icon

Nešťastné prijímačky na školu

lili2207
17. máj 2019

Ahojte potrebujem poradit dcérku nezobrali na obe školy na,ktoré sa hlásila aj ked skúšky spravila😔 vďaka nášmu podarenému školstvu 😖brali len pár žiakov veľmi sa trápi tak rada by som jej pomohla len neviem ako😔 veľmi sa tešila nakoľko tým žije už niekoľko rokov a teraz len veľké sklamanie a smùtok v očiach😢nič nie je horšie ako vidieť svoje dieťa trpieť 😔😔😔vôbec nevieme čo dalej ako to bude celé pokračovať či naozaj deti,ktoré nezobrali ostanú doma

erickatt
23. máj 2019

@lili2207 co ste poriesili??

mooonika1975
23. máj 2019

@bleblu u nej je skôr problém s malým počtom v triede, zrejme také lukratívne školy, triedy, tam nehrozia druhé školy

rikarika
23. máj 2019

tak nás prijali na obe - gym.aj OA, dcera sa rozhodla gym. ale chcem napísať, že už pri podávaní prihlášok treba reálne zhodnotiť svoje možnosti/schopnosti, napr. na OA vyvesili výsledkovú listinu, kde boli rozpísané body za prijímačky, monitor a vysvedčenia a teda keď som videla, že na OA sa hlásili ľudia s priemerom nad 2,00 som sa čudovala, veď im mohlo byť dopredu jasné že nemajú šancu, najmä ked trnavská OA má veľkú spádovú oblast, aj ked napr. je OA v Seredi a Hlohovci ale kto môže sa snaží dostať do TT, teda ozaj veľký okruh a brali 2 triedy na 4-ročné.

lili2207
autor
23. máj 2019

@erickatt volala som do skoly lebo nebol vidiet ako sa to posuva ale sanca je velmi mala😔 ,uz aj jej kamosku zobrali bola s toho vcera velmi nestastna😢 ,mam tam zavolat este v pondelok... tak by som jej chcela pomoct len nvm ako😔 ,vsetci sme s toho doma nestastni ...dost sme si vela vecami uz presli v skole aj psychologicky velky kus cesty sme presli, ja nepotrebujem mat doma genia len potrebujem aby bolo.moje dieta stastne❤

hettinka
23. máj 2019

@eva8 myslím, že na gymnázia patrí tak 10-15% populácie. A to spolu na všetky typy - 8-ročne aj bilingválne aj bežne 4-ročne. A títo by mali ist ďalej študovať.
SOS by mali mat takú úroveň, že žiaka reálne pripravia na výkon povolania bez nutnosti VS, a nie ako to je, že zo žiak východi s NEVIE, čím vlastne je. Nevie nič robiť, ani vedomosti, ani poriadna prax. Snáď sa to teraz v duálnom vzdelávaní zlepší. Ale načo je dualistovi, teda robotníkovi, predavačovi, operátorovi, čašníkovi... maturita, to nech mi niekto vysvetli, lebo ja som toto nepochopila.

eva8
23. máj 2019

@hettinka myslim si, ze vzdelanie je zaklad a kto tuzi po vedomostiach, malo by mu to byt umoznene.

namornicka
23. máj 2019

@eva8 podla mna kto tuzi po vedomostiach je mu to umoznene. Alebo si k nim cestu najde. Nikdy neboli vedomosti tak pristupne ako dnes. Gramotni sme v nasich koncinach vsetci, takze ja problem nevidim.

hettinka
23. máj 2019

@eva8 áno, samozrejme, nech sa ľudia vzdelávajú, pracujú na sebe ... v rámci individuálnych schopností. Nie každý má na to, aby bol vysokoškolák. A nechápem, prečo niektorí silou-mocou chcú vysokoškolský diplom, hoc aj z treťotriednej školy a v odbore bez možnosti uplatnenia sa, keď by mohli byť vynikajúci odborníci v inej oblasti, kde VŠ ani netreba. A možno by si aj viac zarobili, aj boli šťastnejší, vyrovnanejší a nestáli by tento štát toľko peňazí (najskôr na štúdium, potom na podporu, potom na rekvalifikáciu ...). Nie každé vzdelávanie predsa musí končiť diplomom.

