Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni
Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem
Písala som dlhy článok a pekne sa mi refreshla stránka a celé to vymazalo, ale nevadí, lebo mi došlo, že nie je dôležité, kto čo napíše,keď máloktorá z nás má reálne skúsenosti s dieťatkom s DS, preto pošlem aspoň odkaz na blog,kde mladá žena má dieťa s touto dg. Dozvedela sa to až po narodení...
Ja vám ponuknem pohľad z trochu iného uhla. Mám známu, tehotná podstúpila amniocentezu (kvôli veku a vedela, že na postihnuté dieťa sa s manželom necítia pripravení), dr je povedal, že výsledky sú v poriadku. Predčasne porodila postihnutého syna, dnes má 3 roky, je v podstate stále ako bábätko. Po pôrode zistila, že dr si zle pozrel výsledky amniocentezy a tá postihnutie ukazovala, ale on to prehliadol. Dnes svojho syna miluje, robí pre neho všetko, ale ona? Je z nej troska, psychická (energická žena, ktorá milovala svoju prácu, cestovanie, stretávanie s priateľmi a rodinou je v podstate izolovaná a všetkého sa vzdala) aj fyzická (malého stále nosí, polohuje, on je dosť veľký a ona schudla na 43 kg). Manželstvo sa im pomaly rúca, lebo aj keď ju jej manžel miluje, ťažko sa mu na ňu pozerá, nie, nevycita jej nič, ale proste jeho život sa nezastavil ako ten jej, a ona mu to vyčíta.. ona svojho postihnutého syna miluje nadovšetko, ale keď sa opýtate čo ju v živote mrzí/hnevá, tíško vám odpovie, že to, že ju lekár pripravil o možnosť zachrániť svoj vlastný život a dobrovoľne by takto nikdy nežila.. a v boha veriť prestala.
@lauricka áno, ale tu sa veľa príspevkov točí o práve ženy na voľbu. a aj down je diagnóza, ktorá matku v podstate pripraví o veľa sociálnych kontaktov, o pracovné uplatnenie, výrazne ovplyvní rodinný život (ak budeme úprimné, tak veľa manželstiev to neustojí) a tiež som chcela ukázať, že často tie matky, ktoré ľudia obdivujú ako to úžasne zvládajú, tak možno až tak úžasne to nezvládajú a večer si nad svojím životom poplačú.
Odporúčam túto knihu
@lauricka Cize u teba rozhoduje miera postihnutia ....? Toto dieta nie, Ale s DS Uz ano ? Tak by si to selektovala ?
Aj to dieta s najtazsou dg je stale jej dieta, lenze Ani Ona nemala moznost volby.
Btw.lezala som s mensim na Kramaroch a vo vedlajsej izbe predelenej sklom lezalo tazko chore babatko s razstepom chrbtice. Vtedy som sa s pokorou podakovala za to, Ze nam "nalozil len tolko"
@usacik napisala si to ako to skutocne je a fakt ma mrzi tento pripad o ktorom hovoris. Ta zena asi nebola s tym stotoznena nechat si take dietatko a lekar.. Ach no dovi dopo :( ja som robila v deckom domove pri chorych detoch a tam chodili za nimi ich vlastne mami a rodina.. Vela x plakali ze by to psychicky nezvladli a je im tam lepsie, urcite aj lepsie postarane. Teraz NEPISEM O DS ak by to zas niekto chcel prekrutit
@smallbubu viem je to ťažké rozhodnutie pre teba ale daj mu šancu keď porodis môžes ho dať na adopciu ale dáš život nezabijes. Mne samej povedali ze dcéra bude ma DS a narodila sa zdravá ani lekári to na 100% nevedia sestra mala.vysledky kde bolo 1k95 ze že bude mať DS a dnes je z nej šikovná tretiacka, ktorá vyhráva prvé miesta v kreslení. Daj mu šancu ľahko sa mi to píše ale ver mi ja som si prešla uz všetkým aj pôrodom mŕtveho plodu v23tt a poviem ti na psychiku ťažké.drzim prsteky
@valikajano ja len tolko, ze treba rozlisovat spolahlivost tripple testu, trisomy testu a amniocentezy.
Padlo tu, že načo obdiv a pokora voči žene, ktorá sa rozhodla prijať dieťa s DS. No nebojtesa ako aj každá iná žena, ktorá sa takto rozhodne môj obdiv a rešpekt má o to viac, že do toho išla dobrovoľne.
@bona_dea Presne tak,ani som netusila,ze existuje svet plny empatie a lasky kym sa mi nenarodila najmladsia dcera.Dovtedy som sa tiez vyhybala postihnutym ludom.Klamala by som vsak ,ak bybsom tvrdila,že to nieje ťažka cesta bolesti a trapenia,ale aj lasky a som vďačná zato čo ma dcera uči.
