icon

Ako zvládnuť nový vzťah s alkoholikom?

Včera o 21:33

Ahojte, potrebujem sa poradiť. Hneď na začiatok napíšem, že nie v tom, či vo vzťahu pokračovať, ale skôr ako sa zachovať voči tomu človeku. Spoznala som sa s jedným mužom, s ktorým sme si od začiatku veľmi rozumeli. Postupne sme začali mať vzťah, ktorý je čerstvý. Obaja sme okolo 40tky, obaja máme deti a vzťah po dlhej dobe. Strávili sme spolu už aj niekoľko dní tak, že sme boli spolu 24 hodín (cca). Minulý týždeň sme si otvorili aj víno - prvýkrát takto, čo sme spolu. O pár dní na to sme mali byť opäť spolu a keď sme si rozprávali, aké budeme mať plány, tak povedal niečo v zmysle: ja už ale radšej bez vína. Prišlo mi to zvláštne, lebo sme každý vypili po pohári vína, no neprikladala som tomu žiadny význam a nemala som s tým problém. Strávili sme spolu dva dni. Všetko bolo v poriadku. Odišla som potom domov, ešte sme si písali ako obvykle a razom sa odmlčal. Napísala som mu, správu prečítal a neodpísal. Zavolala som, ale nedvíhal. Online bol, nekontaktovala som ho viac, aj keď jasné, že som nespala celú noc a čakala som, aké vysvetlenie z toho bude a či vôbec, keďže z každej strany počúvam, že takto sa v dnešnej dobe ukončujú vzťahy.

Ráno mi od neho prišla hlasovka, že má výčitky a že mi musí niečo povedať, čo neviem o jeho minulosti a mala by som. No a teda, že pred časom dosť veľa pil, koncom minulého roka sa to vrátilo znova a bolo to s ním zlé, že uvažoval o tom, že to tu skončí. Ale rozhodol sa, že chce žiť a krátko na to spoznal mňa, že za ten čas mu alkohol ani neprišiel na rozum (je to pár týždňov). Lenže zrejme to (to tvrdí on), že sme si dali to víno, v ňom spustilo chute na alkohol a tak včera, keď som odišla, išiel rovno do obchodu a večer sa doma opil. Jasné, že nechýbalo ani to, že to vie ovládať, keď potrebuje byť normálny, tak nepije, že on si chce vybrať ten nový život, lebo sa mu to veľmi páči a vidí konečne v tom zmysel atď atď... Tieto výhovorky v podstate poznám, keďže sme v rodine mali dlhoročného alkoholika. Ale snažila som sa s ním komunikovať aj dnes, keďže sme neboli spolu osobne. Povedala som si, že nepreruším kontakt radikálne, nerada by som ho mala na zodpovednosti a nejakú hlbšiu debatu nechám na to, keď budeme spolu osobne. No a dnes poobede mi posielal nejaké videá a videla som, že je na nich pripitý a snaží sa rozprávať normálne, ale to proste vidieť. On tvrdí, že je v pohode, ale priamej odpovedi na otázku, či pil, sa vyhýba. Ale aj spôsob, akým mi píše, je proste iný ako obvykle. To isté sa mi stalo minulý týždeň, že sa mi zdalo, že má vypité, ale vtedy som ešte o tom nevedela, takže som si hovorila, že asi sa mi to len zdá.

Fakt je ten, že mu neverím, že to má pod kontrolou ani že to včera bolo len "zakopnutie" a už teraz viem, že vo vzťahu s ním pokračovať nechcem. Napriek tomu, že ho mám rada, ale asi by som to vnímala inak, ak by sme spolu boli dlho a toto by sa udialo, ale mám za sebou 20r vzťah, ktorý mi dal naozaj zabrať a asi nie som pripravená ísť do takéhoto niečoho s človekom, ktorého poznám len krátko a je dosť možné, že z jeho minulosti toho neviem viac. Lenže na druhej strane neviem, ako s takýmto mužom komunikovať to ukončenie. Mám obavu, až si čosi neurobí alebo do toho nespadne úplne s tým, že veď to kvôli mne, lebo on sa zdôveril, on sa zaľúbil, on chcel... Viem, že je tu veľa žien, ktoré si týmto prešli, tak by som sa možno len chcela poradiť, ako sa zachovať. Prerušiť kontakt radikálne alebo mu byť oporou ako "kamarátka" alebo ja vlastne neviem. Čo je podľa vás najvhodnejšie riešenie v takejto situácii? Zaujíma ma len váš pohľad na vec, názor, ako by ste sa zachovali vy. Ešte doplním, že on tvrdí, že to nikto v jeho okolí nevie, ani rodina, nikto. Ale to neviem, či naozaj.