0silvia0
23. máj 2019

@hettinka no ja si veľmi dobre pamätám éru, keď si hromadne policajti, administratívne pracovníčky napr. na daňovom úrade hromadne dorabali vysoké školy, bolo im povedané od vedenia, že zmenou predpisov ich pracovné miesto musí vykonávať človek s VS vzdelaním a keď chcú zostať na svojich miestach, musia si urobiť aspon 1 stupeň čiže Bc. A napríklad u nás tu istú prácu, ktorú vykonáva človek s VS diplomom úplne iného zamerania ma finančne ohodnotenu min. o 100 euro viac ako stredoškolák, takže v organizáciách (verejná správa, školstvo) s tabuľkovými platmi sa stále oplatí mat akúkoľvek vs kvôli lepšej výplate. Asi toto je motivácia tých, ktorým je jedno aký titul z akej školy, hlavne ze nejaký majú.

hettinka
23. máj 2019

@0silvia0 v školstve ako učiteľ nemôžeš mat hocijaký titul, musíš mat odborne vzdelanie. Osobne si však myslím, že VS pre prácu učiteľky v MS alebo vychovavatelky v školskom klube je v svojej podstate zbytočná. Motivácia je plat, s VS majú automaticky vyšší, ale robia to iste. Alebo sú to často gymnazistky, ktoré to berú ako kvalifikáciu, pričom mohli ist rovno na pedagogicku akadémiu.
Kedysi sa zo robilo ako 2-ročná nadstavba (rovnako aj ekonomky, sestričky) a teraz zrazu treba 5-ročnú VS.

U úradníkov je to ako píšeš. Tam majú skončené rôzne VS, väčšina sociálnu prácu. To som toez nechápala, načo 50-ročne ženy s dlhoročnou praxou naháňajú ešte na VS. Čo tým akože sledovali...

Ale ja mám kamošky z gymnázia, čo po 20 rokoch po škole si robili VS, lebo titul... a ani v takom odbore nepracujú, kde sa to vyžaduje.
A ani im dovtedy nechýbala. A ani prácu nemenili...

0silvia0
23. máj 2019

@hettinka pardon, zabudla som napísať, že nepedagogicki pracovníci v školstve... isteze učitelia musia mať príslušné vzdelanie.
Jasne, tie titulove motivácie, kedy ľudia robia to isté s titulom ci bez sú podľa mňa bud kvôli platu alebo kvôli prestíži. Keď si urobila socialnu prácu suseda, čo som ja horšia? 🙄 Stačí si prečítať aj tu občas na MK diskusie, kde ženy bez vš sú zaznavane a označované za neambiciózne, čo nič nedosiahli. Takže asi aj toto je motivácia.

eva8
23. máj 2019

@hettinka Nepochopili sme sa. Vravim o detoch, ktore sa nedostali na strednu uz z lubovolnych dovodov. Nie len jednickari su sikovni. A teraz, darmo ma niekto nadpriemerne IQ, pojde na ucnovku. .. A syrati uplne motivaciu nieco dosiahnut. Pytala si sa, naco maturita. Aj to je vzdelanie. Niekto moze mat vsetko za 1 ( na strednej sa vyprofiluju ziaci viac) a niekto ju nespravi. A napriek tomu bude v svojom obore sikovnejsi, lebo ten jednotkar tam nechcel ist, len sa tam z nudze dostal. Ale ked ma mayuritu, ma moznost pokracovat dalej - Bc. a vyssie. Bude to mat narocnejsie, ale zvladnut sa to da. Bez maturity by ani sancu nemal.

hettinka
23. máj 2019

@eva8 je potrebné akceptovať, že sú školy, kde si môžu vyberať tých najlepších z najlepších. Ak sa dieťa nedostalo, je to preto, že tam boli lepší. Vedomostne možno rovnako šikovní, ale rýchlejší, lepšie zvládli stres, možno mali body za lepší Monitor, možno pracovali viac na ZŠ a mali body za súťaže, možno presli viac testov, chodili na doučovania, možno mali viac toho povestného šťastia, ktoré však praje pripraveným.

