icon

Problémy s neporiadkom: Môže za to diagnóza dys?

Dnes o 12:23

Ahojte,

máte niekto dieťa s niektorou z DYS porúch a všimli ste si, že má problém aj s organizáciou a udržiavaním poriadku?

Môj syn má diagnostikované poruchy učenia a doma už dlhšie bojujeme s neporiadkom. Taška je večne rozhádzaná, veci nevie nájsť, v izbe je chaos a mám pocit, že mu to musím stále pripomínať. Skúšali sme rôzne systémy, zoznamy aj spoločné upratovanie, ale efekt býva len krátkodobý.

Začínam rozmýšľať, či to môže súvisieť s jeho diagnózou, alebo je to jednoducho povaha a vek. Už som z neho na nervy :-/

Pomohlo vám niečo, aby sa dieťa naučilo mať vo veciach väčší poriadok? Alebo sa s tým iba zmieriť?

anonym_f25a7b
Dnes o 12:26

Neviem ti poradiť
Ale pripomenula si mi, keď som bola ja dieťa 😅
Všade bordel a mama mi vždy vravela-raz keď budeš mať dieťa,tak ho aj stratis v tom bordeli😅😅😅
Som dospelá a take strašne to veru nieje, dieťa si vždy nájdem 😋

sisska96
Dnes o 12:30

@anonym_autor iba je bordelár 😂😂

januska12323
Dnes o 12:31

To nie je dyskami ale možno adhd alebo puberta alebo povaha.

biba_18
Dnes o 12:34

že dlhšie bojujete s neporiadkom, to ma dosť pobavilo - my asi od mala 😂

biba_18
Dnes o 12:34

@anonym_autor a niekto z toho vyrastie (môj syn) a niekto nie (ja) ... 😒

tanyan
Dnes o 12:37

Ja som zrevidovala svoje priority a stačí mi čistota, nepotrebujem poriadok. Bolo by to fajn, možno raz... Občas o tom rozmýšľam, ale je to niekde na úrovni teoretických predstáv ako ideálna váha a podobne. Nikdy to nebude dokonalé a naozaj dokážem využiť energiu a čas aj inak ako zožieraním sa a buzerovaním členov rodiny. Keď chcem mať niečo niekde alebo uložené podľa seba, tak to urobím - bez ohľadu na to či som autorom mojej nespokojnosti ja, manžel alebo dcéra.
Tie odchýlky s tým môžu súvisieť. Závisí však od Teba či chceš bojovať alebo podporovať.

autor
Dnes o 12:45
@biba_18

že dlhšie bojujete s neporiadkom, to ma dosť pobavilo - my asi od mala 😂

@biba_18 Do nejakého veku sa to dá ospravedlniť, len už mi to príde ako večnosť :-/ A žiadna zmena.

