icon

Ako nájsť vhodné zariadenie pre psychiatrických pacientov?

14. feb 2026

Zdravím, moja sestra je psychiatrická pacientka- ma diagnostikovanu schizofreniu, momentálne žije s mojou mamou dochodkynou, avšak je to neudržateľne

Sestra ma plný invalidny a taktiež pracuje, je schopná fyzicky pracovať avšak ako mama hovori doma sa ju nedá zvládať, nakoľko ju sestra neznáša a podozrieva ju zo všetkého, čo strati a pod.

Chcem sa spýtať, že ak mate niekto podobnú skúsenosť v rodine, ako ste to riešili? Samu ju nechceme nechať bývať, do ústavu mi príde že "zas tak zle na tom nie je", vien že v zahranici sú ústavy, v ktorých takýto pacienti môžu bývať, že ich "kontroluju" no stále majú voľný pohyb, neviete "> je niečo také možné aj tu?

Strana
z2
anonym_aea53e
16. feb 2026
@anonym_72dd65

@anonym_aea53e malo by to byt posudzované individuálne, od diagnózy k diagnóze. Predstav si takého ITckara na vozíku. Na jednej strane ma narok na ID kvôli postihnutiu nôh, na druhej strane, s hlavou absolútne nič nemá a na full time zarobí v pohode aj 3k. Potrebuje takýto človek este aj ID?

@anonym_72dd65 IT je ozaj specificky smer, kde vies robit aj bez nohy. s prepacenim, hlavne IT mzoe robit z homeoffice....

anonym_72dd65
16. feb 2026
@anonym_aea53e

@anonym_72dd65 IT je ozaj specificky smer, kde vies robit aj bez nohy. s prepacenim, hlavne IT mzoe robit z homeoffice....

@anonym_aea53e ja som to skôr myslela tak, že ľudia, ktorí uplne v pohode môžu pracovať aj napriek svojmu postihnutiu, sú posudzovaní rovnako, ako ti, ktorí sú naozaj znevyhodneni. Niečo podobné, ako s dôchodcami. Pomáhame všetkým rovnako, či majú dôchodok 400€ alebo 1000€, plus ešte mnohí k tomu aj plat, či výsluhový dôchodky a pod.

dada7701
16. feb 2026

Ahoj, pohybujem sa v blízkosti ľudí s takouto diagnózou, žiaľ títo ľudia ak sú stabilizovaní tak často si myslia, že už bude dobre a odmietajú medikamentóznu liečbu, čo je obrovská chyba.... Dôjde to do takého štádia, že začnú byť opakované hospitalizácie a začne kolotoč...nakoniec lekár odporučí inštitucionalizaciu v zariadení ....ak pacient odmieta liečbu, pretože ako ste písali neuvedomuje si chorobu ...rodina pristupuje ku kroku obmedzenia spôsobilosti na právne úkony, pretože s umiestnením do zariadenia musí súhlasiť a podpísať žiadosť ...ak nesúhlasí neurobíte nič ...vidím to denne...a žiaľ trpí celá rodina ...

anonym_e33a0d
16. feb 2026
@anonym_35b3a7

@anonym_autor Úprimne, keď toto robí, dajte ju do akéhokoľvek ústavu, kde je voľné miesto a kašlite na to, ako tam bude žiť a ako dlho. Je to chybný a úplne zbytočný človek. Svojou existenciou len škodí ostatným.

@anonym_35b3a7 Ze dajte ju do ustavu 😅. Si strasne naivna, ked si myslis, ze niekto moze niekohiho "dat do ustavu" len tak, bez jeho suhlasu 😅

anonym_4c4688
16. feb 2026

Kto to nezažil, nepochopí. Zlepšilo sa to prechodom na injekčnú liečbu..

skatulka378
16. feb 2026

@anonym_autor hlavne ju nedajte do psychiatrickej nemocnice prof. matulaya v kremnici.. horsie miesto pre znicenie zbytku psychickeho zdravia asi neexistuje.

kim2028
17. feb 2026
@anonym_aea53e

mna skor zaujima ako je mozne mal plny ID a pritom pracovat ??? Nedostava ID sa kvoli tomu, ze prave choroba ta obmedzuje v pracovnom zivote? akoze ozaj...ako je mozne ze ciastocne odmieta liecbu? takej maju hned brat ID, ak nedodrzuje liecebny rezim.

