Pomôže úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou?
Ahojte zienky...v skratke moj smutny pribeh. V oktobri min.roku som zistila, ze s manzelom cakame nase prve vysnivane babatko. Bohuzial, silne bolesti potvrdili, to co som cakala najmenej, Potrat ☹ Takze koncom novembra mi urobili kyretaz, vsetky mozne vysetrenia, ultrazvuky a po tyzdni ma pustili domov s tym, ze min. pol roka sa nepokusat opat otehotniet. Nato mi po dohode s lekarom a mojou gynekologickou nasadili antikoncepciu (u mna po prvy krat v zivote). Po operaciu som sa fyzicky citila ako tak, obcas nejake to pichnutie, bolesti az zaciatkom februara to zacalo byt neznesitelne a krce ktore som mala, neprajem nikomu. Skoncila som v nemocnici so silnymi bolestami, strachom a s krvacanim do brucha, takze ma muz priviezol v hodine 12tej ☹ (Kto pozna troska Kosice tak len pre info, prvy krat ma operovali v starej nemocnici a druhy krat som skoncila v novej, kedze tam ma priviezli na pohotovost. V oboch nemocniciach su primarmi na zen.oddeleni otec a syn). Zistili, ze som opat tehotna. To, co som zazivala sa ani opisat neda! Bola som zhrozena, ako mozem byt tehotna, ked som brala HAK a muz sa ma 2mesiace nedotkol 😢 Este v tu noc ma operovali, robili mi kyretaz, laparoskopiu a dokonca aj cisarsky rez. Ked som sa prebrala, dosiel za mnou prijimajuci lekar a povedal mi, ze mi museli odstranit plod, ktory bol vo vajickovode ale nakolko bol ten plod cca 3mesacny, museli mi odstranit aj vajickovod...Ten lekar bol za mnou este 2krat, vraj sa to musi riesit, ze som bola zanedbana a ked som prvy krat otehotnela, tak som vlastne cakala dvojicky, ale ten druhy plod si jednoducho nikto nevsimol... Ked som opustila nemocnicu sla som hned ku svojej zenskej lekarke s tym, ze sa to nejako bude riesit, ale len si pozrela spravu (ktora mimochodom bola napisa velmi vseobecne) a povedala, ze jednoducho nikto si ten plod nevsimol! Ako je to mozne??? Ked si predstavim, ze som prisla o to najvacnejsie a ze som takmer prisla aj o zivot a to len vinou lekarou, je mi nanic...Vraj mal ten lekar aj fotografie, vsetky udaje proste vsetko a zrazu som toho lekara uz nevidela. Vsetko sa to ututlalo, zatajilo a vsetci sa tvarili... proste STALO SA.
Preto vas prosim, co robit dalej? Mam to nechat tak alebo sa mam odvolat na Urad pre dohlad nad ZS? Neviem ani, ako to funguje a ani ci tym nieco dosiahnem. Ma z vas niektora s niecim taky skusenosti? velmi pekne dakujem za akukolvek radu.
@maggie2 mna len mrzi, ze ak pochybenie nezistia, lekari nemaju moznost podat protizalobu za poskodenie dobreho mena....na jednej strane je to logicke, ze pacient sa chce dozvediet "PRAVDU", ale lekarovi tym ubudnu roky zivota zo stresu za nieco co neurobil a spochybnena povest sa uz nikdy nevrati tam kde bola....napriek nepochybeniu si o nom ludia budu hovorit ze mal sudny proces za nieco....a bude sa to s nim vliect uz vsade.....to mi nepride fer
Osobne mi nepríde fér porovnávať možné poškodenie na zdraví s poškodením dobrého mena. Za všetko hovorí aj názor lekára, ktorý jej jednoznačne odporučil tieto postupy právne napadnúť.
Ako vidím, kajusska sa k veci ďalej nevyjadruje, takže my v podstate riešime čo nás nepáli...
@bubulka722 nepride ti to nefer lebo niesi v pozicii poskodeneho lekara....
