icon

Oplatí sa presťahovať sa do Nemecka s rodinou?

19. feb 2025

Ahojte, ako by ste jednali na mojom/našom mieste. Partne je Nemec momentálne pracuje na Slovensku pre zahraničnú firmu. Kontrakt mu konci a ma možnosť ostať pracovať na diaľku odtiaľto v starom zamestnaní čakáme aj babatko a tým pádom on chce lepšiu pracu a vrátiť sa do Nemecka. Chce aby sme išli všetci. Išli by ste? Nemecky jazyk ovládam a mám ekonomické vzdelanie. Rodinu mám už teraz na druhom konci SR.

alenka1986
22. feb 2025

Ako dlho ste spolu? To je pre mna zasadna info. Mozno ma ukamenuju, trvala by som na svadbe. A co priatelia? Nebudes tam prilis sama?ja by som neisla ked tam nemam zazemie, vztahy, nic..

mima1988m
22. feb 2025

Urcite by som na tvojom mieste porodila tu a do Nemecka sla az potom.

zuzicka48
22. feb 2025

Jasne ani chvíľu by som nečakala. Preč z tohto hnusneho štátu

lenkakravcova
22. feb 2025

@svetlonos to je taká teória že až.. aj tu by to tak malo byť. A pozri školska dochádzka od 5 rokov a aj taknoho rómskych detí nevie po slovensky. Teória a prax sú častokrát ťažšie zlučiteľné než sa zdá. 😶

lenkakravcova
22. feb 2025

Autorka, keď máš muža Nemca, tak nie je o čom. Vezmite sa a choďte spolu. Nech je rodina pokope.

radacak
22. feb 2025

Samozrejme

ikuska27
22. feb 2025

Samozrejme že by som šla...preč odtiaľto 🤷

vevesh
22. feb 2025

@mima1988m preco by mala porodit tu? Nemocnice v nemecku sa nedaju porovnat s sk, ak ma poistenie.

jablkovastrudla
22. feb 2025

@vevesh nemysli tym to aby mala narok na matersku?

marca12
22. feb 2025

Zalezi kam do Nemecka. Nebola by som nadsena. Nemecko uz nie je taka krajina akou bola ani tam nie je vsetko idealne.

mima1988m
22. feb 2025

@vevesh Aby malo rovnake obcianstvo ako matka.

lubina
22. feb 2025

ano isla. Manzel je tiez cudzinec a zijeme v zahranici spolu. Chodime aj na SK, radi sa vraciame, ale pre nase deti je to lepsie, ked vyrastaju v krajine, kde to, ze rodicia su z roznych statov je normalne akceptovane, zaroven tu maju vacsie moznosti studovat na kvalitnych skolach (co uz aj robia). Nevahala by som na tvojom mieste a isla s manzelom/partnerom.

vroni
22. feb 2025

@mima1988m, a prečo by to malo byť dôležité? Mimochodom, to dieťa bude mať i tak automatické dvojité občianstvo, úplne fuk, kde sa narodí

svetlonos
22. feb 2025

@lenkakravcova
Zila si tam niekedy? Môj muž je nemac, mam tam veľmi dobrých priateľov a ďalších som spoznala, keď sa nedávno odtiaľ presťahovali do mesta, v ktorom bývame teraz. Obcas stačí pozrieť aj tu na podobne témy- Slováci s detmi v DE školách.
Vies aká je realita?
V DE napriklad ti je fajn a vies obísť takéto zmiesaninove školy pokial mas nadštandardnú pozíciu, plat a to krat dva.
Ôk môžeš dat deti teda aj do kresťanských škôlok, skol.
Veves sa vyjadrila k veci realne, keďže tam žije tiez, takže to uplne beriem. Ty mas čiastočne len pravdu, keďže si tam fakt nikdy nežila. Tu v Rakusku je to tiež vseliake - zakezi od regiónu. Kamoska rakusanka sa presťahovala z lincu pred 8 rokmi koli detom. Zije v takom polomeste/polodedine aby jej deti nemuseli koli veľkému množstvu neprisposobylych cudzincov chodit s nimi do školy.
A to ona sama s nimi do školy kedysi chodila a ma ich aj ako kamosov! Aaaale - tychv20 rokov dozadu to bolo celkom iné, tie decká boli fajn, ci moslim ci hocijaký cudzinec. Dnes to dobre nie je. Ty filozofie na teoretickej rovine a neprisposobily Rómovia sú kapitola sama o sebe. No tiez si 3x rozmyslis, ci sa odštartuje do Dunajskej stredy ci mesta, kde máš v triede 2/3 cigánov alebo radšej nie.

