icon

Bez detí neodídem - dokument

zuzana581
16. sep 2012

Ahojte. Dnes pri pozeraní tohto dokumentu sa mi zastavoval nielen mozog, ale hlavne srdce.. Nevedela som prestať plakať.. Nedokážem si takúto hrôzu, akú zažíva táto rodina ani predstaviť.. Videla som vo fotoblogoch vela komentárov na túto tému a tak ma napadlo, že by bolo fajn založiť o tom diskusiu zrovna v kategorii "o tom sa ťažko rozráva", aby sa o tom začalo vela rozprávať a aby o tom vedel úplne každý, kto snáď aj vie pomôcť.. Posielajme spoločne strašne moc pozitívnej energie tejto rodine, aby mohli byť zasa spolu..

aliza
4. okt 2012

@macocha ja tiez nechapem, ze ak bola Ivana tyranka a zanedbavala svoje deti, naco to natahovali 2 roky? naco jej umoznili pravidelne stretavanie pocas celej tej doby? ved u nich neslo o napravu, u nich bolo rozhodnute, ze deti sa k nim uz nevratia (zvazovala sa len moznost zverenia babke, ale nie spat rodicom,ci?)...ako to vnimali jej synovia, ze sa chodili stretnut s mamou, ktora im z ich pohladu tie 2 roky nic nerobila a ze musia ist spat k cudzim ludom? nie je toto psychicke tyranie? drzat deti 2 roky medzi dvoma svetmi? medzi svetom, ktory isli opustit a svetom novym? nie je toto umele predlzovanie agonie tych deti? ved ak mali dokazy a Ivana a jej partner boli vinni, tak ich mali odstavit od deti co najskor. Ale toto? chudatence tie deti, ktovie, kolko rodin museli uz vystriedat.

alice107
4. okt 2012

@macocha a ako ti vies aky je skutkovy stav vo veci deti boorovych?ty si videla rozhodnutia sudov a spisovy material vo veci? to ty rozhodujes ze to NESMIE trvat 2 roky?
ak si dotknuta strana myli,ze vo veci sa nekona su prietahy ma moznost sa stazovat a aj podat zalobu.
a co sa tyka chudoby,tak kazda krajina ma inde stanovenu hranicu kde zacina chudoba.to co je v tvojom ponati podla sk noriem ete standard su v uk uz nevyhovujuce podmenky pre zivot a rozvoj dietata.
a prepac mi,ale dokazy ako rozhoduju sudcovia v danych veciach veciach ja mam na zaklade mojej praxe.
ty mas tiez v tom prax? a mas ine skusenosti?
a v pravnej terminologii ozaj nema co hladat termin dobro. pretoze to je termin subjektivny. 😉 tu ide o dokazy a a rozhodnutie na zaklade nich.nie o tom co si niekto pod ´´dobrom ´´ predstavuje´´. 🙂

aliza
4. okt 2012

@alice107 tie spisy a dokazy ohladne Boorovych videl pravnik J. Hemming, Member of Parliament, ktory pisal Ivane odvolanie. Sam sa na kameru vyjadril, ze by do toho nesiel, ak by nemal pripad prevereny po kazdej stranke. Myslim, ze to hovori za vsetko a je to ta druha strana, na ktoru apelujes.

evkasus
4. okt 2012

Ak neexistuje pojem "dobro" tak potom neexistuje ani pojem "pravda" a potom nepotrebujeme ani cely pravny systema a pravnikov....
Lebo ani dobro ani pravda nie su dosiahnutelne...

sirinka
4. okt 2012

"a v pravnej terminologii ozaj nema co hladat termin dobro. pretoze to je termin subjektivny. emoticon tu ide o dokazy a a rozhodnutie na zaklade nich.nie o tom co si niekto pod ´´dobrom ´´ predstavuje´´"

takze nikomu zo zucastnenych vlastne nejde o dobro deti, ide len o ich umiestnenie kamsi...

alice107
4. okt 2012

@eaka v prvom rade ta nejaka angela sa mala obratit na policiu a podat trestne oznamenie na svojho muza. a boli by ho vykazali na cas z bytu. a potom ziadat predbezne opatrenia vo veci zakazu styku a priblizena a zverenia dieta.
zvolila zly postup a socialny urad konal ked tam prisla opravnene.nie je ich ulohou riesit jej sutuaciu s manzelom.ale ochranit deti. 😉
vidis, zle pravne povedomie znamenalo tiez doslo k tejto situacii.sama si je na vine.ale didta nastastie bolo ochranene.
a toto je zaklad problemu v mohych rodinach.
a co sa tyka toho dietatka z polamanymi kostami nehnevaj sa ale ´´vy mate podzrenie´´? kto je to ´´vy´´? ak mas akekolvek podzrenie obrat sa s nim na policiu. advokat ti poradi ci tvoje ´´podzrenie´´ je opravnene alebo len subjektivny pocit. 😉 ver mi,debatu o tomto pirpade mozeme objektivne viest ak budeme vidiet a citat cely spisovy material.nie to,co napisali bulvarne media. 😎

