(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@bubulka722 problem je ze u nas sa nedava vdacne ale vsimne, ci po slovensky povedane uplatok🙂 netreba si opeknovat veci... u nas malokto dava realne dakovne - kazdy dava dopredu aby si zabezpecil to co maju vlastne lekary a sestry v ich pracovnej naplni... tu plne suhlasim s alicou... za svoju pracu dostava kazdy svoj plat - napadne ti dat dakovne soferovi v autobuse zato ze ta super odviezol domov? predavacke v obchode zato ze sa na teba usmievala a bola k tebe mila na pokladni? ucitelke v skolke zato ze sa ti stara o deti? ( nepisem o kyticke na konci roka - to je prave to vdacne😉 )
a ano, je to totalitny prezitok - moja babka mi doteraz hovori ze lekar jej neda masticku a spolubyvajucej da lebo ta dala uplatok - chapes, o to tu ide - to je chore! nemoze predsa lekar od teba chciet peniaze mimo svoj plat ked sa zaviazal ze za ten plat bude pracovat! nemoze ti povedat ze on nevykona svoju pracu pokial mu nedas prachy! to s dakovnym nema absolutne nic spolocne... moj otec nedal tie peniaze z vdaky, ale preto lebo ho v jeho tazkej zivotnej situacii chirurg sproste vydieral☹
ja osobne dam milionkrat radsej mojmu sukromnemu gynekologovi jeho v cenniku presne urcenu taxu a dostanem zato presne to co tam je popisane, ako chodit a pchat po vreckach vsimne
Pokial sa na Slovensku budu davat uplatky, tak sa tu nic nezmeni...a preto ja uplatky nedavam
@dai ja chapem tvojho otca. a viem,ze aj v mojej rodine sme za cocializmu platili operacie alebo cokolvek ineho bolo treba.lebo tak to v sedej ekonomoke fumgovalo.
a jasne,ze pred 10 rokmi bola na sk situacia ina ,ako je dnes.
ja viem,ze dnes tie nestatne zaradenia nefunfuju len na principe rocneho poistenia.mozes platit aj kes.ja som platila,ked som potrebovala na sk.
ja verim,ze takato operacia mozgu/ potrebuje spickove vybavenie a verim,ze ho ta nemocnica robila.to ,ze ten lekar chcel uplatok je vylesdkom toho,ze nebol dobre v tom zariadeni plateny a ani hrozba tresteho stihania mozneho ho neodradila. ten clovek stale pracuje na tej klinike? 😝
lebo bolo aj vtedy trestne pytat uplatok.
a je hrozne,ze nebola teda alternativa na sk pre vas .cize chapem tvojho otca,ked dal.
mal to lacnejsie ,ako hadat operaciu v zahranici.to je jasne.
ak by bol nedal a oznamil to,tak by ho operaciu na sk robil niekto iny.ato nechcel.to je jasne.
vies,nestatna klinika urobi asi aj na sk narocnu operaciu.,ked si ju zaplatis.
tak je to aj v zahranici. preto je nestatna.
nie,zeby nemohla urobit nestatna klinika na sk kvalitnu operaciu.ale pacient asi nema zaujem a radsej voli statnu kliniku.aj ked da ´´uplatok´´.ma to lacnejsie ako priamu platbu. a o to tu ide na sk.
@alice107 😀 kolko mas rokov? totalita bola vies kedy? nemas ani predstavu ako to realne funguje na SK. Kytica kvetov=vsimne (kazdy tomu hovori inak)
Na Slovensku je takmer ziadne sukromne zdravotnictvo zato mame sukromne poistovne a je to presne tak ako napisali nado mnou. Je zopar klinik vratane porodnic kt su sukromne ale nemaju ani vlastne ARo-preco? je to vysoko nerentabilne takze ked sa nieco poserie tak volaju statnu zachranku a ta dovezie rodicku na sal na Antolsku 😀
@aurorag
@dai
@alice107
Baby, ale existujú už aj na Slovensku súkromné zariadenia/kliniky, kde ti naozaj poskytnú kvalitnú starostlivosť, vrátane náročnejších zákrokov ako napríklad výmena bedrového kĺbu atď . Môj otec podstúpil túto operáciu minulý rok - na súkromnej ortopedickej klinike v Bratislave - http://www.clinicaorthopedica.sk/uvod.html a cvakli sme za to strašné prachy, ale bolo to bezchybné - okamžite, nadštandardná starostlivosť vo všetkých ohľadoch a samozrejme super lekári a výsledok. A by ste neverili, fakt ľudia už do toho idú - aj keď sa im poskladá celá rodina (ako napríklad naša rodina na otcovu operáciu).
@miskap2111 ok a preco by som mal do pekla platit za standardnu operaciu, kt mi zaplatia z poistovneho? Sa pozri na vyplatnu pasku alebo na rocne zucotvanie zdravot.poistovni kolko im rocne odvedies, alebo Tvoj otec odviedol za cely zivot
@tatko_bebe máš pravdu. Ale obávam sa, že na Slovensku nemôžeme očakávať výraznejšiu zmenu - pri tomto systéme atď.. Moja dcéra je teraz piatačka na medicíne (momentálne si robí 1 rok v Bruseli) a som veľmi zvedavá, čo bude s jej generáciou lekárov a systému.
