riešim takú menšiu dilemu.
Som pokrstená, mám 1. sv. prijímanie, dcérka je tiež pokrstená .... v rodine máme všetci "slávnosti" ale mimo starých rodičov som sa do kontaktu s vierou nedostala, naposledy som bola v kostole na sv. omši kvôli sv. omši možno keď som mala 11 rokov. Teraz mám tesne po 40. Moji rodičia do kostola nechodili len starkí, chceli odo mňa aby som mala 1. sv. prijímanie a potom nech sa rozhodnem už sama a ja som to akosi neriešila.
Dcérka má možnosť ísť na 1. sv. prijímanie ale vyjadrila sa že nechce, neviem nerozoberali sme to nejako hlbšie prečo, len že nechce. Ja by som naproti tomu bola rada ak by to 1. sv prijímanie mala. Možno v niekde v hĺbke mám zakotvené tie tradície z mojej rodiny, možno je to tým, že si uvedomujem že niečo riadiť tento svet musí a nechcem jej tým, že bude žiť úplne bez viery zobrať možnosť vlastného rozhodnutia či žiť vo viere bude chcieť alebo nie. Osobne si myslím, že život s vierou je podstatne ľahší a "plnší" predovšetkým v tých ťažších chvíľach.

Ako by ste to riešili rešpektovali by ste jej rozhodnutie alebo naopak? Ide mi skôr o to, či sa niekto napriek tomu že doma sa viera neriešila, mal možnosť dostať sa do kontaktu s vierou.

Strana
z4
slovakboy
8. okt 2025
@anonym_autor

@hopsas vy nemáte co schvaľovať ci ma alebo nemá ísť na 1. sv prijímanie na to máte cirkevných predstaviteľov. Moja otázka bola ci ak vám dieta odmietne ísť na 1. sv prijímanie by ste rozhodnutie rešpektovali alebo by ste s nou rozprávali hlbšie o tom.
O mna a moju vieru vôbec neide. Čítala si? Moja dcerka v Boha veriacich, je k viere vedená, chodi na omše atd to ze ma rodičov akých ma nemá nič spoločné s vierou mojej dcery na to snáď netreba VS.

@anonym_autor ak ty si veriaca a chceš, aby dcérka šla na prvé sväté prijimanie, tak sa s ňou uprimne porozpravaj. Nejde len o formálny akt. Kľudne sa môže stať, že to potom bude ľutovať. Hlavne ak dôvodom je len strach že je to také veľmi verejné. Nebude tam sama. Aj iné deti budú. Pamätám na mojich chlapcov. Ako mali napísane svoje hriechy na papierikoch. A potom ich všetky deti spolu s kňazom spálili po spovediach. Je to zážitok a spomienka na cely život. Ale nie len.

gab1sol
8. okt 2025

@anonym_autor “nerozoberali sme to nejako hlbšie prečo, len že nechce.” Toto. Možno práve toto tam chýba vediet, prečo dcéra odmieta prijímanie. U nás to bolo, že aj chce, ale kamarátky nejdú… Tak sme sa o tom porozprávali a podporili ju v tom. A nakoniec mala 1. sv. prijímanie. Na druhej strane, ak ti svoj postoj vysvetlí, možno aj pre teba bude jednoduchšie prijať, že nechce.
Za mňa to nie je o tom “rešpektovať/nerešpektovať” rozhodnutie, ale v prvom rade vedieť, prečo sa tak rozhodla…

anonym_b23cf4
8. okt 2025
@anonym_autor

@marian341 ako je dcéra vychovavana ak nie vo viere ked v Boha veri, chodi do kostola, modli sa atd? Ako ináč ma byt dcéra k viere vedena? Knaz pri krste neriešil mna ani jej otca.... keby bolo na ľuďoch ako vy dcerka by ani pokrstena nebola🤦‍♀️