jolinka
4. okt 2012

@alice107 @macocha

citujem..."ver mi,ze ani jeden pravnik ani sudca nikdy nerad zveruje deti do nahradnej starostlivosti ci pozbavuje rodicov rodicovskych prav.ale dost casto to zial musi urobit.pre dobro toho dietatka. emoticon "...

vyskytlio sa v tomto prispevku slovo DOBRO len cirou nahodou? 😉 😉 😀 😀

alice107
4. okt 2012

@aliza ten pan nema ziadne pravne vzdelanie a nie je ziaden advokat. pozri si jeho profil. 😉

eaka
4. okt 2012

@alice107 kto je "vy", hovorím všeobecne, ok, napíšem to takto "keď niekto prijme dieťa v takomto stave a pojme podozrenie", ok, súhlasím, že sa informovali úrady, súhlasím, že dieťa nebolo pustené naspäť domov, ale na druhej strane bolo potrebné promptne dieťa vyšetriť a 100% určiť, ako boli zlomeniny spôsobené, miesto toho sa proste ukázalo na tých najzraniteľnejších a dieťa sa veselo motká po profesionálnych rodinách...

Takže Angela konala zle, lebo nevie, na ktorú z toho množstva inštitúcií sa má v ktorej chvíli obrátiť, tak inštitúcia miesto toho, aby zareagovala v zmysle pomoci rodine a upozornila ju, že má kontaktovať inú inštitúciu, ochránila dieťa pred počutím kriku jeho otca tak, že ho traumatizovala odňatím od matky a nie a nie za toho b.. ho vrátiť, matke boli podsúvané rôzne informácie ohľadom spôsobu, akým sa k dieťaťu naspäť dopracovať, matke bolo zabránené navštíviť dieťa na jeho narodeniny... Aby chúďatko nevidelo, ako jeho otec kričí na matku, tak bolo radšej vystavené tomu, že videlo, ako cudzí ľudia, ktorí ho od mamy vzali, jej plieskali dvere pred nosom, keď za ním prišla... ešte že bolo to dieťa ochránené pred krikom vlastného otca.. Tá žena nemohla po pôrode ani spočinúť chvíľu v nemocnici, pretože jej starší syn bol doma hysterický, že je od nej zase odlúčený a to bol následok úžasnej záchrany pred strašnou traumou, ktorú predviedli anjelski záchranári zo SS!

Očividne, kto nemá právnické vzdelania, nemá nárok na spravodlivosť a vlastne podľa Teba vôbec na nič, ani len na vlastné dieťa a jeho dieťa nemá nárok byť s vlastným rodičom, lebo matka si dovolila sa pomýliť, keď hľadala pomoc... Koho by napadlo, že hľadá zle, keď sa obráti na organizáciu určenú na pomoc rodine..

eaka
4. okt 2012

@alice107 ten pán má pod sebou mrte ľudí a určo si pred vypustením takých vecí z úst dal poradiť od právnikov..

dai
4. okt 2012

@zuzana92101 tak som sa po 3och dnoch pripojila kvoli slavke... Viete niekto nieco o ndj? Dopsdll jej to dobre? Dakujem za info

evkasus
4. okt 2012

Mat pravne povedomie? Moze kazdy obcan mat dostatocne pravne povedomie, aby presne vedel ako konat v tej alebo onej situacii? Nie.
Spravodlivost nemoze byt iba privilegiom hornych 10tisic, ale kazdy z nas by mal dostat sancu na spravodlivost.
O tom je predsa pravny demokraticky stat...teda by mal byt.
Podla toho, co tu Alica opiseje, si kazdy moze za kazdu nespravoslivost, ktora sa mu v zivote stane. Lebo ...

dai
4. okt 2012

@evkasus pravne povedomie by mal mat kazdy z nas... Aj moja babka si vie nastudovat zakony ktore sa jej tykaju... Ak viem o sebe ze som pravny analfabet tak riesim veci s pomocou pravnika.

