icon

Ako zvládať neplodnosť?

kat1414
10. apr 2023

Ahojte , s partnerom sa pokúšame o dieťa skoro 2 roky , 1 krát som mala biochemické , na reprodukčnej imunologii mi zistili protilátky proti spermiám mierne zvyšené , a cytokiný tiež jemne zvýšené , nižší progesterón , bojím sa ísť do kortikoidov ked si čítam tie nežiadúce vedlajšie účinky , viem že sú tu ženy ktoré sa snažia isto dlhžšie ale ja to už niekedy nezvládam , som ako na hojdačke raz hore raz dole , mám okolo seba samé tehotné buď kolegyňe alebo známe a žiadna nemala problém , nemám sa ským otom moc porozprávať kto by to pochopil , ako to zvládate ? pomohlo Vám niečo na psychiku buď terapia alebo niečo iné ?

Strana
z2
kat1414
autor
10. apr 2023

@floki1994 ahoj ďakujem si zlatá 🙂 no je to tažké , hlavne sa nemam otom ským porozprávať , teda mám len naozaj nemam ani jednu osobu pri sebe čo by mala taký problém , tak keď som sa aj zdvôverila kamaratke že ma to trápi tak mi začla vravieť ako jej známa to super zvláda , že nemam depkovať preto , lebo ona to moc tak ani nechcela a otehotnela hned v prvý mesiac tak tomu nechápe prečo som smútna niekedy z toho , budem veriť že sa to raz podarí🙂a tá kamarátka riešila aj nejakú liečbu na tie protilatky?

joannita
10. apr 2023

@kat1414 autorka, ano je to tazke. Mam za sebou 11 takych rokov ako pises. Same tehotne kolegyne, kamosky. Niektore kolegyne sa vystriedali na materskej uz aj 2 - 3 x a ja som bola stale v robote, 40tka na krku.
8 x IVF, 3x potrat, takych 10 000eur nas to stalo dokopy.
Uprimne, nepomohlo mi nic, lebo stale to mas v hlave. Nepomohlo ale ani nemysliet na to, mala som obdobia kedy som mala uplne ine starosti a aj tak sa nepodarilo, takze ked ti bude niekto radit ze nemysli na to (😂) nie nepomoze to. Uz len ten fakt, ze nemysli na to.... Ako keby sme mali v hlave nejaky gombik.
My sme si deti nakoniec adoptovali a to mi konecne pomohlo. Nie otehotniet, alebo nepotratit, ale psychicky. Zrazu sa vsetko rozplynulo a mne sa vratilo slnko do zivota... Doslova

kat1414
autor
10. apr 2023

@janie7 ahoj , mne zistili aj embryotoxicke cytokiny ale tam som mala o jednu hodnotu vyžšie ako je norma , ale vraj maju byť tie hodnoty nižšie hlavne ak by sme šli aj do IVF , vraj to môže byť zo zápalu v tele tak musim pobehať doktorov , držím ti palce 🙂

joannita
10. apr 2023

A este doplnim, mam za sebou aj kortikoidy, mala som vela NK buniek, cytokiny a ja neviem co vsetko. Vyskusala som rozne druhy kortikoidov, nic nepomohlo. Neotehotnela som aj tak a ked som aj konecne, tak som 3x potratila.
Reprodukcna imunologia je v plienkach, skusaju co zaberie, ale za mna.....je to len dobry biznis.
Treba si nastudovat o tom, zeny ktore mali mega vysoke hodnoty vsetkeho (merali im to pri uolne inej diagnoze), otehotneli aj donosili bez problemov.

janie7
10. apr 2023

@joannita Hovoríš mi z duše, u mňa na repro-imuno všetko v norme, len vraj NK bunky aj keď sú v norme, majú vyššiu hodnotu, tak, že intralipidy preventívne. Výsledok bol samozrejme hcg 0,50 a NK bunky sa ešte zvýšili a samozrejme je rozdiel NK a uNK bunkami. A klobúk dole pred tebou, si veľmi silná žena👍🏻

janie7
10. apr 2023

@kat1414 No cytokíny súvisia aj so zápalom, ale aj s hmotnosťou, takže ak je žena mega chudá alebo má nadváhu, môžu vyskočiť a presne ako hovorí
@joannita, repro-imuno je ešte v plienkach, neupínaj sa moc na to, ver mi, predebatíli sme o tom s mojim Dr hodiny ale plne ťa chápem, aj ja som tomu veľmi verila, že to pomôže a stále nič a to som si preskákala kadečím. Každopádne, treba byť v pohode, aj keď sa to ľahko hovorí. Drž sa!

floki1994
10. apr 2023

@kat1414 áno brala na to niečo..nepýtala som sa do detailov lebo mi to aj tak nic nehovorilo ale viem, že to riešili s lekármi 🙂

kat1414
autor
10. apr 2023

@joannita to mi je velmi luto ze si si tym musela prejst , más moj obdiv , musis byt velmi silna. Ani sa nejak nato neupínam ja len hladam moznosti a skusam co to da , a snazim sa mysliet pozitivne

joannita
10. apr 2023

@kat1414 2 roky su nic, neboj. Kolko mate rokov? A zistili vam nejaky problem? Spermiogram, alebo tebe?