Moja staršia sa tiež nedostala na prestížne gymnázium do Sučian, bolo trochu smútku, vysvetlili sme jej, že sa svet nezrúti a sú aj iné školy. Zamakala este na sebe, napísala monitor tak, že si mohla potom vyberať bežne gymnázium ona. A všetko je rak, ako malo byt, lebo je teraz mimoriadne spokojna a svoju školu miluje.
A nemyslim si, že decko s nadpriemerným IQ skončí na “učňovke”, ak sa poctivo učí a pripravuje. Ak sa neučí a spoľahne sa, že bude improvizovať, tak bohužiaľ, môže skončí kľudne aj na nematuritnom odbore. Vysoké IQ je len predpoklad, istá forma talentu, nie záruka, že bude z neho dobrý žiak.

A čo sa týka maturity, ak aj nie je možnosť priamo na odbornej škole, vždy budú a boli rôzne nadstavby, dá sa aj externe si ju za 3 roky dorobiť. Aj kamoska si dorabala, už s deťmi. Ona mala len ucnovku a jej manžel VS, tak zo chcela trochu dorovnať a sj si potom našla inú prácu v tom odbore. Naozaj sa všetko dá.

eva8
23. máj 2019

@hettinka Podla mna by malo skolstvo zvysovat vedomostnu uroven mladych a nie pristupovat sposobom l - naco mu je maturita, resp. vsak si ju dorobi neskor. KVsak kto na tu maturitu nema, neurobi ju. Kto ma, spravi ju v normalnom termine.

hettinka
24. máj 2019

@eva8 ved práve, že tú maturitu v súčasnom školstve urobí aj ten, kto na ňu nemá ... a dokonca aj štátnicu. Keď nie na kvalitnej škole, tak na inej. Systém je nastavený úplne zle a národ má dojem, že keď sa dieťa na školu dostane, to už ako by ju aj skončilo. Ubúda snaživých žiakov, pretože vedia, že na VŠ sa nie je problém dostať. A naozaj treba začať od VŠ a kontrolovať, redukovať, neudeľovať akreditácie málo kvalitným a menej potrebným odborom. Stanoviť nejaké kvóty, poriadne kontrolovať súkromné školy na všetkých úrovniach a ak nemajú výsledky, nepodporovať ich.

Už sa začali redukovať gymnáziá, kde ja síce učím a mala by som byť z toho nešťastná, že nám redukujú z VUC počty žiakov, ale na druhej strane, keď sa to nerobilo, dostávali sa aj trojkári a bolo to náročné ich potom učiť a s nimi zmaturovať. Človek prirodzene začne uberať z nárokov, keď vidí, že na to žiaci vôbec nereagujú. A vidím aj zníženie úrovne na ZŠ, najmä od veľkej reformy to ide dolu vodou. A aj tam to bolo také, že veď načo, veď na strednú školu vezmú každého, netreba sa extra snažiť.
Takže v tomto ohľade je fajn, že nevezmú každého tam, kam si zmyslí... Pretože je to výstraha pre nižšie ročníky, že sa majú snažiť a nie čakať na zázrak.

No a k známkam na ZŠ, nie je škola, ako škola. Nám sa často stáva, že jednotkár na jednej škole je horší, ako dvojkár na inej ... Najmä menšie dedinské tak fungujú, že najlepšiemu z triedy dajú jednotky, lebo ved niekomu ich dať musia. Ale na inej škole by bol možno priemer, ak nie podpriemer.

eva8
24. máj 2019

@hettinka presne si opisala situaciu. Aj potvrdila, co som pisala, ze znamka nema rovnaku hodnotu, ale zavazi pri prijati na skolu. . A prudke zredukovanie - vezmu aj trojkara a naraz ani vyznaľmenaneho, je velky skok.

Teraz nieco o zbytocnosti maturity pre tych, co maju zaujem. Jednoducho - pisomna cast maturity je pre kazdeho rovnaka. Pri ustnej by sa polavovat nemalo - kto nezvladne maturitu, nech mu ju ucitelia nedaju. Tym by sa to diferencovali. Zmaturuju ti, co im na tom zalezi a maju na to. Tym by nestracali motivaciu.