@anonym_autor chapem, ze sa ti tazko cita taka hola a uprimna pravda, ale napisat, ze pri krste neriesil knaz teba ani otca?? ved vy, rodicia, ju prinasate na krst, aby jej bol odpusteny dedicny hriech a aby ste sa VY zaviazali, ze ju budete viest k viere, nie skola, nie babky, nie cudzi, ale predovsetkym VY jej mate ist prikladom...No ty so svojou 30 rocnou absenciou na omsi to jednoducho nerobis, zbytocne sa certis... Podla mna tak male dieta este nie celkom vsetko chape, ale tak ako si ju priviedla ku krstu, tak by si ju z vlastneho vnutorneho presvedcenia krestana mala priviest k sv. prijimaniu... ale ty toto presvedcenie nemas. Keby sme vsetko nechali na rozhodnuti deti, tak by jedli len cokoladu, spravali sa ako opicky, nechodili do skoly...ale my ich chceme vychovat k dobremu cloveku, tak to korigujeme. Presne tak ako sv. prijimanie koriguje dalsi zivot krestana. Tazko radit...

hviezdicka002
8. okt 2025

Ja som evanjelička som pokrstená, ale nemám konfirmáciu, odmietla som ju robiť mne je zbytočná nie som vedená k viere tak v 14 som si dupla, že ja ju robiť nebudem rodičia nenamietali rešpektovali moje rozhodnutie. V kostole sa vydávať môžem nemám s tým problém ak snúbenec chce, a ak farár problém nebude mať že ja nemám komfirmaciu, ale nevadí mi ani keď to bude na úrade. Ja proste toto nepotrebujem ja mám svoj názor na tých veriacich čo chodia do kostola cez týždeň sú jak diabli ale vyspovedajú sa a už je odpustené. Ja sa k ľudom správam dobre verím v iné veci. V kostole je v prvej rade a také zverstvá urobí že až rozum mi zastane. A ešte aj z princípu že čo sa deje v cirkvi poslednú dobu.

marsmykkok
8. okt 2025
@gab1sol

@anonym_autor “nerozoberali sme to nejako hlbšie prečo, len že nechce.” Toto. Možno práve toto tam chýba vediet, prečo dcéra odmieta prijímanie. U nás to bolo, že aj chce, ale kamarátky nejdú… Tak sme sa o tom porozprávali a podporili ju v tom. A nakoniec mala 1. sv. prijímanie. Na druhej strane, ak ti svoj postoj vysvetlí, možno aj pre teba bude jednoduchšie prijať, že nechce.
Za mňa to nie je o tom “rešpektovať/nerešpektovať” rozhodnutie, ale v prvom rade vedieť, prečo sa tak rozhodla…

@gab1sol To máš pravdu, lebo hovoríme o začínajúcich tretiakoch a teda 8 ročných deťoch, napríklad ja som mala spolužiakov neveriacich, čo im rodičia nechodili do kostola čo chceli ísť preto že sa dozvedeli, že sa tam robí oslava a dávajú darčeky 😀 Aj tu môže byť detinský dôvod prečo nechce, napríklad že jej nie je sympatický učiteľ náboženstva, že ide niekto na prijímanie z triedy koho nemusí alebo naopak že jej kamošky nejdú. Preto určite treba zistiť dôvod, povedať jej že sú nejaké dôvody prečo by bolo fajn ísť, ale ak nepôjde nič sa nestane a neznamená to zase nič definitívne a nech sa proste rozhodne sama potom.

brendaa
8. okt 2025

@anonym_autor nečítam celú diskusiu, dcérka chodí na náboženstvo?

aurora33
8. okt 2025

@anonym_autor vsak nechodite do kostola, vieru teda nijako neriešite, tak ju netlac do 1sv. prijímania. Keď je to pre teba len slávnosť. 😂 malá má očividne viac rozumu ako mamicka.

anonym_fce1f6
8. okt 2025

Išla by a hotovo😎
Ja som to tak mala tiež, že som musela.
K birmovke ma už nedonútili, ALE som si ju musela dorobiť pred sobášom, lebo manželova rodina bola veriaca.
Už pri tej birmovke to bolo trápne, neviem si predstaviť si robiť 1. sv prijímanie a stáť tam s tou sviečkou s 9r deťmi.
Tiež som k tomu viedla dcéru a chvíľu mi to vydržalo chodiť do kostola a potom už bude na nej čo ďalej.
Kostol je pre všetkých a viera tiež, deťom to neublíži.

hviezdicka002
8. okt 2025
@anonym_fce1f6

Išla by a hotovo😎
K birmovke ma už nedonútili, ALE som si ju musela dorobiť pred sobášom, lebo manželova rodina bola veriaca.
Už pri tej birmovke to bolo trápne, neviem si predstaviť si robiť 1. sv prijímanie a stáť tam s tou sviečkou s 9r deťmi.
Tiež som k tomu viedla dcéru a chvíľu mi to vydržalo chodiť do kostola a potom už bude na nej čo ďalej.

