Nechcené tehotenstvo a túžba potratiť
Ahojte žienky, mamičky a budúce mamičky. Prišla som sa k vám zdôveriť so svojími dlho potláčanými pocitmi z prvého trimestru. O tom som nepovedala ani svojej psychologičke keďže nemá deti a možno by ma tak nevedela pochopiť a podporiť ako vás tu skúsené mamičky. Tak začnem prv tým, že prv než ma slovne ukameňujete a odsúdite chcem povedať že každá si raz v živote prešla niečím čo možno v živote oľutovala a nech hodí kameňom ten, kto aspoň raz nezhrešil. Som mamičkou už dvoch dievčat, ktoré sú už veľké školáčky na začiatku druhého stupna. Som šťastne rozvedená a 6 rokov som žila s deťmi sama až kým som nespoznala svoju životnú lásku. A tu sa to začína. Po pol roku spoznania sa, som s ním otehotnela. Predtým sme sa o tom zhovárali, že by sme dieťa chceli, ale až tak o 2-3 roky. A potom prišiel nečakaný zvrat keď som zistila že som otehotnela počas mojich neplodných dní. Prv šok, že ako mu to oznámim že je to asi prúser, ale keďže je to rodinný typ a bábätko so mnou chcel mať, tak som sa rozhodla že
túto správu mu oznámim pozitívne a že sa to malo tak stať, že nám to bolo súdené a že to budem brať aj ja pozitívne. Nahovárala som si, že sa aj ja teším ale opak bola pravda 😔. Všetci sa okolo mna z tej správy tešili tak som sa snažila aj ja s nimi ale nevedela som to úprimne. Len som nechcela aby na mne videli odpor k tomu tehotenstvu. K tomu som mala extrémne
nevoľnosti a môj odpor sa zvýšil. Začala som to embryo nenávidieť, plakala som z toho že ako som mohla dopustiť to, že som na žiadosť priatela nebrala HAK a pod. Nevedela som to malé prijať a vo mne začala rásť túžba potratiť. Priatelovi som o tom nepovedala, pretože som ho nechcela raniť. Tak som išla na vlastnú päsť. Tajný potrat cez lekára by som neskryla a aj tak by som na to nemala peniaze a tak som to skúšala tak, že som chcela potratiť spontánne. Nedávala som si pozor na bylinkové čaje napr.Šalvia, levanduľa...,ktoré sú v teho nevhodné, prestala som užívať kyselinu listovú čo mi dr. predpísal, jedla som naschvál sushi a steaky kde bolo surové mäso, nejedla som ovocie, zeleninu, pomaly som nejedla nič aby som bábu nedala živiny, pila som víno a občas aj tvrdé a kúpala sa v horúcej vode a pod. proste všetko pre to, aby som vyvolala spontánny potrat. Ako fakt mama roka 😒. Asi to bol aj vplyv silných hormónov. Dostala som depresie ale tak silné že som túžila to dieťa v sebe zabiť aby sa nenarodilo. Podvedome som aj cítila že to niesom ja a len to musím vedieť len prijať a ísť ďalej. Veď nemám ani existenčné problémy, ani by som na to malé nebola sama, aj o bývanie mám postarané takže som nevedela svoje pocity pochopiť a ktorým som nevedela ani vôbec zabrániť. Jednoducho išli zo mňa. Psychologička mi na začiatku teho povedala že keďže je to šok z neplánovaného tehotenstva tak moje myšlienky a pocity sú na mieste a že je to úplne normálne, lenže ona nevedela o tom že to silnelo, lebo som sa s tým chcela popasovať sama, pretože predtým som trpela depkami a viem ako s nimi zatočiť a že to čo ma ovláda sú len moje hormóny. Takže som vedela že to raz skončí a bola som potom vzorná mamička keď som nebola pod hormonálnym návalom, ale keď ma tie hormóny chytili, opäť som všetko pre to robila aby to zo mňa vyšlo von. Ako Dr.Jekyl a Mr. Hide 🤔🙄. Pred pár dňami to zo mňa opäť pod hormonálnym vplyvom pred priateľom vyprdlo a išla som s necelou pravdou von ale len to, že sa na dieťa neteším a že zvažujem potrat. Samozrejme sa ho to emočne dotklo, ale potom som mu vysvetlila že som mu o tom nechcela povedať, lebo som vedela že ma to raz prejde. Odpustil mi lebo ma silno miluje a chápe moje obavy. Tak ma pekne ako správny chlap a otec dieťata podržal. Od kedy som to nahlas vyslovila, začala som pociťovať mierne výčitky a začala som sa báť. Včera ma priateľ požiadal o ruku a mňa to úplne dostalo. Asi to bola liečba láskou alebo čo ale vo mne sa to úplne otočilo a začala som aj to bábo pod srdcom ľúbiť a dokonca sa na neho aj tešiť. Teraz mám veľké výčitky čo som to urobila a ako som škodila malému. Hneď som si vzala vitamíny, kyselinu listovú, už chcem aj normálne jesť aby rástlo. Zajtra idem na prvotrimestrálny skríning a ja mám z toho obavy. Čo ak som mu ublížila a nebude zdravé a pod. Môže za to moja psychika aj keď je to asi zlé ospravedlnenie, no fakt mám teraz z toho strach. Prosím zdržte sa s nádavkami na moju stranu, odsudzovanie a pod. Som len omylný človek a potrebujem teraz len oporu od vás skúsených mamičiek, ktoré si niečím podobným prešli alebo prechádzajú. Nikto okrem vás to nevie, pretoze sa za to hanbím čo i len kamarátke o tom povedať. Ďakujem za pochopenie a vašu oporu v týchto mojich krušných dní. Ešte raz prosím nehádžte na mna kamene.🙏🙏🙏🙏 Prišla som sem o žiadosť o psychickú pomoc. Ďakujem.
