Desiata v škole v Nemecku
Čo dávate na desiatu, s čím učitelia v škole nemajú problém? Minule som sa tu smiala na dobozke na desiatu a teraz aj moja desiata bola ohodnotená ako nezdravá 🤔 dnes mala mrkva, červená paprika, uhorka, ovocná taštička bez pridaného cukru, 2 mini detské špaldové celozrnné keksíky bez cukru - ale niečo podobné má tak raz za týždeň, bežne namiesto toho napríklad ryžový chlebík. Moja dcéra nie je fanúšik tmavého chleba so šunkou a syrom a pod. Keď jej niečo také dám, tak to donesie späť. A popravde s ich obedom, čo je takmer vždy niečo s lepkom, myslím, že ďalší lepok nie je treba. Čo robím zle, mamy v Nemecku?
@maciatkolulu moja chodí do družiny a chodila aj v lete. Tiež uvažujem, prečo ju tam nedali, vraj ona nechcela. Spýtam sa jej pre istotu, že či to nie je nejaké nedorozumenie. Ale fakt viem, že jeden spolužiak, čo má tie hodiny vie horšie, respektíve on nič nehovorí a moja hovorí jednoducho, ale plynulo. Hocikedy keď si s ňou prejdem random 20 obrázkov z nejakych ich papierov ako dneska, nevedela iba 1 slovo - Spritze. Ale fakt keď mala 4-5 rokov za mesiac vedela sa v pohode dohovoriť portugalsky. S nemcinou som sa bála, že to bude tvrdý oriešok, už je staršia a už to cíti ako hendikep, keď nevie, čo predtým neriešila.
Takže hádam, že tam majú takých, čo to potrebujú viac, že to bola ich logika.
@bluka2 mňa na tom body positive hnutí vytaca, že namiesto toho aby propagovali, že áno, mame mat radi svoje telo, nech vyzerá ako chce, tak don treba dávať dobre veci a starať sa on (tak isto nemám rada cvicenie a chudnutie lebo som hnusná...), tak to zobrali z opačného konca a zrazu je to podpora obezity. Ja sama mam problém s vahou, o to viac mi záleží aby mali moje deti lepší vzťah k jedlu ako ja.
A tiež je podľa mňa rozdiel byť pri sebe z normálneho jedla, ako z fast foodu a koláčov. Minule som čítala o chalanovi tu v UK co oslepol a ohluchol lebo bol podvyziveny, jedol roky len fast food a nemal žiadne vitaminy. Len vyzeral "normálne " tak dlho nevedeli prísť na príčinu.
@vevesh ja som minule dala tousty a povedala mi, že už boli hnusne🙂alebo tie lievance aké to musí byť na druhý deň či to ráno robíte?asi som lenivá mama, ale, aby som ráno vyvárala cestovinu?a tie obedy čo nabalite si zohrievajú?
Viem, ze vo Švajčiarsku nemohli ani vianočku, sladké jogurty, croasant nič...iba zdravé veci
U nás je s desiatou boj a mne dochádza fantázia po týždni🙂u nás nosí spolužiak chipsy a baby v pohode pijú Redbull som zhrozená.Moja nezje šunku, salámu, takže stále točíme nejaké pečivo aspoň tie obmieňať sezamové, celozrnne...nitky, tvrdé syry, občas sladké vianočka džem, jogurty, ovocie vždy v miske nakrájané, nejaký jogurtovy nápoj a závin, ale tiež nechcem moc dávať sladké veci.Vajicko nie, nátierku nie, papriku nechce, paradajky nechce...raz za čas kúpim nejaky koláčik a k tomu acidko...len raz ma nahovorila chlieb vo vajci smrad ráno 6:15 v kuchyni a, že bol gumenný🙂pomazánku zje max bryndzovu a to väčšinou robím cez víkend.Ked som veľmi bezradná kúpim v pekárni celozrnný pagáč..minule som nabalila ryžový nákyp už som ozaj nevedela čo...keby aspoň tú šunku občas zjedla.
@prasiatko30 neeee segedin bol zial z hovädzieho. Mäso je tazke pasovat. Ale klobásky som mala aj prave slovenske. A vzdy, ked bol muz na sluzobke v De, zastavila sa doma a isiel vykupit pol supermarketu. Potom bolo na par mesiacov pokoj a mali sme fajnove bbq.
@luccija vsetko robim rano a cerstve- toasty maju este teple o tie 2 hodky na desiatu. Inac dieta c.1 zje vzdy celozrnny toast s pomazankami alebo kukuricne chleby alebo paradajky s uhorkami a cucoriedkami. Dieta c 2 je vsezrut, ale najradsej ma musli s greckym jogurtom (to ma speci poharik, ktory si zamiesa az v skole, nech nie je z toho blato), orechy a syry. Dieta c.3 fici na mase- takze salam s uhorkami, parky, pecene kuracie maso s jablkami, hrusky s jahodami atd.