@bubulka722 a nemyslela som, tym pripad kajussky
a ešte niečo, Slovensko je dosť veľké (aj keď sa vraví že je malé), že nepoznám meno jedného lekára, o ktorom by sa dalo povedať, že má tak zlú povesť, že to všetci (verejnosť) vedia-hovoria, že má zlú povesť. Naopak, ak zdravotníci pochybia sú potrestaní, odsúdení (väčšinou podmienečne) ale nikto skutočne nikto okrem dotknutých o veci sa nedozvie. Odsúdeným vyprší podmienka a sú čistí. Málokedy tým utrpí ich profesná kariéra. Trest zákazu činnosti sa totiž málokedy aplikuje.
presne tak latvia zásah do osobnej cti a dobrého mena je vážna vec a na to je zákon o ochrane osobnosti. Každý má právo sa ho dožadovať. Nedá sa to analogicky (čo do miery vážnosti) porovnávať s inými zásahmi ako je napr. zodpovednosť za škodu, sú to všetko občianskoprávne záležitosti a vážne veci. Ublíženie na zdraví i z nedbanlivosti, je už trestný čin a snáď toto mala bubulka722 na mysli. Možno máš latvia v svojom okolí niekoho, kto bol takto nespravodlivo, resp. krivo obvinený a v podstate za problém nemohol, ale treba sa na vec pozerať objektívne pretože každý prípad je autentický a jedinečný a nedá sa porovnávať
podla toho co som citala by som s tym sla na urad pre dohlad bez vahania. samozrejme vsetky kopie sprav a vsetkeho co sa da si zozbieraj vopred. nepreberala by som to cez net, je to prilis komplikovane a nie sme tu doktorky aby sme to rozsudili.
@maggie2 ja viem ze to bubulka nemyslela zle, len to vyznelo trosku inac ako zrejme chcela..teda aspon mne 😅
ano, kazdy pripad je inaksi a neda sa to pausalizovat...a ano, poznam jedneho doktora, ktory bol dlhe roky uznavany ako spickovy, az pred par rokmi mal nejaky "pruser", neviem ci uznali ze pochybil, ludia ani presne nevedia co spravil a ci to bola jeho chyba, kazdopadne sa to s nim odvtedy vlecie, a ludia hovoria, hej je to odbornik, ale....
ale aby som neodbocovala, na kajuskinom mieste podam podnet.a asi by mi bolo jedno ci to prinesie vela namahy a stresu, chcela by som vediet ci pochybili a chcela by som aj aby za to "zaplatili"
latvia, nechcem byť off topic ale minule som videla v zahraničnej TV dokument ako jedno násťročné dievča nenávidelo nového partnera svojej matky a tak si vymyslelo, že ju obťažoval a chcel zneužiť. Divadlo zahrala tak perfektne, že jej to i vlastná mama uverila. Muža zatkli, niekoľko týždňov vyšetrovali, a že to bolo malé mesto, všade sa to roznieslo. Nakoniec dievča videlo, že to nie je sranda a plné hanby sa priznalo, že si to zo žiarlivosti a nenávisti vymyslelo. Muža prepustili, tá žena aj jej dcéra ho prosili aby im odpustil, ale on s nimi už nedokázal byť pod jednou strechou. A čo je najsmutnejšie, aj keď všetko vyšlo najavo, v očiach mestečka ostal naďalej "pedofil". Musel sa odsťahovať. To je asi podobný prípad, na aký si myslela Ty.
@latvia -ja som bola na ultrazvuku,kde mi povedali,že tehotná nie som...ale nejde o to,že to nezistili,ale o to,že ma týždeň v nemocnici nechali iba o čipkách od bolesti a potom ma pustili domov,že už som ok....napriek tomu som na ďalší deň skončila v druhej nemocnici,kde ma aj hneď operovali.Prečo to nezistila tá prvá nemocnica,že mam mimomaternicové??Odbery mi robili,ale HCG bolo nízke a to bol pre nich dovod povedať,že som potratila a čistím sa?A pritom to bolo úplne inak.Chýbalo len pár dni a dostala by som otravu krvy.