Co sa tyka roznej urovne cudzich jazykov - v zivotopise sa to pise, nie ci ma z jazyka maturitnu skusku. Je lepsie mat overeny certifikat (maturitna skuska na B2, z nie gymnazii, nez nemat nic. Statnica sa dosrane na zaklade vysledkov maturitneho testu. Aj na stvorrocnych gymnaziach, ci len na bilingualnych? Na bilingualnych sa maturuje na C1. Predpokladam, ze na inych nie, pretoze B1, B2, nie je dostatocna uroven na statnicu.

Ale sancu dostat sa na skolu s maturitoy by mal dostat kazdy s vhodnym prospechom, ak ma zaujem. Pri tomto systeme sa dobri ziaci, ktori sa nedostanu ani na odvolanie, zmiesaju s tymi menej dobrymi, lebo len na tych skolach budu ponukane druhe kola. U nas na automobilovu vezmu vsetkych - tych, co napisali monitoring na 17%., plus potom tam pridu niektori ti zvysni, s monitoringom cca 85%. Z tohto som sklamana. Toto prave demotivuje tyych nelajdakov - naco sa ucit, ked aj tak skoncim medzi tymi, co sa neucia? Vystraha pre mladsich? Dobre, ale tento rocnik a rocnik nizsie na to doplati. Hovorilo sa, ze na gymnazium staci priemer do 1,5. Buduci rok budu deviataci viac uvazovat, kde podaju prihlasky. Jedna vysnivana,, druha na istotu. Co ked ta na istoru bude tiez praskat vo avikich, lebo tie lepsie chce kazfy, kto na to ma? Situacia rovnaka ako tento rok. Miesto zvysovania urovne skol sa takto zamerne degraduje vedomostna uroven ziakov a tym aj naroda.

mooonika1975
24. máj 2019

@hettinka náš tiež spravil na Sučany, bol asi 50 ty, ale tým že v jednom ročníku si pokazil prospech, tak, ho to strelilo pod čiaru...

eva8
24. máj 2019

@mooonika1975 jedna smola alebo pubertálny výstrelok.... Kriminálnikovi sa dáva šanca.

eva8
24. máj 2019

Prestížne gymnáziá, v pohode, nech je tam prísnejší výber. Ale redukovať miesta? Mal by sa redukovať počet VŠ. Aj tak tí dobrí gymnazisti preferujú zahraničné školy. Vyprofilujú sa stredoškoláci, nie pubertiaci, keď nimi láme puberta. A mnohokrát tí lepší sa nudia na ZŠ a miesto dostania úlohy navyše, dostanú poznámku za vyrušovanie a padnú do kategórie problémových žiakov. Keď to rodič nezachytí včak je na strane učiteľov, lebo im dôveruje), tak na to doplatí žiak.
Alebo: jednému dievčaťu na ZŠ učiteľka vravela, že načo ide na gymnázium, bude mať trojky. Skončila ako čistá jednotkárka a bola prijatá aj na skutočne prestížne zahraničné VŠ. Nie preto, že tam beru každého, lebo sa za ne platí.
Teda neznižovať možnosť vzdelania deťom, nechať ich nech sa vyprofilujú. Gymnezisti po neprijatí na VŠ neostanú na ocot, pretože existuje strašne veľa zamestnaní, kde poskytujú rôzne zaúčacie kurzy. Čím je mozog viac vytrénovanejší, tým má menší problém sa adaptovať. Sám štát ničí gramootnosť obyvateľstva, tým, že neposkytne eťom zo ZŠ patričné vzdelannie. VŠ by mala mať prísnejšie kritériá, tam je pes zakopaný. Berú každého, lebo nemajú zaplnené miesta.... Nech tie peniaze im budú mať možnosť využiť na výskum a nie na učenie študntov, ktorí na to nemajú.... JKatedry sa živia robením analýz pre podniky? Predtým vynachádzali analytick prístroje, ktoré s komerne vyrábali, alebo metódy, ktoré sa v praxi využívali? Samozrejme, že mmozgy idú mimo Sk. Takto ničiť Slovensko... A ničiť začíname už 14-15 ročné deti.... 😞