lilyianka
10. apr 2023

@kat1414 ahoj,mne na repro imuno zistili zvýšené embryotoxicke cytokiny. Užívala som kortikoidy 3/4roka. Síce výsledky boli ok už po asi 2 týždňoch,ale nakoľko sa u mňa objavili rôzne komplikácie, vklad bol možný až po vyše polroku. Bol to môj druhý KET. Predtým som absolvovala 1xET a 1xKET, až potom spomínané vyšetrenie a liečba.
Inak súhlasím s názorom vyššie,ako biznis je to fajn,ale k otehotneniu to nepomôže. Akurát si dobre zhumpluješ telo. U mňa to tak bolo. Kým som k nim chodila ešte všetko ôk,potom už o mňa áno nezakopli. Dokopy ma dával môj gynekológ,keďže som 3 týždne z mesiaca vďaka kortikoidom krvácala. Po ich vysadeni som mala problém chodiť,odbúral sa mi vápnik z tela. Ale na to ta neupozorni nikto.
Ohľadom ďalším klasických vedľajších účinkov ti písať ani nemusím.
Takže za mňa kortikoidy nikdy viac!

kat1414
autor
10. apr 2023

@joannita Ja mam 31 budem mat 32 v lete a partner ma 28 bude mať 29 , on bol na spermiograme a mal 4% normalnych spermii , zistili mu aj nejaku hrčku ale tak stale su tie spermie v norme a jeden doktor vravel ze by si to mal dat odstranit dalsi zas ze netreba , a ja mam tieto protilatky plus nizsi progesteron a nedavno mi zistila doktorka ze mam anovulacne cykli podla testu , na ten progesterom som uzivala utrogestan ale teraz mi to pride zbytocne ked sa nic nedeje aj tak a mozno predsa robia zle tie protilatky neviem ..nato som este nic neuzivala iba som upravila nedavno stravu , protizapalovu aj tak mam histaminovu intoleranciu a alergiu na kravsku bielkovinu tak tiez by som vela veci nemala jest

kat1414
autor
10. apr 2023

@lilyianka ahoj a neprišla si na nejaký zápal v tele , co by to mohlo sposobovat ? Pobehala si všetkych doktorov ?

lilyianka
10. apr 2023

@kat1414 mne o žiadnom zapale nikto nevravel. Môj jediný problém boli spomínané cytokiny. Inak predtým robene testy u gynekológa a v CAR,muž spg. Riešili sme to 7r dozadu.
Inak tak ci tak otehotniet sa doteraz nepodarilo.

juliet86
10. apr 2023

@kat1414 ahojkim chapem co prezivasm tiez som si to prezila. je uplne normalne ako sa citis. ako na hojdacke. ze na to nemyslis a zrazu ta ta myslienka ovlafne opanta ten strach z tohi ze ci bude kedy bude ak bude ako bude... dam ti par rad:

mne osobne pomohlo ked som nas neoznacovala ze neplodni nepodnost ale nazyvala som to problemy s plodnostou. vyzvy s plodnostou.

ber to ako super trening na rodicovst o trening vasho vztahu manzelstva ci naozaj viete fungivat v dobrom a v zlom v tazkom a v lahkom podporovat sa. tato cesta za uplmou plodnosotu je velmi podobna ako cesta rodicoslvstva obety kompromisy nadej nevzdavat sa.

ked dostanes memstruaciu ber to ako velke yes. menstruujes!! ciz ena 90 percent aj ovulujes. to je uzasne ze tcoje telo v tomto funguje. vela zien ma menstruaciu nepravdilenu ci ziadnu to iste ovulaciu a tym padom najprv mesiace roky s doktormi navodzuju cyklus ako taky.

dalej zver sa tym naj odbornikom. ak to nemas od ruky ja radim reprofit brno. proste uroven ceska je nad slovenskom. pozri si statistiky uspesnosti.
c
chaoem ze mas obavy kortikoidov. ja som mala obavy zo stimulacie hormonmi a zabila.som rok a pol casu skusamim vsetkeho ineho... a uprimne spatne keby som vedela co viem teraz sla by som do toho hned vobec to nebolo take hrozne ake som si myslela ze to bude. a mohla som mate dieta mladsia. ale nevadi.

dalej urcite vyhladaj terapeuta. mozmo pokukaj na vydumamky.sk
kasli na vsetky rady tipu pustite to zhlavy a bla bla bla mozes mat dieta aj ked to nepustis z hlavy. kolko sexu dovoleniek a neviem coho sme su prechodili nic z toho.bolo treba ivf.

takze zhrniem. je to normalne citit sa na hov o ak sa citis moc zle najdi si terapeutku. a najma ak okolo vsetci su tehotni nastastie to nijako neznizuje tcoju samcu byt tehotna. je to len bolestnou pripomienkou tvojej nenaplnenej existencialnej tuzby. good luck

kat1414
autor
10. apr 2023

@lilyianka videla som to aj tu v skupinach aj doktorka mi vravela ze tie cytokiny moze sposobovat nejaky zapal , ze treba pobehat usne , nosne ,krcne , zubara a kvalitne stery z posvy na bakterie a podobne

jahvoodka
10. apr 2023

@kat1414 Vdaka ivf, kedze mam oddelene vajickovody od maternice, prirodzene otehotnenie u mňa nie je možné.