@mayami tuto obdivujeme a respektujeme len zeny, ktore idu na potrat, to si si este nevsimla? Taka je hodna nasho obdivu, lebo myslela na svoje dalsie deti, chudaka muza, ktory by to nedal zrejme casom, a na svoju milovanu pracu, ktorej sa predsa nemoze vzdat kvoli dietatu, ktore nevyhovuje nejakym kriteriam, pomyselnym normam a pod.
Taka si zasluzi respekt a obdiv, ved predsa si nikto nevieme predstavit cim taka zena presla.
Ale taka co si dieta nechala? To je predsa hlupana, co sa dobrovolne rozhodla znicit si zivot, a tam vsetky vieme dokonale posudit cim prechadza, takze ziadny obdiv a ziadny respekt.
Mne tato debata normalne uz pride ako nejaky riadeny psychologicky experiment, lebo to snad ani nie je mozne aby ludia zmyslali ako podaktore herecky tuna
@valikajano ale Tripple test žiadneho downa nepotvrdzuje aj keby to bolo rovno 1:2. Je to len obyčajná matematická pravdepodobnosť.
@mayami Precitaj si Este raz prispevky od vevesh, kde poukazuje nie len na celkovu problematiku vplyvu na rodinny zivot, Ale Aj na to, s Cim vsetkym sa matky potykaju na uradoch, v skolskych zariadeniach, v zamestnani, atd, atd......je krasne mat tie drobucke dietatka, Aj Ked s postihom, skutocne Problemy nastanu Minimalne vtedy, Ked dieta zacne navstevovat predskolske zariadenie.
@svetlana35 a ktorý je 100%? Ani jeden viem o tom svoje.
@charlie1980 ale veď ja toto nepopieram, to isté som napísala aj mamičke nebojtesa, že sa to vekom môže všetko vyvrbiť. To nikto dopredu nevieme, aké dieťa s akou povahou budeme mať, ako ho budeme zvládať a čo všetko to bude obnášať. Ale jej rozhodnutie beriem s rešpektom.
Nechcela som sa do tejto temy zapajat, ale napisem nasu skusenost. Boli sme dve sestry ja som mala necele 3 roky, sestra mala rok, ked sa rodicom narodila v 8 mesiaci Karolinka. Diagnoz bolo dost. Epilepsia, mozgova obrna, vobec nevidela. Mali sme ju radi, bola krasna ako anjelik kucierky blondate vlasky. Vela casu s nou mamka travila v nemocnici, pamätam si ako cvicili Vojtovu metodu kedy plakali obe, aj ako chodila do Dunajskej Luznej na pobyty. Pre nasich to bolo financne narocne aj ked na nieco prispevky boli. Oco chodieval do prace, mamina bola na nas 3 male deti cele dni v podstate sama. Ked mala Karolinka tri roky pamätam si, ze ju odviezla sanitka lebo sa zacala dusit a par dni na to zomrela v nemocnici. Obdivujem nasich, za to ako to zvladli a na zaklade toho, ze som to videla a zazila na vlastnej kozi, tiez by som sa asi rozhodla ako autorka. Aj ked kazda diagnoza je ina a niektore sa nedaju porovnavat. Neodsudzujem nikoho
Vyzneje to pre niektore hnusne, ale viem, ze sa ulavilo Karolinke aj nasim rodicom. Dva roky po jej smrti sa nasim narodil zdravy syn a za dalsie dva roky nas najmladsi brat. Autorku neodsudzujem a drzim jej palce aby sa rozhodli s muzom spravne a podla moznosti ❤
@bona_dea mozno to ty takvnimas, ze to je sebectvo,egoizmus, a neviem co, mozno aj ano a co, nikomu som nic neurobila, aby som bola doma zatvorena s chorym dietatom, bez moznosti prace, zarobku a vstkeho ostatneho co fakt milujem, nikdy by som sa toho nevzdala NIKDY, tak som egoista a ano vzdala by som sa choreho dietata, preco mame trpiet? malo trpime v dnesnej dobe? pokial len splatis splatku ked chces byvat, mas co robit, ja niesom typ zeny, ala mamicka budem robit kazdy rok a doma sediet a poberat 200€ nezvladla by som to nijako, chapindel???? kazdy ma svoje pravo rozhodnut sa a ni ty, ani marienka34 ani slniecko99 to nema co trapit a asvoje litanie si strcte .

@bona_dea nic nie je cierno-biele a este stale mate male deti, aby ste si uvedomili cely ten rozsah.....nikto vam nehovori, ci ste urobili dobre alebo zle (ak ste o tom vedeli uz pocas tehotenstca) , je a bola to len vasa vola, ale tiez netreba ludom tahat medove popod fuzy, ako dobre sa to bude zvladat a ake slniecko budu mat doma - nebude sa to dobre zvladat, nie vzdy, a to sa mozete opytat kohokolvek , kto ma uz dospele deti (30+) s postihnutim...