icon

Keď ti dieťa ničí život: Ako zvládnuť náročné obdobie

13. máj 2026

Keď ti dieťa ničí život, vzťah, psychiku… všetko.

Mám 3-ročné dieťa, ktoré má problémy so spánkom od narodenia.
Od roka a pol nespí cez deň. Každú jednu noc je boj.
Ale dnes… dnes už naozaj nevládzeme.

Od septembra chodí do škôlky – tam samozrejme spí.
Doma večer? Aj dve hodiny pri nej ležíme s mužom. Len tak. Pozeráš do tmy a čakáš. Modlíš sa, kedy konečne zaspí, aby si ešte stihla pripraviť veci do práce a mať trochu času pre seba.

Sme extrémne vyčerpaní. A náš vzťah je na bode mrazu. Sme podráždení, nebavíme sa. A keď už áno, tak hnusným tónom.

Je pol desiatej. Nespí. Vraj nie je unavená.

A ja mám chuť odísť z domu a už sa nevrátiť.

Vždy som chcela mať dve deti, ale nechcem toto prežívať znova.
Nenávidím, keď príde čas spánku.

Píšem toto a plačem.
Len som sa chcela vyrozprávať.

demodun
13. máj 2026

Tiež mám takého nespavca. Je po mne, aj ja som ako dieťa zaspavala okolo desiatej. Malý to isté.
Zbytočne sa trápite dlhým lezanim pri nej. Nechaj ju hrať sa, prečítajte si knižku, ... Hlavne už večer také kľudné aktivity a žiadny televízor a pod.

simona20201309
13. máj 2026
@michaela329

Skús to spomenúť pediatrovi, ale úprimne. Nelezala by som pri trojročnej. Uložila by som, pomojkala, prečítala z knihy, dala pusu, zhasla, zapla chuvu a odišla. Sestra tak robila pri synovi nespavcovi, zázračne začal spávať skôr. Inak - druhé dieťa im spalo od narodenia celé noci.

@michaela329 moja dcéra ma 7 a ležím pri nej kym nezaspi 😉 ,,uspavam" takmer 7 rocnu
Rada ze nechaj dieta zaspávať samé je ako kašli na to decko, zvykne si na všetko

danieladugard
13. máj 2026

Velmi chapem frustraciu… zmenila by som spankovu rutinu.. a dodrzat… nemenit… s najvacsou laskou, kniha, 5-10 min vyobjimat, pokecat o dni, o zajtrajsom dni… a dovi cau, vypnut svetlo… ak vyjde z izby… tak naspat.. a dodrzat to kazdy vecer

simona20201309
13. máj 2026

@anonym_autor vydrz. Vsetko sa da do poriadku. Naozaj. Ja si uz tieto chvíle naplno užívam lebo viem ze o chvilu ma.uz nebude potrebovat
Ostáva mi uz len pár dní,... mesiacov?
Jedine co mozem poradiť- nedávajte ju zbytocne skoro spat. Daj jej prezerať knihy, čítaj jej rozprávky, nech si kreslí a posun jej uspavanie o hodinu neskôr.

