icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
aristka
20. sep 2013

@tatko_bebe nielen to ,ale je zbytočné niečo pichať ,keď je to vypuknuté a si priamo v ohnisku...preto sme to všetci odmietli....

sorciera24
Odpoveď bola odstránená
vroni
20. sep 2013

@dai, viem, citala som. Dostal zapal mozgu pat rokov po osypkach, ale nedocitame sa, ci bol za tych pat rokov sam ockovany alebo nie (pat rokov nemal nijake priznaky choroby, cize nebol dovod ho neockovat), ci mal nejaku inu chorobu, alergiu, proste dozvieme sa len to, co je potrebne pre zelany zaver novinara. Odpust staremu skeptikovi, ale ja clanky, ktore mi podsuvaju, co si mam mysliet nemam rada a k ich obsahu a posolstvu som skepticka (rovnako skepticka ako som k takymto clankom na stranke slobody ockovania)

siska53
20. sep 2013

@xsunx k mlieku tolko - minule bol clanok o mackach, kde bolo dorazne napisane, ze macky mlieku nesmu! Dovod? Je tplkokrat poupra ovane, ze ich traviaci trakt na to reaguje hnackami. Celiakia? Urcite to kopec ludi nediagnostikovali, lebo sa o tom nevedelo. Mam kamosa, ktoremu ju diagnostikovali, ked mal vyse 30, povedali mu, ze ju uz ma davno, preto je maly a chudy.
A pozri sa, kopec svinstva je uz vsade, co ty vies, co v skutocnosti pijeme, dychame, jeme? Mozno keby sme sa ocitlu v nejakom 16-17 storoci, tak nam asi roztrhne pluca od cerstveho vzduchu.
A psenica? Mna po niektorych chleboch tak boli brucho, ze az, preto casto kupijemtake, kde peice tolko nie je. Je totiz tolkokrat modifikovana, ze az.
Voda- mam dobru vodu, ale otrasne rury. Plastove flase? Kde ma zaruku, ze na ne nesvietilo slnko? Tak si vyber. Starosta nemenovanej obce tvrdil, ze ich voda je v poriadku. Svokra dala spravit rozbor, bola z.a. Nahodou som nadabila na straku, kde boli zverejnene vysledky kvality pitnej vody. A bac, voda v danej obci nevyhovujuca. Pravdu sa tazko dozvies.
A tak je to so vsetkym. Kazdy nech si vyberie podla seba mensie zlo.

aristka
20. sep 2013

@sorciera24
zas tu niekto ukazuje svoju inteligenciu ,to koľko tu trávim času je moja vec a neviem čo ťa to trápi a nie som nadčlovek ,len nemám rada ak laik ide presviedčať človeka z fachu a ak laik tu hovorí totálne blbosti a čo sa týka ACMP ako laikovi som ti našla laicky podané vysvetlenie tejto diagnózy...takže ak niečo dáš nabudúce do éteru prv si niečo naštuduj a nehovor z brucha...inak útoky je najlepšie čo ti ide....

sorciera24
20. sep 2013

@aristka idem tvoje "odborne " vysvetlenie podat primarovi neurologie, kt. ma iny nazor ako ty 😉 ale ten sa ti asi nemoze rovnat, ze?....ked budes ty na jeho urovni s jeho vzdelanim (pouzivam len tvoj slovnik), tak potom sa mozeme o tom bavit.....a ak si nepochopila...tak pisem este raz...zbohom.....(vies co to znamena?......ti to interpretujem, ze uz mi nemas pisat skor, ako klesnes z vysin...pochopila? cize nepis!)

aristka
20. sep 2013

@sorciera24 veru by si mala aspoň ti ozrejmí túto diagnózu.....

sorciera24
20. sep 2013

@aristka uz to pochop, s nechpavcami sa nebavim!!!nepis, nechpaes...napisat ti to po francuzsky? (primar aj iny lekari mi to ozrejmili...len ty ako zdravotnik sa nemas cim chvalit....ale kedze nie si lekar...mas to odpustene 😎 😉 )....a fakt mi uz nepis...chcem amt pekny vikend...aj tebe by to prospelo 😎 idem na jarmok a ty si tu pis aj sama so sebou....(a ze potom nema kto obriadovat pacientov a davat im jest), ekd sestry nonstop visia na nete.....ved ako by to stihali (dufam, ze nezaregujes, elbo uz ma fakt picne).....pekny vikend ti prajem......

