Ako naučiť dieťa hospodáriť s vreckovým?
Syn dostáva prvé vreckové, zatiaľ 10 € na týždeň. Lenže vždy je do dvoch dní bez peňazí. Kúpi si sladkosti, niečo v automate, občas nejakú hlúposť a potom celý zvyšok týždňa pýta ďalšie.
Nechcem mu stále doplácať, lebo potom sa asi nič nenaučí. Ako ste deti učili hospodáriť s vreckovým? Nechať ho jednoducho bez peňazí do ďalšieho týždňa?
@anonym_autor samozrejme, že mu nič nedať. Inak sa finančnej gramotnosti nenaučí. Ak by si minula celú výplatu hneď na začiatku, taktiež ti nikto nič nedoplatí. Platí si z vreckového len sladkosti alebo aj niečo potrebné?
kolko ma rokov ? a nie nedavaj mu uz nic o tom to prave je ze sa musi naucit si to rozdelit
@anonym_autor ešte doplním, že to to práveže podľa mňa výborná lekcia. Prvé dni hojno a zvyšné dni ho…. Nedať mu peniaze navyše a zvyšné dni nebude mať ani cent je presne to, čo tvoj syn potrebuje. Že vôbec váhaš mu dať zvyšné dni peniaze
Ved nedoplacaj, preco by si mala? Ja by som ani raz nedoplatila aj keby minul za jeden den.
kolko ma rokov ? a nie nedavaj mu uz nic o tom to prave je ze sa musi naucit si to rozdelit
@anonym_185ede 11 rokov má
@anonym_autor doteraz si mu doplácala? Tak si na to mladý pán asi zvykol...
@anonym_autor riešime presne to isté, ale dávame mesačne,minul za pár dní,dnes chcel ísť s kamošmi niekam,drankal peniaze, že budúci mesiac mu dáme menej, nepovolili sme , zostáva bez peňazí
@anonym_autor 40e pre 11 ročného je podľa mňa dosť. Toľko ma moja 14ročna a kupuje si prevažne kozmetiku, zmrzlinu, keď minie, viac nedostane
@anonym_autor Moja 11ročná dcéra si minula celý kredit na mobile a 2GB dát (ktoré mne bohato stačia na mesiac a ešte mi zostane, veď doma máme wifi) za 4 dni. Hold, smola, musí čakať zvyšok mesiaca, nenabijem jej ďalší kredit, musí sa naučiť hospodáriť.
@anonym_autor tak v prvom rade neustupit a nedat viac
v druhom rade by som si s nim sadla a ukazala mu ako si to ma rozpocitat ze napr.
2€ za tyzden si ma odlozit na setrenie na kratkodoby ciel napr kino v danom v mesiaci a pod 2 € na strednodoby ciel nejaku hru nieco co chce a 2 € na dlhodoby ciel napr na buduce leto aby mohol sinviac dovolit s kamosmi a zvysne 4 € ma na potechu v danom tyzdni
@anonym_autor tak pri dnesnych cenach je 10 euro pre zacinajuceho pubertiaka malo. Zalezi na tom, akych ma kamosov, kde byvate a tak. Jasne, ze ked niekto byva na dedine a v ponuke dna ma len skolu a ulicu, nema kde minut a mamicky sa budu pysit, ako si deticky nasetrili pomaly z vreckoveho na vodicaky.
Ine je, ked byvate v meste, pri skole mate mekac a nakupne centrum a chlapec ma za kamosov decka, co maju vacsi budget. Bud im bude v mekaci kukat do huby, alebo si nieco kupi tiez. A 10 euro v prdeli na 2 dni.
Ale o tom to je, toto je ucenie sa financnej gramotnosti. Ked mu das 10 na tyzden a minie za den, musi cakat. Snad sa to casom nauci.
Skús synovi rozdeliť vreckové na dni a zároveň mu názorne ukaz na časti svojich príjmov, že by si v obchode možno kúpila viac tovaru,ale keďže peniaze zadelujes na nejaké obdobie, musíš si premyslieť, že čo kúpiš pri jednom nákupe.
@anonym_autor samozrejme,ak si minie má smolu, ešte sa nestalo ,aby som doplácala,vie ,koľko dostane,a podľa toho si musí hospodáriť,keby som doplácala,tak samozrejme,že by to míňal oveľa rýchlejšie
@anonym_autor vravis ze "nechcem mu stale doplacat", takze doteraz ked rychlo minul tak si mu dala dalsie peniaze? Nepochopitelne
@anonym_autor jasne, ze mu nic nedaj. Tebe v robote daju, ked minies? Ako ho chces naucit hospordarit?
Ja detom vsetko pisem,maju 20eur na mesiac,samozrejme,ze je to real aj 40eur,ale zaroven dodame,ze na buduci mesiac nedostanu nic.Takto aj oni riesia kolko im zostava a pod.
v dnesnej dobe je 10 eur na tyzden nic
Dalsi rozmaznany chalan na obzore len mu davaj a zachvilu si bude kupovat energetaky a cigarety
v dnesnej dobe je 10 eur na tyzden nic
@anonym_6e655b pre dieťa, ktoré ma zabezpečené všetko, čo potrebuje a 10e je len na to, čo chce ? To si nemyslím, že je veľa.
Ako 10€ na týždeň je malo ,ale ak si povedala ,že táto suma mu staci tak nedávať viac
Inak nechapem prečo si pýta keď vie ,že to ma na týždeň
Ako 10€ na týždeň je malo ,ale ak si povedala ,že táto suma mu staci tak nedávať viac
Inak nechapem prečo si pýta keď vie ,že to ma na týždeň
@minenkaa malo? A na co? Jedlo ma od rodicov, 11r dokopy nikam nechodi, na cipsy a zuvacky je to az az. Realne na energetaky a cipsy. A to mu isto nutne netreba. Moja dcera mala donedavna 20 na mesiac (zs) a ... vygazdovala. Teraz ma 30 a to chodia stredoskolske "zeny uz na kavu".
@minenkaa malo? A na co? Jedlo ma od rodicov, 11r dokopy nikam nechodi, na cipsy a zuvacky je to az az. Realne na energetaky a cipsy. A to mu isto nutne netreba. Moja dcera mala donedavna 20 na mesiac (zs) a ... vygazdovala. Teraz ma 30 a to chodia stredoskolske "zeny uz na kavu".
@eeffka je to moj názor nič viac ,kino je drahé,hranolky tiež,cigarety tiež
@eeffka moje decko malo 10€na týždeň pred 18timi rokmi a vygazdovalo
To teraz ideme porovnávať koľko malo koho decko a ako vygazdovalo?
@eeffka moje decko malo 10€na týždeň pred 18timi rokmi a vygazdovalo
To teraz ideme porovnávať koľko malo koho decko a ako vygazdovalo?
@minenkaa je uplne jedno kto kolko dietatu dal, niekto si z toho kupuje zmrzliny niekto cigy, podstatne je ze ked sa rozhodnem dat fixnu sumu, tak s nou musi vyjst.

Nie, nedaj mu viac. Musi sa naucit si to rozdelit. Alebo mu davaj na zaciatku kazdy den 2 eur, ked ho nutka otocit tyzdnove vreckove za 1 den. Bude si musiet par dni odlozit, ak chce nieco drahsie.
Ani tebe neda zamestnavatel dalsiu vyplatu, ak tu svoju minies za 2 dni.