Keď ti dieťa ničí život: Ako zvládnuť náročné obdobie
Keď ti dieťa ničí život, vzťah, psychiku… všetko.
Mám 3-ročné dieťa, ktoré má problémy so spánkom od narodenia.
Od roka a pol nespí cez deň. Každú jednu noc je boj.
Ale dnes… dnes už naozaj nevládzeme.
Od septembra chodí do škôlky – tam samozrejme spí.
Doma večer? Aj dve hodiny pri nej ležíme s mužom. Len tak. Pozeráš do tmy a čakáš. Modlíš sa, kedy konečne zaspí, aby si ešte stihla pripraviť veci do práce a mať trochu času pre seba.
Sme extrémne vyčerpaní. A náš vzťah je na bode mrazu. Sme podráždení, nebavíme sa. A keď už áno, tak hnusným tónom.
Je pol desiatej. Nespí. Vraj nie je unavená.
A ja mám chuť odísť z domu a už sa nevrátiť.
Vždy som chcela mať dve deti, ale nechcem toto prežívať znova.
Nenávidím, keď príde čas spánku.
Píšem toto a plačem.
Len som sa chcela vyrozprávať.
. Moj ma tiež 3 roky tiež mame so spankom boj . Stále sa budi aj 2-3x za noc,plus cez den nespi od 2 rokov . Ale teraz našťastie mi zaspi do 10 minút. A to spi s nami v posteli ešte. Lebo tým ze sa v noci stále budí sa mi nechce chodiť stále k jeho posteli ,alebo aj tak prejde k nam ,ale tak nič netrvá vecne a aj on raz bude spinkať sam .
Ta škôlka to je celkom problém, deti tam spia dlho a je jasné, že večer nechcu spinkať. Tohto sa inak aj ja bojim .
Urobte si s muzom aj tak príjemný večer.
Nachystaj si veci pred spaním malej ,vsetko ...a kwd mala zaspi ..venujte sa jeden druhému...dajte si sprchu ,či len iné oživenie vzťahu...
Chápem, že si unavená...ale aj my ak chceme byť spolu tak niekedy aj o pol noci sa nam to podarí,lebo mame viac deti. Ale ten čas si naozaj nájdeme.
@anonym_autor presne ako ja, druhe dieta sme uz neplanovali.
@michaela329 u nas to nefunguje ani na dovolenkach. Ani pol dna v bazene a na slnku ju nevypne.
@anonym_autor mam tiez take dieta, nepotrebuje spat od narodenia (rovnako ako manzel). Bol to masaker, myslela som, ez si to z nedostatku spanku hodim, cize ta chapem. Co sme sa napocuvali, ze ma spat najneskor o 20:00 😂 vsetci boli mudri, pokial si nevyskusali. A bolo jedno, ci v 1,5 roku cez den spi 3,5hodiny alebo len 30 min. Vies co, vykaslali sme sa na to, ani my s muzom nechodime skoro spat, takze sme sa nastavili inak. Vecer porobime, co treba a az potom ideme so postele. Spanok v skolke to tiez zhorsil,ale od skoly chodi do postele 20:30, aj ked zaspava najskor az okolo 21:15-30. Cez vikendy byva hore dlhsie. Mladsia je od narodenia presny opak. Neverili sme, ze nam raz dieta povie, ze chce ist spinkat. V hlave som sa nastavila, ze je to proste tak a cez dovolenky a leto je to uplna pecka, nemusime plasit davat decka o 8 spat .U nas fungujeme, ze si vecer citame a rozpravame sa. Odchadzam az ked zaspia, proste to vyzaduju a to maju 8 a 5. Niekedy aj ovela neskor,ak maju problem zaspat. Telku vecer nepozeram uz roky, na to popravde vecer uz ani nemam naladu. Teraz su dolezite deti, velakrat sa prave vecer zveria so svojimi bolestami. Nikdy sme nepraktizovali, ze pusa a cau. Raz pride aj to...
@rk123 ale ona nie je unavena od narodenia. Nikdy si sama od seba nelahla, nikdy ju len tak nevyplo. Muz sa s nou chodil vozit autom aby zaspala po celom dni. Milion x prisiel s nou po hodine na rukach ze nespi.
@anonym_autor vozit v aute aby zaspaa?
a co tak ju nechat behat aby zaspala. Muz ju mal vziat po praci na ihrisko, kolobezka, bicyklik a ides. Alebo ju dajte na plavanie. Zapiste na tanecnu, detsku gymnastiku, proste hocico pohybove kde sa riadne vyblaznit. v niektorych skolkach chodia deti malo von, alebo len sporiadana pomala prechadzka, to ich neunavi.
My sme boli kolko x na ihrisku pomaly do tmy.
Moje dieti tiez neholdovai spanku, takze moj ciel bol - ich riadne unavit.
cim viac pohybu na cerstvom vzduchu, tym lepsie spali.