@hettinka nesúhlasím s redukovaním miest na gymnáziách, alebo dobrých stredných školách. Redukovať by sa mali VŠ, tak zvýšia mmotiváciu sa učiť. Tí, čo nemajú záujem, pôjdu do praxe. Ako som horeuvádzala, väčšina podnikov robí počiatočné kurzy. Je to hlúposť myslieť si, že keď som na škole s maturitou, tak zmaturujem automaticky. Tam by sa malo začať - zvyšovať a nie znižovať nároky. Nie je to chyba aj učiteľov, že im dajú skúšku, aj ke´d na to nemajú? Možno preto vymýšľajú také na hlavu postavené testy, ako napr. tento rok zo slovenčiny. Na gympli sa našli študenti, ktorí neurobili tú písomnú časť zo slovenčiny, alebo z matematiky. Je pravda, že majú monosť opravy.
Normálne mi je tých súčasných zédeeškárov deviatákov a úsmakov ľúto. Z extrému, do extrému

0silvia0
24. máj 2019

@eva8 ako si to myslela s tým kriminálnikom? Nejako mi nedocvakáva🙄

eva8
24. máj 2019

@0silvia0 spravíš trestný čin, máš možnosť podmienky, alebo máš možnosť sa v niektorých prípadoch "vykúpiť" finančnou čiastkou.
Deti, ktoré sa nedostali na školu, po ktorej túžili, kvôli zatváraniu tried, majú možnosť zaplniť len voľné miesta iných škôl, aj keď v tom, čo ich nebaví, alebo jednoducho na to nemajú. Miesto motivovania, demotivujeme. A vinu kladieme na študentov, že sú leniví. Samozrejme, k´d im to systém a učitelia umožňujú. Česť učiteľom, ktorí svoje zamestnanie berú ako povolanie

eva8
24. máj 2019

Kvôli nezmyselnému zákonu o vzniku VŠ z minulosti, sa cielene ničí túžba po vedomostiach u detí, resp. sa cielene doslova ničí detský mozog. Alebo je to tým, že sme sa zapredali zahraničným automobilkám a vyrábame súčiastky=ľudí=novodobých otrokov na plnenie vreciek zahraničným investorom, Však hurá - máme omrvinky - nové pracovné miesta. Koľko Slovákov od minulosti sa uplatnilo v zahraničí, urobilo svetové objavy. Prečo? Lebo dostali možnosť. Vlastná krajina im tú možnosť neposkytuje.
Prestali sa dávať domáce úlohy - však ani v zahraničí nie sú.. Ale v zahraničí sú deti v škole celý deň, dostávajú rôzne projekty, nehodnotia sa podľa známok, a teda na stredné neberú len samých jednotkárov.... U nás prídu deti domov,tak hop, na počítač. Však do školy nič netreba... A tu prichádza úloha rodičov motivovať a zaneprázdniť deti

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 ja teda neviem, ale moje deti maju domace ulohy, dokonca aj dcera, ktora je uz na vyssom stupni 8-rocneho gymnazia. V niecom mas mozno pravdu, ale nie vo vsetkom. Ja si nemyslim, ze vsetci potrebuju maturitu a velku chybu robia rodicia, lebo nevedia realne zhodnotit schopnosti svojich deti. Keby som videla, ze moje dieta nie je studijny typ, tak ho nebudem tlacit na gymnazium, ale vyberieme nieco, co ho bude bavit a bude to zvladat, absolutne by som sa nedivala na to, ci bude/nebude mat maturitu. Lenze teraz sa vsetci snazia dostat na maturitne odbory, a ked uz maju maturitu, tak jasne, ze skusaju VS a kedze su aj VS roznych urovni, tak sa na nejaku "upichnu", obcas sa dostanu aj na lepsiu, po prvom semestri vypadnu, ale hned skusaju nejaku lahsiu, aby po jej absolvovani mohli byt v Lidli za pokladnou. Vsimni si prispevky na MK, kde maminky davaju riesit do plena jednoduche DU, lebo dieta tu ulohu potrebuje, lebo chce jednicky. Alebo som tu uz videla aj ulohy z mat. olympiady-naco??? ved to nie su povinne ulohy, za mojich cias nas to riesilo par deti, deti, ktore to riesili same. Teraz sa niektori rodicia idu s prepacenim poondiat, aby dieta malo jednicky. Ked dostane horsiu znamku, tak neriesia jeho nevedomost, ale to, kde ta jezibaba ucitelka urobila chybu. Takze ano, stat tiez moze za to, ako to tu vyzera, ale hodne si za to ludia mozu aj sami, svojim pristupom.

sashenocka007
24. máj 2019

@lili2207 ahoj ja ked som sa hlasila na strednu skoncila som na oboch pod čiarou, podala som odvolanie a prijali ma na obe. Vybrala som si tu ktoru som viac chcela. Netreba sa stresovať. Vsetci ziaci sa hlasia na 2 skoly cize sa uvolnia miesta ked si vyberú len podaj cim skor odvolanie a pre istotu ked je u vas taky napor vymyslite aj nejaku alternativu kam este poslete prihlasku.

