icon

Oplatí sa presťahovať sa do Nemecka s rodinou?

19. feb 2025

Ahojte, ako by ste jednali na mojom/našom mieste. Partne je Nemec momentálne pracuje na Slovensku pre zahraničnú firmu. Kontrakt mu konci a ma možnosť ostať pracovať na diaľku odtiaľto v starom zamestnaní čakáme aj babatko a tým pádom on chce lepšiu pracu a vrátiť sa do Nemecka. Chce aby sme išli všetci. Išli by ste? Nemecky jazyk ovládam a mám ekonomické vzdelanie. Rodinu mám už teraz na druhom konci SR.

Strana
z4
janickacrazy
19. feb 2025

Jasné, choď, jazyk vieš, manžel zarobí, čo ti bráni? Na Slovensko môžeš prísť hocikedy, nie je to ďaleko.

janci27
19. feb 2025

Presne tak, pokial je Nemec a ma tam dobru pracu istu, ty k tomu vies po nemecky, tak ani nevahaj a chodte byvat tam.

kavasmliekom
19. feb 2025

Ani by som neváhala

luccija
19. feb 2025

A čo ťa tu drží?vy ste rodina isla by som s nim

stvura
19. feb 2025

to co si napisala...nevahala by som ani na sekundu a sla

h2
19. feb 2025

Samozrejme, bez váhania! Ľudia odchádzajú za lepším životom do zahraničia, aj keď nemajú žiadnu z výhod, ktoré máš ty.

kaca222
19. feb 2025

Všeobecne nie. Konkrétne v tvojej situácii áno

grof_monte_christo
19. feb 2025

Do multi kulti Nemecka by som sa nehrnula. Ale v tvojom prípade je to skôr nevyhnutnosť. Tvoj muž by si tu nezvykol. Musíš sa prispôsobiť.

jaja20
19. feb 2025

@janickacrazy Ako vieš, že sú manželia? Autorka píše partner.

janickacrazy
19. feb 2025

@jaja20 no to je hádam jedno, čakajú bábo, tak sú aj tak rodina

vevesh
19. feb 2025

Jasne, preco nie- to je jedno ci 200km alebo 600km, ani jedno nie je na "denne navstevy" a castu pomoc🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ len by som poriesila prakticku stranku- zdravotne poistenie, naklady, partner ci manzel. A plus do buducna, ze by som musela v nemecku ostat do dospelosti dietata, ak by to v partnerstve/manzelstve nevydrzalo...

jaja20
19. feb 2025

@janickacrazy Jedno to určite nie je. Aby sem potom za nejaký čas nepísala diskusiu, že je v zahraničí, ďaleko od rodiny, a partner sa po narodení dieťaťa zmenil.
Je tu už x takých príspevkov.

janickacrazy
19. feb 2025

@jaja20 no tak vždy sa môže vrátiť na Slovensko, keby niečo

vevesh
19. feb 2025

@janickacrazy nemoze. Bude to musiet riesit sudne, ale to je dan za multi-kulti vztahy🤷‍♀️🤷‍♀️

svetlonos
19. feb 2025

Pokial muz urcite dobre zarobiť, neváhaj a chod. Myslím, že by si tam mala mat narilok na materskú aj pridavky. Nemčinu vies, tam sa môžeš ešte viac zdokonaliť. Na sk si uz pracovala v kancekarii vo svojom obore? Pomohli by to.
Pokial to mate dobre nastavene, choďte. Pokial by ste boli obaja Slováci a robili upratovanie služby ci predavačov, tak radšej nie. Treba myslieť mozno aj na súkromnú skolku skolu koli neprispisobivym pristahovalcom.
Napriklad tu v Rakusku uz je vo Viedni vraj podmienka, že učitelia musia vedieť arabsky, kedze integrácia zlyhala 🫣

jaja20
19. feb 2025

@janickacrazy To určite. Si myslíš, že otec len tak ľahko nechá svoje dieťa odísť? Aj na Slovensku bývajú pri ukončení vzťahov problémy.

yanni
19. feb 2025

Maiskorn si vyjasni tvoj vztah s muzom. Kedze uz si tehotna, nik ta nezamestna a maus Problem so zdravotkou. Pokial nebudete Manuela, nemozes sa positit pod Muza do Familienversicherung (Dieta Ano). Budes si Musiet platit Poistenie Sama. Ono je to viac ako len ovladat jazyk.

