icon

Ako zvládnuť obmedzenia dovolenky so zdravotne postihnutým dieťaťom

pytame_sa_za_teba
Dnes o 06:55

Ahojte,

začína sa leto a všade okolo počúvam, kam kto ide na dovolenku. Kolegovia plánujú more, známi výlety, na sociálnych sieťach samé fotografie z ciest. A ja zas upadám do depresie.

Máme zdravotne postihnuté dieťa a cestovanie je pre nás veľmi komplikované. Nie je to o financiách ani o chuti niekam ísť. Jednoducho sú veci, ktoré si nemôžeme dovoliť riskovať alebo ktoré by boli pre dieťa príliš náročné.

Niekedy ma mrzí, že zatiaľ čo ostatní riešia, kam pôjdu na dovolenku, my riešime úplne iné starosti. Mám pocit, akoby nám niektoré bežné radosti života utekali pomedzi prsty.

Ako sa s tým vyrovnať, že vám život kvôli zdravotnému stavu dieťaťa priniesol obmedzenia?

Ako zvládnuť obmedzenia dovolenky so zdravotne postihnutým dieťaťom
marsmykkok
Dnes o 07:00

Koľko má rokov dieťa? Nedá sa aspoň na tri dni ísť niekam že by postrážila rodina a prípadne ak je staršie tak aj nejakú odľahčovaciu službu využiť? Alebo proste môžeš ísť ty na týždeň s kamarátkou alebo sestrou alebo s mamou a muž sa bude starať a potom pôjde muž s niekým a ty ostaneš doma sa starať o dieťa. Určite by sa nejako dalo, len netreba trvať na tom že musíte ísť všetci spolu a hľadať spôsoby ako to pôjde a nie ako to nejde. A veľmi by Vám obom to vybočenie z rutiny pomohlo aby ste mali sily starať sa od dieťa a aby dieťa napredovalo v rámci možností.

betulinka1
Dnes o 07:07
@marsmykkok

Koľko má rokov dieťa? Nedá sa aspoň na tri dni ísť niekam že by postrážila rodina a prípadne ak je staršie tak aj nejakú odľahčovaciu službu využiť? Alebo proste môžeš ísť ty na týždeň s kamarátkou alebo sestrou alebo s mamou a muž sa bude starať a potom pôjde muž s niekým a ty ostaneš doma sa starať o dieťa. Určite by sa nejako dalo, len netreba trvať na tom že musíte ísť všetci spolu a hľadať spôsoby ako to pôjde a nie ako to nejde. A veľmi by Vám obom to vybočenie z rutiny pomohlo aby ste mali sily starať sa od dieťa a aby dieťa napredovalo v rámci možností.

@pytame_sa_za_teba presne ako pisala
@marsmykkok . Skusit najst nejaku opatrovatelku, ktora by sa naucila okolo dietat aspon na vikend a raz za pol roka by si vybehla s muzom na predlzeny vikend? Alebo muz postráži a ty s kamoskou. Aj s tym, ze by si to opakovala 2-3x do roka. Alebo mozno to skusit aj s postihnutým dietatom. Aj tu na MK su mamicky co maju postihnute deticky a cestuju. Mozno sa poradit s nimi, ze ako je to najlepsie. Nejake rady od nich. Ja som skor za dovolenku bez dietata, nech si oddychnes.

anonym_5b0ad6
Dnes o 07:22
@betulinka1

@pytame_sa_za_teba presne ako pisala
@marsmykkok . Skusit najst nejaku opatrovatelku, ktora by sa naucila okolo dietat aspon na vikend a raz za pol roka by si vybehla s muzom na predlzeny vikend? Alebo muz postráži a ty s kamoskou. Aj s tym, ze by si to opakovala 2-3x do roka. Alebo mozno to skusit aj s postihnutým dietatom. Aj tu na MK su mamicky co maju postihnute deticky a cestuju. Mozno sa poradit s nimi, ze ako je to najlepsie. Nejake rady od nich. Ja som skor za dovolenku bez dietata, nech si oddychnes.

@betulinka1 Tiez som v tomto pripade za dovolenku bez dietata. Bola by to len zmena miesta, vsetko ostatne by ostalo. Nevidim v tom nejake + pre nikoho. Ide o to, vypadnut na chvilu z toho narocneho kolotoca povinnosti o to dieta. Ak to maju robit aj na dovolenke, rozdiel bude 0.

mimaapeto
Dnes o 07:25

píšeš že kolegovia plánujú, takže chodíš do práce ... dieťa škôlka/škola? aké ma zdravotné problémy? určite by sa dala naplánovať dovolenka... keby si aj chatu napr niekde rezervujete s bazenom, vírivkou kde si večer oddýchnete s mužom napr,,,

minesasubu
Dnes o 07:31

a dieťa má aké zdravotné obmedzenia ? my sme boli na pobyte a bola tam rodina s chlapčekom (5-6r) nechodil ani sa nevedel sám najesť,nerozprával iba vydával zvuky , plienkovaný
boli s ním vonku na záhrade, v bazéne , na výlet išli do zoo
vraveli že je to tažšie ale ak je vôla je aj cesta

anonym_3002dc
Dnes o 07:43

Pozri,polku života dieťaťa sme trávili v krajskej nemocnici, na akú takú dovolenku sme šli. Samozrejme by som sa bála isť (niekam kam chodí moje okolie ako Tunisko, Turecko) ale šli sme keď k jazeru do šéfovej chatky tak iba tam, aj keď to boli iba tri dni. Alebo niekde v blízkosti krajskej nemocnice. Tým že sme boli furt v nemocnici tak som ani do práce nemohla. Pomocnú ruku podala aj nadácia ktorá sa špecializuje na dieťa s týmto ochorením.
Aj malá zmena prostredia pôsobí osviežujúco v kolotoči povinnosti okolo dieťaťa

anonym_43f48d
Dnes o 10:02

záleží od dg. dietata, mam autistov a na dovolenky chodime, sama som ztp. je to o chceni. aj s kyslikom sa da ist na dovcu. drzim palceky