0silvia0
24. máj 2019

@eva8 ale toto nie je nová záležitosť, že sa deti nedostanú na vysnívanú strednú školu, toto sa dialo aj za našich mladých čias a nemyslím si, že toto bola príčina kriminality. My sme boli husákove deti, čiže mimoriadne silné ročníky narodené v rokoch sedemdesiatych a moje spolužiačky, ktoré sa nedostali na vybrané školy išli tam, kde sa jednoducho upichli, kde bolo ešte voľné miesto, väčšinou to bola strojárska priemyslovka. A to bolo pre dievčatá úplne mimo záujmu, z našej triedy tam išli štyri dievčatá, čo museli rysovať technické záležitosti - až tak na prášky z toho neboli...

dskjhfdlkdjhl
24. máj 2019

@eva8 a tym, ze bude mat viac ludi maturitu sa ani nahodou nezvysi uroven-to mozeme sledovat v priamom prenose vsetci, co ucime prvakov na VS. Dokonca aj na tych lepsich VS a to teda nechcem vidiet, co maju inde.

0silvia0
24. máj 2019

@dskjhfdlkdjhl samozrejme, veď to je vidieť, moja dcéra je deviatačka, decká sa oveľa ľahšie dostávajú na vybrané stredné školy, z ich triedy sú neprijatí len traja, ktorí hľadajú nejakú alternatívu teraz. Kedysi to bolo omnoho kritickejšie, bolo veľa detí a málo škôl, dnes niektoré školy lákajú, každý študent je dobrý... preto úroveň maturantov klesá, dnes je jednoducho dostupnejšia...

namornicka
24. máj 2019

@eva8 štátnicu môžeš urobiť na úrovni B2 alebo C1. Na jazykovej škole. Avšak maturita B2 nerovná sa štátnica, maturantovi nedajú automaticky štátnicu, pretože (neviem či je to presne týmto) aby si získala maturitu stačí ti mať z písomnej časti min. 33%. A to podľa mňa na jazykovke ani na žiadnom inom certifikáte nestačí. Dovolím si povedať, že keď dáš pod 50% tak tú certifikovanú úroveň v skutočnosti ani nemáš.
Počet miest na gymnáziách sa znižuje a populačne silné ročníky znovu vstupujú na scénu. Čiže to sa pomaly utrasie, na gymnáziá pôjdú naozaj len tí najlepší, začne byť väčší záujem o kvalitné stredné odborné školy horší žiaci pôjdu na slabšie školy. Slabšie gymnáziá nebudú mať šancu o pár rokov, pretože bude dosť kvalitných záujemcov o vysoké školy (povedzme aj z tých lepších odborných škôl) a títo slabí gymnazisti sa na tie výšky nedostanú.

namornicka
24. máj 2019

@mooonika1975
@eva8 predpokladám, že v tomto prípade si chlapec zvolil aj iné gymnázium "na istotu". Sučany sú jedným z najlepších gymnázií na Slovensku, berú tam celé roky asi 1/4 prihlásených a nikto na istotu neráta s tým, že príjmu práve jeho. Čiže by nebolo na mieste streliť na istotu dve prestížne školy a čudovať sa, že som zrazu v lufte. Pretože to je niekedy trochu lotéria dostať sa tam, zaváži často aj jedno pochybenie, zlý deň, trochu únava a už som po čiarou a pritom s výborne urobenými skúškami.

fkata
24. máj 2019

@lili2207 Predpokladám, že sa jedná o umeleckú školu, alebo bilinguálne gymnázium. Ak nevyjde odvolanie, tak na rok ísť na SŠ, kde je menší nával a o rok skúsiť znova.