icon

Ako sa vyrovnať s bolesťou z neplodnosti?

elizabeth56
19. jan 2025

Ako sa mám vyrovnať s tym že nemôžem mat deti? Resp viacej detí? Jedno doeťa už mám, ale už dvakrát som potratila kvôli žiadnej plodovej vode, kvôli vrodeným vývojovým vadám, ktore su nezlucitelne so zivotom, doktori mi nevedia pomôcť a to mám tých najlepšich na SK. Čaká ma uz tretí cisarsky, kvoli tymto problemom nakolko porod je nemozny vyvolat a dost nebezpecny momentalne nakolko som iba 5 mesiacov po druhom cisarskom, čize spontannom potrate v druhom trimestri a nakolko sa nepodarilo vybolat porod tak mi museli urobit v 20tt cisarsky a teraz ma to caka znova.... neviem ako sa mam s tym vyrovnat plus vsetky kamaratky tehotne velmi ma to boli a uvazujrm ze ukoncim svoj zivot preto aj zvazujem vbac lebo uz dalsi cisarsky nechcem cize mi je jedno ci sa mi maternica rozrthne alebo nie .... lebo mam pocit ze som sklamala kazdeho... a citim sa totalne trapne az tak ze nedokazem rozpravat od depresie a cele dni len lezim v posteli ... kazdy ma dnes aspon po dve deti len ja som neschopna mat ani len dve a kazdy mi povie nechcel by som jedinacika ako sa mam asi citit? Velmi ma to boli ani sa nechcem s inymi mamickami stretavat od toho zialu

Strana
z2
denisa_deniska
19. jan 2025

@elizabeth56 smer psychológ (haló žena, je to smutné, ale máš aspoň to jedno, čo by dali zato tie ženy, čo nemôžu mať ani to), držím palce!

vler
19. jan 2025

@denisa_deniska "kazdy ma dnes aspon po dve deti" mozno v tvojom okoli ale vseobecne nie. Vzchop sa.

ivik4
19. jan 2025

Pane boze 🙄
Fakt Ti treba liecbu
Ja chapem ze niekto moze byt labilnejsi ale mas dieta a si zan zodpovedna ,tak sa daj dokopy uz len skrz neho zena a nebud sebec, vraj ukoncit zivot... 😑😑
A nie nema kazdy 2 deti
Ja mam jedno, o 2predtym som prisla. Asi by som si to mala hodit

ivik4
19. jan 2025

Inak toto ked si precita zena ktora naozaj nevie otehotniet vobec, alebo donosit dieta, ziadne nema tak dakujem pekne jak sa musi potom citit

pribinak
19. jan 2025

Zlatko ty máš traumu. Čím skôr hľadaj psychiatra a psychoterapeuta lebo potrebuješ pomoc a preskočí Ti úplne

bucko555
19. jan 2025

Liec sa . Ja mám jedno ledva som ju mala a ďalej neriešim . Nech ma kto chce koľko detí ja som rada za jedno a okolie má nezaujima

michaela329
19. jan 2025

@elizabeth56 pozri...ja mám 39, tiež potrat v 16tt kvôli vvch a tiež budem mať len 1 dieťa, lebo viac už nie je možné. No pre to jedno sa tiež oplatí žiť. Teraz si unavená, utrápená, mňa moja predchádzajúca strata tiež stále bolí a je mi občas ťažko. No ak je Ti takto ťažko, že Ťa život nebavi-oslov odbornika-psychologa. Pomôže Ti prejsť si týmto všetkým.

michaela329
19. jan 2025

@ivik4 neexistuje menšia a väčšia bolesť, bolo by fajn to rešpektovať.

