(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@mano5 ok ok ok 🙂
Pisala som ze na buduci porod si uz lekara zaplatim, legalne cez nemocnicu, som myslela...tomzemma zle zasila viem...nebola to ziadna lekarka chvilu po skole
@alice107
@reni1512 moj sukromny nazor pneumokoky az od jedneho roka, rotavirusy detto. Naco zbytocne zatazovat tak nezrely organizmus dietata nad ramec? Ale toto je moj sukromny nazor. Prote pneumokokom sa ockuje par rokov a podla mne nejde o nic ine ako o biznis. Nieje to to iste ako osypky.
@alice107 upresnim to vsimne nieje pre mna uplatok v podobe financii , je to debata s danym ludmi a nejaky bonus v podobe niecoho tekuteho 😉 mna to nezruinuje a za korupciu to nepovazujem. Osobne mi je jedno co je v DE alebo AT ak moja zena s mojim deckom lezi tu na SK so slovenskym ako pises totalitnym personalom, kt su bohuzial takto zvyknuty a vychovany a nebudem zneprijemnovat v nemocnici pobyt svojim najblizsim lebo sestricky nedostali cokoladu alebo kavu 😀 (nech sa s nou zaprdusia ja im ju s kludnym svedomim dam)
To o com pises na SK bude fungovat mozno ked ja budem dochodca a moj syn bude mat 30.
moj postoj k vsimnemu - neuznavam to🙂 proste ak sa chcem podakovat tak pri odchode dam sestrickam bonbonieru, kvety etc. ... uplatok som nikdy nedala... zial stretla som sa v jednom velmi skaredom pripade kedy si chirurg priamo vypytal nemalu sumu - kedze islo o vazny zakrok a on bol zial jeden z mala expertov na sk, otec zaplatil☹
mne oba porody viedol moj dlhorocny gynekolog, ktory je aj porodnik - porod som si u neho zaplatila sumou vyssou ako v nemocnici - ma aj sukromnu prax ktoru navstevujem a v cene boli aj nejake poradne a nasledna poporodna starostlivost - kedze som mala druhy porod problematicky , neolutovala som ani cent a som rada ze pri takych tazkych chvilach bol pri mne clovek ktoremu doverujem - nechcem si predstavovat ako by to dopadlo keby tam nebol☹ o moralnej a dusevnej podpore v dnoch po porode uz ani nehovorim😉
@dai toho chirurga by som chcel stretnut aby mi to povedal do oci 😀 asi by ma zavreli za ublizenie na zdravi
@tatko_bebe no, radsej ho nechci stretnut - je to jeden z 3och expertov na operaciu mozgu na slovensku - velmi sklamana som bola, zial otec sa operacie mozgu mojej mamy strasne bal a chcel aby ju operoval len skuseny a naozaj dobry chirurg - nastastie operacia dopadla dobre, inak tiez neviem co by som robila
@dai asi viem kto to neznamena ze by som nieco nepovedal resp nespravil aspon fokel debilovi
@alice107 no vidiet, ze tu uz par rokov nezijes... Sukromne zdravotnictvo je v plienkach, snad len v BA, tie kliniky, ktore existuju, sa orientuju len lukrativne odvetvia mediciny. V mnohych castiach Slovenska su radi, ked maju aspon obycajnu polikliniku na dosah a neda sa vyberat, Tu to este takto nefunguje. Napriklad ja byvam v meste, kde pred 2 rokmi zrusili ocne oddelenie pre nerentabilnost, takze ked si cez vikend poranis oko, poslu ta do krajskeho mesta 30 km alebo rovno do BA - 100 km. a najlepsie po vlastnych.