P.S. : Psychiatra vážne nepotrebujem, lebo mimo toho konania sa vzorne staram o deti, muza a pod. Nikto na mne nič nespozoroval,zmeny správania a pod. Bol to len môjvnútorný konflikt.
o pale až tak o pár rokov . No nečakala som že to
Jeeeeeemine. Som zvedava, ale nechce sa mi to citat. Mozno poobede....10 viet by nestacilo? Sorry...
Ak by dieťa nemalo medzi Vás prísť, tak sa neudrží, aj bez všetkých tých vecí. Tiež som neplánovane otehotnela po 14,5r. a tak isto tretie. Pocity boli všeliake, ale od prvého momentu som vedela, že ho chcem a teraz, ked sa mi pozrie do očí, viem, že inak to ani byť nemohlo a nemalo, a ešte k tomu sme ho dostali aj ako Vianočný darček. Takže všetko sa deje pre niečo😉
@katinka3210 Minulost zmenit nevies, zbytocne sa budes vinit. Na dietatko nema ziaden vplyv, ze si nebrala vitaminy, alebo nejedla zdravo..my sme sa snazili o dieta 3 roky a v prvom trimestri som mala take depresie, ze az..sedela som doma a len cumela z okna, nic sa mi nechcelo, zle mi bolo cely den, vsetko mi smrdelo, stale som vracala...tiez som mala myslienky, ze ci mi to bolo treba 😀
@katinka3210 neviem ci ste spravila dobre, ze ste tu čakala podporu. Mozno od niektorých zien ano, niektore vam však vedome budu chciet ublížiť a navodiť este väčšie výčitky… hlavne je, že ste našla podporu v partnerovi, podpora od cudzích žien Vám v tom prípade nie je treba. Držím palce, nech všetko dobre dopadne. Najhorší boj je keď človek bojuje sám so sebou.
@katinka3210 Nic si netreba vycitat. Stalo sa, stalo a velmi dufam, ze babo bude v poriadku.
Len sa priprav na velmi neprijemne komentare. Mozno by som ti navrhla tuto temu aj zmazat...mala by si byt teraz v klude.
@katinka3210 no nič, tak už si len držať palce, aby tie tvoje pokusy nezanechali stopy na dieťati...
Ja som sa bála dočítať príbeh, ale zatiaľ to dopadlo dobre...to čo bolo bolo....zabudni na to ...o to viac si dávaj teraz na seba a bábätko pozor a milujete sa, aby pocítilo, že ho veľmi milujte a tešíte sa na neho...som rada, že vás partner podržal a celé sa to zvrátilo na lepšiu cestu... držím palce, aby bolo všetko v poriadku a tie zlé myšlienky aj výčitky boli rýchlo preč...
Držte sa ...
@danielahamar Ďakujem ☺ máš úplnú pravdu. Ak má k nám patriť, tak ho nič nezastaví a verím že bude hlavne zdravé a budem mať rovnako štastné pocity pri pohľade do jeho očiek 😊
toho vina a tvrdeho si kolko vypila? toho jedine by som sa bala do buducna...
Ja ti len poviem, že ti držím palce, aby bolo všetko ok a aby ťa všetky čierne myšlienky obchádzali. Pretože ja by som dala všetko na svete za to, aby som otehotnela (už tretí rok sa nám nedarí) a naozaj nerozumiem takejto nerozvážnosti dospelých ľudí. Viete, že je šanca otehotnieť, v podstate aj rýchlosťou blesku otehotnieš, no zrazu si to rozmyslíš a nakoniec trpí len to dieťa, ktoré za nič nemôže. Pre mňa osobne nepochopiteľne, ale asi fakt preto, že som v úplne inej situácii. No želám ti všetko dobré a malému pevné zdravie.
