O kyretáži
Ahoj babi dnes som šla na kyret keďže aj ja som pred ním hľadala najúčinnejšie rady a taktiež som bola zvedavá čo ma čaká a ťažko sa mi tu o tom hľadalo chcem to pre vás zhrnúť do jedného textu .. začnem tým ako to celé prebiehalo .. pred 3 dňami mi pani sestricka môjho gynekológa zobrala krv aby jej prišli včas výsledky do utorka .. ráno o 8 som prišla do nemocnice na gynekologické oddelenie kam som išla na recepciu .. tam sa pani pýtala všetko možné od kde bývate až po kde pracujete .. po prihlásení ma poslali čakať pred dvere . keď ma do nich zavolali mala som sa v kabíne prezliecť do nočnej košeli , následne mi robili sono (ja som išla na zákrok skrz nevyvinutého tehotenstva) ... Keď som mala sono za sebou poslali ma na vrchné poschodie kde som čakala na ďalšiu pani doktorku ktorá má ešte na koze popozerala a povypytovala sa na nejaké choroby u mňa a v rodine , a či už som mala sono prsníkov a aj obobranú vzorku z krčka maternice (, ja som všetko už mala tak to len zapísala ) ... Keď som toto mala za sebou dali mi posteľ kde som si ľahla , sestrička mi zaviedla kanilu pustila mi infúziu a obviazala mi nohy zo sťahovacim obvezom od päty po kolená . Keď dotiekla infúziá hneď ma brali na operačnú sálu a to tak že som musela ležať na vozíku na ktorom má dotlačili do tej operačnej miestnosti dali mi na hlavu takú modrú sieťku a musela som sa vyzliecť . kázali mi presunúť sa z tej posteli na ktorej som ležala na kozu .. .. na koze prehodili na mňa na šťastie bielu plachtu . pravu ruku som mala vystretu ľavú v ktorej bola Kanila a z ktorej mi dávali anestéziu bola zatisnuta podomnou a nohy som mala zviazase o tie opierky kde si ich máte položiť .. pripli mi na hruď EKG a na prst dali taký ten štipec , ležala som tam a čakala sestričky sa somnou zatiaľ rozprávali .No potom mi pychli do tej infúzii jednu látku s ktorej som bola taká omamena taká že už by som aj spala dali mi na ústa ten kyslik že vraj mám z hlboka dýchať .. potom tam zase niečo pychla do infúzie
.. mala som takú divnú pachuť v ústach a ďalej si už nepamätám .. zaspala som mamina hovorila že keď ma vytlačili zo sali nechali ma ešte nejakých 10 min na chodbe pri operačke a že potom ma prebrali a niečo som im hovorila ale ja si nič nepamätám doviezli má na izbu kde som ležala aj pred tým .. ja som nevnímala skoro nič napychla mi infúziu a potom mi dávala tlakomer na ruku a prístroj ktorý kontroluje moje životné funkcie prvú pol hodinu som len ležala bez pohnutia ... Iba viem že som plakala a že som cítila ako niečo zo mňa tečie .. po hodinke mi trebalo cikať a to je ten prvý krok čo by si po kyrete mala zvládnuť , vycikať sa .. inak by to asi znamenalo že niečo není ok alebo neviem ... Na prvý krát šla somnou sestrička aby skontrolovala ako silno krvácam ... Ďalšie razi som už šla sama no a potom tam min 6 hodín od zákroku ležíte a každou hodinou vám je lepšie už vás nič skoro nebolí .. mala som aj za ten čas čo som tam ležala dve vyzity .. doktor sa má spýtal ako sa mám a či mu môžem ukázať vložku ako silno krvácam po druhej vyzite keď sa.na mňa pozrel som mohla ísť domov to bolo už pol 7 večer .. doma hlavne opatrne nerobte nejaké veľmi ostré pohyby a tiež sa z ničím nenatahujte mohli by ste silno krvácať ... A ešte k tým radám za 1. Berte si nočnú košeľu nie pyžamo dvojdielne .. ( lebo väčšinou všetkým ukazujete svoje lono ) tá košeľa by mala byť z krátkymi rukávmi .. za tie infúzie a tlakomery a podobne
2. Vezmite si vlastné vložky oni vám síce dajú ale len jednu alebo 2
3. Zoberte si šľapky alebo papuče
4. Majte zo sebou piť a jesť ( ani jedno s toho nemôžete síce pred zákrokom ) a pokým sa nepôjdete vycikať tak ani po zákroku .. ale keď sa vycikate môžete sa napiť a po takých dvoch hodinkách od zákroku môžete už aj jesť ( keďže tam budete od rána do večera a nemôžete vôbec jesť celý deň až nejak 3 h pred tým ako vás prepustia tak je to dosť dlhá doba .. mne už bolo zle od hladu ) ..