@tatko_bebe suhlasim s tebou, nechala som to na otca - vtedy som nebola este tam kde som teraz a o mamu som sa strasne bala - clovek je vtedy dost vydieratelny, ale postoj mam presne taky ako ty
@aurorag v de je niekedy bezne,ze obyvatelia maju kliniku /nie sukromnu/ na dosah tych 30 km. aj viac. a podla mojich skusenosti sa sukromne kliniky na nesustreduju len na lukraticne odvetvia mediciny.
je jasne,ze nie kazda rodicka ma kliniku na kilometer ci dva.to je nerentabilne.
ale ak uz teda nema v svojom okoli niekto sukromnu kliniku,nie je problem svojho lekara ,ktoremu veris si zazmluvnit.a to aj do statneho zariadenia.ved to vies,ci nie?
takaze kto chce,hlada sposoby ako sa to da.kto nechce,hlada vyhovorky,preco sa neda. 😉
@dai ja chapem ludsky ,ze si dala tomu chirurgovi. ako pises,bola si vtiesni.a potrebovala si jeho sluzby.a
ak ozaj bol jediny na sk ,ktory bol spicka v odbore tak chapem,ze si ho chcela na operaciu. ale nechapem,ako to,ze bol v statnom zariadeni. ak bol taka spicka,urcite by boli po nom siahli aj v sukr.sektore.
nehladala si ineho odbornika a tomu zaplatila ,ale uplne legalnym sposbom v sukromnom sektore?
@alice107 takýto doktori ,tie špičky sú v štátnych nemocniciach a väčšinou v univerzitných ,kde prebieha aj výuka študentov ,na ktorej sa podieľajú a celkovo tieto vyššie pracoviská sú štátneho charakteru ,pre súkromnú kliniku je to nerentabilné do toho vrážať peniaze ,aspoň na slovensku....
@tatko_bebe ja ked som na sk tak legalne platim za sluzby zdravotne.aj moja rodina.jasne,ze ani ja nelutujem a davam platbu,aka je potrebna.ale to ´´vsimne´´ je podla mna smiesny zvyk.
ak ,tak pri odchode kyticu kvetov .
ta sestra ma plat .a ak chcem nadstandart tak si zan legalne v zariadeni nestatnom zaplatim. 😉a to aj v ramci poskytovania sluzieb od sestier.
chapem ,ze to takto fungovalo v totalite,ked nebola alternativa. ale alternativa uz na sk par rokov dobre funguje.a sama mam snou skusenosti. 😉
takze vy si to sami robite,ze tennto system na sk vam takto funguje s tym vsimnym.
@alice107 Ja osobne všimné považujem za vďačné. To znamená, ak nejaký človek a je jedno či lekár, právnik alebo ktokoľvek iný mi pomôže, chová sa naozaj na úrovni a jeho služby si veľmi vážim, jednoducho mu nejaké "vďačné" dám. Nechápem čo to má spoločné s totalitou. Na SK si súkromnú kliniku môže dovoliť málokto. V systéme kde si všetci platia zdr. poistenie by mali mať nárok na vysoko kvalitné služby aj v štátnom zariadení, pretože tam prúdi veľké množstvo peňazí.
@alice107 Takže podľa teba je to tak, že najlepší odborníci pracujú len v súkromných zariadeniach? To sa ale veľmi mýliš.
@bubulka722 kazdxy lekar,pravnik ci sestra ma svoj plat. a za ten ma podat adekvatny vykon.
ja napriklad ziadne ´´vsimne´´ nepotrebujem .za svoju pracu mam taxu a klient zaplati. a ja mu podam za to patricny vykon.
to ´´vsimne ´´ je ozaj smiesny totalitarny ´´zvyk.nic ine.kazda praca ma svoju cenu a ked sa zaplati,tak netra uz nu zvlast dakovat.
@alice107 "totalitárny" zvyk" čo je to prosím za výraz v spojitosti s vďačným. Áno aj ja som veľmi nerada brala vďačné, bolo mi to trápne vždy, ale chápem že ten človek tým chce len preukázať druhej strane, že bol s jeho prácou nad mieru spokojný. Ak je to od srdca, tak s tým nemám problém.
