Mimomaternicové tehotenstvo
Od zaciatku tehotenstva som spinila, v 9. tyzdni mi gynekolog oznamil, ze to asi bude mimomaternicove tehotenstvo. Skoncila som v nemocnici. Robili mi laparoskopiu a museli mi vybrat pravy vajickovod. Lekar mi vravel , ze by som nemala mat problem otehotniet, ale obavam sa, ze sa to zopakuje. Stalo sa niekomu nieco take?
@bejbycka No ja som ten príspevok písala už dávno, takže teraz to je už vyše 4 rokov čo sme po MMT a stále sme "len" dvaja ... Ale musím povedať, že psychicky som na tom omnoho lepšie než vtedy keď som príspevok písala. Je síce pravda, že kvôli túžiacemu tehotenstvu ma dosť stresuje môj vek, mám totiž už 35 rokov a s umelým oplodnením sa proste neviem akosi spriateliť 🙂 Tak stále čakáme na zázrak 🙂 Momentálne skúšame naprotechnológiu 🙂
Ahojte, prispejem aj ja. V apríli som mala missed abort v 12tt a 31. novembra som dostala strašné bolesti akokeby slepák aj rebrá kosti ma boleli na pravo.. volali sme záchranku lebo to boli naozaj strašné muky a už som nevedela ani chodiť. Po vyšetrení v nemocke som musela ísť hneď na operáciu, už som krvácala do dutiny brušnej-že mi praskla cysta. Najrpv šli na to laparoskopicky a pre početné zrasty ma rezali aj dole ako pri sekcii a odobrali mi pravý vajcovod pre mimomaternicové tehotenstvo. Predtým som špinila asi vyše týždňa ale od kyretáže som mala menštruáciu stále rozhádzanu tak som myslela že príde menzes, lenže už sa nám to zdalo divné aj prsia sa mi veľmi zväčšili a sme sa aj o tom doma bavili či nie som tehu no a dopadlo to takto. Tento rok je pre mňa veľmi nešťastný. Ale doma mám už 7 ročnu dcérku tak sa to lepšie zvláda ale veľmi si všetci traja prajeme bábätko. Snáď sa to podarí, stále verím že áno 🙂 držím palce všetkým spodobným osudom 🙂
@natali1401 tiez som mala mimomaternicove tehotenstvo a tiez mi zobrali vajickovod nastastie nie za takych okolnosi ako u teba. Nechapem preco na to neprisli skor. Ja som si sama musela pytat aby este overili tehotensky hormon inak by to tiez zaslo tak daleko. Pisem ti preto lebo som to zazila v aprili tohoto roku, tiez mam doma dceru a vobec som toto necakala. Ale teraz som v 11tt prislo to ani neviem ako... uz som sa vzdala sance na druhe dieta a ked som planovala navrat do prace a riesila som jaslicky pre dceru tak som zistiila ze som tehotna. To len na povzbudenie ze este nie je nic stratene. Drzim palceky a neboj sa vsetko dobre dopadne.
Ok 🙂
@reeejka Ahoj neviem ako zacat ale nam to necakane vyslo po dlhych 2rokov.To bol snat zazrak pretoze sme uz prestali skusat .Asi 14 oktobra sme sa milovali snad po mesiaci pauzi a otehotnela som.Mozno sa vam to bude zdat smiesne ale asi septembri som sa bola vyspovedat a kupila sim si retiazku z krizikom a to mne pomohlo inak si neviem predstavit co ine bi vtom malo bit.
Ahojte baby pridavam sa k vam ....mame za sebou teraz 2iui nakolko prve skoncilo mimomaternicovym...tak ma 6.10 operovali laparoskopicky kde mi zobrali jeden vajcovod...teraz sme podstupili 2iui 5.12.nakolko som mala hned plodne na dobrej strane a rovno 2foliky sa spravili co inokedy bol problem s tym jednym...spermiogram mame vraj ukazkovy 78mil.co nam v centre poovedali ze s takym spermiogramom sa davno nestretli....3 doktory mi povedali ze teraz by to uz malo vyjst tak som zvedava do 19.12 ma asi porazi cakat.....dufam ze to uz vyslo teraz a mali by sme najkrajsi darcek na Vianoce....
držím palce..mne sa to už nepodarilo...🙂...mám 13 roč. kočendu a tá mi robí radosť..🙂..
