Ako riešiť vyššiu váhu 5-ročných dievčat?
Ahojte prosím Vás koľko vážia vaše 5 ročné dievčatá. Včera sme boli pri dr naša má až 30kg akože vidno na nej trocha ma bruško ale že to má už moc kg na jej vek
Je aj vyššia keďže my s manželom sme vysoky dosť obaja tak ma po kom rast len tá váha má znepokojuje. Samozrejme už to riešim pomaly zo stravou len aby to ona nevnímala. Ako to riešite vy ? Samozrejme má aj pohyb na bicykli by bola stále aj vonka behá skace. Stále nad tým rozmýšľam ako jej pomôcť. Dajte rady aký jej dať jedálniček a ako ste vy riešili ak mali vaše dievčatá takú váhu. Ďakujem za prečítanie aj odpovede a prepáčte za výlev.
Nechcem aby sa trápila v budúcnosti tak to chcem riešiť hneď
@tiezjedna A preco by to mali pouzivat iba o detoch? Plural sa bezne pouziva. Ja tiez pridem do triedy a poviem, napiseme si pisomku a ja ju pisat nebudem 😉
@zuzana2910 Budeme utahovat opasky. A utahuju oni dvaja? 😉
@adri266 pretože narážka bola na kontext s deťmi. Píli to uši. Znie to strašne. Horšie je to už len v súvislosti s domácimi miláčikmi 😉
úplne vyradiť vyradiť sladké vody, džúsy, obmedziť sladké jedlá typu dukátové buchtičky, palacinky, buchty na pare posypané grankom a podobne
namiesto sladkostí ponúknuť ovocie, zeleninku pokrájanú na tanieriku a hlavne ísť príkladom, nie že ja si dám sladké, vyprážané a dieťaťu nie
@anonym_autor moja bude mať v júli 6. Má 120cm a 18.5kg
Keďže píšeš rovnaku výšku neviem si predstaviť že by mala o 11kg viac 😦
@anonym_71c324 A? Ktora z tych veci Ti nepasuje?
@adri266 ze pride s balikom cipsov, alebo obed pipne a ide na pizzu alebo do mcdonaldu, to mi nepasuje, ak je skolkarka, tak ta strava je taka ako v skolke a zvysok maju doma rodicia pod palcom.
V skole je to ine, ale ako pozeram, tak moj 12 rocny uz stihol zozrat nadielku z pondelka a je akurat na svoju vysku a vek, dcera je o 2 roky mladsia a ma nadvahu a sice sladke ma, ale sama mi povie, ze si deti nosia chipsy a to laduju do seba, ze fuj. Vacsina spoluziakov je o hlavu nizsia od nej, ale je pravda, ze ona uz ma vahu na svoj vek vysoku, s nou to uz aktivne riesime, no u nej uz zohravaju ulohu aj hormony, coskoro ocakavam menstruaciu u nej, je velmi vyspela, uz aj postavu ma damsku. Ale porovnat to viem, lebo sa stravuju rovnako a je tam rozdiel aj tak.
@adri266 pretože narážka bola na kontext s deťmi. Píli to uši. Znie to strašne. Horšie je to už len v súvislosti s domácimi miláčikmi 😉
@tiezjedna Je to jedno, ci to pouziva manzelka za svojho manzela, riaditel za svoju skolu, lekari na onkologii alebo kuchar v restauracii. Je to normalne a bezne, vola sa to inkluzivny plural a snad Ti nemusim vysvetlovat z psychologickeho hladiska, preco to vsetci pouzivaju.
Takze sa skusme teraz odosobnit a neberme to tak tragicky, dobre?
@adri266 ze pride s balikom cipsov, alebo obed pipne a ide na pizzu alebo do mcdonaldu, to mi nepasuje, ak je skolkarka, tak ta strava je taka ako v skolke a zvysok maju doma rodicia pod palcom.
