WC spojené s kúpeľňou

9. nov 2024

Je tu tema, v ktorej sa viacero diskutujucich zhodlo, ze by im vadila kupelna spojena s wc. Nik neuviedol preco, tak by som sa rada spytala tu - preco uprednostnuju kupelnu bez wc a wc bez umyvadla a sprchy/vane. Niekto napisal, ze je to nechutne mat wc s kupelnou. Ja nechapem preco 🧐

bbshop
9. nov 2024

@hederamonstera ale veď po toalete normálne človek vyvetra a v zime sa ešte rýchlejšie vymení vzduch vo vnútri. To že niekto bol na toalete neznamená že tam stojí smrad a ľudia sú nútení byť v nom. Pravel naopak v tej malej miestnosti bez okna kde je sám záchod sa nedá vetrat väčšinou.

ibrunova
9. nov 2024

@bbshop ale to nie je pravidlo, že kúpeľňa s wc má okno a samostatné WC nie. V dome si podľa mňa každý okno dá a zase v paneláku v prerobenom jadre okno tak či tak nie je.
A okno nerieši situáciu, že ja sa sprchujem a syn potrebuje na WC.

anjelicek26
9. nov 2024

Mame dve kúpeľne s WC.. obe majú veľké okna, kefky majú kryt a zatvárať WC pri splachovami a hygiena a zotretie ploch kúpeľne každý večer je snáď samozrejmosť..

cina1
9. nov 2024

mali smev byte, mne to p rekazalo. v dome mame kupelnu s wc, ale aj samostatne wc

bbshop
9. nov 2024

@ibrunova tak v dome áno tam je ideálne mať 2 kúpeľne aj my to tak máme. Ale v byte je to väčšinou presne tak, že wc nezvykne byť vetrane. A aj keď je zima ako vyššie bolo spomínané, je v pohode otvoriť okno na pár minút. Vetranie netrvá 3 hodiny.

ibrunova
9. nov 2024

@bbshop no veď, ale ak si v byte zbúraš jadro , postavíš novú kúpeľnu spojenú s weckom, tak tam proste okno nedáš.

tani777
9. nov 2024

Tak v byte si to vobec neviem predstavit,boli sme siesti (takisto v podnajme ked som byvala),tak si neviem predstavit,ze by niekto blokoval nielen wecko ale aj kupelnu naraz 😵💫 v dome mame aj kupelnu aj wecko spojene,ale mame aj samostatne wecko,a este v pivnici "spinavu" kupelku,tiez s veckom ("spinava" len zato,ze v lete po napr.koseni,rezani dreva a pod.sa tam osprchujeme,a nechodime hore do domu)...ak by nebolo jedno samostatne wecko,nedokazala by som tak fungovat

bbshop
9. nov 2024

@ibrunova videla som veľa kúpeľni kde okno majú, ale neboli tie kúpeľne v jadre ale inak riešené. Ak je to jadro bohužiaľ ..tak nech to majú oddelene a samozrejme aj to blokovanie jednej kúpeľne je problem, ale ja sa len pozastavujem nad tým ako riešia všetci smrad pritom mnoho kúpeľni ma okienko a práve samostatné wc ho nezvykne mať. Kúpeľne pekne voňajú aj keď tesne predtým niekto bol na wc a tie malé kabínky aj celý deň budú smrdieť. Ak len toto im vadí. Smrad by nebol práve ten dôvod pre ktorý by som chcela ešte jedno wc.

alantroj
9. nov 2024

Za mna v byte zvlast v dome spolu. Mame v dome 3 wc, jedno v suterene ked sme na zahrade, a dalsie 2 spolene s kupelnou. Ked sa kupem vedia ist do hornej na wc. Usetrili sme miesto na priecku a ja sa rada sprchnem po wc cize to mam v jednej miestnosti a nejdem cez chodbu.