katkadd
4. okt 2012

@alice107 nechcela by si dokonca navrhnúť zavedenie zákona, kde by každá krajina stanovila kde sa začína v tej krajine hranica chudoby a tým aj nevyhovujúce podmienky pre život a rozvoj dieťaťa a takto selektované rodiny, ktoré by mali zakázané plodiť deti v prípade porušenia trestať po pôrode odoberaním detí úradmi v záujme dieťaťa?...nezdá sa Ti to choré???... Tebe v tejto téme naozaj nerozumiem...celý čas som si myslela, že tu len provokuješ, ale začínam mať pocit, že tomu čo píšeš, naozaj veríš...a neviem čo je horšie..v každom prípade to ale ani jednej rodine a ani jednému dieťatku nijako nepomôže...možno by si mohla skúsiť pomôcť pozitívnymi príkladmi z tvojej praxe, kde ako vravíš sa systém rodičom aj ospravedlnil a dieťatko je už dnes spolu s rodičmi...netreba konkrétne mená..určite by tu taký prípad s dobrým koncom potešil.. 😵

evkasus
4. okt 2012

@dai Presne tak, zakony, ktore sa jej tykaju. Ale vies ty dopredu, ktore vsetky zakony sa ta budu este v zivote tykat a ake zivotne situacie ta postretnu? Mozes mat nastudovany cely zakonnik, v pripade, ze ta nieco prekvapi?

A netreba zabudat na to, ze su tu ludia, ktori na to inteligencne a sucasne financne nestacia, no to neznamena, ze by na nich mala byt pachana nespravodlivost? O tom tu hovorim.
Ze system by sa mal snazit o spravoslivost a dobro a nie zneuzivat neschopnost cloveka, ktory na to nema aby sa vedel dostatocne rychlo a adekvatne branit.

alice107
4. okt 2012

@eaka na sude moze zastupovat kvalitne4 len advokat co ma nielen pravnicke vzdelanie ale aj prax v pripadoch co sa prejednava..nie politik co nema s pravom nic spolocne.na pojednavani skuseny advokat reaguje na vyvoj situacie aby mohli namietat v prspech klienta.tam nestaci ked ti nejaky pravnik napise podanie a potom uz mas vedela seba a len matematika co nevie dobre reagovat odborne.
ten pan ako ja viem tak z toho vytlka politicky kapital pre seba. 😉 sledujes jeho pilticke vyjadrenia a prejavy?
zivot je o zodpovednosti. kto nema pravnicke vzdelanie tak su na to advokatske kancelarie aby si ho zabezpecil v pripade potreby.stat ako uk dava moznost v urcitych pripadoch posyktnut pravnu pomoc bezplatne.
stat vsak nie je socialny zaopatrovaci ustav .to si teba uvedomit a aj to,ze treba mat urcite pravne povedomie.aby kazdy vedel kde sa obratit.ak je clovek pricetny tak sa ma vediet o seba postarat.ty mas iny nazor? 😉
ja nebudem rozoberat kto ako plasol kde dverami.pretoze je to nepodlozena info. a keby to tak aj bolo,ta zena je pricetna,ze? tak by mala vediet ako sa branit. co potrebuje tutora? kazdy organ statnej spravy ma svoje kompetencie.a socialny urad nie je opatrovatelska sluzba pre dospele nevedome zeny.a ni stat nie. 😉

aliza
4. okt 2012

@alice107 hej, nema, ale je Chairman of Justice for Families Campaign Group, ktora pomaha rodinam a ma teda aj pravneho zastupcu. Urcite sa Hemming nepojde pretrcat do telky a riskovat svoju karieru pre nejaku Slovenku, o ktorej by existovali dokazy, ze zanebavala alebo tyrala svoje deti. Ved by uplne stratil kredit a bol by pre verejnost absolutne nespolahlivy. Pravnik je ten druhy, Ian Joseph.

aliza
4. okt 2012

@alice107 Hemming ju nezastupoval, pisal odvolanie a podla vsetkeho tym myslel, ze to odvolanie pisali jeho ludia-pravnici.

dai
4. okt 2012

@evkasus jasne... Ked sa ale dostanem do nejakej zlej situacie tak bud mam tu schopnost a opravnenie si to nsstudovat sama a ak nemam tak hladam toho pravnika...
Ak nemam korunky tak existuje institut ombudsmana a bezplatnej pravnej pomoci...
S tou inteligenciou je to problem... Vies casto tu citam nadsvky na ciganov... Ale tak tiez ich mozme ospravedlnit tym ze oni su hladni tak si beru jedlo a nechapu ze vlsstne kradnu...

aliza
4. okt 2012

@dai slavka sem uz nebude prispievat, takze nic konkretne o nej nevieme

alice107
4. okt 2012

@katkadd prispevok ako tvoj moze napisat ozaj len laik.nic v zlom ale este si nepocula o tom,aka je hranica zivotneho minima na sk? ver ,te toto maju aj v uk.a ver,ze kazdy stat ma stanovene podmienky v akych maju deti vyrastat.a to je medzi uka a sk velmi rozdielne vzhladom na rozdielnu zivotnu urovne a kulturu. 😉
a k tvojim osobnym pocitom smerom ku mne sa nepotrebujem vyjadrovat. 😎

dai
4. okt 2012

@aliza preco nebude? Stalo sa nieco?

evkasus
4. okt 2012

@dai s tou inteligenciou som nemyslela na ciganov a ani na to, ze clovek s nedostatkom inteligencie spacha trestny cin...napriklad ta kradez, ktoru si spomenula ako priklad.