Mam take podobne deti. Pýtala som sa psychologicky, tiež som bola na nervy, lebo syn už v troch mesiacoch mal len 1 denný spanok, okolo roka už ziaden a že niektoré deti maju proste CNS taku, že nevyžadujú spanok. Toto keď som pocula, tak som s tým prestala bojovat a ukladať najmä syna skôr. Áno, syn chodi spavat okolo polnoci, keď ma v škôlke poobedny spanok. Obe deti sú nadpriemerne inteligentne, dcéra je najlepšia z matematiky v triede (najrýchlejšia), netreba sa s nou ucit, všetko jej ide, chodi na 7 kruzkov (je aj sportovo nadaná), u nej sa to upravilo po nástupe do skoly, ked sa vynechal poobedny spanok, že ju vieme uspat o 22hej), syn už v 5 rokoch cital, pisal, sčítaval/odcitaval dvojciferne čísla(druhacke učivo), vedel vyspellovať slova po hlaskach ako populácia a pod. Pri testoch školskej zrelosti mu vyslo, že je nadpriemerne inteligentny, niektoré cvicenia mal najlepšie z triedy. Takze my sme to prijali a neuspavame ho proste o 9tej, ale až okolo 23-23:30, vstáva rano o 7mej. Ja mám tiež podľa mna nižšiu potrebu spanku, cez tyzden viem fungovat na 5 hodinách spanku (tiež potrebujem čas pre seba a ten mám až keď deti zaspia), potom si to dospavam cez vikend, že si napr. Cez deň lahnem. Ako dieťa som tiež vecer nevedela zaspat, cumela som hodiny do plafona (potom som sa začala modlievat, podľa mna sa mozog naucil, že je to ritual k uspavaniu, že sa CNS ukludnila a takto som sa vedela sama uspat). Teraz zaspavam pri telke, veľmi mi srotuje mozog a potrebujem ho vypnut takýmto spôsobom, aby som vedela zaspat.
@anonym_861175
Ahoj, tiež to tak máme. Syn a ja zaspávame pri telke.
Mám kamošku, ktorá je na tom rovnako. Ale ešte to vyšperkovala. Nahráva si rôzne dokumenty, vhodné k zaspávaniu. Musí to byť dokument, ktorý je síce zaujímavý, ale nie až tak zaujímavý, aby ťa odviedol od spánku. Ak by bol úplne nezaujímavý, mozog by ho nepozeral a ak by bol príliš zaujímavý, chcel by ho dopozerať :D
Presne, mozog vníma veľa rôznych podnetov a nedokáže ich vypnúť a donútiť sa zaspať. Potrebuje pomoc. Práve telka - mnohými pred spaním tak zatracovaná, práve funguje ako prostriedok na zaspanie. Čiže na utlmenie myšlienok a vypnutie mozgu.
Presne ako dieťa som nedokázala zaspať a hodiny som len preležala.
Kamoška má vyššie IQ a syn je tiež nadaný na matematiku. A ja si myslím, že má určitú formu ADHD a ja tiež :D Čiže mi to príde, že je to spojené s prílišnou aktivitou mozgu a schopnosťou mozog vypnúť na spánok.
Tak ju neuspavaj alebo uspavaj neskôr. Áno bude to znamenať že nebudete mať pekný večer len dvaja rodičia ale môžete sa rozprávať spolu ja som mala nespiaceho syna hravali sme sa večer hru na autobusára ... Počítal cestujúcich už v 3rokoch nič ťažké časom sme pridávali .... Mňa najviac odbremenilo to keď som si proste povedala že ho nejdem uspavat robila som všetko to čo som chcela robiť ak by už spal (takmer všetko samozrejme....) príprava do práce upratanie kuchyne... Nie že neuspavaj ju vôbec ale začni o hodinu neskôr ako zvykneš. Napríklad a testuje kde je to správne číslo. Kedy najviac pripravená zaspať.
@oskvarka uspavaj neskor a co ma ist spat o 23?ved povacsinou deri tu ujladame o 19 az 21 najneskor ....
@simona20201309 gratulujem, si dokonalá matka a teraz čo? Ako to pomôže autorke? Jej to nevyhovuje, chce to inak. A nie, nie je to kašlem na to, je to jednoducho "fungujeme inak" ako vy, lebo nám to vyhovuje inak.
@michaela329 ooo dakujem za uznanie 😆 ved ja viem... hahhh
Čakala som skor hejty ale tak prekvapila si ma
Len teraz neviem ci toto dokážeš správne pochopiť, ako to myslím, keďže si nepochopila ani prvý komentar
@michaela329 ooo dakujem za uznanie 😆 ved ja viem... hahhh
Čakala som skor hejty ale tak prekvapila si ma
Len teraz neviem ci toto dokážeš správne pochopiť, ako to myslím, keďže si nepochopila ani prvý komentar
@simona20201309 ja som pochopila aj ten prvý, neboj sa.