vevesh
22. feb 2025

@mima1988m kedze na sk sa dedi obcianstvo po rodicoch, tak ho bude mat, kdekolvek sa narodi🙃🙃🙃

lenkakravcova
22. feb 2025

@svetlonos žije tam moja kamarátka. Druhá v Rakúsku. Ich deti ale sú islamského vierovyznania, podľa teba tie tzv problematické. Čiže oni so školami problém nemajú.

janababana
22. feb 2025

Najprv by som si zistila nieco o mieste, kam sa mas stahovat. Kde mas zit dennodenne. A skor by som sa pytala Slovakov, co tam uz ziju a maju rodiny, aby Ti povedali ako to tam funguje co sa tyka skolstva, zaradenia deti do “bezneho” zivota, atd ☺️

casopis1
22. feb 2025

Preboha, len nie do Nemecka - tam kradnú , klamú a znásilňujú každú druhú ženu. 😯😮

svetlonos
22. feb 2025

@lenkakravcova
Lenka ty ma nechápeš! Nikde nepisem o slušných detoch a ich rodicoch! A to uplne jedno akého vierovyznia, pokual sa vedia chovat a prispôsobiť sa!
Vies ake to je, ked za tebou pride 9 rocne dievča, turbína, s čistou peknou nemčinou. Ale - jej rodicia nevedia nemecky. Doniesla mi ukázať papier od dr a poprosila ma o vysvetlenie. V škole spadla, koli naslednym problémom s chrbticou musela ísť do nemocnice. Rodicia nerozumeli a ona nevedela čo je v tej keltskej správe napísané. Rovnako som mnou ruesila aj to očkovanie dievcat proti rakovine maternice. Musela dodržiavať ramadan, byvala hladná! Vies v akom sme boli vztahu?? Bola som v tejcdobe len "obyčajná predavačka" v stánku s jahodami! Nik blizky! A predsa vo mne videla cloveka, ktorému sa môže zdôveriť so svojimi trapeniami. Tolko k téme prispôsobivosť a učenie sa jazyka danej krajiny. Je to trosku z iného súdka, no keby rodicia boli v pohode, aj s jazykom, dieta by sa vedelo zveriť im. Nie uplne cudzej pani v stánku.

nyusika
22. feb 2025

@janickacrazy vôbec nie je jedno, či sú manželia, alebo naozaj ba partneri - z právneho hľadiska (z toho plynúce sociálne istoty)

Už teraz sa teším na diskusie, ked prejde zákon o dvoch pohlaviach plus to, že rodinu tvoria iba ZOSOBÁŠENÉ osoby rôzneho pohlavia.
Čisto iba zo škodoradosti sa teším, aby bolo jasné...nech časť zástankyň "tradičného" má hlavu v smútku

nyusika
22. feb 2025

K téme - neodstahovala by som sa, kým by sme neboli manželia.

lenkakravcova
22. feb 2025

@svetlonos a co s tým? Také isté máš deti aj na Slovensku. Napr si pozri školy pri Huncovciach.
Snáď budú rozumní a výberu si vhodnú oblasť na život.

tilly
22. feb 2025

Neváhala by som ani sekundu. Brala by som menšie mesto niekde v Bavorsku alebo pri jazerách.