anonym_2d59d5
13. máj 2026

@anonym_autor @anonym_autor u nas je to podobne, len drobec je mladsi, je to chlapec 2r a 5 mesiacov a este nechodi do skolky. Tiez pri nom zaspavame, lebo keby sme nezaspavali pri nom, bol by hore nielen do 23 ej,ale aj do polnoci - az do jednej. Ked sme sa mu snazili zaviest ritualy, poviem to zjednodusene, zakazdym nas zrusil. Ked sme pustili uspavanky, od druheho dna vedel o co ide a zacal plakat, lebo vedel,ze bude cas spanku. Plac vedel byt aj velmi dlhy. . Alebo zacal vyvadzat a doslova buchat vecami, jasit sa, vytahovat hracky, vysypavat krabice - ked sme schovali krabice, tak isiel na kuchynske sufliky, rúru. Ked tie sme uzavreli bezpecn. detskymi poistkami, tak isiel do kupelni obchytavat zachod, zachodovu kefu, vytahovat tam veci. proste takto by sme mohli pokracovat. Snazili sme sa mu menit rezim, stale si to zmenil po svojom a napriklad zaspal nahle a necakane, ked som upratovala kuchynu / robila jedlo/ nieco o 18ej vecer alebo napriklad o 13ej , nedal sa zobudit. Alebo pospal teda 20min a budili sme ho, bol uplne zniceny, mrzuty a placlivy nasledujúcich 1 a pol hodiny. Potom vecer nechcel ist spat skor. Snazili sme sa zotrvat pevne na stanovenych casoch, nepomahalo. Snazila som sa, aby si vybil energiu co najskor doobeda,alebo aspon od 13.00- bol ako zombie, nechcel ani chodit, chcel sa nosit na rukach. V detskom kutiku len tak sedel, lezal. Vonku lezal na pieskovisku... nechcel behat,ani chodit, ani sa takmer vobec nejak hrat. Stretli sme sa s kamoskami s detmi, so susedami, nemal zaujem.
Je zda sa naozaj tiez taka natura - nocna sova po svojom otcovi. Ten ma celozivotny problem so vstavanim rano - celu skolku, skoly aj prace. Az nakoniec je spokojny ked je sam sebe sefom a pracuje najcastejsie a najradsej v noci do rana.
Nuz, co uz. Mozno vam to pomohlo,ze nie ste v tom sama. Tu posielam clanok k spankovym typom ludi:
https://www.spankovyinstitut.sk/2025/07/08/chro...

Pripominam tymto, ze my ludia nie sme vsetci rovnaki a to ani v spanku. Spolocnost sa nas vsetkych snazi natesnat do jedneho ramca, ale v skutocnosti by aj institucie (skola, obchody,urady, moznosti prace) logicky mali byt rozdelene aspon na 2 zakladne rezimy fungovania - denny a nocny. Cely svet by bol jednoduchsi. No ale to uz je ina tema ..
Poviem k vasej teme "zniceny zivot" este cosi. Urcite vas neodsudzujem. Ja som tiez dost znicena z tohto rezimu, ktory mam podobny ako vy. Unavena psychicky aj fyzicky. Manzelsky vztah utrpel a trpi napatim, ktore vznika z nedostatocneho vyspatia sa, nestihania povinnosti atd- na par minut raz za par dni to vnimam aj ja ako zniceny zivot, no hned na to upustim vnutorne od lutovania sa a ukludnim sa zakladnymi faktami - toto je len obdobie. Dieta podrastie a bude to lepsie. Urcite to bude tak. Ziska skusenosti a rozum, pochopi,ze musi ist spat. A pociti na vlastnej kozi, ci mu za to stoji ist spat velmi neskoro a byt kazdy den nevyspaty. Mozno pomozu nejake bylinky / homeopatika. Urcite sa bude dat najst nejake zaluby a cinnosti, ktore ho unavia. A ine. Nie je to zniceny zivot - je to len obdobie.

anonym_fcdb63
13. máj 2026

Fuuu, ten nazov teda znie brutalne, prehnane a chyba bude najskor na tvojje strane...posobis rozmaznane, ked sa ti chce navzdy odist...toto fakt nie je ziadny extrem, posunut mu vecierku

juliet86
13. máj 2026

poradin ti daj si online konzultsciu s detskou psychologickou a spankovou poradkynou veronikou pruzinskou. a uprimne ja vas chapem. mam obe deti neapavcov mozno kusok menej ale 10pm je u nas normalna vecierka (zial) mozes skusit detsky melatonin noekedy skusit ci to bude mat nejaky efekt. moztebskusit hodinu pred zaspavanin hodat ju v plachte. zabalit ju do periny. a postlacat cele telo. je viacero vrci ktore pracuju s nervovou sustavou ktore mozu pomoct. niektore deti reaguju dobre na dlhe prechadzky. myslim kilometer dva tri. myslim na vas. nedostatok spanku je formou mucenia

jeliz59
13. máj 2026

Melatonín kvapky detské

euka210
13. máj 2026

@anonym_autor nelezte pri nej obaja...naco? Nech ostane manzel a ty si rob svoje co ti treba. Kolegynin syn ma 4r a ked v skolke spi, tak je hore do 22h tusim.
Tak to posunte na tu 21h a uvidite.
Nase deti chodili spat skoro, medzi 19-20h, ale aj rano skor vstavali, svagrinine rano pospali aj do 8h a vecer bezne chodili spat po 21h. Tiez maju jedneho syna, co menej spal, lezal v posteli, ale zaspal okolo polnoci. Riesili to tusim aj so psychol,...je taka povaha, staci mu menej spat. Uz je v puberte a v aute pocas jazdy zaspi ako babatko 😁
Este mozte skusit vit.B6 alebo B12...jeden z nich je na nervovu sustavu.