Dobre, nespi a? Vyzaduje si vasu pozornost, otravuje, domrza? Normakne ju zavrite v izby a dovi, dopo. Toto je psychiatria, skoncite tam. My mame v rodine 30.r.damu,uz matku a vela krat sa zvrtne rec na to, ako prerevala od 6.mesiacov do 18.,byvali lpod Kramarmi a hladali tam "chybu" tiez boli na nervy. Ta si iba zivne a povie-lebo som mohla (preco di furt revala). Niektore javy nemaju hlavu ani latu. 👽
@anonym_autor ja viem že to máš ťažké ale vždy to môžeš mať ešte ťažšie ;) zober si ešte autisticke dieťa keby si mala ...tie su niekedy aj celu noc hore hádžu veci do teba, berú nožíky, taniere lietajú do vsetkeho kopú hádzaju sa o zem bijú si hlavu do steny a mohla by som pokračovať do nekonečna takto ....tak buď rada aspoň za pár hodín spánku
@anonym_autor Ja ťa úplne chápem, tiež sme mali toto isté doma s deťmi. Lebo v škôlke spávali na obed, museli spať. A doma večer chodili spať o 22tej - 23tej. A ráno o 5tej budíček a takto kolom dokola celý týždeň. Takto sme sa trápili celé 3 roky pokiaľ moje deti chodili do škôlky. Tiež som bola z toho s nervami v koncoch.
Teraz sú deti školáci na prvom stupni a večer pekne zaspia o 20tej a my rodičia máme čas aj na seba večer.
A akých odborníkov ste s dieťaťom navštívili?
Lebo len povedať že ti nici život …..to je take surové
@anonym_d1ffea Ale plne úprimné.A úprimnosť sa cení.Znamy mal dvojičky chlapcov v paneláku.... keď jeden zaspal druhý sa zobudil,a opačne.Raz hovoril, že už si myslel, že ich vyhodí z piateho poschodia.Dvojite revanie, dvojité kŕmenie a prebaľovanie,obliekanie.Na nervy.Samozrejme, že ich má rád,teraz majú 15 rokov. Ale sú chvíle, keď človek padá na hubu.Takze, úplne ťa chápem a držím palce,nech nájdete fígeľ,aby spalo.
@anonym_autor Ja ťa úplne chápem, tiež sme mali toto isté doma s deťmi. Lebo v škôlke spávali na obed, museli spať. A doma večer chodili spať o 22tej - 23tej. A ráno o 5tej budíček a takto kolom dokola celý týždeň. Takto sme sa trápili celé 3 roky pokiaľ moje deti chodili do škôlky. Tiež som bola z toho s nervami v koncoch.
Teraz sú deti školáci na prvom stupni a večer pekne zaspia o 20tej a my rodičia máme čas aj na seba večer.
@anonym_6ef009 a hlavne skola aj ovela viac unavi ako skolka.
Moje deti kym sa len hrali v skolke, ci na ihrisku...tak spanie mali pomaly za trest.
Po nastupe do skoly? prisli taki unaveni, predsa tie hodiny nutenej pozornosti, vypracovanie uloh, cviceni, potom este doma ulohy. Hocikedy zaliezli a spali aj o 8. hodine vecer.
a rano nie a nie zdrat z postele. Kym v skolkarskom veku uz cvirikali pomaly od 5. tej hodiny ze sa idu hrat, ci su hladni.
@anonym_autor chapem ta 🙏 mam takeho syna. Od malicka normalne nespal, nikdy. Len v kociku, ktorym som napochodovala denne 8km. Extremne inteligentny, sikovny, vnimavy. Ale ten spanok nas ubijal. Presne kvoli tomu som nechcela ziadne dalsie deti. 😆 Mozem ti poradit len jedno. Prestat s tym bojovat. Proste to prijat, ze je taka. Zivot plynie rychlo a raz na to budes spominat. Aj ked teraz sa ti to zda hrozne.
@anonym_6ef009 a hlavne skola aj ovela viac unavi ako skolka.
Moje deti kym sa len hrali v skolke, ci na ihrisku...tak spanie mali pomaly za trest.
Po nastupe do skoly? prisli taki unaveni, predsa tie hodiny nutenej pozornosti, vypracovanie uloh, cviceni, potom este doma ulohy. Hocikedy zaliezli a spali aj o 8. hodine vecer.
a rano nie a nie zdrat z postele. Kym v skolkarskom veku uz cvirikali pomaly od 5. tej hodiny ze sa idu hrat, ci su hladni.
@negymama To je tiež pravda, v škole bývajú aj viac unavený lebo musia si dávať pozor na hodinách, aj úlohy a všetko okolo toho.

Prepáč, ale ja sa bavím je 21:30 a dieťa nespí, moje keď bolo malé keby zaspalo o 22hej vystreľujem konfety, bežný čas zaspávania bol 23:00 a mohla by som aj stojky robiť, proste oddýchlo si cez obed, tak jasné, že nebude o 19 spať, bez spánku išlo dieťa spať skorej, veci do roboty si snáď stíhaš pripraviť aj popri dieťati, veď ste dvaja a neviete jedno dieťa zvládnuť