mooonika1975
Dnes o 12:46

Tak ja mám potom všetky dys čo sú , a je ich dosť,

rozculena
Dnes o 12:50

@anonym_autor To by potom väčšina mužskej populácie musela mať nejakú diagnózu

anonym_b43bd3
Dnes o 13:00
@rozculena

@anonym_autor To by potom väčšina mužskej populácie musela mať nejakú diagnózu

@rozculena keby len muzskel

anonym_3cc55a
Dnes o 13:06

@anonym_autor napriklad ja, ak mam presne stanovene pravidla a miesto na veci tak to viem dodrziavat a poriadok udrzat, ale staci ze mi zacnu pribudat veci, alebo sa mi v mojom systeme objavia nejaki ini ludia ktori nedodrziavaju system a skoncila som.
Typicke priklady:
V praci mam dokonaly poriadok, som ekonomka, doklady prichadzaju a odchadzaju na mesacnej baze, vsetko ma svoje miesto a proces, sanony, oznacenie. Poobede odchadzam od cisteho stola. Mam svoj system kde neexistuje aby nieco bolo len tak pohodene alebo sa kopilo.
Doma je to o niecom inom, sme styria, ja mam rada poriadok a veci maju svoje miesto, problem nastava ak ich ostatni nedavaju na svoje miesto, pripadne ich prekladaju, nic nefunguje ako nejaky proces, cyklus, som bezradna medzi vecami, ktore sa zrazu objavia niekde a neviem kam ich mam dat, nie su moje, mesiace ich nikto nepotrebuje ale staci aby som urobila generalny poriadok a uz je problem lebo ich niekto potrebuje a nevie najst. Popravde neviem ako toto riesit, akonahle nieco roztriedim a uvolnim miesto tak sa tam zacne tvorit hniezdo veci s ktorymi neviem pohnut, neviem kam ich dat, netusim kto ich potrebuje. Mne staci ze niekto zacne vytvarat kopku spinaveho pradla pri posteli a koniec, neviem sa pohnut, system sa mi rozpadol. Zakopavam o sportove vybavenie, naradie, kadejake knihy, dokumenty, vrecka a krabice s potravinami, rozne udelatka, pomocky, veci z plastu a kovu, reklamne predmety, visacky, pera ktore vobec netusim kto priniesol a ci ich este potrebuje. Ked sa pytam tak "to nechaj tam, to pouzivam, to sa este zide". Odlozit niet pomaly kde, bojujeme s miestom, akekolvek nove miesto je hned zapratane zmesou veci. Vzdala som to. Potrebovala by som system kde by veci pribudali len tak ze maju hned svoje miesto a to co je nepotrebne islo prec.

anonym_bbe2e2
Dnes o 13:14
@anonym_3cc55a

@anonym_autor napriklad ja, ak mam presne stanovene pravidla a miesto na veci tak to viem dodrziavat a poriadok udrzat, ale staci ze mi zacnu pribudat veci, alebo sa mi v mojom systeme objavia nejaki ini ludia ktori nedodrziavaju system a skoncila som.
Typicke priklady:
V praci mam dokonaly poriadok, som ekonomka, doklady prichadzaju a odchadzaju na mesacnej baze, vsetko ma svoje miesto a proces, sanony, oznacenie. Poobede odchadzam od cisteho stola. Mam svoj system kde neexistuje aby nieco bolo len tak pohodene alebo sa kopilo.
Doma je to o niecom inom, sme styria, ja mam rada poriadok a veci maju svoje miesto, problem nastava ak ich ostatni nedavaju na svoje miesto, pripadne ich prekladaju, nic nefunguje ako nejaky proces, cyklus, som bezradna medzi vecami, ktore sa zrazu objavia niekde a neviem kam ich mam dat, nie su moje, mesiace ich nikto nepotrebuje ale staci aby som urobila generalny poriadok a uz je problem lebo ich niekto potrebuje a nevie najst. Popravde neviem ako toto riesit, akonahle nieco roztriedim a uvolnim miesto tak sa tam zacne tvorit hniezdo veci s ktorymi neviem pohnut, neviem kam ich dat, netusim kto ich potrebuje. Mne staci ze niekto zacne vytvarat kopku spinaveho pradla pri posteli a koniec, neviem sa pohnut, system sa mi rozpadol. Zakopavam o sportove vybavenie, naradie, kadejake knihy, dokumenty, vrecka a krabice s potravinami, rozne udelatka, pomocky, veci z plastu a kovu, reklamne predmety, visacky, pera ktore vobec netusim kto priniesol a ci ich este potrebuje. Ked sa pytam tak "to nechaj tam, to pouzivam, to sa este zide". Odlozit niet pomaly kde, bojujeme s miestom, akekolvek nove miesto je hned zapratane zmesou veci. Vzdala som to. Potrebovala by som system kde by veci pribudali len tak ze maju hned svoje miesto a to co je nepotrebne islo prec.