tweetinka.co
Včera o 00:08

@anonym_autor ahoj. Nečítala som komentáre. Viem si predstaviť, ako sa cítis a čo prežívas.

Pridám ti moju skúsenosť. Možno sa budeš cítiť lepšie 😂.
Moja prvorodena.. do 12toch mesiacov spala tak po pol hodine možno. 10 hodín zo dňa.. ma rukách v šatke s didkou.. na lopte..preplakala.ano. aj keď sa uložila do kočíka vresioty. V šatke som malampocot, ,s to zvládneme soli lepšie...
Od 12 ticho mesiacov nespala cez deň vôbec. Do 4 rokov zaspávala pravidelne medzi 3-4tou ráno. Každý deň/ráno a fungovala akoby nič. Do škôlky nechodila... Čiže nonstop so mnou. Ale už prestala toľko plakať 👌. Od cca 8rokov zaspáva už okolo druhej. Teraz má 13...

miadi
Včera o 00:53

Deti s ADHD maju casto problem so spankom . Nevedia zaspat . Ale za problemy vo vztahu dieta nemoze. Ako sa k sebe chovaju dvaja dospeli ludia ktori vedia regulovat svoje emocie nema nic stym o kolkej ide dieta spat . Mozes skusit hypnozu videa su fajn ( YouTube ) ale na neurodivergent dieta to fungovat nebude. Skusit mozes levandulovy olej do odparovaca . Melatonin by som dietatu nedavala je tam moznost skodliveho efektu na pečen. Ak rano nema problem vstat tak by som
To vobec neriesila a nebrala tragicky. Skor sa zameraj na seba ako byt zas kludna stastna a neprezivat to tak tragicky . Moja bola od babatka nespavec zaspavala o pol noci a o 6am bola hore Cez den mini spanky . Ale druhe dieta je vzdy trochu ine ako prve a ver tomu ze ak je prve tazke to druhe je naopak lahke. Len ten vztah by mal vyzerat inak aby tam bol priestor pre dalsie dieta . Skus viac prehodnotit co povazujes za Podstatne a ktore predstavy o tom ako by veci mali byt su zbytocne utopie . Niekedy to materstvo nie je take ako si to clovek predstavoval . Niekedy aj tieto malickosti su ovela tazsie , nesnaz sa silno sustredit na jeden kusok 🧩 puzzle ktory nezapada ako by mal ale sustred sa na ten vacsi cely obrazok co tvoris , potom si uvedomis ze mas tak vela za co si vdacna a myslienky na to ako by si najradsej odisla ..zmiznu . Uvedom
Si ze to nie je TVOJE zlyhanie a niektore deti su proste take . Maju viac energie a nedokazu len tak vypnut mozok mozu byt aj prestimulovane tak maju problem zaspat. Nema to nic stym aky system ty ako mama nastavis. Hlavne klud . Vsetko je len docasny problem moze to trvat este roky no koli tomu vztah nekrachne a tebe neprepne . Aj tvoja psychohygiena je dolezita . Venuj sa aj tomu co ta robi happy .

