Plánované prerušenie tehotenstva v 17. týždni
Ahojte, prosím je tu niekto kto podstúpil prerušenie tehotenstva v takomto stadiu? Za každú odpoveď vopred ďakujem
@bona_dea asi vieš, že to že by rodiča prežil je len jeden z dalších x trápení toho človiečika..
každý máme právo na názor..
autorka už dve detičky má.. a nechce aby celá rodina trpela...
všetko závisí od okolností ako človek žije..
také že odlišnosť sa neprijíma, to je úúúplne iná téma... aj moje dieťa je "iné" ale inak. každá diagnóza inak ovplyvnuje další život rodiny.
a inak na tomto fóre viem, že by som si vážne rady nepýtala. skôr by som hladala ludí s podobnými problémami a s nimi sa možno skontaktovala...
@ingelika78 ja som to pochopila samozrejme, mna je zaraza ta neschopnost vysvetlit to tak aby to bolo jednoznacne.
Ja ale uz nemam chut nic vysvetlovat... priserne zovseobecnovanie,hadzanie do jednej kopy, strasne....
Nezijeme v stredoveku, zijeme v ciivlizovanom svete, rodicia deti s postihnutim riesia buducnost svojich potomkov rovnako ako rodicia deti bez postihnutia, si to nepredstavujte tak, ze rodina ma dieta s DS, zije 40 rokov v izolacii, zavreta v byte a odrazu hups, mrtvi rodicia a dieta ostane na pospas osudu
@maaaaaaaria7 ja mam tiez X dalsich trapeni, ty tiez, a nemusime mat ani DS
@bona_dea Su to bohuzial fakty, ktore so sebou tato dg.prinasa. Ziadny pokus o drzost, len objektivny pohlad. Dieta s DS v 5.r nie je na urovni normo dietata. To je raz Tak a Inak tomu nebude. Coz Samozrejme neznamena, Ze nema pravo na zivot. Tu sa skor poukazuje na vsetko naokolo, Co je s dg.spojene. A ano, starame sa vsetky s laskou, Lebo su to "slabsi " jedinci, ktori si bez nas neporadia. Preto robime najviac, Aby sme ich pripravili do zivota.
@nebojtesa deti s Downom si zalozia rodiny? Ano v zahranici, kde je urceny porucnik, ktory ich usmernuje. NAs zakon to tiez povoluje, no realne aj ked som pracovala s dospelými s tymto postihnutim, nestretla som sa s tym, zeby si zakladali rodiny. Vacsinou ziju s rodicmi, ak to financna situacia dovoluje tak navstevuju denny stacionar, alebo domov soc. služieb. V dospelosti nimi lomcuju rozne pudy, agresia, preto su pod liekmi. Co sa tyka prace tak pocas studia na spec. praktickej skole, chodili na prax dokladat tovat do obchodu, kde ich mal pedagog na starosti, no tam staci maly podnet a hned boli nahnevani, hadzali vsetkym moznym. V zahranici su na taketo deti viac pripraveni, no Slovensko je v tejto otazke dost pozadu. Myslim ze na SK funguje len jedno zariadennie kde taketo dieta je umiestnene na tyzden a cez vikend ide k rodicom.
@nebojtesa nie je dg ako dg- s niektorymi sa zije lahsie a s niektoymi je to na hacik a to doslovne- pokial nemas take dieta, naozaj si nevies predstavit tu celu dimenziu problemov, s ktorymi sa potykas.....laska je dolezita , ale to , ze vlastne dieta lubime, nevyriesi kazdodenne trapenie, utrpenie a tazkosti...
Mne to pride ako v zlom sne co tu riesime☹ . Vyratujeme namahu a vydavky a radsej volime smrt. Niekedy sa tolko natrapime so zdravimi detmi, dcera ma skoliozu mozno ju cakaju liecenia, cvicenia stoji to peniaze, keby som to vedela dopredu, nechcela by som aby sa narodila? Inu dceru trapi zla vyslovnost caka ju logopedia, dalsie starosti. Ina dcera ma boreliozu treba behat na infekcne. V com je to ine? Ze nepojdu DS na vysoku a nebudu sa pysit uspechmi v zamestnani? Kolko zdravych ludi je na alkohole, drogach, samovrazdy, rozvody... ved by mali byt stastni ked su z takych rodin kde ich neobtazoval nejaky chory surodenec! Nie je to presne naopak?!
@vevesh mam dieta s DS
@svetlana35 v minulosti sa detom s DS nevenovala taka starostlivost ako dnes. Preto su zanedbani ti dospeli. V casopise slnecnica je pisane o mladych ludoch s ds ktori su uspesni sportovci, umelci, kuchari atd
@svetlana35 mnou lomcuje agresia tiez ked tu citam tieto nezmysly a polopravdy a poprekrucovane skutocnosti...
Vrchol vsetkeho je, ked tu niekto argumetuje klasickou konikovskou vetou "a ty mas take dieta ked sa k tomu vyjadrujes?" A ked sa tu konecne ozve zena,ktora take dieta ma @nebojtesa, tak sa tu najdu drzane, ktore sa nestitia este aj ju presviedcat o tom, ze vlastne nevie o comhovori a ze je to inak... nonsens
@tanapeta mozno keby si si prestala linkovat zivot a mysliet si, ze stopercentne sa tvoje dalsie deti ozenia, ci vydaju, a urcite budu mat hypoteky, tak by si nemusela mat strach....
