icon

Syn asi fajčí: Ako riešiť tento problém?

Dnes o 14:58

Ahojte,

nedávno ma zastavila suseda a povedala mi, že videla môjho 17-ročného syna fajčiť s partiou kamarátov. Keď som sa ho na to spýtala, všetko poprel a tvrdí, že si ho pomýlila s kamarátom.

Občas cítiť z jeho oblečenia dym, ale neprikladala som tomu nejaký význam. U nás doma nikto nefajčí a syn veľmi dobre vie, aký máme na fajčenie názor. Preto mám pocit, že mi možno nehovorí pravdu.

Neviem, ako to riešiť. Má skoro 18 rokov, takže už to nie je malé dieťa, ktoré môžem jednoducho potrestať. Na druhej strane mi prekáža aj samotné fajčenie, aj to, že sa mi zrejme snaží klamať.

Som realista, asi nejaký zákaz nepomôže, či mu zobrať vreckové, alebo nejaký trest a aj tak si myslím, že keď bude chcieť, tak fajčiť bude :-/ Som sklamaná, aj ma to mrzí, beriem to ako vlastné zlyhanie :-/

biba_18
Dnes o 15:02

a prečo ti klame? lebo nechceš počuť pravdu…
a v čom zlyhanie? že fajčí? omg

anonym_669d8e
Dnes o 15:03

Čím viac mu to budeš zakazovať, obmedzovať a haniť ho za to, tým viac fajčiť bude. Nikto by nebol rád, že jeho dieťa fajčí, ale hovoriť o zlyhaní? Výchovu si mu dala, teraz jej dôveruj.

anonym_74999c
Dnes o 15:13

@anonym_autor je skoro dospelý chlap. Ak ti nefajčí doma a na zahrade, tak to nerieš. Narušiš vzťah akurat

bomba36
Dnes o 15:21

Suseda nemá lepšie veci na práci, len špehovať a žalovať ti ako v škôlke 😂 ty si to nikdy neskúšala keď si bola mladá?

veselo_neveselo
Dnes o 15:22

@anonym_autor fajcit bude, ci sa ti to paci alebo nie. Len sa divim, ze este fajcia normalne cigarety a nie tie elektronicke.
Mali ste uz doma diskusiu o fajceni, drogach, bezpecnom sexe, vztahoch? O rodine, financiach, co chce od zivota, a ako? Pozor, nie tvoj monolog ako je to vsetko zle, ale diskusiu? Ak nie, nacase zacat budovat taky dialog.

popcorn2myska
Dnes o 15:24

@anonym_autor tak najprv prestaňte robiť ten OMYL ,že keď mu smrdí oblečenie,tak asi fajčil.NIE NEFAJČIL.To musíte cítiť z jeho dychu.Ja som nikdy nefajčila a oblečenie vie nasmradnúť aj keď klebetím so susedkou na balkóne, ktorá si zapáli iba jednu . Nefajčí jednu za druhou a niesme ani v bare.Pokazíte si zbytočne vzťah so synom.Jednak pre klebety (čo je suseda do vašej rodiny? chráňte si ju! Poprite vždy všetky zlé klebety pred druhými lebo vami susedia budú manipulovať)A jednak ,ze synovi nedôverujete. Aký by to malo význam zakázať mu to ako malému decku?A nepísali ste,či otec fajčí. Lebo ak si zapáli,nieje mu čo zakazovať. Otec fajčiar mu ukazuje čo je byť dospelý muž.

autor
Dnes o 15:26
@bomba36

Suseda nemá lepšie veci na práci, len špehovať a žalovať ti ako v škôlke 😂 ty si to nikdy neskúšala keď si bola mladá?

@bomba36 Nie :-/ Moji rodičia obaja fajčili a ja som k tomu mala od mala odpor, až averziu.

anonym_ca5104
Dnes o 15:29

@anonym_autor fajcenie je pre zdravie ta najhorsia vec na svete.urob maximum aby si mu to zatrhla.ked to neurobis teraz raz ti to mozno bude vycitat.

anonym_74999c
Dnes o 15:37
@anonym_ca5104

@anonym_autor fajcenie je pre zdravie ta najhorsia vec na svete.urob maximum aby si mu to zatrhla.ked to neurobis teraz raz ti to mozno bude vycitat.

@anonym_ca5104 borec ma 17, ani nevieme ci to fajci on alebo jeho kamarati😃je to jeho vec, ak ma mozog tak si uvedomi ze fajcenie je sracka, musi ma to prist sam

anonym_c1cce8
Dnes o 15:41
@anonym_ca5104

@anonym_ca5104 nemusí to tak byť.. ja som fajčila asi od 15 prerušovane možno do 18, a teraz mám k cigaretám averziu a už si nikdy nezapálim, musela som dospieť, aby som to pochopila

anonym_c1cce8
Dnes o 15:42

A je to ťažká téma, ale keď si nechceš pokaziť vzťah, nerýpala by som sa v tom.. dbaj iba na tom, aby nefajčil doma, a môžeš sa s ním o tom tak maximálne porozprávať.. zákazy si myslím, že nemajú zmysel v jeho veku

kp7333
Dnes o 15:46

fajcila som od 15 do 30-ky a vies kedy som prestala? Ked som realne dospela, osamostatnila sa a fajcenie stratili caro zakazaneho ovocia.