Ahojte. Chcem sa spýtať, mám 23 rokov a som po mmt. Môj prípad je ale trošku iný a nikde na nete neviem nájsť nič podobné môjmu. Všetky hovoríte že vám vajíčkovod vzali, alebo vybrali embryjko, ale mňa vôbec neoperovali, nič. Proste ja som potratila v podstate mimomaternicové bejby a lekári čakali kým mi hcg samé klesne na 0. Cize vajíčkovod aj vaječníku mi nechali. Bola som cca v 5 týždni kedy som potratila. Lekár povedal, že keďže som nebola na laparke áno na kyrete, záleží odomna kedy budem psychicky pripravená na ďalšie bejby. Ja sa bojím že sa situácia zopakuje. Pocula som už aj názory, že je lepšie vajickovod v ktorom bolo tehotenstvo odobrať, aby sa mmt neopakovalo. Prosím vás aký máte na to názor? Čo mám robiť aby sa to riziko znížilo? - viem, že asi nič ale predsa sa pýtam. Vždy som tuzila mať deti,veľmi sa bojím že nebudem môcť mať. Ďakujem za každú radu
@zuzka6432 no toto.co pises sa robiko daaaavno. Ze sa.podala.tabletka a ta spôsobila ze sa to vstrebalo a.hcg samo kleslo. Ale otazka.je
Ze ako vedeli kde je usadene ze je to mimo? Robili ti usg a podobne. Lebo si neviem.predstaviť tento pripad. Mmt je samo o sebe zivotohrozujuce. A je jedno kde sa usadi. Ak embryjko rastie a rastie.a nema uz potrebnu výživu praskne.tam kde je a.zacina krvácať..kde ti takuto liečbu.nasadili? Aj ta.kontrolovali?
Ja som mimomaternicove prekonala presne pred dvoma mesiacmi. Laparoskopia, odobratie jedneho vajcovodu. Lekara som sa vela pytala a povedal mi toto:
- nie, zabranit tomu nie je mozne. Pretoze aj ked zena nemala ziadne gynekologicke problemy (ani ja som nemala), je mozne, ze bol vo vajcovode zapal a zena o tom ani nevedela a prekonala to.
- vajcovod sa odstranuje preto, ze je pri nom velka pravdepodobnost, ze sa mmt zopakuje, kedze su v nom pravdepodobne nejake zjazvenia alebo nieco, co spodobuje nepriechodnost a teda zabranuje prechodu oplôodneneho vajicka do maternice.
- nie som lekar, ale zaujimalo by ma, co tvojho lekara viedlo k postupu, aky zvolil, kedze mmt nie je sranda, pretoze ked vajcovod praskne, krvacas do brusnej dutiny a to je naozaj zivot ohrozujuce
- doktor povedal- este budete mat deti ako smeti (bud preto, ze je to naozaj tak, alebo preto, ze som bola naozaj velmi smutna a preplakala som snad cely cas v nemocnici okrem toho, ked som bola v narkoze)
Drzim palce.
Zienky, mam 5 dni bolesti, v podbrusku maternici alebo vajecnikoch, ani poriadne neviem, kde presne..niekedy slabunke, niekedy silnejsie, niekedy neskutocne bolestive..vcera mi dr robila ultrazvuk, ze je vsetko v poho, dnes mi brala krv, ci nemam zapal..ale okrem bolesti nemam ziadne ine priznaky..moze to byt mimomaternicove tehu? Test som si nerobila..ak mi robi krvne testy, ci mam zapal, zisti tam aj hodnotu hcg? Dakujem
Ovulacia mi pred tyzdnom skoncila, menzes mam mat az 9.10.
Hcg musi zaznacit v papieroch na odobratie krvy, v testoch na zapal to klasicky nie je. A ak ti robila utz tak by to tam mala vidiet. Mozes to mat aj kvoli tomu ze dostanes menzes a mozes mat take bolesti aj ze si tehu a uhniezduje sa ti vajicko alebo co..to niekoho tiez boli..takze pockaj a uvidis..
@natali1401
Ak by to bolo kvoli menzesu, tak 10 dni pred by som mala uz bolesti? A jedna zena tu pisala, ze bola v 3 tyzdni, ked zistila, ze je tehotna (testom), ale doktorka na utz nic nevidela a nakoniec sa zistilo, ze ma mimomaternicove tehu..