anonym_f9c378
Včera o 21:43

Držať sa zdravého rozumu a nezacinat si žiadny vzťah s alkoholikom. Utopí seba aj teba

reanda
Včera o 22:01

nebrat na seba zodpovednost za druheho.. vysvetlit mu, ze sa necitis na tento typ vztahu, je ti luto, ale koncis.. viac sa o neho nezaujimat a rozhodne si nevycitat cokolvek, co by sa mu trebars nedobre udialo

anonym_a06ea5
Včera o 22:17

Netráp sa tým ako to vezme ,či si niečo neurobí,či ti bude robiť výčitky a povedz mu to na rovinu.Nechcem byť s alkoholikom . Pozeraj sa v prvom rade na seba a čo taký človek môže spôsobiť v tvojom živote

anonym_6fc7d9
Včera o 22:21

@anonym_autor však odkomunikovať otvorené. Pozbierať sily a otvorene mu povedať , že vzťah s ním nechceš, lebo alkohol neznesieš, ani klamstvá. Máš za sebou zlý vzťah a nemáš už energiu ani mladosť, ani čas a chuť na problémový vzťah, čo vzťah s alkoholikom je. Si tu pre svoje dieťa, jemu chceš venovať energiu a s ním nevidíš budúcnosť.
Samozrejme žiadna kamoška a podobne veci. Nech si žije ako vie. Nepočúvala by som ani jeho bájky a smsky, a podobne veci. Skrátka mu to raz povedať a skončiť to.

unbeholfen
Včera o 22:25

Tu to máte… Vidíte? Dig more a na mňa ondíte keď píšem. Šunes a tu to máte.

anonym_13920e
Včera o 23:03

no ak som to správne pochopil, on vie, že má problém s alkoholom a vyšlo to z neho až keď si dal teda to víno a potom doma sa opil? už toto je znak, že ten človek má problém. alkoholik, ktorý vie, že má problém, si nedá ani hlt vína a povie ti to po ponúknutí alkoholu, že on nepije, lebo má s alkoholom problém (vtedy by som sa na situáciu pozeral inak a zvažoval dať šancu, lebo nie je hanba mať problém. prúser je vypiť víno a potom sa opiť doma). riešil by som to rázne, napísal správu a zablokoval, už ani nečakal na odpoveď jeho, proste ruky preč. alkoholik, ktorý to navyše ani nemá pod kontrolou! ty nie si jeho matka, aby si musela na neho brať ohľady. ja nerozumiem, čo je toto dnes za dobu ľutovať chudákov a nahrádzať im mamičku. mal ti to povedať predtým, ako si dal ten hlt vína, vtedy by bol chlap. ženy, hľadajte si partnerov, nie skrachované trosky, ktorým treba nahrádzať mamičku! je kopec normálnych chlapov, ktorí sú otvorení, úprimní a naozaj citliví aj ku vám ženám. nemá zmysel strácať čas s človekom, ktorý je už na začiatku neúprimný, aby ťa proste vedel zbaliť....