Och, ja som mala najradsej desiate typu bublanina, palacinky, lievance... Vsetko mi robila mama vecer. Aj teraz si vlastne jedlo do prace chystam uz vecer... Ked som mavala rozky, tak som ich nikdy nezjedla (ale vtedy sa rozky balili do servitky a do sacku, ziadne dozy)...
Nasej malej nemozem dat do skolky ani Jupika co mame zo Slovenska, ani baleny croissant. Babovku som este neskusala ale podla ich pravidiel musime iba pecivo s natierkou alebo sunka, salam a zelenina a pod. Ovocie tam maju. Ale nasa je vecne o hlade ak nahodou nemame cerstve pecivo a balene musi ostat kde je (aj ked realne by to vadit nemalo). Lebo co ked si budu deti zavidiet. Hlavne ze na obedy dostavaju korenene zemiaky, kari omacky, kari ryzu a kdejake kombinacie co by som ani ja nejedla.
@tiffany18 Presne tak, to nie je o zavideni. A urcite by ti tu nik nezavidel slovenskeho Jupika. Take (nechcem povedat co, mas tú plne regale). Ide o to, ze sa pdoporuje zdrava vyziva a snazia sa to deti mucit od malicka. DE zial patri ku krajinam s vysokou obezitou u deti. Vela rodicov, hlavne socialne slabsich, na to uplne kale. Tak sa znazia suplovat školské zariadenia aspon propagandou. Napr. v Bavorsku sa vela skol dalo do iniciativy zdravej vyzivy. Plus jasle a školky maju prisne pravidla.
@domak2 tak to, áno to by sa mi páčilo na 9.u nás začínajú 7:20 v škole a 6:30 už robím desiatu.Piste aspoň sa inšpirujem... Ona je hladná obedy v škole nechce už roky, takže je doma a niekedy príde 14:30, 13:30 ráno ma mini raňajky nechutí jej hneď ráno, potom desiata 9:30 potom ďalšie prestávky nejaké ovocie a doma sa nevie dojest...pre mňa je to varenie a desiate za trest, keď človek chce uvariť aj zdravšie a ona toho dosť nezje, tak kalkulujem stále.Doma zje obed a za hodinu už hladná...keď poviem daj si jogurt to som mala na raňajky či desiatu..chcem normálne jedlo..
To co tu citam sa mi zda ako sen 🙏. Co by som dala za to, keby spoluziaci mojich deti nenosili do skoly chrumky, chipsy, mrte sladkosti! Zle sa mi vysvetluje dietatu, preco ono ma “len” 1 mensiu sladkost. Na jednej strane sa mi niektore veci zdaju ako prehnane ako napr ta tasticka, ale vsetkymi tisicimi by som bola za zrusenie sladkosti a chipsov v skole. Deti maju uz i tak dost sladke doma, doma sa vari, pecie, vydrankaju cokoladku atd. Ale do skoly to nepatri. Aspon ze sme boli viaceri uvedomeli rodicia a poziadali sme nech im v druzine nedavaju sirup, preco sa deti ktore piju vodu, maju ucit na sirup.. kto chce nech da dietatu sirup do flasky. Nepaci sa vam bio eko raw, ale budte si iste (a to nase deti zjedia dost sladkosti velmi tazko sa to reguluje ale snazime sa), ze deti ktore v tomto veku nejedia tolko cukru, budu v buducnosti zdravsie, vitalnejsie a este v buducnosti budu dakovat svojim rodicom, ze ich tolkym sladkym necpali. A to vam nehovorim ako bio eko raw matka, ale strave sa v podstate profesionalne venujem. Take tie argumenty ako my sme jedli a tu sme, a hotdog bezne na desiatu je v poriadku, a dieta ma jest sladkosti a dalsie podobne bludy, su fakt do neba volajuca blbost 😊. A aj ma tu zjedzte poniektore, toto je proste fakt, ze cukor je extremne skodlivy pre dospelych, nieto este pre deti. Ked im to uz davame, ale netvarme sa ze to je pomaly zdrave…
*mucit=naucit😱😂
@liv1 vsetko s mierou. Uplne sa to vylucit neda. Moje deti do urciteho veku nejedli ziadne sladkosti, chrumky atd. Potom s mierou. A okrem jedneho (z 5tich) su vsetci v pohode so zdravou vyzivou. Varim vzdy vsetko cerstve a takmer kazdy den a nemaju problem. Ono, ked to dieta od mala inak nepozna, tak ho to ani nedrazdi. Ked poviem, dam 3 male medvediky, tak sa nevyjednava a staci. Niekto potrebuje cely balik. Tu nam cely balik vydrzi dva mesiace. A potajomky si nekupuju, nevyzieraju, nedrankaju od kamosov. Starsia dcera napr vobec nie je sladka. Jej staci malo. Zmrzku zacala jest az v 4-5tich rokov. Vzdy vravela, ze je to studene a nechuti. A jedno ci nanuk, ci taka prava kopcekova. Teraz ledva zlize jeden kopcek. Kolace a vselijake tieto tasticky, crossainty u nas vobec nejdu. Jediny kto je u nas vsezravec, mäsovy a sladky je moj muz. Ale to persne vidiet, ako vyrastal a cim ho krmili. Na co si zvykne clovek v detstve, to sa s nim taha cely zivot.