citronove_koliesko
Včera o 02:22

@anonym_autor syn detto, od 1,5r nespal, v skolke musel, doma potom do polnoci nezaspal, rano sme ho nevedeli zobudit. My sme to vyriesili tak ze sme mali pani ktora ho brala na obed zo skolky domov. Hned sa to upravilo. Ked raz decko nepotrebuje poobede spat tak nuteny poobedny spanok mu uplne rozhodi spankovy rezim a nevie vecer zaspat

andreatytler
Včera o 03:15

@anonym_autor Preco uspavate obaja? Musite sa striedat, aby aspon jeden z vas mal volny vecer.
My uspavame syna uz 6. rok. Az teraz zacal sam od seba navrhovat ze chce zaspavat sam, takze nepotesim ta, ale to moze trvat este par rokov.
Tiez tak ako tvoj, mu velmi dlho trva kym zaspi. Aj 2 hodiny a tiez ako tvoj, nikdy nie je unaveny. Iba raz v zivote siel sam od seba spat. Ked mal 3 dni horucky 40 stupnov. Nepomohlo ani ked sme ulozili na spanok neskor, stale mu to trvalo 2 hodiny zaspat. Boli dni ked som vynervovana rezignovala ze nech si robi co chce. Isla som pozerat TV a on sa motal a hral vedla mna este o 1 rano a ziadne znamky spanku. On sa nevie vypnut.
Skusala som relaxacnu hudbu, audiorozpravky, citanie knih, rozpravanie, zatazovych plisakov (take tazke plisaky, ktore funguju ako silne objatie a vela deti to ukludnuje), magnezium. Nic nefunguje. Vacsinou ja zaspim skor ako on, takze vlastne on uspava mna.😀
Viem to prezit len preto lebo sa s muzom striedame. Muz uspava 5x a ja 2x do tyzdna.

oskvarka
Včera o 03:22

Mo veď aj môj malý bol taký už aj ako bábätko nespal do noci sme si bábätko podávali ako zemiačik... Ale teraz už je veľká už má 3 nemusíš od nej chcieť aby sama v izbe ležala. Môže ležať tam kde si ty alebo robiť inú pokojnú činnosť.. a ty sa priprav do práce a všetko ostatné a späť choďte neskôr lebo takto sa jej to celé len zhnusi a zase je z toho návyk (čo nie je pravda zase že sa ho nezbaví ) a budete mať obdobie bojovania. Utni to lebo sa varis ako žaba vo vode vzdaj to. Ju vypne časom. Nás niekedy vyplo skôr ako syna... Nezastrelis sa časom sa naučil zaspávať.

fajnova
Včera o 04:16

Viem, ako sa cítiš, úplne ti rozumiem. Môj syn bol taký istý. Od roka a pol poobede nespal. Zo škôlky sme ho brali vždy naobed a aj tak dlho do noci buntosil. Proste nevedel zaspať. A vieš čo? Teraz je už dávno dospelý a chodí spávať až ráno. V noci je buď v práci alebo sa učí. Ale! Určite má adhd, nediagnostikovane, lebo vtedy sa to neriešilo. Skús svoju dcéru pochopiť. To ako keby tebe niekto o jedenástej doobeda prikázal ľahni si a okamžite spi. Proste to nejde, nemôže za to. Najlepšie by bolo, keby nemusela poobede spať. Ale ani to nie je záruka, že ti večer skoro zaspí. Vieš čo nám pomohlo zaspávať? Púšťali sme mu rozprávky z mobilu. Nie obraz, len zvuk. Z večerného uspavania sme si spravili rituál, bol to taký náš čas. Viedli sme rozhovory, vymýšľali si príbehy o fantastických krajinách a tvoroch, hrali slovné hry. Doteraz na to spomíname. Proste skús ten večerný čas obrátiť na niečo príjemné, bez nervov a tlaku, aby už konečne spala. Možno si si inak predstavovala večerný program, ale teraz je priorita tvoje dieťa. Príde čas, kedy ťa už nebude potrebovať a tieto chvíle ti budú veľmi chýbať.

anonym_ac5272
Včera o 04:35

@anonym_autor Asi je to nenormalne tazke ale je to len taky napad. Co tak sa uplne inak nastavir v hlave ? Ty mas teraz z vecera, z uspavania hrozu, lebo vies co ta caka. A dieta to podvedome citi, vnima. Ale, mozno ak by si si normalne vedome povedala. Ok, je to moje dietatko a tera je to skratka takto, prijat to ako obdobie. Lebo to je naozaj len obdobie. O polroka moze zacat spat uplne inak, moze zacat zaspavat sama. A moze byt ze zacne chodit k vam do postele. Cize ono to moze byt vzdy lepsie alebo aj horsie. Skratka, zobrat si to tak, ze urobit z toho uspavania praveze nieco prijemne aj pre teba aj pre nu. Nejako sa inak nastavit. A urcite sa striedat pri tom uspavani. 3x ocko, 4x mamka napr.