andrejka1974
Dnes o 15:51

@anonym_autor to vôbec nie je zlyhanie proste mu len povedz , že je to škodlivé a že bola by si rada keby nefajčil alenon sám musí vhciet nedonútia ho prestať a trestať nemá zmysel ja mám troch synov a fajčia aj ich otec fajčí a ja som nikdy cigaretu sní neskúšala nikdy a proste akceptujem to je to ich rozhodnutie

pe_mi
Dnes o 15:57

@anonym_autor čoskoro je dospelý, tam už si fakt nenavyberaš, nezufaj , možno iba obdobie

vela02
Dnes o 16:03

A prečo mu teda neveríš, ak ti tvrdí že nefajčí? Prečo veríš susede viac? Tu bude asi iný problém, nie fajčenie…

sissy27
Dnes o 16:04

@anonym_autor nie ze by som podporovala fajcenie, sama som nefajciar a nezniesla by som partnera fajciara. Na druhej strane - ovela horsie veci by mohli tvojho syna postretnut ako cigarety… tak sa skus nad to nejako povzniest, aj tak s tym vela nespravis. Samozrejme nepodporovala by som to, nezniesla v byte, zafajcene veci nech si laskavo perie sam, ale asi by som z toho ani nejak nerobila dramu. Tvoj nazor na fajcenie pozna, asi nema zmysel mu ho opakovat.

anonym_bf7b03
Dnes o 16:08

V jeho veku zo je normálne skúša veci, skoro každý človek vyskúšal fajčenie. Sú ľudia ktorí prestanú a potom tí čo nie. Aj keby sa na hlavu postavíš nič s tým neurobíš. Bude mať 18 bude už dospelý, aj kebyže mu zatrhneš vreckové buď si istá, že jeho kamaráti mi dajú cigarety. Proste to neriešiť. Moji rodičia sú nefajčiari, ja som fajčila trošku na strednej, ale prestala som. Potom snúbenec a kopu kamarátov začali na strednej a fajčia do dnes. Bratranec ma 30+ a stále sa skrýva pred rodičmi že fajčí 🤷🏼‍♀️a pritom to vedia a oni sú nefajčiari ale čo majú robiť ? A že ti radia, že zatrhnúť no to chcem vidieť ako by sa hádali s 18 ročným synom, keď mu to ani dokázať nevieš pokiaľ nenájdeš cigarety…

motylik2559
Dnes o 16:21

@anonym_autor Kedze to zapiera, asi vie preco. Ako by si reagovala, kebyze ti narovinu povie, ze mama som fajciar? Ved ty tu pises o brani vreckoveho, ci treste a to sa ti chudak este ani nepriznal,ze to je ozaj tak a ty ani nemas naisto informaciu. Ja sa chalanovi ani necudujem ved salies a este to nemas ani iste.... Ak to tak aj je, nespravis s tym nic, je takmer dospely...vela mladych si tymto preslo a bud s tym sekli v zarodku (lebo im to nechutilo a totalne odradilo) alebo zotrvali a stali sa z nich realni fajciari...Mala by si si najprv overit vierohodnost susedinych slov, alebo nejakym zazrakom to zistit, kedze syn sa ti nezdoveri ocividne a pokial to bude ozaj pravda, tak mozes mu V DOBROM povedat co si myslis, ale treba, aby si sa s tym skratka zmierila, ine ti neostane...

cyberk
Dnes o 17:39

Ak ty ako nefajciarka necitis, ze smrdi od fajcenia, asi tak vela nefajci. Neurobis nic, bud rada, ze si nezapali pred tebou. Raz si aj on uvedomi, ze fajcia len socky.

koniarova
Dnes o 17:54

Robíš z toho väčšie halooo, ako ozaj je.

anonym_b4afd2
Dnes o 18:01

@anonym_autor Vďaka tomu, že mu fajčenie zakážes,neprestane.Je potrebné pohovoriť si aj o škodlivosti tohto zlozvyku, ale neomielat to neustále.Moj syn tiež fajčil počas strednej.Nechvalila som ho za to, ale ani stále nekarhala.Po úmrtí blízkeho človeka, ktorý bol tuhý fajčiar, začal pátrať viac o téme fajčenie a jeho súvis s ťažkými ochoreniami.Dnes,ako mladý dospelý nefajčí a mal pozitívny vplyv aj na to, že som prestala fajčiť aj ja

marhulka13
Dnes o 18:03

Môj syn má skoro 16 a normálne som sa ho spýtala, či to už skúšal . Radšej nech mi to povie sám, ako niekto druhý. Samozrejme sme prebrali rizika, ale určite to raz skúsi. No aby som z toho robila vedu, to nie.

anonym_41924e
Dnes o 18:05

Je nauceny : poviem pravdu potresta ma.
Takze aj keby fajcil pravdu ti nepovie co plne chapem .

misiak7777
Dnes o 18:16
@cyberk

Ak ty ako nefajciarka necitis, ze smrdi od fajcenia, asi tak vela nefajci. Neurobis nic, bud rada, ze si nezapali pred tebou. Raz si aj on uvedomi, ze fajcia len socky.

@cyberk prečo stovky🤦
@autorka zákaz nepomôže, možno skôr úprimný rozhovor bez emócií. Argumentovať prečo fajčenie nie je ok