alice107
20. sep 2013

@vroni aj prakticky.ide len o to,ci bola naplnena skutkova podstata trestneho cinu,napriklad vseobecneho ohrozenia.je jasne,ze dokazy o tom,kto a za akych okolnosti skutok spachal/nakazil ineho/ nie je jednoducha praca ziskat.ale da sa to,ver mi.
co sa tyka tej zodpovednosti,tak kazdy,kto neockuje hlavne proti nakazlivym prenosnym ochoreniam si musi byt vedomy svojej zodpovednosti v pripade prenosu nakazy na ineho cloveka.a to plati aj o cakarni u lekara. a tam za zacina ten pravny boj o prekazanie zodpovednosti. boli vo svete vyhrane procesy prave postavene na zaklade tejto vseobecnnej zodpovednosti.
no a lekar je zodpovedny len vtedy,ak videl la vedel,ze pacient ma nakazlivu chorobu a neizoloval ho.no v at lekar stoji pri dverach a uz vo vchode do recepcie triedi pacientov v vo svojej sukromnej ordinacii? ak zavolas lekarovi ze mas podozrenie na nejaku nakazlivu chorobu,tak ti urcite povie,ze nie je vhodne dieta nosit do ordinacie plnej inych deti,ktore by mohlo to dieta nakazit.ja v takej situacii by som volala lekara domov,ak by to nebol akutny stav.ak ano,tak by som volila kliniku na to urcenu ci zachrannu sluznu v prpade velkeho ohrozenia dietata.
takze je len na rodicovi,ako sa k veci postavi.
ako to vpraxi v at funguje? ked si pisla o tom,ze pediatri maju odelene cakarne pre infikovanych a neinfikovanych pacientov.
pretoze v de ako som videla ,tak lekar nestoji pri dverach a neselektuje pacientov. na recepciu prichadzaju rodicia s detmi a asistentka po zisteni sposobu poistenia ich uvedie do cakarne.ale hoci moj lekar napriklad ma k dispozicii cely maly zamocek a vela roznych osetrovni a laboratorii /ma rozne specializacie /,tak cakacia izba je len jedna. su tam rozne hracky pre rozne kategorie deti,,tv a pod.....
zvycajne sa tam pacienti nezdrzia dlho,kedze byvaju zvycajne na urcitu hodinu objednani aprivat pacienti maju prednost. a asistentka potom ihned uvadza pacientov do roznych vysetrovni.a nas lekar osetruje aj za hotove.cize ma ozaj ordinaciu na vysokej urovni aj technicky j co sy tyka bezpecnosti a pohodlia pre pacientov.
u vas v at je to ine?

alice107
20. sep 2013

@tatko_bebe strasne malo je ralativny pojem. pretoze zalezi velmi od toho,kolko poskodenych svoje pravo vyuzilo.z tych,ktori to urobili je znacne percento uspesnych. na sud podavaju zaloby rodicia ,ktori maju ozaj realne podklady o nakazeni svojich deti.a maju dost financnych prostriedkov na pravne zastupenie.lebo to v zap. svete nie je lacne. 😉

kreativna
20. sep 2013

chcela by som aby ste mi ten kto chce vysvetlili rozvrat vnútorného prostredia - kedy k tomu dojde ake sú možné príčiny a aké to može mať následky možte písať všetci aj laici ja si rada prečítam od každeho aj od tých "nevzdelaných" 😀 😀 😀 dakujem