@anonym_aea53e Práveže dodržuje režim aj pri týchto diagnózach sa práveže práca odporúča veľmi. Problém je však nájsť uplatnenie. Mám tiež schizofréniu a aj mne povedal môj doktor tiež, že buď chránená dielňa alebo stacionár. Ja som si vybral stacionár, lebo chránené dielne sú dosť úplne na výkon u nás. Skúšal som jednu chránenú vo fabrike, ale nedával som to. Na záver to, že má niekto plný ID neznamená, že je úplne nemohúci. Reálne 100% pokles pracovnej schopnosti nemá nikto. Napr. pri schizofrénii ťažkej je to pri plnom s percentami na 75-80%. Čiže má táto diagnóza z medicínskeho hľadiska možnosť pracovať v úvodzovkách na 20-25%. Len treba nájsť vhodnú prácu. Osobne potom som skúšal neskôr skôr dobrovoľníctvo napr. napísal som zadarmo vyše 700 šachových článkov s občas miernym dopadom na zdravie. Neboli síce väčšinou najlepšie tie články, ale mne sa páčili vždy.

dadis
17. feb 2026
@anonym_72dd65

@anonym_aea53e ja som to skôr myslela tak, že ľudia, ktorí uplne v pohode môžu pracovať aj napriek svojmu postihnutiu, sú posudzovaní rovnako, ako ti, ktorí sú naozaj znevyhodneni. Niečo podobné, ako s dôchodcami. Pomáhame všetkým rovnako, či majú dôchodok 400€ alebo 1000€, plus ešte mnohí k tomu aj plat, či výsluhový dôchodky a pod.

@anonym_72dd65 To vazne toto ides niekomu zavidiet? Aby mala plny invalidny, musi mat tazku formu schizofrenie. Ze teraz pracu ma, tak o mesiac uz nemusi mat a uz nemusi najst zsmestnavatela, co ju s takou diagnozou zamestna.

anonym_aea53e
17. feb 2026
@kim2028

@anonym_aea53e Práveže dodržuje režim aj pri týchto diagnózach sa práveže práca odporúča veľmi. Problém je však nájsť uplatnenie. Mám tiež schizofréniu a aj mne povedal môj doktor tiež, že buď chránená dielňa alebo stacionár. Ja som si vybral stacionár, lebo chránené dielne sú dosť úplne na výkon u nás. Skúšal som jednu chránenú vo fabrike, ale nedával som to. Na záver to, že má niekto plný ID neznamená, že je úplne nemohúci. Reálne 100% pokles pracovnej schopnosti nemá nikto. Napr. pri schizofrénii ťažkej je to pri plnom s percentami na 75-80%. Čiže má táto diagnóza z medicínskeho hľadiska možnosť pracovať v úvodzovkách na 20-25%. Len treba nájsť vhodnú prácu. Osobne potom som skúšal neskôr skôr dobrovoľníctvo napr. napísal som zadarmo vyše 700 šachových článkov s občas miernym dopadom na zdravie. Neboli síce väčšinou najlepšie tie články, ale mne sa páčili vždy.

@kim2028 v stacionari co pracujes

julish
17. feb 2026
@anonym_b62545

@anonym_aea53e v tejto veci sa musíš obrátiť na zodpovedne úrady, my dve tu môžeme diskutovať o ničom do polnoci

Mne viac prekážajú dávky pre osadníkov, bezdomovcov, nie pre nejakú schizofrenickú ženu

@anonym_b62545 preco ti prekazaju davky pre bezdomovcov ci osadnikov? Ako by si inak chcela zabezpecit ochranu ludskeho zivota?

dadis
18. feb 2026
@julish

@anonym_b62545 preco ti prekazaju davky pre bezdomovcov ci osadnikov? Ako by si inak chcela zabezpecit ochranu ludskeho zivota?

