icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
tatko_bebe
25. sep 2013

@prevenar to video bolo nahrate z nejakej TV stanice, a je na prvy moment jasne ze slo o humoristov, su preto nenormalni?

tatko_bebe
25. sep 2013

@leishmania s tym sitim to nieje take jednoduche nemusela Ta ako pises odflaknut, je mnohol lekarov co to proste nevedia. A nebudu sit pekne ani po 20tich rokoch

tatko_bebe
25. sep 2013

@petot s tou diagnostikou to prosim beriem ako vtip. Myslis si ze cely kolektiv deti ma rovnakeho pediatria? Ze vs su taki podla Teba prihorety, ze pustia dieta s osypkami do sveta a napisu inu dg?
Ved toto uz ani Sculy a Murder nezvlada 😀

leishmania
25. sep 2013

@tatko_bebe ale ked ti tam aj po cca 3 rokoch trci kusok koze a sitie trvalo 5 min...to bolo zasite nasikmo cele a taky franforec tam ostal trcat, samozrejme ze sa to postupne upravuje ale vidno aj teraz.... Ani raz mi nespravili ozvy a cely porod som bola okrem poslednej pol hod sama v kupelke....to bolo cele zle...jedina vyhoda ze som mala od vsetkych pokoj, mohla som sa prechadzat...no ale stastie ze to bolo bez komplikacii...je to smutne ked to takto dopadne bez "vsimneho"

aristka
25. sep 2013

@tatko_bebe s tým šitím je to aj takto ako hovoríš ,je to vidieť aj na oparečkách ,ale tam to má jednu výhodu ,že vždy je tam aj druhý doktor alebo inštrumentárka ,ktorý sa neboja povedať ,aby sa dotyčný snažil ..sem tam je to tam celkom úsmevné ...

tatko_bebe
25. sep 2013

@leishmania no a este by ma zaujimalo kde to bolo. Mala si sa stazovat ja by som dotycnu p.Dr. vyhladal a osobne jej povedal do oci par slov ak je to tak ako pises

leishmania
25. sep 2013

@tatko_bebe antolska...a nevymyslam si... 😒

natas4
25. sep 2013

@petot ty sa uz tak motas, ze nevies ako z toho vyklznut...uz som ti pisala ako su deti v Bratislave zaradovane k pediatrom....v jednom zdravotnom stredisku, je 4-5 pediatrov a deti z jednej ulice ci vchodu, kazde moze chodit k inemu lekarovi...a dokonca nemusia chodit ani k tym pediatrom v zdravotnom stredisku, ale na opacny koniec mesta...tvoja teoria o osypkach je uplny nezmysel a cim viac to tu rozmazavas , tym viac sa diskreditujes

kbeata
25. sep 2013

@natas4 ked som mala 10 rokov sestra dostala osypky,vysyp trval cca 3 dni s horuckou,potom to ustupovalo,mama este dodala,ze skoda,v tom zmysle,ze som ich nedostala aj ja
nechcem tym teda zlahcovat infekcne choroby,ale su aj vaznejsie,pred ktorymi mam respekt
a aby som nezabudla,vcera sme preberali sarlach,ten mal zase moj prvy syn,okolo roku 1993,vtedy sa vyskytoval casto,dlho som o nom nepocula az vcera sa mi ozivili myslienky 🙂

mano5
25. sep 2013

@kbeata Aaaale. To predsa nemohli byt osypky 🙂 . Proti tam sa ockuje. To muselo byt nieco ine. Mas to potvrdene od doktora, ze to boli osypky? Ak ano, potom sa asi doktor pomylil a bolo to nieco ine.
LUDIA UZ SI ZAPAMATAJTE ZE OSYPKY SA NA SLOVENSKU NEVYSKYTUJU - predsa je proti nim ockovanie a este na dovazok je na to aj dokaz - statistiky WHO. 😀 😀 😀 😀 😀

tatko_bebe
25. sep 2013

@leishmania to vazne? ako neprekvapujeme ten pristup

tatko_bebe
25. sep 2013

@mano5 ked mala 10rokov a teraz ma podla profilu 42 tak v kt. roku to bolo Ty genius? 😀 82-83?

leishmania
25. sep 2013

@tatko_bebe no na buduci porod uz si porodnika zaplatim a dufam ze mi to presiju poriadne. Moj gysnekolog po sestonedeli povedal ze bud hned na reoperaciu alebo si pockat na druh porod. Tak si pockam... vtedy som ake nemyslela ze to bude az take

