Postraumatická stresová porucha
Veď ale rozpis sa či si sa ti niečo zle prihodilo, takto ti nevieme veľmi poradiť
@ivanka12311 Mala som problemy s muzom napadal ma poznacilo to maleho nerozprava mi mala som z neho strach ale odkedy sa dozvedel ze som tehotna sa zmenil neviem cim to je
@lukasko12 podla toho co pises ma teda syn postraumaticku stresovu poruchu, lebo nerozprava? Neviem kolko ma rokov, ale malym detom netreba vela na to aby utrpeli traumu, pretoze nemaju este vyvinutu logickú vrstvu myslenia a tak vsetko do seba pustaju v plnej miere cez emócie. Nevedia si este filtrovať co si pripustia a co nie. Ak bol syn svedkom toho ako ta muz napadol, je pravdo podobne ze to naburalo jeho pocit bezpecia, ostal pravdepodobne zaseknuty v strachu. Odporucala by som sa obratit na detského psychológa.
Niektori psychologovia vedia aj s malymi detmi komunikovat vdaka metodam ako "rozmiestnenie postavičiek v priestore" (ktore zosobnuju osoby v rodine). Dieta vie tak cez svoj pribeh opísať svoje pocity nepriamo, hoci este nie je natolko vyspele aby vedelo rozpravat co sa v skutočnosti stalo. Ako to funguje: V krabici su rozne postavicky a dieta vyberie co mu najviac pasuje. Napr. zajacika, macku a draka. Rozostavi ich napriklad ze zajko a macka sa schovavaju pred drakom. Z toho vie psycholog lahko zistit ze dieta zapasi so strachom a urci postup ako situaciu dalej riesit.
Dobre ze s tym chces nieco robit, lebo ludia ktorym chyba vnutorny pocit bezpečia su v dospelosti ustrachani, neveria druhym ani sebe, maju pocit ze sa nevedia za seba postavit a maju dalsie zivotne komplikacie. Viem to, pretože pracujem s takými dospelakmi a riesime prave odblokovavanie ich traum z detstva. Kedze vidim ako sa to dokola opakuje, ako sa prenasaju mentalne bloky z generacie na generaciu, rada by som slovenskym rodinam pomohla. Pracujem preto na knihe, aby som priniesla rodicom nastroj ako pomoct detom predchádzať tymto problemom, aby si mohli uz v detstve budovat pocit bezpecia a posilnit rozvoj svojho sebavedomia.
@michaelaray maly je stale na telefone to ho upokojuje a on si mysli ze je to asi jeho svet ci co
@michaelaray psychologa aj psychologicku mame chodime tam jasne ze ano
@lukasko12
Este doplnam info od organizacie ktora bezplatne ponuka pomoc ludom zasiahnutym post traumatickym sokom. https://www.modryanjel.sk/nasa-cinnost/nasledna...
Dobrý deň, neviem či to tu patrí ale máme problém zo synom 16 ročným ktorý si stále umýva ruky alebo ma skôr nutkanie si umývať ruky aj keď ich ma čisté nemôžeme sa dotýkať jeho veci ani nového čo je jeho ak sa náhodou niečoho dotkne musím umyť ruky klianky na dverách otvára loktom alebo nohou a čím ďalej je to s ním horšie a keby ste videli ako rukávmi niečo robí no my sme všetci doma z neho no nevieme si radi s akým alebo na koho sa obrátiť o pomoc dakujem

A čo s ňou?