Inteligencia moze byt problemom, aj ked sa na clovekovi pacha nepravost a on sa nevie branit.
Nevie ze ak by sa obratil na toho alebo ineho, alebo na ten ci onen urad v takom alebo onakom poradi, tak si zachrani kozu, alebo majetok, ci dieta.
Ma system takychto ludi prevalcovat? Alebo je pravo a spravodlivost platna aj pre nich?

Internet je plny pribehov ludi, ktori prisli o deti, su inteligentni a napriek tomu nemali sancu. Su vari vsetci tito na 100% vinni, tak ako to tu nepriamo prezentuje Alice?

alice107
4. okt 2012

@aliza o tom som pisala vo svojom prisevku.ten pan nema ani ponatia o prave.takze tej boorovej pomohol tak,ze nemala na skutocneho kvalitneho advokata a on si vytlkol z toho poiticky kapital.to je vsetko.ale nepomohlo jej to absolutne nic.len v tom,ze vyzobrali nejake peniaze. a on urobil rozruch aby k nim rychlo prisla.a aby pomohla sk strana ked uz zmrvila boorova co sa dalo.kedze nemala peniaze na odvolanie. 😉

aliza
4. okt 2012

@alice107 ok, beriem, ze Ivana zavadza a nepovedala vsetko a urcite bol dovod na odobratie deti, ze Hemming vytlka politicky kapital....ale aj tak vsetky chceme, aby sa tie deti vratili domov, k ich babke. O nej nie je zname, ze by deti zanedbavala alebo tyrala. Ak sa mohli deti vratit Conkovcom, ktori ich nechali hladne a bez strechy nad hlavou, tak sa mozu chlapci vratit k babke. Podla mna tu uplne zbytocne 'bojujeme', ja chapem tvoj pohlad na vec a v podstate mas pravdu, ale vzdy tu je nejake 'ale'... a v tomto pripade tych 'ale' je prilis vela, co ale v konecnom dosledku este nemusi nic znamenat.....na 'rozuzlenie' si budeme musiet pockat, momentalne nikto z nas nevie, ako to cele bolo, ja osobne Ivane verim, jej mama povedala, ze maju vela dokazov, ale ich nemozu zatial zverejnit....tak snad su to dokazy v ich prospech a snad pravda vyjde napovrch. Ale fakt nema vyznam sa tu navzajom presviedcat, nakolko ani ty nemas dokazy, ze to bolo inak, ako sa prezentovalo v mediach 😉.

eaka
4. okt 2012

@dai Lebo sa jej nepáčilo, aká sa tu strhla hádka kvôli prezúvaniu v anglicku a spaniu v škôlkach... 🙂 to Ti vravím len tak v skratke..
Info sa sem dostalo také, že ten deň zvládli, ale vraj to nie je asi over...to bolo také zahmlené..
😒

zuzana92101
4. okt 2012

@dai neviem, aj ja som vcera zistovala nieco nove, ale vraj je to stale otvorene, neviem nic ine ☹

eaka
4. okt 2012

@alice107 tu je práve ten problém! "nemala peniaze na odvolanie" z toho jasne vyplýva, že na spravodlivosť a riadny súdny proces má nárok len človek, ktorý si ich môže dovoliť zaplatiť, čo je nehorázne!!!

thalia10
4. okt 2012

@alice107 a Ty zijes v Uk a videla si,ako zije kazda jedna rodina? Napr. jedna family ma 10 deti a ziju v 3 bedroom house. To je jaka zivotna uroven?

katkadd
4. okt 2012

@alice107 takže podľa Teba je správne brať deti rodičom čo sa ocitli v núdz?i..nie im pomôcť, aby v tej núdzi neboli?...a poprosím nezovšeobecňovať to na rómske rodiny...a aspoň jeden príbeh s dobrým koncom sem naozaj nemôžeš uviesť z praxe?..naozaj by to táto téma potrebovala..nech vidieť že nie je všetko iba čierne...prosím