@anonym_3cc55a
Mám to veľmi podobne. To je daň za to, že nežijeme samé. Raz aj to bude, ale či budeme šťastné v tom poriadku potom, nemyslím, skôr už nám to bude jedno.
Ale vidím, že ako starnem, menej ma to už trápi každým ďalším dňom.

anonym_182035
Dnes o 13:17
@anonym_3cc55a

Typicke priklady:

@anonym_3cc55a u nás je to presne tak isto. Vytáča ma, keď je večne zaprataný stôl v jedálni. Toľko, čo ho generálne upracem, už tam manžel povykladá nákup, syn svoje kreslenie, dcéra svoje tvorenie a všetci to tam nechajú, lebo. Ja nechápem, naozaj nechápem. V kúpeľni všade porozťahované uteráky, v chodbe milión topánok. Keď ich po mesiaci obchádzania upracem, práve v ten deň potrebujú presne tie tenisky. Moja rodina nedokáže udržať byt uprataný ani pol dňa. Áno, dcéra má dys, ale syn a manžel nie 😛 A iba ja sa hanbím ako pes, keď k nám príde nečakaná návšteva.

andrejka1974
Dnes o 13:57

@anonym_autor a koľko ma rokov u bas deti tomu hovorili organizovaný poriadok , stačilo raz som im to upratala a nikdy viac , pretože ešte 4 mesiace chodili za mnou že kde som im to dala a to stačilo otvoriť len suflik

biba_18
Dnes o 13:58
@anonym_182035

@anonym_3cc55a u nás je to presne tak isto. Vytáča ma, keď je večne zaprataný stôl v jedálni. Toľko, čo ho generálne upracem, už tam manžel povykladá nákup, syn svoje kreslenie, dcéra svoje tvorenie a všetci to tam nechajú, lebo. Ja nechápem, naozaj nechápem. V kúpeľni všade porozťahované uteráky, v chodbe milión topánok. Keď ich po mesiaci obchádzania upracem, práve v ten deň potrebujú presne tie tenisky. Moja rodina nedokáže udržať byt uprataný ani pol dňa. Áno, dcéra má dys, ale syn a manžel nie 😛 A iba ja sa hanbím ako pes, keď k nám príde nečakaná návšteva.

@anonym_182035 na to je ľahké riešenie - žiadne nečakané návštevy!! 😂😂

anonym_1d73b5
Dnes o 14:56

@anonym_autor moja dcéra nemá žiadne poruchy a je to bordelarka najvyšší level. Syn - dys - poriadok až príliš, čistotny, v kuse upratuje upratané.

bielasovicka
Dnes o 15:00
@anonym_autor

@biba_18 Do nejakého veku sa to dá ospravedlniť, len už mi to príde ako večnosť :-/ A žiadna zmena.

@anonym_autor a koľko ma mladý pán rokov? 😁

autor
Dnes o 15:07
@bielasovicka

@anonym_autor a koľko ma mladý pán rokov? 😁

@bielasovicka Má 10 rokov. Práve preto už neviem, nakoľko je to vekom a nakoľko môže súvisieť s diagnózou. Niekedy mám pocit, že polovicu času len hľadáme zošity, úlohy a veci, ktoré niekam odložil.

bielasovicka
Dnes o 15:39
@anonym_autor

@bielasovicka Má 10 rokov. Práve preto už neviem, nakoľko je to vekom a nakoľko môže súvisieť s diagnózou. Niekedy mám pocit, že polovicu času len hľadáme zošity, úlohy a veci, ktoré niekam odložil.

@anonym_autor no môže to byť tým vekom, musíš vydržať ešte pár rokov, potom ho to prejde 🤭🤣. A potom, ved je to chlap 🤣

anonym_182035
Dnes o 19:53
@biba_18

@anonym_182035 na to je ľahké riešenie - žiadne nečakané návštevy!! 😂😂

@biba_18 veru 😛 inak to nevidím 🤣

anonym_b68dce
Dnes o 21:45

ja tym trpim a mam cez 40 rokov, cely zivot len hadky ohladom poriadku, velmi dlho mi trva kym nieco upracem a vacsinou to ani nedotiahnem do konca, neviem udrzat poriadok absolutne, akokolvek sa snazim, alebo je na mna natlak, bola som aj na testoch u psychologicky, ale add ani adhd mi nenasla, ale osobne si myslim, ze to nejakou neurologickou vynimkou