Tam proste išlo o to,že som týždeň bola v nemocnici a nezmohli sa na nič,iba mi dať 3 krát klistír(vraj pre istotu,keby som mala ešte vačšie bolesti a trebalo by ma operovať)A potom s kludným svedomím ma prepustiť,veď sa nič nejdeje,iba krvácaš.
@janulkama ja som to myslela tak, ze keby si sla na odber krvi, zistili by ze si tehotna, a kontrolu ultrazvukom by si mala neskor...kedze na ultrazvuku vidiet tehotenstvo az cca v 6tt...ako by potom postupovali, to uz neviem, ale vyhla by si sa mozno tym dnom kedy ta odbijali na pohotovosti a trpela si bolestami.....a vajcovod by ti vzali aj keby na to mimomaternicove tehotenstvo prisli skor, ked je plod vo vajcovode, inac sa postupovat neda....len tolko som chcela, nevravim ze to co si si prezila bolo ok
@latvia -neviem či by som to tak riešila...Ťažko povedať,ale celá moja rodina ma na to odhovárala,že by som mala.Ale asi áno,riešila by som to,už len kvoli ich ľahostajnému prístupu.A podla rečí sa tam toho veľa nezmenilo,stále to majú tak na háku.Musím priznať,že som ale bola nahnevaná,ale nie ani preto,že to nezistili hneď,ale ako sa ku mne správali v tej prvej nemocnici...tam to bolo pod úroveň,kašlali na to,ako mi je a potom ma poslali domov,aj keď hodnoty HCG boli stále vysoké. Vobec nepátrali po tom,prečo hodnoty neklesajú.ale čo už...Ja som tomu nerozumela vtedy,keby moja svokra nebola lekárka a neprečítala si prepúšťaciu správu,tak ani nechcem pomyslieť,ako by to dopadlo..
@janulkama poslali Ťa domov aj keď hodnoty HCG boli stále vysoké. Pre istotu dávali klystíry. Mein Gott !!!! Oni si snáď navyše mysleli, že ten klystír to HCG vyplaví. Ešte Ťa budú mučiť s klystírmi to je neuveriteľné. (Ja viem že ich argument bol potencionálna operácia-ale pri takýchto zákrokoch nemusí byť klystír indikovaný, existujú šetrnejšie formy predoperačnej prípravy, je to prežitok). Moje rozhodnutie na Tvojom mieste by bolo jasné.
Inak moj prípad bol len čajový odvar z toho,čo prežila jedna baba...Stretla som sa sňou v tej druhej nemocnici...Tiež vraj bola v nemocnici najprv kde ja,nemohla otehotnieť,povedali jej,že má cistu,ale tá praskne a potom možno otehotnie.Jej to ale nedalo a šla do druhej.Tam jej zistili,že má mimomaternicové tehotenstvo.Spravili jej laparoskopiu.Ďalšie ráno po operácii jej urobili odber na HCG a zistili,že hodnoty stúpajú.Vite čo zistili??Mimomaternicové na druhom vajcovode!!!V pribehu 2 dni dve operácie.
Neviem kto to tu písal,že vajcovod odstraňujú aj tak,ale tejto babe jeden zachránili,ale s tým,že za 3 mesiace šla na ďalšiu operáciu,aby jej ho prefúkli a nedostala zrasty.Stretla som sa s ňou,keď som si išla aj ja pre výsledok z histológie,aj u nej bolo potvrdené tehu,ale 2 krát.A teraz sa držte.Ten jeden plod mal vyše 2 rokov!!!Takže to bola tá cista podla lekárov z tej prvej nemocnice.
Podľa toho súdim,že naša nemocnica v Malackách,teda oddelenie gyn.je pod úroveň,hrajú sa tam ne lekárov a popri tom s prepáčním hovno spravili.
@maggie2 -v tej druhej nemocke som už malá taký strach,že ma normálne preháňalo z toho 🙂 Povedala som to sestričke a tá hneď,že aspoň nemusíme dať klistír.Úplne inak všetko riešili,žiadne čipky ani nič podobné.Hneď ma operovali,nemali na čo čakať.
