Cena potratu po 4. dieťati
Niekedy dávnejšie som zachytila, že po 4tom dieťati sa neplatí plna suma za potrat. Vtedy sa ma to ale netýkalo, a nemyslela som si že niekedy bude, tak som si to nezapamatala, ako to je prosím?
A prosím neodsudzovať, ani neodhovárať.. ďakujem
Fiha, to je neprijemna situacia, no co sa mi mari, ze boli za ministra Mareka Krajci iniciativy za zavedenie poplatkov aj pre zeny nad 40, kedze boli dovtedy odpustene, ale neviem ako to dopadlo...
Nič také v platnosti nie je. Za UPT sa neplatí len v prípade, že ide o zdravotnú indikáciu (môj prípad - podstúpila som UPT, nakoľko dieťatku prestalo bit srdiečko). Ak ide len o rozhodnutie ženy, tj dobrovoľne ukončenie tehotenstva, tak sa platí plná suma za zákrok.
Plna suma. Nieco ine je sa po 4-tom dietati nechat sterilizovat
@martinkatinka aj to sa platí plná suma keď nemá zdravotné problémy.
@mima172 ja len že nepodstúpila si UPT. Keď dieťaťu nebije srdce, nie je to umelé prerušenie tehotenstva, ale spontánny potrat. Ak je zamlcany, čiže nespustí sa krvácanie, tak v nemocnici urobia potrebné ošetrenie, ale je to ošetrenie po spontannom potrate. Len aby nedochádzalo k nedorozumeniam, lebo UPT je niečo iné. Keď napríklad nejaká nemocnica nerobí UPT, ošetrenie po spontannom potrate samozrejme robia všetci, na to výhrada vo svedomí neexistuje a ani nemá prečo existovať.
@any_soj Viem ako to myslíš, no doteraz si pamätám ako som podpisovala papier "žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva" a so slzami v očiach som sa pýtala sestry, či mi nahodou nedala zlé tlačivo. Vysvetlila mi, že hoci to znie naozaj nevhodne, tak ide o zákrok umelého prerušenia tehotenstva nakoľko telo je stále akoby tehotné, keďže sa doposiaľ nespustilo samočistenie (chcela som, nedalo sa). Na slovíčka sa snáď hrať nebudeme 🙂
Píšeš, že je to "spontánny potrat", čo znamená - samočistenie bez kyretáže (spontánny potrat ma postretol pol roka po kyrete, čiže rozdiel poznám).
@mima172 tak to má naozaj veľmi mrzí, že to tam mali takto dopletené :( presne o to aj ide - že žiadnu taku žiadost ti nemali dávať. A v nemocnici to musia vedieť, nechápem.... Je to úplne iná diagnóza, iný kód. Zákon o UPT, čiže povinnosť podpísať žiadosť, sa na toto nevzťahuje. Je to kyretáž, ale kyretáž po MA. Aj v štatistikách potratov sa to vykazuje osobitne. Čiže to tam museli byť riadne dopletení :( A prepáč, ak to znie necitlivo alebo ako slovíčkarenie. Nemyslím to tak. Mrzí ma tvoja strata. Tiež mám za sebou jeden MA a aj pôrod mŕtvej dcéry v 38.tt.
@mima172 to mi je luto, co sa ti stalo❤chcem ta trosicku poopravit, ze to nebolo v tom pripade UPT,bol to predcasne vyvolany porod alebo spontanny potrat ukonecny kyretazou(podla tyzdna tehotenstva v ktorom si bola). UPT sa robi tak, ze dieta este zije( aj ked moze mat tazke diagnozy, ktore neskor povedu tak ci tak k smrti dietatka) a rodic sa rozhodne pre ukoncenie tehotenstva...vtedy je to UPT
@mima172 teraz citam ze uz si na to vlastne odpovedala. tak ako pise @any_soj , v nemocnici to riadne doplietli a to by sa nemalo stavat.:(v takom pripade to nie je len hra so slovickami,ale aj so psychikou pacientky, ked je v domneni, že ide podstupit UPT, pritom to vobec nebolo UPT (aj ked sestra mala svoje vysvetlenie, ale bolo to zle vysvetlenie). sama pises, ze Ta to tiez zarazilo,co za ziadost Ti davaju.mozno ina zena by sa rovno zosypala psychicky, kebyze jej toto sestra v nemocnici povie a da podpisat.kazdopadne, to nebola tvoja chyba, ale vazny preslap danej nemocnice.
@zuzinabila Bola to súkromná klinika a žial stalo sa to. Popravde, ja som sa tam aj zosypala, tie tlačivá na "umelé prerušenie tehotenstva" boli len čerešnička na torte. Žiaľ, stáva sa i toto a až doteraz som bola v tom, že tak to je a aj my ženy, ktoré sme podstúpili kyretáž z dôvodu zamlcaneho potratu, sme vlastne podstúpili to, čomu naše zdravotníctvo hovorí UPT.
@mima172 to ma mrzi. zena preziva traumu a zdravotnicky personal jej este prida dalsiu:( ma to aj pomenovanie sekundarna traumatizacia...ako som uz pisala, UPT je len vtedy, ked este zive dieta lekar "odstavi"-bud kyretazou alebo injekciou ktora sposobi zastavu srdca a nasledne zena porodi mrtve dietatko alebo jej daju porodit dietatko v nizkom stadiu tehu, kedy nebude schopne prezit a dodycha samo:(
Prosím zváž ešte kontaktovať aspoň poradňu Alexis... Sú naozaj skvelé tie ženy, čo tam robia. Fakt úprimne sa snažia pomôcť. A teda... Cena potratu nie je len finančná. https://www.cenapotratu.sk/
Normálne platia plnú sumu, jej jedno koľké to je tehotenstvo
Dievčatá, ja som teraz trošku stratená....