anonym_c071ad
Včera o 04:48

Tiež sa čudujem,ze tvrdis ako vam dieťa ničí život a vôbec to neriešite🫣
Dieťa za to nemôže a teba jedine čo napadne ako by si najradšej zdrhla z domu
Nechápem....

anonym_861175
Včera o 04:53

Mam take podobne deti. Pýtala som sa psychologicky, tiež som bola na nervy, lebo syn už v troch mesiacoch mal len 1 denný spanok, okolo roka už ziaden a že niektoré deti maju proste CNS taku, že nevyžadujú spanok. Toto keď som pocula, tak som s tým prestala bojovat a ukladať najmä syna skôr. Áno, syn chodi spavat okolo polnoci, keď ma v škôlke poobedny spanok. Obe deti sú nadpriemerne inteligentne, dcéra je najlepšia z matematiky v triede (najrýchlejšia), netreba sa s nou ucit, všetko jej ide, chodi na 7 kruzkov (je aj sportovo nadaná), u nej sa to upravilo po nástupe do skoly, ked sa vynechal poobedny spanok, že ju vieme uspat o 22hej), syn už v 5 rokoch cital, pisal, sčítaval/odcitaval dvojciferne čísla(druhacke učivo), vedel vyspellovať slova po hlaskach ako populácia a pod. Pri testoch školskej zrelosti mu vyslo, že je nadpriemerne inteligentny, niektoré cvicenia mal najlepšie z triedy. Takze my sme to prijali a neuspavame ho proste o 9tej, ale až okolo 23-23:30, vstáva rano o 7mej. Ja mám tiež podľa mna nižšiu potrebu spanku, cez tyzden viem fungovat na 5 hodinách spanku (tiež potrebujem čas pre seba a ten mám až keď deti zaspia), potom si to dospavam cez vikend, že si napr. Cez deň lahnem. Ako dieťa som tiež vecer nevedela zaspat, cumela som hodiny do plafona (potom som sa začala modlievat, podľa mna sa mozog naucil, že je to ritual k uspavaniu, že sa CNS ukludnila a takto som sa vedela sama uspat). Teraz zaspavam pri telke, veľmi mi srotuje mozog a potrebujem ho vypnut takýmto spôsobom, aby som vedela zaspat.

anonym_c4b27e
Včera o 05:10
@anonym_autor

@anonym_d1ffea ziadnych nenavstevujeme, mali by sme? Vraj to je taka natura.
Dieta nikdy nebolo chore a je velmi inteligentne na svoj vek (to tvrdia ucitelky v ms, ze take mudre dieta tam este nemali)

@anonym_autor a prečo pri ňom ležíte 2 hodiny? Dám do postele, prečítam rozprávku, dám pusu a idem si robiť svoje.

anonym_008465
Včera o 05:15

Ja si myslím, že má ADHD alebo je Asperger ( viac pravdepodobné).

simsalabim
Včera o 05:30

@anonym_autor moja dcera bola podobna. Ako novorodenec spala minimalne, v roku a pol cez den vobec. Skolka s tym nutenym spankom problemy iba zhorsovala. My sme to robili takto - precitali rozpravky a odisli z izby. Mohla si este sama pozerat knizky a podobne. Potom, tak o 30min sme zhasli svetlo. Smaozrejme, ze nezaspala, ale respektovala, ze ma ostat v izbe - myslim, ze sme jej niekedy pustili rozpravky alebo pesnicky, to si uz nepamatam. A vies, kolkokrat som sa v noci zobudila, isla na wc a ona mala v izbe zapnute svetlo a hrala sa? Tych par minut spanku v skolke ju tak osviezilo, ze proste nezaspala... kludne o 2 v noci sa harala. Na tvojom mieste dieta naucim, ze po urcitom case uz ma ostat v posteli same. Nevidim dovod lezat hodiny pri dietati, ktore nezaspi. Ty nie si otrok, mas narok aj na cas pre seba a manzela.