autor
Včera o 23:09
@anonym_13920e

no ak som to správne pochopil, on vie, že má problém s alkoholom a vyšlo to z neho až keď si dal teda to víno a potom doma sa opil? už toto je znak, že ten človek má problém. alkoholik, ktorý vie, že má problém, si nedá ani hlt vína a povie ti to po ponúknutí alkoholu, že on nepije, lebo má s alkoholom problém (vtedy by som sa na situáciu pozeral inak a zvažoval dať šancu, lebo nie je hanba mať problém. prúser je vypiť víno a potom sa opiť doma). riešil by som to rázne, napísal správu a zablokoval, už ani nečakal na odpoveď jeho, proste ruky preč. alkoholik, ktorý to navyše ani nemá pod kontrolou! ty nie si jeho matka, aby si musela na neho brať ohľady. ja nerozumiem, čo je toto dnes za dobu ľutovať chudákov a nahrádzať im mamičku. mal ti to povedať predtým, ako si dal ten hlt vína, vtedy by bol chlap. ženy, hľadajte si partnerov, nie skrachované trosky, ktorým treba nahrádzať mamičku! je kopec normálnych chlapov, ktorí sú otvorení, úprimní a naozaj citliví aj ku vám ženám. nemá zmysel strácať čas s človekom, ktorý je už na začiatku neúprimný, aby ťa proste vedel zbaliť....

@anonym_13920e dakujem a suhlasim. co sa tyka tej druhej casti, bola som dlho sama, dobrovolne a cielene. bohuzial, prvy muz, ktoreho som si k sebe pustila po rokoch, prave na zaklade toho, ako sa ku mne tie tyzdne spraval, mi zobral aj to malo iluzii, ktore mi ostali. ale vidis, ze neplanujem s nim vo vztahu pokracovat, zas nie som naivna a nemam zaujem zostavat vo vztahu, ktory nie je prinosom. islo mi o to, ako sa k tomu rieseniu postavit, aby to nebolo nejake necitlive z mojej strany. ale evidentne to inak ani nepojde.

anonym_d400ca
Včera o 23:23

Radšej sama ako vzťah s alkoholikom. Len málo alkoholikov sa skutočne vylieči. Zavčasu zo vzťahu odíď, inak budeš mať zo života peklo. Jeho rečiam never, všetci tvrdia že to majú pod kontrolou - nemajú.

reanda
Včera o 23:24
@anonym_13920e

@anonym_13920e "je kopec normálnych chlapov, ktorí sú otvorení, úprimní a naozaj citliví aj ku vám ženám." vazne? kde??? 😀

anonym_13920e
Včera o 23:27
@anonym_autor

@anonym_13920e dakujem a suhlasim. co sa tyka tej druhej casti, bola som dlho sama, dobrovolne a cielene. bohuzial, prvy muz, ktoreho som si k sebe pustila po rokoch, prave na zaklade toho, ako sa ku mne tie tyzdne spraval, mi zobral aj to malo iluzii, ktore mi ostali. ale vidis, ze neplanujem s nim vo vztahu pokracovat, zas nie som naivna a nemam zaujem zostavat vo vztahu, ktory nie je prinosom. islo mi o to, ako sa k tomu rieseniu postavit, aby to nebolo nejake necitlive z mojej strany. ale evidentne to inak ani nepojde.

@anonym_autor jasné, že to inak nepôjde, ako som písal v tom príspevku vyššie. to iné riešenie je len pre neho ďalší priestor, ako sa obhajovať, sľubovať a manipulovať. on ukázal, čo je zač, bodka, koniec vety! ja ti úprimne rozumiem, sám som si prešiel teraz niečím v živote, že som dlho k sebe nechcel nikoho pustiť a vyzeralo to fajn, ale proste človek, ktorý má takéto problémy v živote, on neubližuje potom už len sebe, ale aj tebe! volá sa spoluzávislosť. keby s tým prišiel predtým, ako si vypil to víno, ja prvý ťa tu budem presviedčať, ako si zaslúži šancu, ale on sa ukázal. ja viem, že žena v najlepších rokoch (40tka je super vek, už vie človek, čo chce od života a má ho ešte celý pred sebou) chce pri sebe milujúceho chlapa a nie je ľahké sa otvoriť, no vidíš, on šancu dostal a namiesto chlapského gesta a vyloženia kariet na stôl si zvolil cestu slabosti a napil sa, len aby ťa ohuroval a ďalej sa hral na niekoho, kým nie je! ak si chceš pokecať, kľudne daj vedieť, ozvem sa ti do správy. vyzeráš byť v pohode ženská, môžeme si pokecať aj o tom, čo sa stalo mne, a nemusí to byť takto tu verejne 🙂

