Oplatí sa presťahovať sa do Nemecka s rodinou?
Ahojte, ako by ste jednali na mojom/našom mieste. Partne je Nemec momentálne pracuje na Slovensku pre zahraničnú firmu. Kontrakt mu konci a ma možnosť ostať pracovať na diaľku odtiaľto v starom zamestnaní čakáme aj babatko a tým pádom on chce lepšiu pracu a vrátiť sa do Nemecka. Chce aby sme išli všetci. Išli by ste? Nemecky jazyk ovládam a mám ekonomické vzdelanie. Rodinu mám už teraz na druhom konci SR.
@yanni mne svagor hovoril, ze oni maju vela z UA deti a za 1-2 roky maju vyborne vysledky v nemcine. Uprednostnuju personal bez akcentu. Iba asistentku maju z UA. To je zrovna svagrova frajerka. A ta tiez hovori velmi dobre nemecky. A to ju tam museli velmi pretlacat, lebo vies ze Gemeinde pozera na vsetko cez peniaze. Ale uhrali to s tym, ze si musi dorabat komplet ped vzdelanie pre Rakusko. Tu kde ja zijem je to komplet zarubane, tu dokonca trvaju na tom, aby mal co najvacsi pocet pedagogov native dialekt. Ale tak my sme taka mekka narodovcov no
Pokial si manzelka … ano, ako partnerka nie. Nemas zdravotnu poistku a v podstate nie si nic. Nic nevie pre teba vybavit. Musela by si sa hned zamestnat atd. Mas narok na matersku iba zo Svk a uprimne … pockala by som, kto 23.2 vyhra volby … za poslednych 10 rokov je citit upadok … snad sa spamataju … tiez by som sa pozrela kam idem aka je tam skladba obyvatelov … len tak aby som vedela ake deti budu v skolke/ skole
@kiki68 ale v kittsee ze su rakusania nasrati, lebo ich deti chytaju slovensky prizvuk do nemciny😂😂😂
neváhala by som ani minútu.
@guiseppinka vsak to uplne chapem, tiez by som nebola nadsena keby mi dieta chyta akcent. Zas musime to brat tak, ze nie su tam vsetci nadseni tym, ze ich deti chodia s velkym percentom pristahovalcov do jednej skoly.
Ziju v Německu od 2016 a šla bych pokaždé znovu.
Ziju v Bavorsku, jen bych se nyni nejradeji posunula do zapadniho Nemecka, treba do Baden-Württembergu. Ale kvuli detem a praci to ted nejde.
Je jedno, kdo vyhraje volby, porad je to lepší nez na CR a SR.
S tou arabcinou bol nedávno článok v novinách, že dakeho absolventa odmietli zamestnať, lebo nevie arabsky. Tvrdil on. Čo je na to pravdy je otázne. Fakt je, že je učiteľov zúfalý nedostatok (čo minimálne vo Viedni chápem. Učiť 17 ročných piatakov v nožmi vo vreckách, pretlakom hormónov a prievanom v hlave je pre väčšinu učiteľov viac adrenalínu, než znesú.) a berú kohokoľvek. Školy mimo veľkých miest sú na tom lepšie. Ale zase nepotrebujú arabcinu.
@grof_monte_christo prečo by si tu nezvykol? Veď už pracuje na Sk, tak asi si zvykol. Žiť na Sk, keď máš dobrú prácu, nie je vôbec iné ako žiť v DE.
@kiki68
no ja správy radsej nesledujem, moj muz áno a ten mi to povedal. Hneď mu vravím, že to bude nejaká blbosť ale vraj realita. Tak uvidíme. Ved aj v Linci na jednej škole bol povinný koran aj pre nemoskimmov a podobne veci. Uz si tu kauzu presne nepamätám ale keď sa na to prišlo, oficiálnou cestou to rýchlo zrušili.
Ja som za zaintegraciu a neprisposobyvych treba odpratat skade prisli. Uz chcem vidieť ako v ich krajine povolia katolícke náboženstvo ci začnú vyučovať nemecky akebo slovenský 😁 To asi sotva.
