Odporúčania na tienenie v novostavbe: Čo zvoliť?
Ahojte,
čo odporúčate do bytu novostavby ako tienenie? Žalúzie sa mi nepozdávajú, lebo sa na nich udržuje prach a nedá sa to dobre umyť. Sú vonkajšie rolety veľmi drahé? Budem mať francúzske veľké okná, tak jedine závesy po zem a raz za čas ich vyperiem? No na druhú stranu sa mi zdá, že keď ich zatiahnem cez deň, budem mať v byte tmu. V starom byte si zaťahujem bežne žalúzie v lete, aby mi neprepustali toľko svetla a tepla dovnútra.
@prosimopomoc V Anglicku som mala v izbe smerovanej na juh biele platene rolety. Zabranili priamemu slnku, ale zaroven bolo v izbe dost vidno.
Vonkajsie zaluzie. Mame vonkajsie rolety a ak ich chcem mat stiahnute a zaroven vetrat, to sa velmi neda. Sice su medzi lamelami drobne strbiny, ak ich nestiahneme nadoraz, ale to je nic. V jednej izbe sme po pokazeni rolety vymenili za zaluzie a to je neporovnatelne lepsie. Lamely naklonis ako potrebujes, tienia a mozes aj vetrat.
ja nedám dopustiť na slnolamy. je to oveľa krajšie ako žalúzie. teda ak ti ide o tienenie slnka
@prosimopomoc my sme toto riešili tiež pri novostavbe a nakoniec sme sa rozhodli pre vonkajšie žalúzie. Máme od značky Isotra a zatiaľ maximálna spokojnosť. Veľká výhoda je, že si vieš regulovať svetlo, nie je to ako rolety, že buď tma alebo svetlo, ale nastavíš si lamely tak, že máš v byte príjemne a zároveň ti tam nepraží slnko. Hlavne v lete je to obrovský rozdiel, žalúzie zachytia slnko ešte pred sklom, takže sa byt neprehrieva tak ako pri závesoch alebo vnútorných roletách. U nás to fakt citeľne znížilo teplotu a netreba tak púšťať klímu. A čo sa týka vzhľadu, na moderný byt sa to podľa mňa hodí viac než klasické rolety. Jasné, niečo sa na tom usadí, ale tým že sú vonku, tak to nie je také otravné ako interiérové žalúzie. Za mňa keby som sa rozhodujem znova, idem do toho bez váhania 🙂
zaclony a zavesy... jasne operiem... jednak utulnejsi je interier s nimi, a funkcie splnia. Ak nemas blackout zaves nebudes mat ani cez den tmu ak zatiahnes
Existuju aj rolety vonkajsie, ktore ked nestiahnes uplne ostavaju tam skary, cez ktore sa vetra a ide aj svetlo trochu, ale ano.. zaluzie su viac regulovane.. pripadne take ktore sa daju vyklopit (popravde videla som to uz znamych v HU ale tu som to nenasla), je tam mozne dat aj sietku atd.. ale mne osobne by to vadilo umyvat, mam dost aj z umytia okien a ramov... ako poznam chlapa, sprchoval by mi to hadicou a mala by som vsetko zaondiate :D
My sme si dali namontovat rolety den-noc od firmy Profirol a mozem povedat, ze su paradne. Ziadny prach ako na zaluziach a krasne to zuutulnilo interier 😉

@prosimopomoc mame aj vonkajsie zaluzie aj zavesy. Vobkajsie zaluzie su celkom drahe ale zase funkcne, plus v lete je vyhoda ze nebudes mat vo vnutri az tak horuco ako bez nich.