ivik4
19. jan 2025

@michaela329 mozno bolo 💁‍♀️
Mne je to jedno, ja si za tym stojim

bejbs123
19. jan 2025

Mrzi ma,cim si prechadzas,podla mna tvoje pocity su aktualne normalne a pochopitelne,odporucam ti psychologa,urcite ti pomoze…ja som sa po potrate davala dokopy ponpsychickej stranke polroka,chce to cas a pracovanie na sebe,je velke stastie,ze mas jedno dieta,ani to nie je samozrejmost,ver mi,ja som prisla k svojmu vytuzenemu po vela rokoch,po niekolkych umelych oplodneniach,po potrate,niektore zeny,toho prezili ovela viac a nemaju ani to jedna dieta…bud za nho vdacna a daj mu vsetku lasku…ak mate inac takyto problem,mozno by bolo pre vas riesenie ivf a dat soravit genetiku embryi,aby sa prave vylucili geneticky poskodene embrya

ronie338
19. jan 2025

Ja mám tiež jedno a o dve som prišla behom pol roka. Ale žijem kvôli tomu jednému co mam doma. A ďalšie keď nebude, nebude, neriešim. A úprimne ani nechcem. Dosť som si vytrpela pri potratoch. A nestojí mi to za to. Sustred sa na to ktoré máš.

zuwa78
19. jan 2025

Smer psychiatria......

sima234
19. jan 2025

Smer psychiater a okamžite. Ja nemám dieťa a nechcem ukončiť svoj život, tak sa spamätaj.

cyberk
19. jan 2025

Strasne, ze taketo zeny maju vobec nejake dieta… sa este cuduj, ze ti nie je dopriate druhe, ked ani to jedno si nevazis… smer psycholog.

thirstymonk
19. jan 2025

@elizabeth56 Musíš sa ozbrojiť proti tomu, čo hovoria samozvaní degeši v tvojom okolí. Ich to proste nemá čo srať, či by chceli, alebo nechceli jedináčika.
Tu krásne vidieť, že dieťa je dar. Možno to v živote nie je tvoja cesta, mať 12 deti, každý má v živote nejakú tú svoju cestu... A je len na nás, či ju prijmeme, alebo nie.

Pozri sa, ja poznám pár, kde žena vždy keď otehotnie, tak do mesiaca aj potratí. Už sa im to stalo aspoň 10 krát... A vôbec si o sebe nemyslí, že je neschopná donosiť dieťa, veď to v konečnom dôsledku nezávisí od tvojej vôle, takže to fakt nie je tvoja chyba.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
bejbs123
19. jan 2025

Podla mna by sa tu mohli podavat rady trochu citlivejsie,ja som si presla potratom a prve 2mesiace ma rozplakal aj kocik na ulici,nepotrebovala som nakoniec ani psychiatra ani psychologa, chcelo to len cas,je normalne,ze teraz je na krivke smutku a bude pisat rozne veci,ano pokial su tam nejake sklony k samovrazde,ano chce to odbornika,ale napisat to kazda vieme aj citlivejsie

nevenka
19. jan 2025

Oni aj vedia ti ludia, cim si si presla a prechadzas? Prave preto, ja by som vsetkym povedala, ze mam zdravotne problemy a vazne a ci si fakt myslia, ze tym komentarom mi to ulahcuju? Dnes je kazdy akysi citlivy na taketo otazky a to fakt tym ludom, ktori Ti povedia, ze kazdy ma aspon 2 alebo ze nechceli by mat jedinacika, nic nepovies? Ja by som kazdemu povedala, ze je maximalne neslusny a ze som si presla tym a tym a ci si stale mysli, ze mi ma pravo ublizovat. Neboj, ako by sklapli. Ale Ty sa utiahnes a ticho trpis, ved nemusis, treba im povedat. Ved mat zdravotne problemy nie je hanba.
Ja kludne priznam, ze som mala poporodnu depresiu, a to nie je hanba predsa! Toto je taka rada, ze treba im ostro odpovedat. Idealne este hned, ked zacnu, stopnut to, nepustit to k sebe.
A tie, co tu pisete, ze sa ma autorka spamatat a vzchopit, tak absolutne nic neviete o depresii, ktorou ona evidentne trpi. A este viac ste jej ublizili.
Autorka, naozaj v dobrom odporucam psychiatra, dobreho, co vie aj vypocut, podporit, odporucit psychoterapeuta, nielen predpisat lieky. Prosim Ta, vyhladaj ho, urgentne 🙏

elizabeth56
autor
19. jan 2025

@cyberk
@ivik4
Vy ma snad poznate osobne? A viete akym mam ja vztah so synom v kazdodennom zivote? Alebo viete o mne vobec nieco ?