michaela329
Včera o 05:50
@simona20201309

@michaela329 moja dcéra ma 7 a ležím pri nej kym nezaspi 😉 ,,uspavam" takmer 7 rocnu
Rada ze nechaj dieta zaspávať samé je ako kašli na to decko, zvykne si na všetko

@simona20201309 gratulujem, si dokonalá matka a teraz čo? Ako to pomôže autorke? Jej to nevyhovuje, chce to inak. A nie, nie je to kašlem na to, je to jednoducho "fungujeme inak" ako vy, lebo nám to vyhovuje inak.

ivicatolic
Včera o 05:56

@anonym_autor ako často chodíte von, čo tam robíte?

zuzkaa1991
Včera o 06:07

@anonym_autor moja tiez nespala cez obed doma a v skolke spala aj ako 6r ano tiez bolo náročné davali ske ju spat pred 21hod ale.to cele. Poobede bola vonku všetko som.sa snažila stihnut pred spanim kedze som s nou spala pre ten dovod ked som zaspala aby som sa nemusela.presuvat v noci do spalne....ak náhodou trebalo nieco mi spraviť tak manzel isiel si ľahnúť k nej.
Tiez sme mali uspavanie hrozne aj hodinu sa krutila je to na nervy ak treba nieco spraviť alebo ak ste unavena

Najprv treba sa ukludnit dieta vnima vas stres a nervozitu poznam to podla seba ;) teraz mame po 7r druhe dieta a je uplne ine zatial klop klop sama zaspava ;) so staršou stale musime chodit si ľahnúť vecer

Obmedziť cukor hlavne poobede ziadne sladkosti sladke vody ma vela energie ktoru asi nema vybitu

anonym_6046dd
Včera o 06:18

Zivot si nicite sami tym, ze pri nej lezite dve hodiny kym nezaspi, ako pri babatku. Zmenit tento ritual na lahnut, pomojkat, precitat knizku prip.sa porozpravat/ kazdi co chce, zazelat dobru noc a ist si robit svoje. Cim skor si zmenite ritualy, ujasnite pravidla tym lepsie pre vsetkych

anonym_3b3cb4
Včera o 06:50

Úplne ťa chápem, zažívam to už 5 rokov. Tiež každý jeden deň uspávam dieťa minimálne hodinu. Najdlhšie uspávanka trvalo 3 hodiny už som myslela že ma porazí také nervy som mala 😂. Tiež som počula už milión zbytočných rád ako mám dieťa nechávať zaspávať samé. Nezaspí, skúšané opakovane. U nás veľmi pomohlo zrušiť obednú spánok, stále je to večer síce boj ale omnoho kratší.

arianna25
Včera o 06:55

Môj syn asi do 4 rokov zaspaval okolo 22:00 a ani za svet skôr. Potom to samé prešlo a chodí spať okolo 20tej.
Napadlo mi, že keď tvojej dcérke v jej múdrej hlavke pracuje mozog nadmieru, tak možno ani večer nevie vypnúť hlavu. Skúšali ste nejakú relaxačnú hudbu, nejaký upokojujúci rituál?

arianna25
Včera o 06:56

A hlavne vy rodičia sa potrebujete upokojiť trochu. Zájdite si niekam na víkend, zmeniť vzduch. Nejaká chata, ubytko, niekam do lesa dobiť baterky.

doriiis
Včera o 07:32

Diskusiu nečítam.
Prečítať rozprávku, dať dobrú noc a odísť z izby. Ak sa boji tmy tak nočnú lampicku alebo pootvorené dvere, nech vás počuje. A choď si robiť svoje.
Budeš prekvapená, ako rýchlo sa naučí spat. Ležať pri nej fakt nemá zmysel

anonym_a56b2b
Včera o 09:48

@anonym_autor si presne moj pripad ja mam uplne to iste. Urobila som si z toho 2 hodinoveho uspavania chvilku pre seba-citam knihu v mobile, scrollujem tiktok,pocuvam videa v malom sluchatku, mam uvareny caj pri ppsteli.Paplonom zakryjem mobil nech ju nerusi svetlo. Odvtedy sa s muzom hadame, kto ju pojde uspat 😃 fakt si uzviaj 2 hodiny nicnerobenia👍