V skole je to ine, ale ako pozeram, tak moj 12 rocny uz stihol zozrat nadielku z pondelka a je akurat na svoju vysku a vek, dcera je o 2 roky mladsia a ma nadvahu a sice sladke ma, ale sama mi povie, ze si deti nosia chipsy a to laduju do seba, ze fuj. Vacsina spoluziakov je o hlavu nizsia od nej, ale je pravda, ze ona uz ma vahu na svoj vek vysoku, s nou to uz aktivne riesime, no u nej uz zohravaju ulohu aj hormony, coskoro ocakavam menstruaciu u nej, je velmi vyspela, uz aj postavu ma damsku. Ale porovnat to viem, lebo sa stravuju rovnako a je tam rozdiel aj tak.
@anonym_71c324 Ale ako skolkarka moze rano nejest ranajky, ale do ruky jej rodicia vopchaju keksik. Aj to som vidavala, ked som brala dceru do skolky.
Ide mi o to, nech si rodicia uvedomia, ze mozno robia nechtiac chybu v stravovani.
@tiezjedna Je to jedno, ci to pouziva manzelka za svojho manzela, riaditel za svoju skolu, lekari na onkologii alebo kuchar v restauracii. Je to normalne a bezne, vola sa to inkluzivny plural a snad Ti nemusim vysvetlovat z psychologickeho hladiska, preco to vsetci pouzivaju.
Takze sa skusme teraz odosobnit a neberme to tak tragicky, dobre?
@adri266 je to infantilné. A poukázať na to je pre niekoho rovnako prirodzené, ako pre iného používať ho👍
@anonym_autor nadvaha az obezita. Prepac. Co kolko meria? Moja ma 9 rokov, teraz konecne ma 30kg, 130cm. Ale ma 9 rokov.
ako ju stravujes???? Moja poje dost sladkeho ale je v pohybe stale. Ma uplne vyvazenu stravu. Ma vela zeleniny ovocia pohybu...
Ma uplne normalnu vahu na svoj Vek.
Lekarka vas neposlala na vysetrenie Stitnej zlazy?
@anonym_autor nadvaha az obezita. Prepac. Co kolko meria? Moja ma 9 rokov, teraz konecne ma 30kg, 130cm. Ale ma 9 rokov.
ako ju stravujes???? Moja poje dost sladkeho ale je v pohybe stale. Ma uplne vyvazenu stravu. Ma vela zeleniny ovocia pohybu...
Ma uplne normalnu vahu na svoj Vek.
Lekarka vas neposlala na vysetrenie Stitnej zlazy?
@anonym_3d892e meria 120,5 cm, písala to vyššie
@anonym_3d892e meria 120,5 cm, písala to vyššie
@anonym_daa0ff asi by som pre istotu tlacila na lekarku, ale je vysoka na svoj vek. Nech pre istotu zoberie krv na stitnu
@anonym_71c324 Ale ako skolkarka moze rano nejest ranajky, ale do ruky jej rodicia vopchaju keksik. Aj to som vidavala, ked som brala dceru do skolky.
Ide mi o to, nech si rodicia uvedomia, ze mozno robia nechtiac chybu v stravovani.
@adri266 nas syn je tento typ, on rano ledva nieco normalne zje, on od babatka hrozne s jedlom, lenze ten je vysoky a na hranici podvahy. Co ja tu vsetko robim, len aby nieco normalne jedol. U nas nema nikto nadvahu, vlastne sladke the hlavne muz a syn, lenze ti mozu, nepriberu ani deko.
@adri266 nas syn je tento typ, on rano ledva nieco normalne zje, on od babatka hrozne s jedlom, lenze ten je vysoky a na hranici podvahy. Co ja tu vsetko robim, len aby nieco normalne jedol. U nas nema nikto nadvahu, vlastne sladke the hlavne muz a syn, lenze ti mozu, nepriberu ani deko.