@anonym_fce1f6 mňa by nikto nedonútil si urobiť birmovku. Ani kebyže je snubencova rodina tak veriaca, potom by som asi prehodnotila všetko. Tak isto ani teraz keď nás nebudú chcieť zosobášiť v kostole tak hold bude to na úrade a bude sa musieť každý cez to preniesť z rodiny.

anonym_fce1f6
8. okt 2025
@hviezdicka002

@anonym_fce1f6 mňa by nikto nedonútil si urobiť birmovku. Ani kebyže je snubencova rodina tak veriaca, potom by som asi prehodnotila všetko. Tak isto ani teraz keď nás nebudú chcieť zosobášiť v kostole tak hold bude to na úrade a bude sa musieť každý cez to preniesť z rodiny.

@hviezdicka002 som sa nad tým nejak nezamýšľala, skor som si hovorila, že škoda že som si tú birmovku neurobila vtedy.
Keby som to cítila ako ty, tiež by ma nikto nedonútil..

natalka13
8. okt 2025
@anonym_fce1f6

Išla by a hotovo😎

@anonym_fce1f6 nechapem bolo ti trapne a dospelu ta donutili, pubertacku nie.
To nemas svoj nazor uz ako dospela?
Oni do kostola nechodia, preco by dieta nevychovavane vo viere malo ist na 1svp.?

lucia147852
8. okt 2025

Vy v rodine vieru nežijete, tak načo ma ísť? Jasne, že nechce, lebo v tom nevidí zmysel. A nie sú to slávnosti ale sviatosti. Pre veriacich vážna vec, nie len nejaká saskaren. Moja dcéra je tretiačka. Momentálne sa pripravuje na prvé sväté prijímanie, ale keby mi povie, že nechce, tak proste nejde. Nebudem jej nútiť niečo čo ozaj nechce. A to vieru žijeme aktívne.

janulik2008
8. okt 2025
@anonym_fce1f6

Išla by a hotovo😎

Pamatam si doteraz ako som chodila do kostola s placom tesne pred prijimanim. Po PSP som do kostola nechodievala roky. Az sla sestra na prijimanie, ptm susedia neskor bola priprava na birmovku,(inak podla mna prehnane kedze priprava bola dva roky. Zacinali sme ako deviataci a birmovani sme boli ked sme koncili prvy rocnik SŠ) a zaujimave ze som chodila aj po birmovke do kostola, dokonca som pomahala ked deti mali nacvik na PSP. tusim ked som nastupila do roboty to "uťalo".
Ja si doteraz pamatam ako som tesne pred PSP chodila do kostola s placom lebo som nechcela do kostola chodit uz. Takze aj dcera nechce tak ju nenut, ja sama mam neter kt som krstna a nesla lebo nechcela ist, nenutila som ju lebo by to bolo zbytocne. Keby prisla za mnou a povedala ze chce ist do kostola tak som prva kto ju tam vezme. O viere sa bavime, vie kto bol Ježiš atď. U nas chodi do kostola len otec. Mama ked pocula ze neter nejde, tak povedala ze nech ide ze nech to spravi pre deda, ze ptm uz nemusi na co jej sestra povedala ze ked mala nechce ona ju nutit nebude a ze PSP si moze spravit aj neskor. A cuduj sa tomu otec to vzal normalne.

@anonym_fce1f6 nebola by si s 9 rocnymi detmi 😀 ked som chodila do kostola tak par krat bol aj krst a bol pocas omse v nedelu ;)

anonym_fce1f6
8. okt 2025
@natalka13

@anonym_fce1f6 nechapem bolo ti trapne a dospelu ta donutili, pubertacku nie.
To nemas svoj nazor uz ako dospela?
Oni do kostola nechodia, preco by dieta nevychovavane vo viere malo ist na 1svp.?