tatko_bebe
25. sep 2013

@mano5 zacnem byt ako jedna uzivatelka:
dam trapny link http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...
Na Slovensku možno situáciu vo výskyte osýpok a rubeoly hodnotiť ako priaznivú. Pred zavedením očkovania dosahovala chorobnosť 200 – 700 na 100 000 obyvateľov. Od zavedenia očkovania (rok 1969) bol zaznamenávaný postupný pokles chorobnosti na osýpky až nulové hodnoty. Posledný autochtónny prípad osýpok v SR bol v roku 1998. V súčasnosti sú evidované už len importované prípady tohto ochorenia (rok 2011 – 2 prípady). Posledné imunologické prehľady z roku 2002 preukázali dobrú úroveň kolektívnej imunity proti tomuto ochoreniu – takmer 95 %. Úroveň zaočkovanosti detí v rámci povinného pravidelného očkovania v SR dosiahla viac ako 99 %. Pred zavedením očkovania dosahovala chorobnosť na rubeolu hodnoty 200 – 500 na 100 000 obyvateľov. V Slovenskej republike sa očkovanie proti rubeole začalo od roku 1982, celoplošné očkovanie bolo zavedené v roku 1985. V dôsledku očkovania sa na Slovensku znížila chorobnosť takmer na nulové hodnoty. V roku 2007 boli hlásené posledné dva prípady rubeoly u 0-ročných neočkovaných detí. Úroveň zaočkovanosti proti rubeole v rámci pravidelného povinného očkovania taktiež dosahuje dlhodobo hodnoty nad 99 %. Rovnako aj imunologické prehľady z roku 2002 preukázali veľmi dobrú úroveň kolektívnej imunity proti tomuto ochoreniu – nad 95 %. Na udržanie stavu eliminácie osýpok, rubeoly a kongenitálneho rubeolového syndrómu v SR je nevyhnutné pokračovať v ich surveillance v zmysle akčného plánu s cieľom udržania vysokej zaočkovanosti (≥ 95 %) dvoma dávkami očkovacej látky. Je nevyhnutné, aby každé dieťa, ktoré môže byť očkované, očkované aj bolo, pretože stále existuje riziko zavlečenia nákazy zo zahraničia. Pri podozrení na osýpky a rubeolu okamžite zabezpečiť protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy vrátane laboratórneho vyšetrenia a zaočkovanosti neimúnnych kontaktov.

Tu mas surveillance pard.vyskyst osypok a rubeoly od roku 2001 dodnes. http://www.ecdc.europa.eu/en/activities/surveil...

Measles= osýpky
v auguste 2012 malo Slovensko potvrdeny vyskyt 1 na milion obyvatelov napr. Hrozne co?

Vs co si myslite ze pediatri manipuluju s dg osypok alebo to chce niekto ututlavat tak mate asi v hlave....(BSE spongie 😅

tatko_bebe
25. sep 2013

@leishmania mala si ho posluchnut lepsie je ked sa to spravi pokial to je cerstve

tatko_bebe
25. sep 2013

zatial sa mi lepsi prehlad v rychlosti nepodarilo najst pre korektnost je to skopirovane s prezentacie MUDr.Lancovej
link: http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...

mano5
25. sep 2013

@tatko_bebe Dakujem za oslovenie genius, ale za to sa nepovazujem. Nieco z historie:
Osýpky, príušnice (mumps), ružienka
1969: Očkovanie proti osýpkam bolo zavedené do plošného očkovania detí vo veku 12 mesiacov.
1974: Vek pre očkovanie proti osýpkam bol znížený na 9 mesiacov.
1977: Druhá dávka očkovacej látky proti osýpkam bola zavedená pre deti vo veku 11 až 15 mesiacov.
1982: Vek pre očkovanie proti osýpkam bol zvýšený na 11 mesiacov pre prvú dávku a 18 až 22 mesiacov pre druhú dávku.
1982: Očkovanie proti ružienke bolo zavedené pre 11-ročné dievčatá s negatívnym testom na protilátky.
1984: Očkovanie proti ružienke bolo zavedené pre všetky 11-ročné dievčatá.
1985: Vek pre očkovanie proti osýpkam bol zvýšený na 14 mesiacov pre prvú dávku a 20 až 24 mesiacov pre druhú dávku.
1985: Očkovanie proti ružienke bolo zavedené pre všetky deti vo veku 2 roky.
1987: Očkovanie proti príušniciam bolo zavedené vo veku 14 mesiacov pre prvú dávku a 20 až 24 mesiacov pre druhú dávku - kombinovanou vakcínou spolu s osýpkami.
1990: Vek pre druhú dávku očkovania proti príušniciam a osýpkam bol zmenený na 13 rokov.
1992: Bola zavedená kombinovaná vakcína proti osýpkam, príušniciam a ružienke (MMR) vo veku 14 mesiacov pre prvú dávku a 13 rokov pre druhú dávku.
1995: Vek pre druhú dávku MMR vakcíny bol znížený na 11 rokov.
2001: MMR vakcína Trimovax s príliš reaktívnym kmeňom príušníc Urabe bola nahradená za vakcínu Priorix s menej reaktívnym kmeňom príušníc Jeryl Lynn. (pozn. aut.)