@kiki68 za 3 roky pribrala 3 kg. Niektory rok nepribrala vobec. Velmi sme sa trapili, ale az teraz, po 8 roku, sa rozjedla. :( Velke trapenie sme mali
@kiki68 za 3 roky pribrala 3 kg. Niektory rok nepribrala vobec. Velmi sme sa trapili, ale az teraz, po 8 roku, sa rozjedla. :( Velke trapenie sme mali
@anonym_3d892e vies, keby neviem dobre a zdravo varit nepoviem, len toto je psycho. Teraz som ho odubala designom jedla 😂🙈🤷♀️ To trosku pomohlo. Ja neznasam mekace a tam naozaj nechodime. Ale sladke doma je, hlavne po sviatkoch
napis najprv ty, autorka, co dcerka bezne jedava, od toho sa da odrazit a nejako to upravit. aj mnozstva, aj kolkokrat denne aj co zvycajne mava.
@anonym_3d892e vies, keby neviem dobre a zdravo varit nepoviem, len toto je psycho. Teraz som ho odubala designom jedla 😂🙈🤷♀️ To trosku pomohlo. Ja neznasam mekace a tam naozaj nechodime. Ale sladke doma je, hlavne po sviatkoch
@kiki68 poznam to, kamuflaz :D
Mna dojima ako si to rodicia krasne vedia vsetko zdovodnit. 5 rokov, 120cm a 30kg je jednoducho nadvaha a nie "trosku ma brusko". Ale vzdy ma fascinuje ako si to ti rodicia ospravedlnuju "v rodine sme pevni", "mozu za to lieky na alergiu" (🤦), dieta sa rastom vytiahne, atd atd. Moja sestra pediatricka by vedela rozpravat o detoch s "trosku ma brusko", kde rodicia maju rovnako trosku brusko, dieta furt pije sladke a je hluposti, ale samozrejme ani ako pediater pomaly nemoze nic povedat, lebo sa vsetci na nu osopia. Smutna doba.
Ja len ze naozaj aspon pre buducu spokojnost mojho dietata by som sa fest snazila a cela rodina by sa razom zacala normalne stravovat. Chudata tie obezne dievcata potom na ZS, SS, VS, s ktorymi sa to taha cely zivot a sebavedomie v haji a s tym suvisiacich dalsich xyz problemov.
Mna dojima ako si to rodicia krasne vedia vsetko zdovodnit. 5 rokov, 120cm a 30kg je jednoducho nadvaha a nie "trosku ma brusko". Ale vzdy ma fascinuje ako si to ti rodicia ospravedlnuju "v rodine sme pevni", "mozu za to lieky na alergiu" (🤦), dieta sa rastom vytiahne, atd atd. Moja sestra pediatricka by vedela rozpravat o detoch s "trosku ma brusko", kde rodicia maju rovnako trosku brusko, dieta furt pije sladke a je hluposti, ale samozrejme ani ako pediater pomaly nemoze nic povedat, lebo sa vsetci na nu osopia. Smutna doba.
Ja len ze naozaj aspon pre buducu spokojnost mojho dietata by som sa fest snazila a cela rodina by sa razom zacala normalne stravovat. Chudata tie obezne dievcata potom na ZS, SS, VS, s ktorymi sa to taha cely zivot a sebavedomie v haji a s tym suvisiacich dalsich xyz problemov.
@anonym_fd0654 jedno je vizual, druhe je zdravotne hladisko. :(
Ak je viac proteínová ako sacharidová, tak si môže robiť dočasné zásoby na rastový skok. V každom prípade sa neposudzuje váha len voči veku, ale hlavne voči výške. Podstatné je, aby bol primeraný progres vo výške aj váhe na individuálnej rastovej krivke.
Napis co vsetko a kolko toho zje a vypije cez den.. napr v sobotu, ked ste doma..
Niekde bude problem, treba na neho prist...
A hlavne, toto nemohla nabrat za pol roka, tebe sa nikdy nezdalo, ze cosi nie je uplne ok?
5 rocne dieta, 120cm, 30kg. To je velmi vela, super, ze to chces riesit.