Ja sa teraz nad tým pousmejem,keď si spomeniem,ako ma na pohotovosti,keď som dostala prvé bolesti odbili,že mám zastavené vetry a ešte k tomu sa ma "pán" doktor na ultrazvuku spýtal,či som náhodou niečo nepila,lebo je zo mňa cítiť alkohol.Debil jeden.
Inak keď nad tým premýšlam,tiež spravili logické vyšetrenie.Najprv rtg,či nieje niečo s črevami a až potom ultrazvuk,či nie som tehotná.A na záver mi pichli injekciu od bolesti,že to nič,prejde to,ke´d pojdem na WC 🤐 Nemám k tomu slov a ja krava som im verila,že budem ok.Veď never lekárovi,no nie??? 😉
@janulkama bohužiaľ až na vlastnej skúsenosti zistíme, že aj my sami (ktoré poznáme svoje telo najlepšie) musíme AKTÍVNE participovať na našej zdravotnej starostlivosti. Kontrapunktom je, že bežný človek nemá medicínske vzdelanie ani skúsenosti. Naopak, lekár nikdy nie je v našej koži a preto sám zase nedokáže vedieť o nás všetko to, napr. čo o sebe intuitívne vieme, cítime. Preto je potrebné aby pacientka pasívne nepríjmala, ale aktívne spolupracovala. A to je koreň problému, pretože veľa lekárov nie je naučených počúvať pacienta, nie sú ochotní akceptovať jeho želania, jednoducho nepripúšťajú, že by pacientova participácia na vlastnom procese liečenia bola zmysluplná. Automaticky z pacienta urobia nevedomé a nevzdelané indivíduum, ktoré má byť radšej ticho a nevyrušovať ich pri práci. Voči tomuto sa treba ohradiť aj za cenu prípadnej konfliktnej situácie, ktorá by nemusela byť, keby lekári vedeli konštruktívne a s rešpektom pristupovať k pacientovi ako rovnocennému tvorovi, s vlastnou predstavou o svojich prianiach, potrebách a celkovo osobnosťou. Opakujem, pred gynekologickými operáciami sú klystíry prežitok, existujú šetrnejšie spôsoby predoperačnej prípravy, ak to ešte niekde robia, sú to úkony, ktoré nesmú byť pacientom nanucované, musia im byť nanajvýš odporučené (s možnosťou pacientky odmietnuť, bez toho aby jej bolo hrozené, že inak zákrok neuskutočnia).Ale to je teraz vedľajšie. Zaujímalo by ma ako vyzerajú skôr tie chorobopisy z priebehu hospitalizácie a doložky o odberoch a vyšetreniach, ktoré musia tam byť vcelku priložené. Keď to človek nemá v ruke, ťažko sa ďalej pohnúť. Neetický prístup je jedna vec, odborný prístup vec druhá. Preto pri podávaní sťažnosti, treba ad1 napísať konkrétne aké bolo správanie zdravotníckych pracovníkov a ktorých konkrétne, čo nás urobilo nespokojnými, prípadne sa nás emočne dotklo, a ad2 opísať, čo sa s Vami robili po zdravotnej stránke, a je dobré spomenúť, ktorý lekár Vám konkrétne nakoniec povedal, že jeho kolegovia pochybili a podľa neho v čom. Je na príslušnom orgáne aby sťažnosť v tomto zmysle prešetril. My Ťa tu môžeme len povzbudiť, resp. chápavo si vypočuť Tvoje zážitky. Ale vyšetrovať nemôžme. Držím palce

pre traktor : veď na to je potrebné oboznámiť sa so zdravotnou dokumentáciou. Pokiaľ ide o ostatné pacientka je laik a ona nemôže vedieť čo jej mali nemali robiť. Ona čo mohla robila, dodržiavala odporučenia lekárov, absolvovala vyšetrenia, navštívila ordináciu lekára po prepustení z nemocnice, predpokladám že i aktívne na liečení participovala, teda povedala, že má bolsti, kedy krvácala a pod. Viac od nej žiadať nemožno.