Takže aj keď žena nechce z vlastnej vôle alebo teda neviem ako inak to napísať ...že keď žena chce ísť na potrat a keď napríklad žena je tehotná tak sa robí ťa kyretaz v oboch prípadoch? Sorrky za chaoticky postavenu otazku no snáď mi to niekto vysvetlí
@vanda323 ako píše @loliki vyššie. V prvom trimestri je kyretáž súčasťou ošetrenia po zamlčanom potrate (keď dieťa zomrelo, ale nespustilo sa krvácanie) a tiež súčasťou UPT, čiže cieleného usmrtenia/odstránenia živého dieťaťa. V druhom trimestri neskôr sa obe situácie riešia vyvolanim pôrodu, ale tiež je to len technicky časť rovnaká. Rozdiel medzi spontánnym potratom a UPT je v tom, či je dieťa na začiatku procesu mŕtve alebo ešte nie.
Da sa to aj velmi zjednodusit.
Ak chces mat na 100 percent pokojny zivot bez vycitiek, tak si babatko nechaj.
Ak si babatko nenechas, tak mas velku sancu, mozno aj 100 percentnu ze si znicis zivot. Vycitky a co by bolo keby, urcite raz pridu, niekedy aj po desatrociach.
Pokazi sa ti pracovny aj sukromny zivot neskor. A zena co ti povie ze nema vycitky, tak u nej este nepreslo tych viac desatroci.
@mimixxxx väčšina žien, čo podstúpi interrupciu má na to vážne dôvody a nikdy neľutuje svoje rozhodnutie, tak jej nevnucuj tvoj pocit viny za to, že si ty predstavuješ ako by mala ľutovať. Určite si je ona vedomá, či zvládne alebo nezvládne ďalšie tehotenstvo, staraj sa o seba dobre?
Nemala som silu doteraz odpovedať,aj teraz to urobím len takto globálne.. snad si všetky nájdete odpovede. Štvrte dieťa bolo už neplánovane, aj po roku je veľmi, veľmi náročný. Mám doma školáka, od septembra ďalšieho+ 3 ročnú dcéru a aj tak sa všetko krúti okolo najmenšieho lebo dokáže prerevat aj cely deň (aj noc).Som vyčerpaná veľmi z neho, možno som až v takom stave, že ak by mi niekto povedal, že si ho vezme na rok tak bez váhania mu balim veci a podávam dieťa. Bohužiaľ mi ho nemá kto vziať ani na hodinu.. od rodiny bývame ďaleko, takze pomoc nula. Od jeho narodenia sa nám veľmi zhoršil vzťah z mužom, okrem toho je neustále v robote. A aj tak na tom začíname byt finančne dosť zle.. ja som sa tento rok už mala vrátiť do prace no som stále doma, to sa dosť podpísalo.. bývame v 4 izb byte, ledva sa tu pomestíme. Kým nebudem spät v práci, tak nám hypotéka na dom nevyjde a ak by aj nemali by sme ju z čoho splácať.. deti sú ukrátene o mna dosť už aj teraz, nemám vôbec čas sa im venovať tak ako potrebujem.
Za rok som mala 2 telieska, obe museli von lebo mi robili problémy, takisto som musela vysadiť antiku v tbl forme, proste mám pocit že akákoľvek antikoncepcia je môj nepriateľ. S Dr sme sa dohodli, že to zatiaľ necháme tak nech sa moje telo trochu spamätá a da dokopy po hormonálnej stránke a zatiaľ sa budeme chrániť len lokálne.. no za posledné 4 mesiace sme mali sex až 2x a aj tak som otehotnela. Ja už neviem či sa mám smiať či plakať, že tie vtipy o ženách čo sa len obtru o trenky a su tehotné, sú pravdivé.. pár rokov sa nám nedarilo mat dieťa vôbec a po prvom to išlo jedno za druhým a nejak to neviem zastaviť. Naozaj by som si vtedy nikdy nepomyslela, že raz budem v takejto situácii. Vždy som bola zasadne proti, aj teraz mám pocit, že idem sama proti sebe, ale som rozhodnutá, že to tak chcem, pre dobro nás všetkých.. a možno si budem vždy kladieť otázku, čo by bolo keby, ale tu si kladiem aj teraz. Veľa krát sa tak zamyslim, čo by bolo ak by sme štvrte dieťa už nemali, ako by bolo všetko jednoduchšie, proste môj ideál boli vždy 3 deti a keď sa nám po 2 chlapcoch narodila dcerka cítila som, že sme kompletný.. tak neviem čo je lepšie- nemať a rozmýšľať nad tým aké by bolo mat, alebo mat a rozmýšľať aké by bolo nemať..
okrem toho mám už aj svoj vek, posledné tehotenstvo bolo hrozné, nakoniec sa syn narodil predčasne, po pôrode som sa dávala veľmi dlho dokopy, myslím že ani teraz nie som úplne v poriadku..
A ešte som zabudla, tiež som si prešla samovoľným potratom, vašej straty mi je luto veľmi. Vtedy má to veľmi bolelo, bola som v pohode až ked som znovu otehotnela.. toto je trochu iná situácia, ak by som mala výčitky, alebo čokoľvek iné som pripravená s tým žiť a zožierať sa cely život, ale mojim deťom to už nemôžem urobiť. Potrebuju hlavne mna..

platíš normálne plnú cenu. To čo spomínaš bol len návrh podaný kedysi dávnejšie, ani sa o ňom nakoniec nerokovalo.