zmrzlinka8
Včera o 23:55
@anonym_13920e

@anonym_13920e presne

anonym_7172de
Dnes o 05:05

@anonym_autor nie, takýto vzťah ťa utopí .. maj svoju hrdosť, neber si na zodpovednosť to.čo k tebe neptatrí .. postupne to ukončuj .. nehnevaj sa ale inak to nepojde, mala som pred tebou tazky vztah, nebolo to nič príjemné nechcem sa znovu popaliť a prpsim tá, musiš ma chapat ...

oliolijanka
Dnes o 05:20
@anonym_13920e

@anonym_autor jasné, že to inak nepôjde, ako som písal v tom príspevku vyššie. to iné riešenie je len pre neho ďalší priestor, ako sa obhajovať, sľubovať a manipulovať. on ukázal, čo je zač, bodka, koniec vety! ja ti úprimne rozumiem, sám som si prešiel teraz niečím v živote, že som dlho k sebe nechcel nikoho pustiť a vyzeralo to fajn, ale proste človek, ktorý má takéto problémy v živote, on neubližuje potom už len sebe, ale aj tebe! volá sa spoluzávislosť. keby s tým prišiel predtým, ako si vypil to víno, ja prvý ťa tu budem presviedčať, ako si zaslúži šancu, ale on sa ukázal. ja viem, že žena v najlepších rokoch (40tka je super vek, už vie človek, čo chce od života a má ho ešte celý pred sebou) chce pri sebe milujúceho chlapa a nie je ľahké sa otvoriť, no vidíš, on šancu dostal a namiesto chlapského gesta a vyloženia kariet na stôl si zvolil cestu slabosti a napil sa, len aby ťa ohuroval a ďalej sa hral na niekoho, kým nie je! ak si chceš pokecať, kľudne daj vedieť, ozvem sa ti do správy. vyzeráš byť v pohode ženská, môžeme si pokecať aj o tom, čo sa stalo mne, a nemusí to byť takto tu verejne 🙂

@anonym_13920e No..to som zvedava, ako sa tu dvaja anonymni uzivatelia skontaktuju🙂
Je na to nejaka finta?🙂

enmery
Dnes o 05:40

Prosím Ťa, nepoučila si sa? Nemusíš mu nič vysvetľovať. Proste nechceš pokračovať, bodka.Či on do niečoho spadne či nie, nie je Tvoja vina. Nedajbože si niečo urobí KVÔLI TEBE? To je max fráza pekných manipulátorov. Alkoholik ma vždy dôvod, tam logiku nehľadaj. Ani ho nemáš zachraňovať. Najprv by si svoj problém musel uvedomiť sám a začať s ním niečo robiť. Je už na SK dosť odborníkov, ktorí pracujú s takýmito ľuďmi. A ty tu okolo neho tancuješ ako okolo najväčšieho pokladu.

som_realistka
Dnes o 05:57

Akokolvek to ukoncis, tak vsetko co potom on urobi nespravne a zkw bude hadzat na yvoju hlavu. Kvoli tebe sa opihe po rozchode,, kvoli tebe pride naliaty do roboty a cokolvek ine. Mam kolegu co ma / mal problem s alkoholom, uvedomil si to a uz 20 rokov k alkoholu ani nepricuchol a nemal ani rumbu.

luccys
Dnes o 06:07

Ach, toto je riadny bajkar. Pouzil vsetky klasicke kydy alkoholika, asi nezabudol na nic😏 a vraj to nikto v okoli nevie. Iste😃 hlavne, ze to ocividne aj zo sprav, kde ho ani nie je vidiet, ani pocut. Takze to uz ani skryvat nedokaze.
Ukoncit slusne, ale razne. Hranie sa na kamaratku nikomu nepomoze.