@julish Presne. A pritom ide o dost zanedbatelne polozky v ramci rozpoctu statu. Len z principu ludia zavidia tym, co sa maju horsie. Ano nepracuju, ale zdaleka nemaju taky zivotny standard ako pracujuci clovek. Kazdy jeden z nas sa moze rozhodnut pre taky zivot, aby si "uzil" nespravodlive peniaze zadarmo. Kazdy mame rovnake pravo taku pomoc dostat, ak budeme v takej situacii. Len smelo do toho 🙂

dadis
18. feb 2026
@julish

@julish A ona este pise, ze davky pre invalidov su spravne (teoreticky s nou suhlasim, len prakticky ID nie je davka) Je to dochodok/renta z poistenia. Jedine v pripade diagnoz z mladosti clovek nemusi na toto poistenie prispievat, ale inak, aby si mal na invalidny dochodok narok - musis splnat okrem komplikovanych tabuliek diagnoz o znizeni pracovnej schopnosti aj podmienky sporenia na toto poistenie. A ked sa to sečte a podtrhne, tak je z toho suma na zaplakanie vacsinou.. vacsina ludi na ID musi preto pracovat

kim2028
19. feb 2026
@anonym_aea53e

@kim2028 v stacionari co pracujes

@anonym_aea53e v stacionári nepracujem, ale mám špeciálny liečebný režim. mám okolo seba podobných pacientov. chodím tam už pomaly 9 rokov (s jeden a pol ročnou prestávkou pre COVID obdobie). mám skupinové psychoterapie aj individuálne. tiež cvičíme, hráme aj pingpong prípadne rozoberáme nejaké úryvky z kníh...

anonym_a32e27
19. feb 2026

@anonym_autor moj bratranec je 53rocny schizofrenik, jeho mama 75r, asi 8r dozadu sa im podarilo vybaviť Zariadenie asistovaneho bývania, ale čakali dlhé roky, on má schizofréniu od 16r takže už dlho vedeli že to bude treba. Vybavovali to cez obec. On síce spolupracuje v liečbe, ale má občas rôzne aj agresívne stavy, tak to tiež už pre jeho mamu nebolo bezpečné. Má prácu ale kvôli liekom nevydrží viac ako pár hodín, robí pomocné práce (upratovanie a pod) asi 3h denne. Choďte sa spýtať na obec, nech ju hneď zaradia do poradovníka, je to na dlho.

anonym_aea53e
19. feb 2026
@kim2028

@anonym_aea53e v stacionári nepracujem, ale mám špeciálny liečebný režim. mám okolo seba podobných pacientov. chodím tam už pomaly 9 rokov (s jeden a pol ročnou prestávkou pre COVID obdobie). mám skupinové psychoterapie aj individuálne. tiež cvičíme, hráme aj pingpong prípadne rozoberáme nejaké úryvky z kníh...

@kim2028 to mas denny stacionar? a pomaha ti to?

anonym_ec3af1
19. feb 2026
@anonym_aea53e

mna skor zaujima ako je mozne mal plny ID a pritom pracovat ??? Nedostava ID sa kvoli tomu, ze prave choroba ta obmedzuje v pracovnom zivote? akoze ozaj...ako je mozne ze ciastocne odmieta liecbu? takej maju hned brat ID, ak nedodrzuje liecebny rezim.

@anonym_aea53e úplne normálne môžeš popri ID pracovať,dokonca sociálna poisťovňa ani nerieši ako často chodíš k lekárovi a či dodrzujes liečbu.
Nemá na to kompetencie.

kim2028
20. feb 2026
@anonym_aea53e

@kim2028 to mas denny stacionar? a pomaha ti to?

@anonym_aea53e JJ volá sa to denný stacionár, ale chodí sa len dvakrát do týždňa. Tiež môže sa chodiť z mojej zdravotnej poisťovni tak 60x do roka a potom prestávka 2-3 mesiace. Pomáha mi to veľmi, sú tam podstatné zmeny ku lepšiemu... Zvykol som si už tam chodiť...

Strana
z2