yanni
19. feb 2025

@svetlonos preco Sukromnu skolku? V DE su Statne/dedinske/cirkevne skolky dobre. Zalezi aj kde Budu zit a v Akej stvrti. V DE nie je Provinnost prihlasit dieta do skolky v mieste bydliska a uz vobec v DE nie je skolka povinna. Takze Moze byt s dietatom doma aj do skolopovinneho veku

janickacrazy
19. feb 2025

@jaja20 no veď áno, to môže byť problém, to máš pravdu, to už autorka musí zvážiť, či mu dôveruje, či plánujú svadbu alebo ako to majú, to už my nevieme

yanni
19. feb 2025

@svetlonos to ti kto povedals s tou arabcinou? V Rakusku je Este Stale Uradny jazyk nemcina a na statnych skolach vyucovaci jazyk nemcina. Ak sa Jedna o nejake sukromne ci bilingualne skolky, tam si urcuje podmienky skola. Ale na statnych skolach nie.

tehulka2011
19. feb 2025

Myslim, ze sa pytas neskoro, ked si uz tehotna.

vevesh
19. feb 2025

@svetlonos ale to s integraciou nema nic spolocne, ze ucitelia musia vediet arabsky 🫣🫣🫣matka noho, ti ucitelia musia vediet po arabsky preto, lebo podielovo je vela arabskych deti a malo rakuskych, tak tie arabske sa nemaju od koho naucit po nemecky...🤦‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

ivka225
19. feb 2025

@yanni "to ti kto povedals s tou arabcinou?" ... samozrejme že nikto. Kľúčové slovo v jej príspevku je VRAJ. Presne takto mi pred časom na jednej dedine tvrdili, že v našom okresnom meste v parku stanujú imigranti. Nepomohol argument, že tade denne chodím a nikoho som stanovať nevidela. Sú tam a hotovo.

vevesh
19. feb 2025

@yanni
@ivka225 mozne to je. Ved aj nasa byvala skolka mala kurdsku ucitelku, lebo sa % vzalo vela takycv deti a aby bola komunikacia s rodicmi aj detmi ustriahnutelna z oboch stran. Momentalne to je s ukrajincami, na kazdej skole maju deti takisto teraz 2 extra ucitelky. Na gymply s prevazne ruskymi detmi je napriklad jedna original ruska, takisto na danskom gympli (tam ich je viac😀) 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ale s integraciou to nema nic spolocne🫣🫣🫣

kaca222
19. feb 2025

@jaja20 stále je jedno či je frajer alebo manžel. Každý partner sa môže zmeniť a prsteň na ruke to neovplyvní 😀

kiki68
19. feb 2025

Jasne, ved predpokladam, ze on tam ma tiez rodinu ( babky, tetky atd), Takze za mna to ma zmysel pre celu rodinu

kiki68
19. feb 2025

@svetlonos hahaha to kde vedia arabsky v tej Viedni? 😂😂😂 Favoriten? Nie, nikto ziadne taketo veci nepodporuje v Rakusku. Hej a kusok od Viedne co, myslis, ze vie kazdy ucitel aj madarsky a slovensky a pod? Nie, toto ozaj nie je podmienka.Ucitel musi mat b2 alebo c1 z nemciny. Ak teda neuci aprobaciu s tym arabskym jazykom. Jeminecku, toto su mi veci

kiki68
19. feb 2025

@vevesh to ale nic nemeni na uradnom jazyku, to su iba asistenti ucitela ked tak, toto ma aj svagor a ani to aj tu v skolke. Ale nie je to vyucovaci jazyk. Deti musia ovladat nemcinu a primarne sa kladie doraz na vyucbu v nemcine, mimo nejakych privat skol a skolok.

vevesh
19. feb 2025

@kiki68 ako je mi jasne, ze to nie je vyucovaci jazyk- ten je a aj bude nemcina😀😀😀len viem, ze v urcitych konstelaciach uprednostnuju vyucenu ucitelku s migracnym povodom ako sa to odborne nazyva😀😀ale taketo "Leitungsfaden" je stare mozno aj 20-30 rokov🫣🫣🫣a nie ze novinka kvoli zlyhanej imigracii, ako sa tu snazi niekto pretlacit...🤨🤨

yanni
19. feb 2025

@vevesh to je Ale jedna a nie je to pravidlom. A ani nemoze byt. Od Kazdeho ucitela to nemozu vyzadovat. To by sa tue jazyky museli ucit uz pocas Studia. U nas Napf ani na ZS ani na gym a ani na Realke a Mittelschule nie du Ziadane extra ukrainische ci nie ucitelky. Na ZS Tiiez v 22 poprijimali ukrajinske deti bez znalosti nemciny, Ale Mali Förderunterricht Tak ako Kazde ine dieta cerstvych pristahovalcov. Ziadane Extras. V skolke je to Este jednoduchsie, dieta dostane 1—2 Roky pred nastupom do skoly Deutschförder.

Strana
z4