5. Pred zákrokom nebuďte v strese buďte kľudná a uvoľnená .. není to nič hrozné vy celý čas prespite a ani po zakroku nemáte silne bolesti iba také slábe ako pri menštruácii.
Som rada ak s touto svojou skúsenosťou pomôžem aj vám babi a držím vám palce ak vás to niekedy najbližšie čaká ..
Asi to je všade inak, tiež som musela podstúpiť kyret a zobrali mi iba krv, spravili sono sama som prešla na operačku, anestéziológ sa ma len spýtal na váhu aby vedel akú dávku mi dať, po zákroku ma zobudili a v podstate po hodine som mohla ísť domov, bola som tam od 11 rána a 12:10 som bola už v čakárni a dali mi takú papierovú košeľu a vložky niekde dávajú a niekde odporúčajú priniesť vlastné, pred zákrokom sa len pýtali klasické otázky ako alergie na lieky, choroby v rodine, či som už bola tehotná a podobne..
no evidentne to funguje vsade inak. ja som tiez ziadnu infuziu predtym nedostala, a po asi 2 hodinach som sla domov, ziadne lezanie, a jest som mohla takmer hned po, dostala som dokonca tam obed, lebo som tam bola vlastne uz po 12tej....
isla som na 7, a ekg neviem ci nie den pred mi robili, aj vsetky vysetrenia boli den pred. anestezu som dostala do zily, a nohy mi asi vykladali az potom, lebo ja som nebola v ziadnej koze. a nikto mi nekontroloval vlozku....
na zakrok ma brali dost po 11tej, a o 14tej som sla domov....
Sú to dobre rady, u mňa to prebiehalo podobne, len ja som mala rezidua post partum, čiže zdravé bábo doma a "len" zabudli kus placenty. Veru som vôbec nevedela, čo so mnou budú robiť a tak som si aj poplakala a veľmi nervózna som bola. A keď som videla tie ženy, čo prišli o bábätko, strašne to na mna všetko doľahlo :( buďte silné, baby... je to rýchly zákrok, no jazva na duši zostane.
@basska_b no preto som to chcela tak podrobnejšie opísať aby tie čo ich to čaká vedeli aspoň zhruba ako to prebieha .. ja som to tiež chcela strašne vedieť aby som bola na to pripravená no nikde som sa o tom nedočítala .. je to ťažké keď sa už raz na to žena teší už má predstavy z bábätkom a nakoniec tam ležíte sama na nemocničnej posteli všetky predstavy sú fuč .. svet sa mi zdal taký prázdny a fádny .. no verím v to že všetko zle je na niečo dobré asi sa to muselo pre niečo stať ..spravila ma táto skúsenosť silnejšou .. a ešte väčšou ženou .. snáď sa z toho aj ostatné rýchlo dostanu držím vám palce
@hviera81 asi to je teda všade iné .. ja som opísala to čo som zažila ja .. mňa brali ako urgent takže predoperačné mi skoro ani nerobili okrem tej krvy teda ..ale som rada že ste sa aj vy podelili aspoň zhruba budú ženy vedieť čo ich čaká .. ja osobne som to chcela veľmi vedieť aby som sa mohla na to nejak pripraviť
@basska_b ja som mala MA a zostalo mi tiez kus po kyrete, o mesiac a pol zacali doma jatky a isli zo mna hrce ako tenisove lopticky, navalove masivne krvacania, odviezla ma zachranka ,to bolo vecer 20h a pan dr lenivy povedal - á to este tak velmi nekrvacate 🤦♀️ sestricka celu noc behala vystrasena, 4 injekcie na zastavenie krvacania nezabrali, ale nie pánko ma nechal aj tak do rána, takze rano dalsi kyret. Ten rok dalsi potrat a este aj konizacia, cize 4x narkoza 🤔
Ale inak po kyretazach ani pred nerobili taketo ako popisuje autorka, bolo to co sa tyka pripravy papierovacky rychle a domov som tiez po 2hod isla
@20erika07 Zo mňa šli zrazeniny ako dlaň a ja ťapa som si ešte hovorila že to tak má byť, telo sa po pôrode čistí 🙈 keď som došla do nemocnice, lebo mi nastavili kontrolu 2 týždne po prepustení, lebo už vtedy tam na sone videli zrazneniny, boli všetci zhrozeni. Ten kus placenty spôsoboval stále ďalšie a ďalšie krvácanie. Nie je to sranda. To je hrozné, že ten lekár to takto podceňoval 😐 veď čo to s tou maternicou preboha robí, take krvácanie 😢

@lealenusa na kyrete som bola viackrát,nikdy ma nevyzliekli na operačke vždy som mala košeľu,oblbovačku keď tak ešte na izbe alebo vôbec a na operačku som šla vždy po svojich,nikdy mi netiekla žiadna infúzia pred a ani po a po 4 hodinách som mohla domov a to mám problémy s krvou