@yanni že yumbox drahý. Ten je za 30ku a ja nachádzam za 90€ také čo sa mi páčia. Niekde to zabudne a bude mi ľúto ako za strateným bicyklom 🤣 nechávam to na zajtra https://www.kivanta.de/PlanetBox-Brotdose-Lunch...
@malinoismum ty kokso ja sa normálne hanbím za tvoje reagovanie na autorkinu tému 🙈a ešte napíšeš,ze jej jedno dieťa udiera na hlavu🙈 no mám dost, zlaté múdre pravidlo: ak nevieš pomôcť, aspoň neubližuj! 👏Alebo ešte lepšie: niekedy je mlčanie zlato.
@bluka2 🙂😁😁😁 sa musím smiať ako si ta zavolajú kvôli desiate ale rozuzlenie super, to uznávam z ekologického hľadiska... Co keby si ale mala domáci džús vo svojej nádobe? 🙂
Moja minule dostala do polročného hodnotenia že "neprestane jest aj keď sa cíti plná" ale žiadne velkolepe vysvetlenie som k tomu nedostala. Len som sa potešila keď učku vyhodili.
@zuzinapipina podľa mňa mala vypite alebo ešte niečo kvalitnejšie ved reagovala úplne mimo, ako keby sa jej to zlialo dokopy a sama si z toho urobila novú tému 😁
@squ1rrel mala by si si prečítať poriadne aj ty čo Zuzana napísala, “neporadis aspoň neubližuj”
🙂 ad 1) nepijem
😊 ad2 ) niečo kvalitnejšie??? Nikdy som ani trávu neskusila…
😊 Ad 3) som tehotná 🙂
- Takze - tiež sa ti to akosi dokopy “zlialo” 🤷🏻♀️😆😆😆
Rovnako ako mi Zuzka napísala, to platí aj u teba, ja si to aspoň priznám.
@zuzinapipina Áno - nepochopila som tému. Stalo sa niečo až tak hrozne? (Okrem blbeho komentara ktorým som ju urazila to ano….)
Tebe aj vela iným sa to podľa mna stalo tiež x krát🙂 je tam toho…
@bluka2 tebe sa, autorka - dodatočne ospravedlňujem naozaj bol akurát ten komentár hnusný odo mna a prepáč ❤️🤝
Úprimne ma mrzi že mám niekedy prsty rýchlejšie ako rozum a verím že mi to odpustis 👍🏼♥️
@malinoismum na mk som za tie roky videla uprimne ospravedlnenie a uznanie chyby len zopar krat. Za to klobuk dolu 😊😉
@liv1 tak fakt je to na mieste a treba to 🙂 veď sme len ľudia… niekedy hlúpi 🙂 (vid. ja včera 🙂😜🤷🏻♀️)
A ďakujem za uznanie verím že som si ta podobným činom získala posledný krát lebo naozaj ma to mrzi, že som tak zbrkla bola 🙂
@squ1rrel Ked si spravíš domáci džús, tak to musíš najlepšie tak do 15 minut vypiť vraj. Tak to ostáva na doma.
Smejem sa na tom starom príbehu, že je aj po tom, čo je sýta. No smola, učiteľka to mala nejaké pomýlené.
Ja tiež uznávam to ekologické hľadisko a uznávam, že tie taštičky sme jedli aj každý deň 😕, ale strašne mi to pomáhalo z časového hľadiska. Keby si vedela, čo mi došlo v DM balíku včera večer, ktorý som si našla. No nič, dala som si ich do krabičky a použijeme na cestovanie.

@kittykat22 susedia majú jediní prístup k WiFi a rozhodujú za iných co si ju platia, to kde prosím ta? Ja teda nepoznám jedných, čo by mali takto niečo, každý má svoju a vypína a zapina kedy chce. A keď už sa delia o jednu, tak majú hold smolu, ale celá bytovka a jedna rodina rozhoduje, kedy bude druhá online, tomu nejako neverím, 😉