@leishmania tak oni ta aj tak podla tych sk noriem kolegiality za kolegynu pravdepodobne nepovazovali.nemala si ziadnu prax ci atestaciu. a si ani ziadnu nastupnu prax.
cele to myslenie na sk v tomto je uplne chore. myslim tu kolegialitu.
a myslim,ze aj system ako taky,treba ZMENIT : definovat presne ,co na sk patri do zakladnej starostlivosti a co uz bude nadstandard. Aby pacienti aj zdravotny personal a nemocnice v tom mali uplne jasno.
a verim,ze po tych zlych skusenostiach si uz lekara nabuduce zaplatis. fakt sa to oplati.
@bubulka722 tvoja platba za sluzbu je prukazanim´´ vdacnosti´´ .
a ten vyraz znamena,v totalitarnej spolcnosti ako bola CSSR bolo to ´´vsimne´´ rozsireny jav. len v totalitnych razimoch to funguje.a vidim,ze to myslenie tale pretrvava na sk .
v demokrtickej vyspelej spolcnosti funguje dopyt-pnuka a platba za vykon. cize obchodny vztah klienta a poskytovatela.
nejde o to co by ti to bolo trapne.tu ide o to,ze je to zbytocnost.
a podakovat mozes slovom DAKUJEM´´nie kavou ci bonbonierou. fakt prepac,ale je mi to smiesne...ze kava......
Počas operácie môjho blízkeho z rodiny ktorý bol pri plnom vedomí sa lekári nad ním rozprávali. Lekár čo išiel šiť rez sa pýtal druhého čo robí. On na to že nech sa s tým neserie, to je len skladník. Ako bolo pacientovi, ktorý to všetko počul bolo týmto idiotom úplne jedno.
@alice107 Myslím, že nejaké vymedzenie čo je štandard a nadštandard nie je riešenie. Pokiaľ nebude človek človekom, ale hyjenou v bielom plášti, nič sa nezmení.
@alice107 Takže ty si presvedčená, že žiješ vo vyspelom demokratickom zriadení??? Gratulujem! 😀 😀 😀
@bubulka722 ja netvrdim ,ze vsetci odbornici najlepsi su len v nestatnom zariadeni. ale tvrdim,ze ak nejaky odbornik je ozaj len jeden na uzemi statu taky spickovy,tak statny sektor ho nevie zaplatit. preto by uz bol v sukr.sektore.
a o tom som ja dai pisala.
a viem,ze takto to robia ti lekari,co su uz ozaj odbornici v svojom odbore. uni nemocnice ich uz nemozu zaplatit.preto hladaju nestatny sektor.
@bubulka722 ano DE je vyspely demokraticky stat. niekedy mam pocit,ze az privelmi demokraticky v niektorych aspektoch. 😉
@alice107 Je veľmi pravdepodobné, že máš pravdu. Ako teda možno v taktom systéme zabezpečiť každému pacientovi rovnakú zdr. starostlivosť ak obyčajný smrtelníček nemá na to aby si zaplatil full servis v súkromnom zariadení? Toto je tiež znak vyspelej demokratickej spoločnosti kde majú všetci bez rozdielu rovnaké práva?
@alice107 Si ozajstný patriot. Inak myslím, že aj SK mimo iných štátov môže DE ďakovať za to kde sme dnes.
@alice107 ahoj. ja len na upresnenie - nedala som tie peniaze ja - bolo to pred 10timi rokmi, este som studovala... bavila som sa vtedy s otcom ale on bol strasne poplaseny, velmi sa o mamu bal a po vypovedi chirurga - bud das alebo bude operovat iny, jednoducho dal ...
na Slovensku neexistuje sukromne zariadenie, ktore by robilo operaciu mozgu, neviem ako je to v zahranici - tito 3ja, nechcem ich menovat, su fakt spicka - prednasaju aj v zahranici - ako pisala aristka, pracuju v univerzitnych nemocniciach - su to profesory v svojich oboroch, publikujuci - fakt porovnatelni so zahranicim...