kat1414
autor
10. apr 2023

@juliet86 dakujem ti za tak rozsiahlu spravu 🙂) mna najviac trapi to ci to niekedy pride ale nato mi nikto neda odpoved bohuzial , ani by mi nevadilo kebyze to pride neskor , len ta neistota a hlavne v praci posledne roky stale niekto tehotnie a baby tam chodia s babatkami , tato tema je tam kazdy den , ja nato nemam sancu nemysliet , no mala by som vyhladat zrejme nejakeho terapeuta , nech to zvladam lepšie , dakujem ti za rady🙂

monka112
11. apr 2023

@kat1414 ja som si hovorila,ze ked mam maternicu, vajecniky a menstruaciu ako hodinky,nic nie je stratene,vela som studovala,citala a chodila pi doktoroch, mne uz moja gynekologycka dala vymenny listok k psychologovi, co som aj rozmyslala chvilu ze tam pojdem no nakoniec po laparoskopiu som otehotnela a poviem ti ze psychika bola ko,takze psychika musi sa ukludnit inac neotehornies he najväčší a hlupost,mne sa ukludnila keď som si nasla dve ciarky na teste, este aj pri tom som sa rozrevala ci dobre vidim, presli sme dobolenky a bla bla, najlrv musis dat do poriadku telo a psychika sa upravi ak dosiahnes ci chces, hormonov, liekov atd.sa neboj, presla som si tym, este mas dobry vek bojuj, ja som sa zverila do ruk Boha(som veriaca) ale som aj konala,pre nieco sa to dialo,bola to riadna skuska v zivote v manzelstve, oplatilo sa bojovat, velmi ti drzim palce a nenazyvaj sa neplodnou.

kat1414
autor
11. apr 2023

@monka112 ja mam obavy len z tych kortikoidov lebo asi kazdemu zaberu inak , no ved to kazdy vraví treba byt v pohode ale zas ked to nehas len tak mozes nieco zanedbat , a ako na nieco nemysliet ked to je vsade naokolo , dakujem ti 🙂

iriska3
13. apr 2023

@kat1414 viem ťa pochopiť, pred prvym synom sme sa snazili skoro 2 r., prišli 2 MA v 6tt, potom mi zistili tiez na imuno zistili protilatky proti spermiam ohladom tohto mi vtedy jedna dr poradila nech skusime aby sme aspon 3 mesiace mali sex bud len s kondomom, resp.aby moje telo (maternica) neprisla do kontaktu so spermiami, vraj pocas tej doby telo akoby na ne zabudlo (laicky povedané) prestane tym padom proti nim bojovat a vytvarat tie protilatky. Potom odsledovat plodne dni a ísť naplno do toho. Po plodnych dnoch zasa s ochranou.
Nam sa zadarilo😊
Ale tiez musim podotknut, ze zrovna v tej dobe som to zrazu uplne vypustila z hlavy, lebo dovtedy som velmi tlačila na pílu, hrozne som chcela byt tehotna. Zmenila som pracu, mala som myslienky niekde inde.
Tiez som mala vtedy 31r a obaja sme boli v podstste zdraví.
Drzim palce

kat1414
autor
13. apr 2023

@iriska3 mne to inak niekedy pride ako taka zahada 😁 sama doktorka mi vravela ze niektore zeny mali ovela horsie vysledky a ze sa im podarilo prirodzene aj bez liecby , asi zalezi od viacerych faktorov ktovie , no budem veriť že sa to raz podari 🙂 ja tiez mam pocit ze nato tlacim ale tazke si nieco zakazat robit ked po tom tuzis

vojtovicka
14. apr 2023

@kat1414 ….8 rokov. Bud to ustojis alebo nie. Nie je na to navod.

kat1414
autor
2. máj 2023

@baskac to je zvlastne ja som tiez mala 1 biochemicke a doktorka gynekologicka to tiez tak brala ze ked sa podarilo ze je vsetko asi v poriadku , ale na imuno hned navrhla kortikoidy a to mam jemne zvysene

petersp
Odpoveď bola odstránená
ninah1486
19. jún 2023
Používateľ ninah1486 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od ninah1486.

u nas bol tiez problem otehotniet a trvalo to dlho, s manzelom sme si boli navzajom velkou oporou, nakoniec nam k drobcovi pomohli na klinike repromeda

beahavala
24. jún 2023
Používateľ beahavala je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od beahavala.

pre mna to bolo dost tazke ale v muzovi som mala velku podporu a tiez v kamaratkach

oxana12
21. sep 2023

Dobryý deň chcem sa opýtať idem o mesiac na operáciu mam cystu na ľavom vaječniku (krvavú ) ma asi 6 cm mam ešte len 26 rokov detí ešte nemam mysli si že po operáciu môžem mať poroblem otehotnuť ? som s toho úplná zúfalá

Strana
z2