No s tym uhniezdenim mi to nenapadlo, je pravda, ze to vsetko zacalo 4-5 dni po ovulacii a partner sa akosi zabudol pocas plodnych dni 😁
@janka_alusicova hcg musi dat vysetrit aby ho zistila ci si tehu...ak si tehotna a je vysoke hcg v maternici musi byt vidiet aspon vak, ak si vo velmi nizkom tyzdni este ani to nemusi byt vidiet. No ak Hcg rastie a vak nevidiet moze ist o mimomaternicove, ak hcg klesa a vak nevidno ide o potrat
@reni1512
Dakujem, takze mozem byt tehu, ale nemuselo byt este nic vidiet..no tak to som zvedava..ako neplanujem tehu, ale nevadilo by mi, lepsie ako nejaka choroba 😉 ovulaciu som mala pred tyzdnom v nedelu, takze by realne este nemuselo byt vidiet nic
@janka_alusicova ano bud si, ale nevidiet a bude to onedlho ok, alebo si a nevidiet a moze to byt mimo, zamlcany potrat atd (co ale netreba pripustat) To je este skoro od ovulacie, mne nevideli ani v 4tt nic. To krvacanie je ake? moze byt uhniezdenie, ak preslo, alebo moze byt pred mestruacne, alebo polyp..ten zvykne spinit. Treba sa odsledovat 🙂
@reni1512
Praveze krvacanie nemam ziadne, len bolesti..zacali piaty den od ovulacie a trvaju uz 5 dni
Zdravim vás všetky 🙂 som tu nová a nikde sa neviem dopátrať info ktorú potrebujem , tak vás veľmi pekne prosím o radu a názor 🙂 mám 23 rokov a pred 8 mesiacmi som mala mmt v ľavom vajíčkovode, mala som veľké bolesti už začiatkom 5 týždňa, tak to je tiež možny dôvod prečo mi nemuseli vziať vajíčkovod ani nebola nutná operácia, dr zvolil konzervatívny spôsob. Keďže bábo veľmi chcem a snažíme sa už 6 mesiacov bez akéhokoľvek úspechov rozhodla som sa, že pôjdem na HSG - priechodnosť vajíčkovodov. Čuduj sa svete pravý mám nepriechodny a ľavy v ktorom bolo mmt mám priechodný (doteraz nechápem, logické by to bolo asi naopak nie?) No a moja otázka je, či sa máme snažiť aj v tom mesiaci, kedy sa vajíčko uvoľňuje pravej ("zlej") strany alebo nie, bojím sa že ak by vajíčko uvoľnené z tej zlej strany bolo oplodnené, nevzniklo by opäť mmt, keďže by nemalo kadiaľ prejsť do maternice?
Moja dr ma obdnala až o 3 týždne a tento mesiac je zrovna ten "neplodny" , preto ma to zaujíma. Ďakujem vám aj za názory.
Akurat som sa na to pytala doktora a on povedal ze treba skusat stale pretozevje tam moznost ze si zdravy vajcovod pritiahne cajicko z nepriecjodnrho alebo nefunkcneho alebo ze zena nevie ci ovuluje na striedacku alebo je mozne ze ovuluje jeden vajecnik dva mesiace po srbe aj viac..takze ak pracujete na dietatku treba idt na plno v kazdy mesiac. Moze sa stat vsetko a aj nemusi 🙂
@natali1401 veľmi pekne ďakujem, pretože ja už len každý mesiac čakám či dostanem menzes, ale nerada by som opäť prežila mmt, aj keď tomu žena nemôže zabrániť .
Ahojte, ja som tiez kratko po operacii, museli mi zobrat pravy vajickovod:( U mna to bohuzial malo ucebnicovy priebeh - spinenie od zaciatku tehotenstva a na sone bolo stale vidiet len gestacny vak - prazdny. Na zaciatku som mala hcg len okolo 400 v priebehu tyzdna sa zvysilo na 1880, ale bohuzial sa nakoniec aj tak potvrdilo MMT. Doktori mi odporucili pockat 1-2 menstruacie, a potom sa do toho pustit, cize uz teraz rozmyslam ako dalej. Toto MMT bolo po viac ako roku snazenia uz sme sa chystali do CAR.
Prosim kocky, co to maju za sebou, robili Vam Vasi doktori potom dalsie vysetrenia - napr, ci je ten druhy vajickovod zdravy, kontrolovali ovulaciu, alebo tomu nechali volny priebeh? Dakujem
@mirusss ahoj, je mi to veľmi ľúto, ja som si to prežila pred rokom ale nezobrali mi vajickovod pretože sa to vstrebalo. Neskôr nezávislé od seba druhý lekár povedal, že mi išlo o život, nerozumel prečo nespravili laparku ale už to našťastie bolo za mnou. Teraz sa snažíme už takmer rok ,tak som si vyžiadala HSG vyšetrenie - priechodnosť a zistilo sa že pravý vajickovod mám nepriechodny. Snažíme sa ďalej...
Veľa šťastia prajem 🙂

@reeejka ahoj chcela som ti len povedat ze niesi sama .Tento problem mam aj ja to co si popisala je ako keby si hovorila o mne samotnej az stim rozdielom ze ja som po operacii uz 2roky a neviem si pomoct .Z priatelom sa snazime ale bez vysledkov. Ale drzim palce🙂