@natalka13 tak chcela som svadbu v kostole tiež.
Birmovku som si neurobila, lebo to nechali na mne a pubertiak má iné záujmy ako kostol.
Ja vieru mám, mám aj sviatosti a dvere kostola sú otvorené.
Rovnako tak aj pre autorkynu dcérku

anonym_fce1f6
8. okt 2025
@janulik2008

Pamatam si doteraz ako som chodila do kostola s placom tesne pred prijimanim. Po PSP som do kostola nechodievala roky. Az sla sestra na prijimanie, ptm susedia neskor bola priprava na birmovku,(inak podla mna prehnane kedze priprava bola dva roky. Zacinali sme ako deviataci a birmovani sme boli ked sme koncili prvy rocnik SŠ) a zaujimave ze som chodila aj po birmovke do kostola, dokonca som pomahala ked deti mali nacvik na PSP. tusim ked som nastupila do roboty to "uťalo".
Ja si doteraz pamatam ako som tesne pred PSP chodila do kostola s placom lebo som nechcela do kostola chodit uz. Takze aj dcera nechce tak ju nenut, ja sama mam neter kt som krstna a nesla lebo nechcela ist, nenutila som ju lebo by to bolo zbytocne. Keby prisla za mnou a povedala ze chce ist do kostola tak som prva kto ju tam vezme. O viere sa bavime, vie kto bol Ježiš atď. U nas chodi do kostola len otec. Mama ked pocula ze neter nejde, tak povedala ze nech ide ze nech to spravi pre deda, ze ptm uz nemusi na co jej sestra povedala ze ked mala nechce ona ju nutit nebude a ze PSP si moze spravit aj neskor. A cuduj sa tomu otec to vzal normalne.

@anonym_fce1f6 nebola by si s 9 rocnymi detmi 😀 ked som chodila do kostola tak par krat bol aj krst a bol pocas omse v nedelu ;)

@janulik2008 ja nikoho nenútim, len som necukla, keď pišťala že sa jej nechce😋
S plačom som ja nikdy nechodila do kostola, ale začala som chodiť za kostol a to mi babka povedala, že teda radšej nech sedím doma, ako mám chodiť za kostol a božie slovo odniesť do pohostinstva, keďže to bola vždy automatická zastávka na kofolu.
A to božie slovo tam z omše nosilo 60% veriacich

hopsas
8. okt 2025
@anonym_autor

@hopsas vy nemáte co schvaľovať ci ma alebo nemá ísť na 1. sv prijímanie na to máte cirkevných predstaviteľov. Moja otázka bola ci ak vám dieta odmietne ísť na 1. sv prijímanie by ste rozhodnutie rešpektovali alebo by ste s nou rozprávali hlbšie o tom.
O mna a moju vieru vôbec neide. Čítala si? Moja dcerka v Boha veriacich, je k viere vedená, chodi na omše atd to ze ma rodičov akých ma nemá nič spoločné s vierou mojej dcery na to snáď netreba VS.

@anonym_autor ak by tvoja dcéra bola naozaj veriaca a rozumela tomu tak by na to prijímanie ísť chcela. Je mi jasné že sa ti to nepáči čo ti hovorím, ale chybu si urobila ty.

modrahruska
8. okt 2025
@hopsas

@modrahruska absurdni sú ľudia čo idú diskutovať o téme o ktorej nič nevedia. Samozrejme že dieťa vie vieru pochopiť, primerane veku ale vie.

@hopsas podla mna zbytocna debata, zhodneme sa akurat tak na tom, ze sa nezhodneme 🙂 moj nazor ze dieta vieru pochopit nevie nic nezmeni, vie sa ju naucit, nie pochopit, je to len odpozorovane spravanie 🙂

natalka13
8. okt 2025
@anonym_fce1f6

@natalka13 tak chcela som svadbu v kostole tiež.
Birmovku som si neurobila, lebo to nechali na mne a pubertiak má iné záujmy ako kostol.
Ja vieru mám, mám aj sviatosti a dvere kostola sú otvorené.
Rovnako tak aj pre autorkynu dcérku

@anonym_fce1f6 svadba v kostole nieje podmienena birmovkou.
Ale ak si veriaca, teda chodis do kostola, asi si po tej birmovke ako dospela tuzila.
Jej dcera a ani ona do kostola nechodia.