u nas zatial tie sukromne kliniky funguju skor na principe rocnych pausalov kde si zaplatis zakladnu paletu starostlivosti - su tam aj odborny lekary ale operacie, hlavne tie financne narocnejsie , vykonavaju statne zariadenia😉
@bubulka722 de mozes dakovat za to,ze sk dostava z sk viac ako don prispieva. ale to nie je predmetom nasej debaty.ani to,ci ja som nejaky patriot. vrat sa k teme 😉
system na sk je zle nastaveny.
v kazdej demokrtickej spolocnosti je stanoveny limit poskytovania zakladnej zdravotnej starostlivosti.a vsetko nad ten limit je nadstaddard ,ktory pacient ak ho chce,musi si zaplatit zvlast.uplne jednoduchy a efektivny system to je.
tak to funguje v CHE,ci napriklad aj v DE.
v De su dva druhy pacientov. pacient prvej kategorie je privat pacient,ktory si plalti sukromne zdravotne poistenie . ten ma urcite vyhody v podobe prednostneho osetrenia, nadstandartnej izby v nemocnici ci moznost byt osetreny vrchnym lekarom a pod.
a ptom su pa cienti druhej kategorie,ktori maju zakladnu ,statom garantovanu starostlivost
ide len o to,aka vysoka je latka tej starostlivosti ;-
napriklad pacienti zakladneho poistenia niektori ani neprispievaju do ystemu.maju tzv.rodinne poistenie .cize jedne clen rodiny pracuje a odvadza poistenie zakladne a osdtatni clenovia/manzel,manzelka ci det/i su pripoisteni s nim.nepaltia nai nezamestnani ci socialne odkazani.ale zakladnu starostlivost garantovanu statom ako ti,co platia zakladne poistenie maju.
t
takze je jasne,ze to zakladne poistenie nestaci na taky standard,ako ma privat pacient,co si musi platit vsetko sam.
takze ak sa pytas,co ma robit smrtelnik ,co nema nadstandart na sk? no musit byt spokojny s tou starostlivostou,co mu stat moze poskytnit v ramci zakladnej starostlivosti.ale sa snazit,aby mal na ten nadstandard.
na sk zena na rodicovskej dovolenke neplati poistenie,ani jedno dieta,ani nezamestnany ani dochodca.
to vsetko hradi stat. tak aku starostlivost potom obcan ocakava v ramci zakladnej statnej starostlivosti?

@leishmania je to samozrejme zle, ,ak lekar nespravil svoju pracu dobre.ale ako napisal
@tatko_bebe ta lekarka jednoducho mozno nevie sit.
nechapem,na co na sk treba ´´vsimne´´. to este stale mate na sk myslenie ako za totalitneho rezimu?ved uz existuje alternativa k zakladnej starostlivosti.a to su jednak sukromne kliniky,jednak zvoleny lekar k ukonu.
v kazdom vyspelom state to takto funguje.
je mozne,ze v ten den mala sluzbu lekarka,co je menej profesne zdatna. to sa moze bezne stat v statnom zariadeni.
ale ak neurobila svoju pracu dobre,bola tu moznost sa stazovat,dat podnet na presetrenie,zalovat ju o nahradu aj nemajetkovej aj majetkovej ujmy.
a ak chces mat istotu,ze budes mat lekara akemu doverujes,ze je dobry a skuseny.,tak ti nezostava nic ine len si ho zazmluvnit ,ci zaplatit v nestatnom zariadeni.
to,ze ty si bola uz MUDr. nezaklada ziadnu istotu,ze budes dobre osetrena v statnom zariadeni,kde pracuju aj neskuseni lekari este bez praxe aj ti menej zdatni. toto zmyslanie je este na sk pozostatok totalitneho zmyslania a rezimu.
v de ´´vsimne ´´ nepozna nikto.ani ten,co ma len zakladne poistenie. kazdy vie,aku starostlivost pri akom rezime poistenia ci fungovania systemu moze ocakavat.
taka je realita zivota.