enmery
Dnes o 06:10

Keby nemal problém s alkoholom, bol by to normálny chlap len by proste v Tebe nič nevzbudil a nechcela by si s ním vzťah, tak by si sa mu to tiež bála povedať a ostala by si s ním, len aby sa on neurazil? Niekedy zmýšľanie žien ide totálne mimo môjho chápania. Hlavne žien, ktoré majú v prvom rade zodpovednosť za svoje deti.

unbeholfen
Dnes o 08:17

A čo cukroholik? Milovník jedla a sladkého je ešťe väčšie riziko ako alkoholik. Riziko v tom zmysle že bude mať kopu zdravotných problémov a takého si žiadna nezavesí na krk.

anonym_ac860d
Dnes o 09:19
@unbeholfen

A čo cukroholik? Milovník jedla a sladkého je ešťe väčšie riziko ako alkoholik. Riziko v tom zmysle že bude mať kopu zdravotných problémov a takého si žiadna nezavesí na krk.

@unbeholfen ani takého čo sa furt ľutuje a aké je všetko drahé. No čo cola už bola?

anonym_aeac44
Dnes o 09:48

Hlavne si musis uvedomir ze ty nemas zodpovednost za jeho zivot. To si nesie on sam.
To ze nebol k tebe od zaciatku uprimny-za to tiez nemozes.
V tomto by som ozaj bez kuska empatie odisla. Mozes mat plnohodnotny vztah. Nie pri tomto cakat kedy zbovu prepadne chuti?
Mas 40. Mozes zit este dalsich 40 v klude. Stasti. Harmonii.

unbeholfen
Dnes o 10:11
@anonym_ac860d

@unbeholfen ani takého čo sa furt ľutuje a aké je všetko drahé. No čo cola už bola?

@anonym_ac860d to viem. Lenže kamaráti dvorili ženám a tí sa nelutujú a niesu ani alkoholici a predsa stále končia vo friendzone. Lebo žena akoby potrebovala prúser. A samozrejme dokopy sa dajú s problémovými. Áno už som liter coly vypil a teraz sedím v cukrárni v Petržalke. Milujem život. Ja sa nelutujem ani nesťažujem kým mám peniaze, život je gombička. Keď sa minú to je už iná vec.

janulik2008
Dnes o 10:49
@unbeholfen

@anonym_ac860d to viem. Lenže kamaráti dvorili ženám a tí sa nelutujú a niesu ani alkoholici a predsa stále končia vo friendzone. Lebo žena akoby potrebovala prúser. A samozrejme dokopy sa dajú s problémovými. Áno už som liter coly vypil a teraz sedím v cukrárni v Petržalke. Milujem život. Ja sa nelutujem ani nesťažujem kým mám peniaze, život je gombička. Keď sa minú to je už iná vec.

@unbeholfen tak dúfam že to povieš aj keď pôjdeš k doktorovi a povieš mu že sa prežieraš. A že nebude mať s tebou zľutovanie.

unbeholfen
Dnes o 10:50
@janulik2008

@unbeholfen tak dúfam že to povieš aj keď pôjdeš k doktorovi a povieš mu že sa prežieraš. A že nebude mať s tebou zľutovanie.

janulik2008
Dnes o 10:57
@unbeholfen

@unbeholfen aké au? Myslíš že ťa dr pochváli?

any_soj
Dnes o 10:58

@anonym_autor za mňa super, že ti to povedal. Ak by sa reálne šiel liečiť, dobrovoľne a dlhodobo, dala by som tomu šancu. Ak ho máš rada - tak by som mu bola oporou počas liečenia s tým, že sme kamaráti, a ďalej sa uvidí.

enmery
Dnes o 11:02
@any_soj

@anonym_autor za mňa super, že ti to povedal. Ak by sa reálne šiel liečiť, dobrovoľne a dlhodobo, dala by som tomu šancu. Ak ho máš rada - tak by som mu bola oporou počas liečenia s tým, že sme kamaráti, a ďalej sa uvidí.