anonym_173615
8. okt 2025

My mame taku odveci situaciu, ze my rodicia vierou nezijeme, dcerka neni ani pokrstena, ale nejako ju to chytilo a na prijimanie urcite bude chciet ist a bude si chciet aj "dohnat krst", kedze to je asi podmienka. Moj muz je skor z evangelikalnej tradicie, takze ten je voci katolickej cirkvi taky rozpacity a ja mam aj birmovku, ale som neveriaca, uz na birmovku som sla s odporom, lebo sa mi moja mama vyhrazala. Takze moja mama jasne ze vnucku podpori. Ja som bola taka, ze ak sa mi deti rozhodnu pre nejake nabozenstvo, nebudem branit, no ale je to farizejstvo. To citim. A vlastne to ani nechcem, je to z mojej strany neuprimne tam ist a este robit nejaky obed, saty riesit atd. Neviem. Este mam asi 2 roky dovtedy.

anonym_fce1f6
8. okt 2025
@natalka13

@anonym_fce1f6 svadba v kostole nieje podmienena birmovkou.
Ale ak si veriaca, teda chodis do kostola, asi si po tej birmovke ako dospela tuzila.
Jej dcera a ani ona do kostola nechodia.

@natalka13 aha, ďakujem, to som nevedela.
Navrhol to farárko, že pred sobášom stíham birmovku a tak som bola.

anonym_fce1f6
8. okt 2025
@anonym_173615

My mame taku odveci situaciu, ze my rodicia vierou nezijeme, dcerka neni ani pokrstena, ale nejako ju to chytilo a na prijimanie urcite bude chciet ist a bude si chciet aj "dohnat krst", kedze to je asi podmienka. Moj muz je skor z evangelikalnej tradicie, takze ten je voci katolickej cirkvi taky rozpacity a ja mam aj birmovku, ale som neveriaca, uz na birmovku som sla s odporom, lebo sa mi moja mama vyhrazala. Takze moja mama jasne ze vnucku podpori. Ja som bola taka, ze ak sa mi deti rozhodnu pre nejake nabozenstvo, nebudem branit, no ale je to farizejstvo. To citim. A vlastne to ani nechcem, je to z mojej strany neuprimne tam ist a este robit nejaky obed, saty riesit atd. Neviem. Este mam asi 2 roky dovtedy.

@anonym_173615 tak mne zasa príde divné, že ľudia uznávajú kresťanské sviatky, na Vianoce sa modlia a posielajú náboženské priania a nemajú o tom celom ani poňatie, prečo to tak je a o pár rokov už dupľom.
Je to rozhladenosť aj v tejto oblasti, prečo sú niektoré sviatky atď, určite to umožni aj svojej dcére do toho nahliadnuť a pochopiť.

natalka13
9. okt 2025
@anonym_fce1f6

@anonym_173615 tak mne zasa príde divné, že ľudia uznávajú kresťanské sviatky, na Vianoce sa modlia a posielajú náboženské priania a nemajú o tom celom ani poňatie, prečo to tak je a o pár rokov už dupľom.
Je to rozhladenosť aj v tejto oblasti, prečo sú niektoré sviatky atď, určite to umožni aj svojej dcére do toho nahliadnuť a pochopiť.

@anonym_fce1f6 ludia nemaju o vela veciach ani ponatia, ci veriaci ci neveriaci.
A prave o tych Vianociach maju prave veriaci skreslene info.
A ako vidis na sebe, slepo posluchaju Pana farara, lebo ved ten vie vsetko najlepsie.

kremlicka250
9. okt 2025
@anonym_a6c299

@januska12323 video, fotky, priestor?

@anonym_a6c299 aj manzela si si vybrala preto,lebo vyzera honosne? :D
Ako do kostola nechodim, ale vydavat sa v kostole,lebo to dobre vyzera, je zaruka stastneho a zdraveho manzelstva. Zaujimalo by ma, ci aj vas vztah stoji na tom,ze spolu dobre vyzerate....

anonym_fce1f6
9. okt 2025
@natalka13

@anonym_fce1f6 ludia nemaju o vela veciach ani ponatia, ci veriaci ci neveriaci.
A prave o tych Vianociach maju prave veriaci skreslene info.
A ako vidis na sebe, slepo posluchaju Pana farara, lebo ved ten vie vsetko najlepsie.

@natalka13 tak keď to vidíš takto zbytočne sa o tom baviť..

simca06022011
9. okt 2025

respektovala by som dcerine rozhodnutie

Strana
z4