icon

Bez detí neodídem - dokument

zuzana581
16. sep 2012

Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..

baklik
30. sep 2012

@tova tak ja mam len 10 mes. drobca a zmyvam raz za tyzden. staci, kedze obuti sme max na chodbe. a nejake hracky som mu umyvala, pretoze ich vsetky mal stale v puse, teraz uz menej, ale predsa... v detskych centrach sme sa este nehrali.

slavka1212
30. sep 2012

@baklik no nebude veru ze nie ...ale na vyber nemam ...... 😖

tova
30. sep 2012

@sirinka no a pridam ze drive through je este lekaren, posta, restauracie, a v nasej skolke tiez rodicia mozu pristavit pred skolkou auto a ucitielka ich z auta vezme von a tiez po skolke prinesie do auta a rodic nemusi z auta ani vystupit.

kaja73
30. sep 2012

@sirinka my sme fakt este netepovali,teda ak neratm male kusky ked syn rozlia farbu,lepidlo...ozaj stacilo zatial riadne vyklepat ,alebo vyprasit v snehu,pravidelne vysavat -a su cistucke.
To som vydata uz 15 rokov 🙂
Ani neme doma tepovac-mm vzdy len vezme kefu a prekefuje problemovy kusok-to je jeho parketa.

tova
30. sep 2012

@kaja73 preto pisem ze je rozdiel ked niekto sa nevyzuva v usa alebo sk, lebo je rozdiel ako upratuju a chodia po vonku.

sharmana
30. sep 2012

no ja som síce neprečítala celú debatu, ale ked si predstavím, že niekto náhodou do nejakého chrachla vstúpi vonku a potom si poutiera topánky o koberec, samozrejme že o tom nebude ani tušit čo dovliekol domov a potom moje dieta bude robit po tom koberci paci paci.... no fuj, hnus... tu nejde len o bakterie, ale celkovo všelijaké ludske a zvieracie vylučky.. nemusí íst predsa len o psie... aj vtáčie alebo čo ja viem... pluvance...a iné... zbytky jedla alebo hocičo... no proste som rada, že u nás sa zvyknú ludia vyzúvat... a nie len u nás, v Japonsku by to bola tiež urážka, keby sa niekto nevyzul... takže nemusíme sa vo všetkom opičiť po amerike, či francúzoch... 😀

tova
30. sep 2012

@slavka1212 v takch veciach to nie su vyhodene peniaze. pravnik je dolezity. co ti poradil, ist do skoly zajtra? alebo nechat syna doma?

tova
30. sep 2012

@sharmana trocha opicenia by nezaskodilo napr. vytepovat 30r. koberce to ze sa vysavaju a chodi sa boso neznamena ze su ciste.

sirinka
30. sep 2012

@tova wau....riadne sluzby 😀

baklik
30. sep 2012

@tova tak to si nezazila moju mamu... ta vysava pravidelne, doma u nej v zivote nikto obuty nebol a koberce raz za rok aj tak vytepuje 😉

slavka1212
30. sep 2012

@tova jednoznacne do skoly so synom ..na to mam pravo ........zajtra sa tej "milej pani z londyna ,,musim spytat o co jej ide ked mi dala vediet ze ja tam byt nemozem ....

sirinka
30. sep 2012

@kaja73 odnes ich vytepovat a ti povedia, ake ciste su 😉

sirinka
30. sep 2012

@slavka1212 zajtra drzime palce, hlavne aby si bola naozaj silna...

baklik
30. sep 2012

akoze este ok, ak v domacnosti nie su male deti, ktore sa pravidelne hraju na zemi a su podlahy, ktore sa lahko hned zmyju, ale fakt mi pride divne chodit pravidelne obuti po koberci a potom ho casto tepovat... no naco

aliza
30. sep 2012

ach jaj, vdacna tema, uniformy, lunches, prezuvanie....specifika Anglicka 😉. Ano, uniformy su skvela vec, k tym obedom, dcera ma obedy v skole, cize do obeda nejedia nic, nesko po obede moze mat so sebou jeden kus ovocia a cistu vodu. Dlho byvala hladna, nestacilo jej to, ale uz si zvykla a castokrat, ked pre nu pridem, tak nie je hladna, vraj sa na obed dobre najedla. predtym bola po skole hladna ako vlk. A ano, neprezuva sa, ani ked je vonku mokro alebo sneh. Syn chodil do sukromnej skolky na jeden den, tiez sa neprezuval a bol v triede aj s detickami, ktore len lozili a tiez mali na zemi len take kvazi zinenky a na tom spali, ale iba tie deti, ktore zaspali, ziadne skupinove spanie. A ostatne deti sa hrali okolo nich. Kedze mojho syna treba uspavat, sam nezaspi, tak v skolke nespal vobec. Neviem, ja som asi divna, ale mne to tu nejak extremne neprekaza. Deti su zdrave, maju dobru imunitu a to je asi to hlavne, ci?