dai
20. sep 2013

@vroni ja predpokladam ze v tej diskusii islo hlavne o agendu ministra zdravotnictva a jeho ciel povinneho ockovania... suhlasim s tvojim prispevkom - ano, preto som tu uz pisala, ze si nemyslim ze v dnesnej atmosfere este existuje clovek, ktory ide uplne s lahkym svedomim dat ockovat svoje dieta - aj ja osobne som mala pochybnosti a kedze moja pediatricka je zaroven aj rodinna znama, tak mam za sebou aj vela privatnych rozhovorov s nou na tuto temu - jej nazory, jej dlhorocne skusenosti - ona je velmi aktivny pediater naozaj milujuci deti a viem ze mi radi a diskutuje so mnou zo srdca - jej nazor bol ze nasledky ockovania nie su este ziadnou studiou preukazane, ale jednoducho niektore deti maju prejavy chorob, zmeny spravania etc. prave po ockovani, tych deti je velmi malo ( ak neratame den zvysenej teploty kedy vlastne telo reaguje na vakcinu )... jej nazor bol ze ockovat treba kedze ona ako mnoho inych lekarov na tu tzv. kolektivnu imunitu😉 veri - a treba to robit plosne ale zaroven prihliadat na jednotlivca - ona je velmi za rodinnych lekarov - takych, ktori budu poznat svojich pacientov, ich rodiny, rodinne anamnezy, alergie do 3tieho kolen😉 takych ktori nedaju vakcinu dietatu, ktoreho surodenec ma maly kaslik ( pre sopel mojho drobca sme napr. asi 3x presuvali malej preockovanie medzi 5-6tym rokom... ona bola uplne zdrava, ale lekarka ju aj tak kvoli riziku nakazy nezaockovala ) - cize maximalnu opatrnost... ona bola ta ktora mi zakazala davat ockovat maleho proti TBC ( v case kedy este bolo povinne ) - jej rada bola, pokial sa nechystame do rizikovej oblasti a maleho budeme drzat prvy rok v relativnej izolacii, radsej ho nedat ockovat, kedze je predcasniatko s oslabenou imunitou - maleho chceli zaockovat asi v 8mom tyzdni ked sme sa dostali domov z nemocnice, ona mi poradila sa vyhovorit ze je chory☹ takto sme ziadne urady neriesili, 2x sme presuvali, potom uz sa ockuje az po 2och rokoch kvoli inym ockovaniam... medzitym sa povinnost zrusila, fakt je ze teraz sa chystame na exoticku dovolenku tak asi budeme musiet dat deti zaockovat voci roznym chorobam, pravdepodobne aj TBC maleho - ale teda uz je jeho imunita uplne niekde inde. Ja osobne verim tomu ze clovek so skusenostou ako tanapa asi rozmysla inak ako clovek s mojou skusenostou - lebo ja tu brojim za spolocnost, a kedze moje deti su zdrave tak mi ten spolocensky dovod pride ako dostatocny... keby mi dieta po ockovani ochorie, tak by som urcite tiez hladala dovod preco - a ten dovod ockovania sa priam ponuka... vtedy by isiel asi spolocensky rozmer bokom

u toho chlapca bolo preukazane ze postihnutie sposobil virus osypok😉
co sa tyka tych cakarni - no , ja mam normalnu lekarku , ktoru som vyssie spominala, tu na sk... ona ma normalne prevencie pre mimina oddelene od hodin ktore su urcene pre chorych... mimina su vzdy na presnu hodinu objednavane - prave aby boli maximalne chranene pred stretnutim s inym dietatom... fakt ale zostava ze zijeme v realnom svete, kde deti maju aj surodencov, kde mamy nemaju vzdy kde nechat deti etc .... potom sa stane ze mama pride na prevenciu so zdravym miminom aj s jeho chorym surodencom a v cakarni uz moze sediet mama s dalsim miminom cakajuca na dalsi termin - proste niekedy sa tomu stretu nevyhnes ( detto opacne - nie vzdy moze mama nechat mimino zdrave niekomu, ked potrebuje ist k lekarovi s chorym bracekom a pod. )
inak napr. u nas ked boli v skolke kiahne tak sme u lekarky vobec neboli - samozrejme ze ich postupne dostali obe deti - cele konzultacie prebiehali telefonicky, manzel len vyzdvihoval recepty😉

tatko_bebe
20. sep 2013

@alice107 v zapadnom svete tak ja som pisal o chudobnom Slovensku..neviem o rozhodnuti sudu kde by v mene Slovenskej republiky bolo rozhoddnute v prospech rodicov poskodeneho dietata ockovanim

dai
20. sep 2013

@tatko_bebe vies o takej zalobe? lebo ja som zial o takej tiez nepocula☹

alice107
20. sep 2013

@tatko_bebe
ty necitas co pisem.ja som nepisala o ziadnej zalobe ci uz v zap.svete ci na sk ,ktora by bola podana z dovodu ziadosti o odskodnenie v pripade poskodenia pacienta ockovanim. 😉
ja som pisala o uspesnosti zalob rodicov voci tym,ktori nakazili ich ci ich deti nakazlivou prenosnou chorobou. 😎

siska53
20. sep 2013

@kreativna to by zaujimalo aj mna, svokra to mala prednedavnom a nevieme pricinu a stale nie je uplne ok.

aristka
20. sep 2013

@sorciera24 písala si o susedkynom synovi a primár ozrejmil tebe ...nejak sa nám zamotávaš.....

aristka
20. sep 2013

@kreativna toto je tu ťažko napísať laikovi ,lebo vnútorné prostredie je zložitá záležitosť ,ale skusim ti niečo nájsť aby y si tomu aspoň trošku porozumela....

aristka
20. sep 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... tu je to tak najľahšie napísané ,čo sa týka vnútorného prostredia tj.homeostázy a jej porúch ...,ale je to ďaleko zložitejšia téma ...

tatko_bebe
20. sep 2013

@alice107 ok ale taka zaloba na SK nebola ani jedna takze nemas za co 😅 bavime sa o Slovensku? alebo zijem mimo SK?

