icon

Ako zvládajú mamičky deti s autizmom?

18. mar 2026

Ako ste sa s tým zmierili ? Chodia vaše detičky do špeciálnej MŠ a ZŠ ? Môžem sa o tom s niekým porozprávať ?

anonym_f29209
18. mar 2026

Nezmierila doteraz. Je to veľmi veľmi ťažké. Chodilo moje dieťa do špec. mš a teraz do špec. zš.
Veľa záleží od učiteliek. Veľmi veľa z nich sú už vyhorené. Ak si môžeš vyberať dávaj dieťa tam kde nechodia deti z detského domova.

anonym_af6313
18. mar 2026

@anonym_autor to bude aj záležať od nejakého stupňa podľa mňa, ja som mala spolužiaka s PAS v normálnej škole. Bol len divný ale inak všetko zvládal a zvykli sme si naňho. Pokiaľ máš dieťa neverbálne s kopou prejavov a manierov asi iná možnosť ako špeciálna škola nebude. Posielam silu všetkým mamičkám čo majú takéto deti, ja si to neviem predstaviť že by som to zvládla. Ste silné.

autor
18. mar 2026
@anonym_f29209

Nezmierila doteraz. Je to veľmi veľmi ťažké. Chodilo moje dieťa do špec. mš a teraz do špec. zš.
Veľa záleží od učiteliek. Veľmi veľa z nich sú už vyhorené. Ak si môžeš vyberať dávaj dieťa tam kde nechodia deti z detského domova.

@anonym_f29209 a chodíte aj na nejaké terapie ? Pomáhajú ? My máme diagnózu len krátko a hlavne sa bojím o to aby sa vedelo o seba postarať v budúcnosti ...neviem si užívať malú ako doteraz keď vidím tu diagnózu :(

autor
18. mar 2026
@anonym_af6313

@anonym_autor to bude aj záležať od nejakého stupňa podľa mňa, ja som mala spolužiaka s PAS v normálnej škole. Bol len divný ale inak všetko zvládal a zvykli sme si naňho. Pokiaľ máš dieťa neverbálne s kopou prejavov a manierov asi iná možnosť ako špeciálna škola nebude. Posielam silu všetkým mamičkám čo majú takéto deti, ja si to neviem predstaviť že by som to zvládla. Ste silné.

@anonym_af6313 mám verbálnu autistku neviem ako čo bude ďalej

anonym_2c5c88
18. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor to nevie nikto ani u zdravých detí, môžu ochorieť, začať piť, drogovat, mať ťažké psychické choroby, rakoviny, týranie, ..., zbytočne sa trápiť. Ak nemá mentálny postih a je verbálna, malo by to byť v norme, začlenená.

thereisabear
18. mar 2026

Ťažko. Ak chceš, napíš mi správu.

vulka
18. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Neviem Ti presne odpovedať, ale učím na informatickej priemyslovke a máme dvoch autistov už v treťom ročníku. Zvládajú to dobre.

anonym_da69a2
18. mar 2026

Nikdy som nepremyslala o zmiereni, nechapem s cim akoze by som sa ja mala zmierit 🤦. Mam uzasne dieta s PAS, vychovavam ho rovnako ako dalsie zdrave deti, chodi na beznu ZS a prave vyberame strednu skolu, tiez beznu

xsuzannex
19. mar 2026

Mam 9 rocneho syna s autizmom, plne verbalny, mily, zlaty s velmi vyvinutym socialnym citenim. Chodi na zs pre deti s autizmom do 3 rocnika. Matika mu nejde, ostatne zvlada. K tomu pomaha tym slabsim spoluziakom s obuvanim, obliekanim, pani ucitelkam s vysavanim atd. Ja len vravim ze ma cistejsiu dusu ako vsetky zdrave deti okolo .

catherin4
Autor odpoveď zmazal
anonym_b50150
24. mar 2026

Som dospela autistka (mam aspergerov syndrom). Nikdy som nebola diagnostikivana, lebo v case mojho detstva to nebolo zname. Chodila som tym padom do beznej ms a zs. Zivot mam tazsi ako bezny clovek, ale som uplne samostatna, mam pracu aj priatela.

anonym_9c1ca9
29. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor čo to prosím znamená?

niektoakoja
2. apr 2026
@anonym_b50150

Som dospela autistka (mam aspergerov syndrom). Nikdy som nebola diagnostikivana, lebo v case mojho detstva to nebolo zname. Chodila som tym padom do beznej ms a zs. Zivot mam tazsi ako bezny clovek, ale som uplne samostatna, mam pracu aj priatela.

@anonym_b50150 ste taktiež hakliva na určite zvuky alebo situácie co robia ľudia? Tiež mam syna s AS a nemá rád keď sa niekto smeje alebo vrci auto a každý je preň zlý. Neustále niekoho rieši a hovorí ze je zly

anonym_79088f
2. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_f29209 a chodíte aj na nejaké terapie ? Pomáhajú ? My máme diagnózu len krátko a hlavne sa bojím o to aby sa vedelo o seba postarať v budúcnosti ...neviem si užívať malú ako doteraz keď vidím tu diagnózu :(

@anonym_autor Chodí od 2,5 roka do bežnej MŠ, nastúpi do bežnej ZŠ. Intelekt perfektne, dokonca nad normu bude určite. Momentálne užíva lieky, lebo stav bol rapídne zhoršený, ale vďaka liekom nastalo zlepšenie na normálny stav. Zvykla som si nejako, i keď neviem, čo všetko ma ešte čaká. Budeš obmedzovaná denne, aj keď má dieťa len minimálne problémy.