ibrunova
9. nov 2024

@bbshop akože stále nechápem, kde berieš tú info, že wc okno nemá a kúpeľňa áno 🤣 Neviem, kto si v dome dá dobrovoľne wecko bez okna.

ivik4
9. nov 2024

My mame s muzom jednoduchu odpoved: nechcem sa po*rat kym sa ty sprchujes a aj keby su dvere otvorene, nebolo by nam prijemne byt prave vtedy pritom

bbshop
9. nov 2024

@ibrunova ale veď píšem prevažne o bytoch a áno bola som už aj v domoch kde to tak proste nemajú a druhé wc je v nejakej technickej miestnosti alebo pivnici. Máloktoré druhé wc je súčasťou normálnej časti domu je to bežná vec

lalenka33
9. nov 2024

Fakt nechápeš prečo je to nechutné? Pretože keď máš v byte alebo dome len 1 kupelku spojenu s WC, tak kym sa ty budeš kupat, tak kam pojdu ostatni clenovia rodiny na WC? K susedom? Či ty sa budes kupat a tvoj muž alebo syn tam budu 💩? Ti to nepride fakt nechutne? Či vy sa doma neumyvate? Lebo ja keď sa kupem a umyvam vlasy, tak blokujem kupelku min hodinu. A to si nenapuštam vaňu a nerelaxujem. Len umyjem, oholim atď. Ja chcem mať v kupelke svoj pokoj a klud a nie aby mi niekto klopal na dvere , že sa posere alebo posíka. A aby to robil pri mne nehrozi.
A teda ešte som nevidela byt v paneláku, kde by bolo okno na kupelke, alwbo wc.

mamutka
9. nov 2024

Veru, to je podstatná vec, ak je v byte len jedno wc, nemá čo byt v kúpeľni. Štyria ľudia napr idú ráno na wc, štyria si chcú umyť zuby, upraviť sa. Jasne, po dvoch naraz, v tom smrade, najlepšie si tampón meniť a syn dôjde, že si zabudol zuby umyť, že? Ak je len jedno wc a jedna kúpeľňa, je to fakt nechutne, to je ok vo väzení, nie doma

majamat
10. nov 2024

ale ved umyvadlo mozes amt aj na wc, na to su vhodne tie malicke umyvadla. my byvame dokonca v bytovke a vo wc mame aj umyvadla.

tramtada31
10. nov 2024

Ja som zase zvyknutá na spolocne wc a toaletu. Žili sme takto 4 ľudia (2 deti a 2 dospeli). Nikdy sme si do kúpeľne neliezli počas sprchy a príde mi to nechutné a nedôstojné, liezť niekomu do kúpeľne, keď tam je. Keď niekto išiel do vane, tak sa predsa opýtal, či niekto nechce ist predtým na toaletu, že sa ide kúpať/umyvat si vlasy. Teraz mame oddelene wc a ja som tam chytala klaustrofobiu, rokmi som si zvykla, ale nie je mi to prirodzene. A v klasických bytoch nie sú v záchode možnosti na dobudovanie umyvadla, ani z priestorových dovodov, ani technických kvôli umiestneným stupackam.

marca12
10. nov 2024

Ja som chcela iba spojene wc s kupelnou. Je to praktickejsie,mozes sa hned osprchovat po potrebe. Jedina nevyhoda,ked muz troni a blokuje wc,je tym padom cela kupelna obsadena.

januska12323
10. nov 2024

V byte si to neviem predstaviť. My máme dom a jedno WC a jednu kúpeľňu s WC a niekedy je aj to málo 😁 také sprchovanie vie zabrať veľa času a keby to niekoho chytí práve vtedy má ísť do kúpeľne keď si tam ty alebo sa vytoto na balkóne?

osky
10. nov 2024

Uz len koli navstevam.

Koli sukromiu.
Ty sa kupas,niekto ti tam vbehne,lebo mu treba....
Alebo opacne,niektopotrebuje chvilku pre seba na wc v klude...ale ty uz sa ponahlas,chces sa umyt...