alice107
20. sep 2013

@tatko_bebe aka taka zaloba nebola na sk ani jedna? a ako ty vies,ake zaloby a kolko je podavanych na sudoch po celej sk? 😀
prepac mi,ale nie si ty v debate uplne mimo? precitaj si po sebe svoj prispevok. co znaci veta citujem:`` takze nemas za co?.. co si tym chcel povedat?
ja som rozoberala jednu konkretnu moznu pravnu situaciu s jednou pisatelkou. precitaj si o com to bolo. 😉
pretoze skutocne z tvojho prispevku nie je zrejme,o co ti vlastne ide.
napis to jasne a pokial mozno presne formuluj.inak sa nedostaneme v debate dalej. 😉

jarhal
20. sep 2013

jeeej kukali ste na jojke? sudna sien.. nevidela som od zaciatku...nekukam na telku moc nemam casu....ale spozornela som ked som pocula toho pana co obvinoval lekarov a stat ze zabija deti.......
teda kto to z vas je ? ☹ ☹ ☹ ☹
koho hral? niekoho mi furt pripominal....
ten pako vysinuty 😀 😀 😀 😀 😀
aspon sa to ukazalo ze ak je v rodine z oboch stran rodicov cukrovka nemoze za to len ockovanie....bola to preddispozicia...bohuzial....
ale bavte sa nadalej nemam moc casu tuto temu sledovat ....uz som sa tomu venovala dost a musim napisat mame ockovania za sebou a sme zdravi... 🙂 vsak sa tesite so mnou.... 🙂

sorciera24
20. sep 2013

@aristka nezamotavam....jej to povedali na are hned....ja mam lekarsku fakultu hned vedla prace.....a su tam ine kapacity nez ty......a riadila som sa len tym na co sa tu vy odvolavate....zasla som za odbornikom ...v tejto veci mi to nedalo.....povedal, ze je to mozne aj vysvetlil ako....ale ako pisem teba ako zdravotacku mam v r..... ale ako vidim na teba ani prof. nesiaha......cau moja a viac ma neotravuj.....

bubulka722
20. sep 2013

@tatko_bebe Bol by si veľmi prekvapený aké špinavé ruky má farmapriemysel. Skús si prečítať niečo o škandále lieku Contergan, ktorý sa v 50.tych odporúčal podávať tehotným proti ranným nevoľnostiam. Veľký tím právnikov mal čo robiť aby farmafirmu čo ho bez dostatočných klinických skúšok dala do obehu usvedčil z tohto zločinu. Farmaceutický koncern tento liek stiahol a znova ho bez akýchkoľvek problémov začal predávať myslím v Brazílii. Tam sa ho podarilo zakázať až po rokoch súdnych ťahaníc. Poškodeným to zdravie nevráti a koho to štve? Bol natočený film, kde bolo pekne vidno ako to celé funguje a nemusíme byť naivní a veriť, že dnes sa to nedeje.

bubulka722
20. sep 2013

@sorciera24 Vitaj v klube! Nemá zmysel viac jej písať. Liga za duševné zdravie. 😀

xsunx
20. sep 2013

@jarhal tak ja len dufam ze vetu "ockovania za sebou a sme zdravi " si budes moct povedat aj o par rokov

petot
20. sep 2013

@jarhal Velmi nenapadna forma PR 😀

xsunx
20. sep 2013

@siska53 tak k tomu co si pisala, uplne suhlasim ze dnes zohnat zdravu potravinu je problem, skoro vo vsetkom je chemicke svinstvo a nic nie je ako byvalo, ani mlieko, ani maso, zelenina, ovocie .... cize urcite to k zdraviu neprispieva, ale zase nie je to len tym, ale aj ockovanim, teda tym co vakciny obsahuju, ked dieta co okolo vajicok ani neslo ma alergiu na vajecny bielok tak to stravou asik nebude ..... no a cukrovka, autizmus, autoiminitne ochorenia tiez asi zo stravy nebudu

petot
20. sep 2013

@dai Ja som sa tiež radil s dobrými známymi (lekármi) ktorí žiadne zlé úmysly nemali. Žiaľ, spoľahol som sa viac na ich úsudok (založený na nevedomosti, ako som neskôr zistil) než na svoje vlastné hľadanie, a moje deti to odniesli nežiaducimi účinkami. Až potom som začal pátrať samostatne a nespoliehať sa na to, čo mi budú hovoriť iní ľudia.

tatko_bebe
20. sep 2013

@bubulka722 Boze ja Ti neodporujem napisal som to uz dvakrat tak treti krat mame tu Zyprexu kt je v USA zakazana 😅