Ved treba skusit. Ist tam a uvidis ako si zvyknes. Kolegyna tak boli s muzom rok v
Mnichove, ale nakoniec sa vratili, nebolo to pre nich.
@vevesh
ale práve preto ma ta integrácia fungovať. Malo by byť povinné dávať deti do skolky od 4 roka minimalne a potom aspom jeden rok čisto intenzívny kurz nemčiny pre celú rodinu. Denne a extra dospeli extra deti. Niečo ako predškolská príprava kludne od 6-7 rokov.
Vies si to fakt predstaviť naopak? Ze by oni takyto ústupok urobili vo svojej krajine? Je to práve casto aj o ich mentalite, oni nemajú záujem sa prispôsobiť mnohí. A uz to bude uplne v haji, pokial toto umožnia. Viem, že sú moslimovia aj ok ludia aj sa dokázali prispôsobiť, naučiť jazyk a podobne. A verím ze je to u vás presne tak a tvoj muz patrí k tým pohodakom.
Ale bavila som sa napriklad s Turkom, moslimom - narodil sa v DE, rodicia imigranti, snažili sa integrovať aj jazyk sa naučiť. On vie plynule nemecky a sam neznasa akoze turko a podobne národy ci uz v DE akebo AT. Sam povedal, ze sa nevedia spratat do kože, nevedia sa chovat a su drzi ako plostice.
Ja si nemyslím, že je toto dobrý nápad, robit takéto ústupky. Na jednej strane odsuvaju uz integrovaných cudzincov, s perfektnou nemčinou, mladí sa tu narodili, a v 16 -17 ich z Lehre pošlú nadpet do slamou kdesi. To ma vytaca napriklad. Na druhej strane chcú neprisposobivym vychádzať v ústrety, to už vôbec nebudú mať nijakú motiváciu sa ten jazyk naučiť. Myslíš že je to správne? Toto neprinesie veľa dobroty podľa mňa.
@yanni
Ano zalezi práve od toho, kde budú bývať. A hej, môžeš byť s detmi doma ale nie každému to financne vychádza. Mozno sa aj ta matka chce trosku angažovať a pracovať. Ved nemusi na plný úväzok, ale aspom polovičný. Nie kazdy je super s tým, že bude 6 rokov s detmi a bez práce. Predsa len to chyba 🙂 Ok, nie vždy a všetkým ale niektorým hej.
@svetlonos vies ono je rozdiel, ked sa niekto v krajine narodi a ked pride. Ti, co sa tam narodia, maju uz zvacsa skolku povinnu a teda aj jazyk dohnaju tie deti do prvej triedy, aby vedeli plynule nemecky, aj ked doma ficia na 100% domorodom jazyku. Ale ti, co sem prisli - napriklad ta velka vlna imigrnatov do de v 2015, len teraz sa dostavaju na kurzy nemciny dospely (!!!!), deti ako ktore podla toho, ci dostali povolenie na pobyt, asyl, alebo sa plahocia aj po 10 rokoch s Duldungom a odvolaniami- ti posledni velakrat ani nemecku skolu nevideli, lebo nemaju povolenie na pobyt🫣🫣 jednoducho tu nebol a nie je zaujem zo strany nemecka (aj rakuska) tychto ludi integrovat z jednoducheho dovodu- prisli robit podradne prace a s jazykom vy nahodou pozadovali ine pracovne pozicie a aj prava....
Baby ale oni maju inu situaciu, autorka ma muza Nemca, cize oni nejdu skusat nieco, ich deti Podla mna vedia po nemecky od otca a potom ten ma tam zazemie. Takto sa viac ludi vratilo, pre neho je prirodzene vratit sa do vlasti. To je uplne ina situacia, nez keby idu sami a nikoho tam nemaju. Pre nich su nejaki arabaci irelevantni. Nakolko bud tam budu, alebo v tej oblasti velmi nebudu.
