Ako naučiť dieťa hospodáriť s vreckovým?
Syn dostáva prvé vreckové, zatiaľ 10 € na týždeň. Lenže vždy je do dvoch dní bez peňazí. Kúpi si sladkosti, niečo v automate, občas nejakú hlúposť a potom celý zvyšok týždňa pýta ďalšie.
Nechcem mu stále doplácať, lebo potom sa asi nič nenaučí. Ako ste deti učili hospodáriť s vreckovým? Nechať ho jednoducho bez peňazí do ďalšieho týždňa?
@anonym_autor napíš koľko mu reálne dávaš. 10 v pondelok, stredu aj piatok? Na čo míňa?
@anonym_autor vo veku 11 rokov si dieťa zo 40€ mesačne musí vedieť už aj odložiť a ušetriť. niekde si urobila chybu už predtým. je dôležité už od útleho veku dieťaťu vysvetľovať, že peniaze nepadajú zo stromu a ani ich netlačíš na záchode. Takže kde si pochybila, vieš len ty. skrátila by som mu to na 10€ mesačne a povedala mu, že ak sa mu podarí z toho ešte ušetriť, potom mu navýšiš dávku.
No tak môj piatak má 5€ na týždeň. Desiatu má, na bus tiež, na školu tiež. 1€ na deň má na blbiny. Žuvačky, nanuk, xixo.. keď chce drahšie, na druhý deň musí ušetriť. A viac nepýta. Necítim sa ako krkavcia mama. A teda ešte aj ušetrí, keď chce.
@anonym_autor kolkmu mu reálne davaš na 5 dní? Prečo mu vlastne doplacaš?
Si ešte nepočula že treba stanoviť hranice a držať sa ich? Keď už v 11 tých stenou robí čo chce čo bude v 13?15?17?
Moje sú na strednej a viem že si vystačia aj z menej ako tvoj. Keď minie napr v drogérii(vložky, tampóny,atd) alebo ide do kina tak jej dopošlem
Zakladne pravidlo nedoplacat- ak ano vynimocna situacia- pozicat aj s urokom. Aby pochopil do buducnosti rychle pozicky a nebankovky ktore cihaju na mladych.
Načo je 11-ročnému decku vreckové? Nám v 11 rokoch rodičia nedávali žiadne vreckové a žijem a aj viem gazdovať s peniazmi.
Posielaj syna casto do obchodu aj takto sa deti ucia fin.gramotnosti
Dnes sme syna poslali do obchodu,a uz po ceste uvazoval,ze vela platil za tych par veci,ze ho museli naozaj oklamat.
Neskor nasiel blocek,kde mu naozaj nauctovala 2ks toaletaka,kupoval 1 ks.
Aj takto sa deti ucia fin.gramotnosti,kolko co stoji a uz od mala,ze si vzdy maju brat uctenku a hned zkontrolovat.Takze ma nove ponaucenie.
Moj ma 12 a vreckove nesdostava..od domu leso ma skoku nedaleko nic po ceste obchod ziadny. Do mesta sa flakat nechdodi zatial. Niekedy sobotu ide olyta si na chilsy a prejde sa do najblizsej jednoty pripadne nieco sladke. A niekedy na zmrzku ide sam to mu dam do ruky a ide

Kalendár a vyznačiť kedy dostáva peniaze, sumu. Ďalšie vreckové nedávať lebo takto sa nikdy nenaučí hospodáriť.