@any_soj Ja mám rada Tvoje komentáre. Si podľa mňa extrémne dobrý a vnímavý človek. Ale dievča, toto je tak mimo. Poznám prípady, keď muž povedal žene, že svoju ex bil, lebo ho provokovala. Hádaj ako to dopadlo? Toto je úplne proti tým 10 pravidlám, ako si nevziať teľa. 👀

anonym_044f98
Dnes o 11:10
@anonym_13920e

@anonym_13920e v podstate s tebou súhlasím. Ja som mala v rodine dosť alkoholikov, a aj tak som dala šancu jednému liečenemu. Vedela som vopred, že pil a liečil sa, bol asi 15r čistý. Tiež som mala okolo 40, za sebou dlhší vzťah s manželom, ale on nepil.
A s týmto najskôr ako kamaráti, až to prerástlo do vzťahu, lebo som spoznala aj jeho rodinu, priateľov, kolegov z komunity liečených, aj jeho lekárku. Cítila som, že nemusím sa báť že by pil. A hlavne hneď od začiatku sme o tom hovorili úprimne a otvorene, a dohodli sme sa, že ak bude cítiť hroziaci problém, okamžite kontaktuje lekárku adiktológa, svojich spolupacientov, aby mu pomohli zvládnuť krízu, a aj mne povedal, aj ja jemu , že ak podľahne a začne piť - rozchod.
Tento chlap je slabý, nie že by odmietol pohárik, a slušne vysvetlil , ale vypil, dobre si vedomý že naštartuje šnúru. Doteraz neriešil svoju závislosť s odborníkmi, vždy len výhovorky a zlyhania, tak chápem autorku že volí ukončenie, lebo alkoholik a jeho klamstvá, nezvládanie, a podceňovanie problému, neveští nič dobré.

any_soj
Dnes o 11:13
@enmery

@any_soj Ja mám rada Tvoje komentáre. Si podľa mňa extrémne dobrý a vnímavý človek. Ale dievča, toto je tak mimo. Poznám prípady, keď muž povedal žene, že svoju ex bil, lebo ho provokovala. Hádaj ako to dopadlo? Toto je úplne proti tým 10 pravidlám, ako si nevziať teľa. 👀

@enmery ja by som zostala kamarátka... Akože ja osobne by som nemala sex mimo manželstva, to asi o mne vieš 🙂 Ale ak by som s niekým strávila niekoľko víkendov, predpokladám, že aj intímne, predpokladám, že tej žene na ňom aspoň trochu záleží. Nezostávala by som s ním v romantickom vzťahu, to v žiadnom prípade. Zároveň ale by som ho ako človeka neodpísala, ponúkla by som mu kamarátstvo, podporu... Ak by o to stal a snažil by sa sám kráčať. Ak nie, tak žiaľ ani kamarátstvo v stave chcenej aktívnej závislosti nie je možné.
Poznám príbehy bývalých narkomanov a alkoholikov, ktorí prešli dlhodobou prácou na sebe v komunite Cenacolo, a sú následne dlhodobo dobrými manželmi a rodičmi. Preto som písala, že dlhodobá odvykačka, a budúcnosť (ďaleká ďaleká budúcnosť) môže zostať otvorená, ak ona chce. Hlavne skrz to, že spoločné deti by už predpokladám neplánovali. Ak by bola mladá, bezdetná, písala by som ináč, aby sa neviazala čakaním na niečo, čo vo WC nemusí byť, a neriskovala prípadnú rodinu, ktorý by sa ním niekedy založila. Ale štyridsiatnici, bez vyhliadky na deti, v ďalekej budúcnosti, by som to ja osobne riskla, dala by som šancu abstinujucemu alkoholikovi. Ale ako vieš, šanca v mojom ponímaní by neviedla v prvom rade cez posteľ. Znamenalo by to spoločné dobrovoľníctvo, kultúru, aktivity, priateľov, veci, kde by som spoznávala, aký je človek - presne ako v mojom obľúbenom podcaste, ktorý spomínaš.
Ďakujem za spresnenie, hej, aby nedošlo k omylu.

mimikas
Dnes o 11:23

Este ste len na zaciatku a uz si ty na vine ze siahol po flasi. Stale budes na chybe ty. Ak by bol vyrovnany, vylieceny a vedel sa ovladat nemala by som problem ale ste len na zaciatku a uz sa opija a vini teda.