svetlonos
22. feb 2025

@lenkakravcova
nie Lenka, tu sa to uberá nedobre smerom. Už som to vyššie pisala. Ty by si bola uplne v pohode s tým, keby vaše deti nútili v škole chodit na náboženstvo a učili ich tam uplne ine veci ako ty ich učíš doma? Alebo by museli absolvovať svete omše kazdy den počas vyučovania, lebo škola si to tak vymyslela? Ja hovorím o bežnej škole v AT, nie extra pre moslimov ake pre všetkých- a takto boli obmedzilovane/indiktrinovane decka ineho vieoviznaia. Dokedy sa na to neprišlo a okamzite to zrilusiliva tých chytrolinov povyhadzovali okamzite, co tam toto zaviedli!
Ver ci nie, oni problematike nemáš realne vedomosti a tie kamosky sú moslimky. A predpokladám slzsne aj s ich detmi. Ak ešte aj Slovenky, už uplne nie je o com, keďže u nás výchova deti ako tak v pohode funguje. Ty si žiješ na svojom ružovom obličku- a je to fajn! Vies - aj ja v určitom zmysle - neriešim politiku, mam svoj svet , keďže ciem ze to nezmením. Vypočujem si občas niečo na túto tému, ale veľmi sa nezapaja, keďže viem ze o tom nemám prehlad.
Ty píšeš teóriu a skúsenosti dvoch kamosiek. Ja píšem z krajín, v ktorých som žila, žijem a na okolí mam nie 2 kamosky ale mnohých, ktorí túto problematiku riesia.
Ty píšeš ako mních, ktorý celý zivot žije v nádhernom prostredi s rovnako naladených vysoko v horách dakekovid civilizácie a jej problémov 🙂.
Je to krásne na jednej strane, tiez si niekedy prajem zit v takomto ideálnom prostredí a myslieť pozitívne je vtedy jednoduché 🙂 Tam sa dokážu jednoducho udiať zázraky.
Ale poslivtakeho mnícha zit do reality mesta, ako dlho mu jeho naladenie vydrží?
Ty si si vytvorila svoju realitu, svoju bublinu a je to super. Ale to spôsobuje, že nie všetko čo píšeš alebo si myslíš je správne. Realita je podstatne ina. Prosím ta a neber to ako napadnutie ci urážky. Dúfam, že som to napísala dosť zrozumiteľne aby si ma správne pochopila 🙂

luizina
22. feb 2025

@grof_monte_christo Nemecko je asi tak multikulti ako aj Slovensko.

luizina
22. feb 2025

Urcite by som odišla s muzom. Vies po nemecky, tak ze to je este aj plus pre teba.

andreatytler
22. feb 2025

Za dannych okolnosti... ze sa vobec pytas.
Ale baby dobre radia si poriesit svadbu pred odchodom, kedze budes na muzovi zavisla niekolko rokov, je dobre aby ten vztah bol aj legalne potvrdeny.

adula3334
22. feb 2025

Môj manžel je nemec,a sme tu 17 rokov,do Nemecka by sa už nevrátil.teda asi ako kam,ale je tam čoraz menej bezpečne. Tu sa zatiaľ cítime dobre.

svetlonos
22. feb 2025

@vevesh
no dobre, beriem ze je veľa arabských deti v pomerne krátkom rakuskym/nemeckým. Ale nemyslis, ze by bolo rozumnejšie tým detom dopriať nech aj dva roky len kurz nemčiny ? Kludne podla veku aj hravou formou ale denne.

vevesh
22. feb 2025

@svetlonos to by musela byt povinna skolka od 4 rokov a podmienene %, kolko nemecky hovoriacich deti (cize obaja rodicia rodeni nemci) by muselo chodit do triedy. A tu nastava problem- sama si povedala, ze rakusania (a ani nemci) nechcu davat do tried, ak je tam urcity pocet pristahovalcov🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ a ked presiahnu % pristahovalcov nad domacimi, tak tie pristahovalcke deti sa nemaju sancu naucit spisovny jazyk do potrebnej miery a obsahu, aby bezproblemovo vedeli sledovat ucivo v skole