tova
30. sep 2012

@slavka1212 jasne ze ona ti nemoze zakazat ist do skoly ani nikto. Prave na nu by som si najviac posvietila, to ju dala sk ambasada ako tlmocnicku? radsej ju odmietni alebo ked vies anj, si prever co im rozprava ako tlmoci a ked nejake bludy ju hned zajtra vyhod.

svetllana
30. sep 2012

@slavka1212 A vytlac si aj ten flajstr, kde to mas cerne na bilem, ze tam mas pravo byt! Nech jej poriadne zavres pusu, aby Ti nemohla povedat ani makke "f" na to! 😉

aliza
30. sep 2012

@slavka1212 tak to by aj mna zaujimalo, preco ti na ambasade povedali, ze nemozes tam byt so synom 😠. to je strasne, ty ich poziadas o pomoc a oni ti nakoniec este uskodia

sharmana
30. sep 2012

@tova na to som nepomyslela.... ja som fakt ešte v živote o tepovaní ani vysávaní nepočula 😀 však to je hádam normálne aj v slovenských domácnostiach... ja som mala na mysli to chodenie v topánkach... hygiena v domácnostiach je celkovo individuálna záležitost si myslím 😉

slavka1212
30. sep 2012

@tova vsak hej lebo ju dala ambasada a je slovenka 😅 ach....ale nechcem ju dopredu osocovat ....no budem rada ked mi to zajtra vysvetli ze preco sa vyjadrila tak ako sa vyjadrila .......

tova
30. sep 2012

@slavka1212 ja sice mam deti len v skolke, ale mame povolene sediet aj cely den rovno pri dverach triedy. a maju to prisposobene, su tam lavice pre rodicov, casopisy, kavovar. Aj na zakladnu rodic moze prist kedykolevek pocas dna, len sa zapise kto je, a za kym prisiel.

kaja73
30. sep 2012

@sirinka myslim si, ze problem u nas je tak max v roztococh a tie tam budu aj po tepovani zakratko.
Ja nedam dopustit na snehove cistenie-to musi byt vzdy v zime a dobre ich nechat premrznut-to je nase cistenie. 🙂
A my sme este taky uchylaci,ze po par rokoch menime koberce aj tak za nove. 😝
- lebo su to len mensie kusky a mame radi zmenu. 🙂 mame skor parkety a podlahy ako velke koberce v dome.

baklik
30. sep 2012

@aliza tak ale asi mu ten spanok chybal, ci? neviem, mne to pride divne, aby deti spali na zinenke a okolo nich hulakali dalsie deti... ved nepoviem, ked niekto uz nepotrebuje spat, tak nech nespi, ale takto.....

slavka1212
30. sep 2012

@aliza ambasada dala ju a ona mi to povedala po telefone .....ale sa mi to nepozdavalo tak som sa radila ze co je dobre urobit

tova
30. sep 2012

@slavka1212 ona ti nic nemoze radit ani zakazovat, ona ma len prekladat. nie? tlmocnik len preklada od slova do slova nic viac ani menej ani svoje nazory.

tova
30. sep 2012

@slavka1212 a moze ti ukazat nejaky diplom ze je sposobila tlmocit nie? bolo by dobre vediet koho sk ambasada povazuje za certifikovanych na tlmocenie.

slavka1212
30. sep 2012

@tova ja som sama nevedela kto je ona ...az potom som zacala zistovat dopodrobna ...a naco ju tam bezomna ...komu chce tlmocit bezomna 😅 ja mam pravnika uz... mne ju netreba ...nech taha do londyna ........ 😠

aliza
30. sep 2012

@baklik divnych je tu vela veci, ale clovek si zvykne, nie su to take zasadne veci, ak by bol maly unaveny, bol by zaspal, ale moje deturence su celkovo nespave, duracelky, takze jemu spanok nechybal, nastastie. A ano, spociatku mi to prislo divne a nehovorim, ze s tym suhlasim, len ze mi to neprekaza a uz to neriesim.

baklik
30. sep 2012

@slavka1212 a ona ti povedala doslovne, ze ju pridelili ako tlmocnicku? lebo sa mi vidi, ze niekde si spominala, ze ju pridelili ako pomoc pre teba, tak som to brala , ze asi ako nejaku vseobecnu pomoc v tejto zalezitosti. mozno jej to povedala konzulka na ambasade, ze ty tam nemas co robit, a ona ti to len sprostredkovala. vsak ona tiez len plni nejake nariadenia a nemusi byt uplne znala, aj ked... ale neprekvapuje ma to, ked som si vypocula rozhovor vicekonzulky s p. Conkovou, tak som mala dost. taky laxny pristup, ze cloveka moze aj rozhodit...

slavka1212
30. sep 2012

@tova ale ja do skoly bezne chodim aj mozem ist ....len ked dojde ss som mala cakat doma ........