Si sa este nestretla s tym, ze vacsinou zivot nebezi podla nasich trufalych predstav? Vsetko sa moze vyvinut inak, tak preco sa hrat na Sibylu
@tanapeta ja sa nebojim nicoho. Zijem v pritomnosti a robit si plany na roky dopredu... aj tak zivot ide inak ako si naplanujeme. Treba zit dnes a urobit vsetko pre to aby boli deti stastne. A inac dcera sa vydavat nechce, je mudra, sikovna a rozhodnuta ochranovat si brata. A keby sa aj isla vydavat, nezobrala by si cloveka s tvrdym srdcom, ktory by neprijal jej brata.
@nebojtesa drzim ti palce, aby si to zvladla. Zo skusenosti viem, ze tychto deticiek sa rodi coraz menej, preto zanikaju prakticke skoly, spec. triedy pre tieto deti. Ono riesenie sa vzdy najde, problem bude skor ked dieta dospeje a skonci dochadzku v skole. Potom uz ozaj pokial nie si z BA tak asi len bude doma s tebou. Potom budes ty ta co ho bude posuvat dopredu. Tieto deti su stastne, lebo im ani nedojde ze su ine.
@nebojtesa ale v tom je rozdiel - presne to rozhodnutie, ze este mas pravo ovplyvnit zivot zvysnych surodencov, ktorych to nezasiahne, castokrat o tom ani nevedia (o tehu)....ale, ked sa zo zdraveho stane dieta chore, to neovplyvnis takisto ako uz existujuci vplyv na surodencov a je potrebne z toho urobit to najlepsie pre vsetkych zucastnenych....lubit budes akekolvek dieta, aj keby nemalo mozog, s kyptami a vyvodmi, pokial by bolo zivotaschopne, pretoze je TVOJE...
A znova nie je dg akp dg, takisto ds ako ds- v okoli mam 3 uz dospele deti s ds, a kazde je uplne inak na tom- kdezto jedno je vcelku samostatne aj napriek mentalnemu postihu (urcite veci nevie spracovat a pochopit), druhe je absolutne nesamostane i ked velmi mudre a tretie je zavrete v ustave, pretoze je teraz agresivny sexualny deviant ( jednoducho pudy ucinkuju, liecba nezabera+ agresivita a je to chlapec, teda uz chlap v plnej sile)
@smallbubu Mala som dve krasne a zdrave dievčatá ,narodené v termine ked som tretikrat otehotnela verila som,ze tiež to také bude.Tehotenstvobolo plne stresov neviem z čoho mozno predtucha.Keď mi v 33tt museli urobit cisarskykoli zly ozvam plodu,stale som verila,ze bude vsetko ok.S tym pocitom som odchadzala z porodnice.No dievčatko má detsku mozgovu obrnu stredne ťažky stupeň a moj život sa toči hlavne okolo neho.Snažim sa so starsimi veľa rozpravať otom a myslim,ze to beru ako samozrejmosť,že oni vedia toho veľa no najmladsia sestrička nietak sa jej treba venovať.Nemyslim,ze im to nieči vezme skor naopak.Už keď som dcerku vycvicila tak ,ze chodi vykuka novy problem ,tentoraz psychicky .Nemame to potvrdene,ale pravdepodone autizmus.Ide t s nami 3roky.Ja som mala to stastie,ze som to nevedela v tehotenstve,nemusela som sa rozhodovat.Strasne Ti držim palce.Este dodam,ze ju milujem ako tie dve zdrave deticky.A dalo mi to iny phlad na svet,akoby mi boli otvorené dvere do ineho sveta.Nieje to len o bolesti,ale aj o novych skusenostiach a verim,ze tvoje dieta ta má niecomu naucit tak ako uči mna Ninka.
@svetlana35 ja budem rada ak bude so mnou doma. Ktory rodic je stastny ked deti odidu? Vobec mi to nevadi. Deti s ds sa integruju do beznej ZS s asistentom.
@bona_dea Vidno, Ze nemas paru. Ty jednoducho nerozumies tomu, Ze takymto detom sa treba SPECIALNE venovat. To, Co bezny jedinec pochopil Uz davno prirodzene, taketo dieta prirodzene pochopit NEVIE a treba ho to naucit. Ak su predpoklady. Nie je to v jeho moznostiach a schopnostiach. Zalezi od miery postihnutia.
Nemas paru o tom, Ako to na kazdeho vplyva, na vsetkych clenov rodiny, manzelsky zivot, harmoniu.
Dieta s DS neznamena len to, Ze vyzera inak. Nastuduj si nieco ohladom tejto dg., a vyvinu takehoto dietata, Lebo Mam pocit, Ze Ty Ani nevies, o com pises.
@nebojtesa nie kazda skola ho integruje, pretoze deti s DS maju stredny stupen mentalnej retardacie B variant a tam je potrebne prisposobit ucebne osnovy podla spec. zs B variantu a ucivo je diametralne odlisne. Ale videla som aj integrovane dieta v beznej zs no podla mna sa to neda, neviem ako si to skola obhajila. V triede by museli byt 2 pedagogovia jeden pre dieta s DS (spec. pedagog) a druhy pre zvysok triedy. Prax je castokrat ina, riaditelia nemaju sajnu ako take dieta integrovat, tak ho daju do normalne triedy a ide podla planov zs len urobia IVVP. Ak by im prisla inspekcia tak nepochodia. No ak chces aby bolo len s tebou tak neviem , ci ho dokazes tahat dopredu, aby dosiahlo nejaky uspech v ramci jeho moznosti. A sme zase pri hlaske ze detom s DS sa tak nevenuju. Odbornici nieco stoja a tak deti ostavaju doma s rodicmi.
@charlie1980 kazdemu dietatu sa treba "specialne" venovat, kazde je ine, ma inu povahu, zle vlastnosti, moja 3 rocna je zdrava a treba sa jej venovat viac ako s DS, nikdy nevies ake "zdrave" dieta sa ti narodi, aky ma temperament atd