michaela329
19. jan 2025

@bejbs123 to sa nenosí akosi... radšej človeka, ktorý je už dosť na dne, skopnúť ešte nižšie a medzitým ešte zo seba urobiť hrdinku...to je modrý koník.

ivik4
19. jan 2025

@elizabeth56 no to fakt nemusim , nemusim poznat zenu ktora ma dieta co ju potrebuje a ma myslienky ake ma . Zbytocne teraz utocis
Prave preto ze som jedna z tych co si presla tiez tragediami

nevenka
19. jan 2025

Niektore, nejdem ukazovat prstom, ste tu autorke nalozili ako keby neviem co spravila. A ona iba trpi. Proste ma svoje nejake zazitky a pocity a este sa do nej navazate. Tvrdite, ze druhi sa nemaju co srat do ich zivota a davat im komentare o pocte deti atd..., ale sami robite este horsie. Nerespektujete autorkine pocity (a stale sa tu toci o tolerancii, ze?), zhadzujete ju a pisete, ze si nezasluzi ani to jedno dieta, ktore ma, ale to je tak otrasne toto sudenie, ze mi je az zle.
Ano, tiez si myslim, ze ma depresiu a potrebuje psychiatra. Ale prave preto nebudem do nej kopat este viac, ked sa v bolestiach zvija na zemi. Tato psychicka bolest je tak strasna, ze si to neviete predstavit a racionalne vtedy clovek naozaj nie je schopny rozmyslat. Ju boli dusa a Vy sa to ako hyeny niektore spravate...☹

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
michaela329
19. jan 2025

@lonely66 ja nie...ani jedno. Len 11 rokov pokusov, biochemické tehotenstvo, IVF a operácie. Potom mesiac čakania na to, kedy vytúžené dieťatko zomiera a ja ho musím porodiť. Ja nikdy neotehotniem prirodzene. Mám dosť odtrápené, aby som si mohla autorku zastať?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
nevenka
19. jan 2025

@ivik4 lenze ona, ked je v depresii, toto absolutne nevie racionalne zhodnotit, je chora, chapes? Ma choru dusu? Lenze Ty si zdrava, a toto napises? Ziadna empatia voci trpiacemu? Ked niekto ma rakovinu, tak kazdy sa ide pototo, aby mu pomohol alebo ked krvaca niekto, zachranujeme, ale ked trpi dusevne, tak si este kopneme, ze je slaboch, srab a ma sa spamatat? Tak potom rovnaky meter aj pri krvacajucom cloveku, nie?
Ja som si presla tymito pocitmi po porode, stala som na balkone v noci a bola som presvedcena, ze mojmu dietatu bude lepsie bez tej hroznej matky, aku ma, ze jeho otec sa o neho dobre postara...teraz ma z toho mrazi, ale vtedy som to videla, ako dobre riesenie. Ta bolest v dusi bola strasna, zvierava, ochromujuca. Pripadala som si ako najhorsia mama na svete. Zdoverila som sa mame a ona na mna nahukala, ako Vy tu niektore, ze sa mam spamatat a nemam co mat taketo myslienky, ze ci som nenormalna uz naozaj,...a este perlicka. Ked som z ineho dovodu prezivala zase tazke obdobie a povedala som mame, ze proate su to pocity a nemozem za ne, ze neviem proste na povel len tak prestat plakat. Tak mi povedala, ze to nechape, ze ona si vie rozkazat a prestane sa potom lutovat. Vies co, uz sa jej s nicim takymto nezverim a poviem Ti, ze svokra mi vtedy najviac pomohla, objala, povedala, ze ma chape a ze som dobra mama a ze to vsetko prejde. V klude som sa mohla vyrevat a nik ma nesudil. To bola ulava najvacsia.
@lonely66 nie, nie som, radim psychiatra, ale normalne, lebo to nie je hanba, ale slova ako vzchop sa, spamataj sa, pozri sa, ine zeny nemaju ani jedno,...toto vsetko je sudenie a ublizuje, vobec to nepomaha, len zhorsuj depresivne stavy.
Mnozne cislo som pouzila, lebo viac bolo tych komentarov, ktore sudia, chcela som to zhrnut co najrychlejsie do 1 vety, odstavca, nemam cas sa tolko rozpisovat a nebudem tu dalej uz nikoho oznacovat.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2