@elizabet173 Ďakujem za povzbudivé slová ❤ tiež si myslím, že som to mohla riešiť u odborníka. To je pravda. No vtedy a to nenapadlo. Ach tá moja pýcha
@dadis presne také isté si mala stavy ako ja. Už som bola znechutená zo všetkého. Ďakujem za pochopenie. A ako di nakoniec zvládla? Ako to prebiehalo?
@number19 možno by stačilo zopár viet priznávam že je to dlhé, ale asi som to zo seba potrebovala dostať von a to úplne všetko. A poviem pravdu že sa i a uľavilo a pomohlo
@katinka3210 Ved v poho, docitala som a dala aj 2. koment. 😉
@number19 tiež zvažujem že to nechám len pre túto chvíľu kým sa upokojím z toho a potom k večeru to vymažem. Ďakujem za oporu ❤❤❤🙏
@veronika4495 Ďakujem ❤ vážim si tvojich slov
@pink_lady nevypila som toho veľa keďže mi z alkoholu bolo zle. Ak to bolo víno tak len dva poháre a ak som si dala tvrdé od nervov tak max 4 pohariky no nikdy to nebolo každý deň po sebe, alebo že by som mala miešať
@katinka3210 tak to neublizi...dufajme...inak,no...si tehotna, hormony mavaju ...a snaz sa byt uz kludna, stres skodi najviac 😘
@pink_lady presne tak. Alkohol je v v kazdej faze tehotenstva nebezpecny. A vobec to nemusi byt dlhodoby pravidelny konzum...alkohol sa dostava do plodu v rovnakej koncentracii aka je v krvi matky.
https://lekar.sk/clanok/fetalny-alkoholovy-syndrom
Toto radsej zmaz. Maloktora ta pochopi. Zacnu ti tu pribudat komenty od zufalych zien, ktorym sa nedari otehotniet, a ktore zavidia a nenavidia kazdu tehotnu, ale ich musi spolocnost chapat a ich polutovat. Potom tu pridu moralistky a cirkevne fanaticky. A potom zopar normalnych zien, ktore vedia, ze zivot nie je ciernobiely, ze psychika hormony aj obavy a strach dokazu byt velmi silnym panom v nasom konani. A zaroven velmi zlym panom. Ale zial, nie kazdy vyrastal v harmonickych podmienkach, kazdy si nesie v sebe svoje traumy, ktore ovplyvnuje jeho dalsie konanie, nie kazdy je studnica plna lasky a neznosti a otvoreneho srdca, niekto je totiz skor pragmaticky a tvrdsi clovek, nie kazdy je vedeny v krestanskej viere, ktora by jeho konanie trosku smerovala tym moralnejsim smerom. Nie je co si vycitat, stalo sa, bude dobre. Babo bude snad zdrave a vsetko bude fajn. Niekedy nam zenam proste drbne ❤
@katinka3210 no to si vypila celkom dost, vravi sa ze aj kvapka alkoholu moze sposobit fetal alcoholic syndrom, uz viac nepi - zalezi aj kedy si ten alkohol pila, ak neskor tak snad nic, ak v zaciatku tak vtedy je plod citlivejsi, hlavne uplne v prvy mesiac. Ale dam ti nadej, kamoska ked nevedela ze je este tehotna, tak bola na chate a zrubala sa tam z vina (asi flasu vypila), akoze fakt pod obraz, a dieta ma relativne zdrave (nevidno na nom ten fetal alkoholic syndrom ze by mal), ma iba nejake dysfazie ale to ma dnes kazde "druhe" dieta.
@zazvorka87 Tak tymto prispevkom si autorke skutocne velmi pomohla.
Ak pocitujes potrebu si do niecoho kopnut, tak si zaobstaraj futbalovu loptu. Mudrlantka.
@zazvorka87 jedna vec je moralizovat, dalsia je este pichat ostne do zeny, co sa mori vycitkami a druha vec je VYPOCUT a snazit sa pochopit a jemne poukazat na to, ze sa da zmyslat aj inak, nie iba tragicky, ked zena nechcene otehotnie. Ona sa uz uvedomila, a chcela sa len vyrozpravat. Nedala si to dieta vziat. Iba konala nespravne pod vplyvom nejakych obav a strachu, a tie ju prevalcovali, az jej zatemnili triezvy usudok.

@katinka3210 píšeš, že psychiatra nepotrebuješ, ja si naopak myslím, že si sa mala so svojimi pocitmi zdôveriť odborníkovi, zbytočne si sa trápila. O dieťatko sa neboj, deti sa rodili aj počas vojen, v koncentrákoch, nič si nevyčítaj, vynahradíš mu to, keď príde na svet. Držím palce, nech si už v poriadku po psychickej stránke, nech si užívaš tehotenstvo a po pôrode zváž účinnú antikoncepciu.