KOLI SMRADU

Prakticky-teraz ide zima.
Si na velkej...potrebujes vetrat...kuris.
Chces,nechces..vyvetras celu kupelku.
V mrazoch to musi byt ozaj terno...
Po tebe sa chce niekto kupat/sprchovat...keby aj len umyt...je iste super prijemne umyvat sa v zime a smrade ..

Poznam ludi,kt.nedavno postavili dom.
Dokonca maju 2 kupelne.vymakane vsetko.
A v kazdej kupelni wc.
Ani jedno separovane....
Ked by aj v byte boli obmedzene moznosti,pochopim.
Ale staviam dom-toto je jedna z prvych veci,kt.riesim...
Aby wc bolo zvlast.
A lahko dostupne zvnutra,ale i zvonka!

opica_skorica
10. nov 2024

Autorka:

Kupelna spojena s wc je casty jav. Treba dbat na sklopenie dosky pred kazdym splachnutim wc a aby zubne kefky neboli hned v blizkosti wc na umyvadle, ale aspon v skrinke.
Potom je to oki aj z hladiska hygieny.

letfenixa
10. nov 2024

@autorka ale veď aj v samostatnom WC môžeš mať umývadlo.

opica_skorica
10. nov 2024

@letfenixa alebo aj bidet, ale autorka chce mat moznost po velkej
umyt si ruky a int.partie.

btus
10. nov 2024

my sme v paneláku mali WC mimo kúpelne. Lebo, ak bol niekto u nás, tak sa kľudne mohol ísť do kúpelne osprchovať, ....a nevadilo, ak bol niekto na WC. V dome máme jedno samostatné WC a jedno v kúpelni. Manžel aj dcéra a idú na dlhšie na WC, chodia na to samostatné. Ľahšie sa vetrá 🙂. Umývadlo máme aj v malom WC. Kolega má WC spojené s bidetom.

mamutka
10. nov 2024

@marca12 nie je to praktickejšie, lebo máš hocikedy smrad v kúpeľni. Na umytie po potrebe stačí mať na wc spršku, ktorá je dovedena zo susednej kúpeľne. My sme to už dávno dali urobiť pri prerabke bytu, myslela som, že to v dnešnej dobe už bude bežná vec.

selenka7
10. nov 2024

No a tu je jeden mikrobiologicky pohlad - mat zachod a kupelnu v jednej miestnosti je absolutne nehygienicke. Pri kazdom splachnuti vznika aerosol mikrokvapocok z wc, ktory sa rozviri vo vzduchu a kontaminuje vsetko v dosahu. V takychto kupelniach boli napr. najdene fekalne bakterie na zubnych kefkach a pod. Tu to je pekne nazorne, nech sa paci: https://youtube.com/shorts/qf7lgq7Y9ug?si=eYCY1...

aandrea9
10. nov 2024

@selenka7 tu tusim stačí sklopiť dekel...nie?

selenka7
10. nov 2024

@aandrea9 jasne, ale nie kazdy to robi, ked len pomyslim na to, ze niektori chlapi su lenivi sklopit dosku, sklopit dekel by bol asi nadludsky vykon.

aandrea9
10. nov 2024

@selenka7 máš pravdu. U nas doma to funguje 🙏

autor
10. nov 2024

@selenka7 *if u flush without the lid on the toilet
Takze to nie je, ze vzdy, ale ked nevies spravne splachovat

michaela329
10. nov 2024

Keď sa sklopí doska pri splachovani, tak je to riešenie...ale jednoducho nie každý to robí a čiastočky fekalii lietaju kade tade aj po zubných kefkach a podobne. My sme mali spojené a nevedeli sme sa dočkať oddelených. Na hygienu na wecku mam bidetovu sprsku. To boli minimálne náklady.