@svetlonos rakusko od januara sprisnilo podmienky na kurzy - mozes jednu uroven robit max 2 razy, ak po druhom opakovani nespravis, mas smolu, stracas naroky na dalsie kurzy. Mala som klientov, ktori po 10 rokoch, co dosli ako azylanti do at vedeli nemcinu tak, ze sa s nimi dalo komunikovat, dalsi po 5 uroven a2 nevedeli prejst a beratung bol masaker... a darmo, ked pocujes, ako sa niekto na MA40 rozculuje, ze neznasa vieden, ale je tu len preto, lebo ma najvyssi mindestsicherung a vsetky zuschlagy, tak sa fakt pozastavis, ze ci je to este ok... a to nehovorim o ludoch, ktori beru davky 20 25 rokov a do dochodku ani robit nebudu...
@vevesh
môže to byť aj tak ako píšeš. Ale teda štáty by sa mali postaviť k tejto problematike seriozne a nie zatvárať oči a ist lahsou cestou. A teda ja ked sa chcem ucit jazyk, cestu si nájdem. Môžu si kúpiť knihy, môžu počúvať rádio aj chodit do ulíc. Ja som napriklad chodila AJ po kurze "trenovat" do potravín ci inych obchodov 😁 Ale áno, mojim cieľom bolo sa ten jazyk naučiť. Preto si nechcem ani predstaviť niekde zit, zrovna niekde v emirátoch a nevedieť sa dorozumieť. Pre mna strach a hrôza.
@guiseppinka
no ved práve o tom pisem. Kto ma snahu, nauci sa. Beriem teda, že nie každý má hlavu na jazyky. Ale aspom ta snaha. U detí to beriem ako samozrejmosť, su to spongie. Zopar som ich zazila, pán si otvoril kebab a aj so zenou krásne hovorili nemecky - v rámci ich možnosti. Nie vždy všetko správne ale perfektne si rozumela. Prvá dcera vv8 rokochvuplne cistucko. Oni boli zlati slušní mili, radist s nimi sa stretávať.
A ako píšeš, pindat na Viedeň ale hoviet si blahom...
Takže ty si lektorka nemčiny 🙂? Ci pracuješ priamo s cudzincami niekde na úrade?
@svetlonos pisem ip
@yanni ja uz pisu kraviny, diky za upozornění, samozřejmě ze mas pravdu, spatne jsem se vyjadrila, nemyslela jsem to z tehdejšího politického hlediska, myslela jsem to zemepisne, ze bych se presunula jeste vice na zapad- smerem ke Svycarsku/ Francii- muj muz je z Baden-Württembergu, mam to tam rada. Jen deti uz chodi dlouho do skoly tady, maji tady kamarady, jsou tady doma 😉
@yanni ano, ja vim, u me hraji roli částečně subjektivní a částečně profesionální důvody 😉 v Baden Württembergu je par klinik, které maji Schwerpunkt, který me zajímá, zároveň tam mame přátele, kruh lidi, ve kterém se pohybujeme, smysli precejen jinak, nez lidi, ve kterem se pohybujeme tady v Bavorsku, ale samozřejmě ze je to subjektivní a prilis maly vzorek populace, a taky nehazeme lidi do jednoho pytle, ze…a taky chci intuitivně co nejdále od Putina 🤣 ale do téhle diskuze se pouštět nechci, kazdy to mame hozene po svem. Ve vysledku jsem ale presvedcena, ze Bayern a Baden-Württemberg jsou dobre spolkove zeme na zivot v Nemecku.
Po tom co sa tam deje by som tam nesla. Kamaratka sa vratila po 14 rokoch, hovori, ze sa tam uz neciti bezpecne.

@yanni ja som mala stastie, ze vzdy bola na nejaky jazyk jedna extra ucitelka na toto, vid vyssi prispevok. Ale urcite nie, ze vyucovaci jazyk je arabcina, lebo integracia zlyhala🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️