Takze uz bola povinne ockovana.

natas4
25. sep 2013

@mano5
1.nevieme kolko rokov mala jej sestra
2.ockovanie nechrani na 100%
3.priebeh choroby, ak ju jedinec dostane napriek ockovaniu byva lahsi
4. V rokoch 81-83 bolo par pripadov osypok hlasenych (uz nie tie vysoke pocty ako pred zavedenim ockovania)
5. Mohla mat 6chorobu, ktoru vtedy pomaly nik nepoznal

mano5
25. sep 2013

@tatko_bebe Ja tie udaje poznam. Neber to v zlom - bolo to myslene ironicky. Stale su taki doktori, ktori diagnozu vylucuju na zaklade nejakych predpokladov, ktore nemaju overene (si ockovany? - nemozes byt nakazeny!).

tatko_bebe
25. sep 2013

@mano5 a spochybnuje niekto ze nebola? Sam si napisal budem Ta citovat:
"Aaaale. To predsa nemohli byt osypky emoticon . Proti tam sa ockuje. To muselo byt nieco ine. Mas to potvrdene od doktora, ze to boli osypky? Ak ano, potom sa asi doktor pomylil a bolo to nieco ine.
LUDIA UZ SI ZAPAMATAJTE ZE OSYPKY SA NA SLOVENSKU NEVYSKYTUJU - predsa je proti nim ockovanie a este na dovazok je na to aj dokaz - statistiky WHO."
Som Ti dal hodnoverne udaje ze sa vyskytuju aj dnes akurat ze vdaka plosnej vakcinacii je vyskyt minimalny. Tak prosim Ta druhy krat netrep JPP vlastne domnienky

natas4
25. sep 2013

@mano5
V roku 1981 bolo 7817 osypok na Slovensku
V roku 1982 bolo 23 pripadov
V roku 1983 bolo 22 pripadov

tatko_bebe
25. sep 2013

@mano5 tomu nemozes ani sam verit

mano5
25. sep 2013

@natas4 Ale to vtedy nevedeli, ze ockovanie nechrani na 100%. Vtedy boli vsetci presvedceni (aj doktori), ze chrani. Takze v tej dobe mohli (aj/asi neumyselne) diagnostikovat osypky a ine "ockovacie" choroby ako nieco ine.

mano5
25. sep 2013

@tatko_bebe tomu teda verim, lebo nam to nas byvaly pediater takto povedal - od kedy sa ockuje tak vyskyt osypok uplne vymyzol (na slovensku myslene). A on ockuje 25 rokov a za tu dobu sa u svojich pacientov nestretol so ziadnou chorobou, proti ktorej sa ockuje. Co k tomu dodat - je to nas byvaly pediater.

mano5
25. sep 2013

@tatko_bebe Myslene ironicky. Opakujem - myslene ironicky. Asi si prepracovany a nevsimol si si tie emotikony, ktore vyjadruju smiech.
Asi si dam zase pauzu - nic sa tu nezmenilo. Takze zas ked budem chciet trosku porypat sa ozvem 😉 .

dai
25. sep 2013

@mano5 daj si pauzu😉 ziaden fakt si svojimi prispevkami nepriniesol, len svoje domienky - predpokladam ze si svetovo uznavany imunoliog a epidemiolog s vlastnym vyskumom ked si toto dovolis uvadzat ako fakty😉

aristka
25. sep 2013

@mano5 preto to klesalo postupne ,lebo sa ešte len budovala kolektívna imunita a očkovalo sa od určitej generácie a tým pádom bola tendencia postupne klesajúca ..

aristka
25. sep 2013

@mano5 inak osobná otázka ,to čo bolo v tej súdnej sieni ,ak si to bol ty ,si spokojný ako vyzeral tvoj profesionálny prednes a či sa takto profesionálne na tvojej medicínskej úrovni vyjadruješ k zdravotným a medicínskym veciam ....

reni1512
25. sep 2013

Ahojte maminy,nechce sa mi citat 127 stran komentov, ale ak mate za sebou ockovanie, poradte. Mam skoro 3 mesacnu dcerku, lekarka ma upozornila na moznost vyberu 10 alebo 13tky rozsirenej proti pneumokokom a na rotavirusy ako doplnkovu. Dat? Nedat? Podla coho ste sa rozhodovali? Vdaka 🙂

bubulka722
25. sep 2013

@reni1512 Poznám dosť tragických prípadov po očkovaní Hexa + Prevenar / Synflorix a do toho nepovinný Rotarix. Veľmi nebezpečná kombinácia. Osobne by som do takej kombinácie nešla ani vo vyššom veku. Na trojmesačné bábätko je dosť veľká šleha len to povinné.
V záujme vlastného dieťaťa, naštuduj si o tom všetko aj z iného uhľa pohľadu a až potom sa rozhodni. Ľudia sú na takýchto fórach silne rozdelení na pro-očkovancov alebo anti-očkovancov. Nepreberaj žiadne cudzie názory, nechaj si čas a vytvor si vlastný úsudok na základe množstva informácii pre a proti. Držím palce aby si svoje rozhodnutie nikdy nemusela ľutovať. 😉