Najlepsie bude ak naposed denny (ale realn) jedalnicek, pozrieme ss na to
Dcéra 5 rokov, 108cm a 16kg
Nas ma 5,5 roka a ma nejako okolo 118 cm a 21kg, vyzera ako stiap teda. Ale je to chlapec a to je urcite ine
@tiezjedna A preco by to mali pouzivat iba o detoch? Plural sa bezne pouziva. Ja tiez pridem do triedy a poviem, napiseme si pisomku a ja ju pisat nebudem 😉
@zuzana2910 Budeme utahovat opasky. A utahuju oni dvaja? 😉
@adri266 to sú jablká a hrušky, prepáč. Ten matkovský plural je úplne niečo iné, iste to vieš. Je iné, vážili sme 35kg /dieťa, matka, dieťa aj matka../, piškali sme do nožničky. Budeme si utahovat opasky - no budeme je správne, pretože všetci budeme. Správne je: deti, dnes si napíšete písomku.. ale aj to iste vieš.
V prvom rade nám napíš čo dcéra jedáva počas celého dňa a potom ti pomôžeme, pretože plno rodičov hovorí, že nechápu z čoho majú tučné dieťa a nakoniec dieťa zje pol plechu koláčov??? Za mňa je to extrémna váha na 5 ročne dieťa, o tých 10 kíl by mala mať menej, toľko kíl nemá ani moja 9 ročná, aj keď je chudá a vysoká ako pavúk
@anonym_autor ono bohuzial, niekto ma ten metabolizmus naprogramovany tak, ze aj ak nerobite nejake dietne chyby, tak dieta ma nadvahu. Ja som toto riesila cely zivot mojho dietata. Uz v pol roku mal 9kg a to bol cisto dojceny, ziadne umele mlieka, prikrmy ani cajiky a pod. blbosti, proste cisto dojceny.. Uz to naznacovalo, ze ten setpoint telesneho tuku ma nastaveny uplne inak, ako je nejaky priemer. My sme sa cele detstvo snazili, aby sme vahu udrzali pod kontrolou a v podstate sa nam to aj darilo, ale teda, do cca 5 rokov ziadne sladkosti a sladene napoje, proste nic, co bezne ludia detom "dopraju"., Potom sa to uz samozrejme nedalo, nikdy nezabudnem, ako sa ma syn v skolke pytal, ze mami, co su to lentilky 😅 On fakt netusil, nikdy ich nemal.. Cize ked uz bol vacsi, jasne, ze chcel aj on ochutnat, co maju ine deti.. Stale to vsak bol ozaj len zlomok toho, co ine deti zjedli a boli napriek tomu stihle.. Vela som si o tom studovala a aj pri maximalnej snahe sa nikdy nestalo, ze by nemal syn nadvahu.. Treba sa ozaj dokladne zamysliet, ci nerobite chyby v stravovani, prehodnotit mnozstva, zlozenie stravy a pod.. genetiku.. a skusit prekopat jendak zlozenie stravy a jednak casy, kedy co dieta zje.. Je to ale ozaj komplexna vec, v ktorej sa neda nejako vseobecne radit.. Je dobre, ze nad tym premyslas a cim skor zacnes riesit, tym lepsie pre dieta.. Nejake rady od matiek, co maju stihle deti, to ti asi nepomoze, lebo vela z nich nechape, ze to vobec nemusi byt o prejedani sa a nezdravej strave.. Takze zeny, pisat sem, ze vase deti maju 30kg v 9 rokoch, to je fakt skor frustrujuce, ako pomahajuce..
@anonym_autor Náš má 5,5 roka.A 106,5cm a 13,5kg.Riešime to z doktormi lebo toto je zase málo...
@anonym_autor obmedzit sladkosti, sladke jedla, polotovary... vela pohybu. Este by som pozrela na rodinu, geneticku predispoziciu po niekom ci nema.

@adri266 len ona je skolkarka, nie skolacka 🤔
@anonym_71c324 A? Ktora z tych veci Ti nepasuje?