@miskap2111 ved ja som pisala,ze na sk uz funfuju sukr. kliniky ,kde sa da aj operacne poskytnut super starostlivost za hotove. 😉
@tatko_bebe ja viem ako to funguje na sk,.je to o tom ako niektori ludia este zmyslaju na sk 😀 presne ako si to opisal...´´vsimne dat´´ 😀 myslis,ze niekto na sk je zvedabvy na bonbony ci kavu?alebo malu kiticu? aj ,tak niektri chcu prachy tam.....
a kyticu ja som myslela tu,co dostanem ja.... pre alergiu nemozem mat na izbe.tak podarujem..... okoloiducej sestricke,ci na recpcii...... 😉 ziadne podakovanie za nieco,co som si zaplatila...... 😀
na sk toto myslenie este musi dozriet u niektorych jedincov.....
@natas4 Ak sa cítiš zmätene, chyba môže byť aj v prijímači.
@tatko_bebe Na to, aby si mohol posúdiť, čo sa stalo vďaka plošnej vakcinácii, by si potreboval prinajmenšom údaje rovnako veľkého časového obdobia PRED.
@petota to ma byt tvoja odpoved na toto co som ti pisala??
Natas@petot ty sa uz tak motas, ze nevies ako z toho vyklznut...uz som ti pisala ako su deti v Bratislave zaradovane k pediatrom....v jednom zdravotnom stredisku, je 4-5 pediatrov a deti z jednej ulice ci vchodu, kazde moze chodit k inemu lekarovi...a dokonca nemusia chodit ani k tym pediatrom v zdravotnom stredisku, ale na opacny koniec mesta...tvoja teoria o osypkach je uplny nezmysel a cim viac to tu rozmazavas , tym viac sa diskreditujes
@petot ok tak mam hladat statistiku osypok do roku 1965? 😅 alebo Ti 50rocna statistika nestaci? Ale ja Ta nemam potrebu presviedcat na to su tu iny. Moj nazor poznas
@miskap2111 ak ma trocha rozumu tak na SK ani nezacne 😉 nech ide hned aspon do Rakuska, alebo ČR
@tatko_bebe veď práve.. Trochu sa teraz porozhliada aj v tom Belgicku a je možné, že skončí, alebo začne práve tam.
@tatko_bebe Bez tých údajov nemáš šancu odhaliť trend, takže ústup ochorenia kvôli očkovaniu ostáva v rovine domnienok.
Inak asi ste si nevšimli ale dnes poobede tu dala jedna mamička otázku ohľadne očkovania a okrem mňa jej doteraz nikto nenapísal. Je zaujímavé ako sa tu rozprúdila plytká debata o totalitných praktikách rozdávania všimného a nikto nereaguje na konkrétne položenú otázku. Je to tu naozaj len o doberaní sa a navyšovaní vlastného ega?
@bubulka722 mne na moje otazky zatial nikto neodpovedal a zopakovala som ich asi 4-5x 😉 a do tejto plytkej diskusie si sa aj sama zapojila - o com je tento tvoj prispevok?😉
@miskap2111 ta nasa operacia bola pred 10timi rokmi😉 ale neviem o tom zeby mozgy robili aj teraz niekde sukromne... klby, oi a podobne urcite ano ale mozgy sa obavam ze nie - nastastie sme toto v poslednom case nemuseli riesit... ja mam z asi pred roka super skusenost s nemocnicou v malackach - super pristup, hotelove vybavenie aj sluzby a aj diagnostikovacie vybavenie - otcovi vyskocili onkomarkery a v statnych zariadeniach mu naplanovali vysetrenia o 3 mesiace☹ v malackach mu to spravili v priebehu tyzdna😉
Poradi mi tu niekto ohladom ockovania na mump ruzienku a osipky? Mame to povinne absolvovat s malou, je to naozaj nutne??? Su nejake vedlajsie ucinky?
@pslahorova Pre základnú predstavu, pozri príbalový leták (v spodnej časti je na stiahnutie): http://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page...
@petot ta tabulka pre Teba nema ziadny vyznam? co este chces mas to farebne, pekne v krivke a nestaci?? 😅 nevadi.
Ja netvrdim ze takato krivka je v pripade vs vakcin a vs ochoreni ale osypky ste si vybrali zle, pretoze tie su uz ucebnicovy priklad uspesnej celoplosnej vakcinacie a to je nevyvratitelny fakt ako ze dychame vzduch a v tele mame skoro samu vodu 😅
Mne je to jedno co si spravis so svojimi detmi alebo so sebou-pokial nebudes zrovna chciet spachat samovrazdu v mojej blizkosti 😀 to by som Ta musel zachranit. A ani Ta neodsudzujem rovnako ako akceptujem Tvoj nazor. Mam vlastny ale niektore fakty sa nedaju prehliadat
@reni1512 ale da. Kludne ju popros nech to trochu posunie, dajme tomu 2-3tyzdne
@bubulka722 ja som jej odpovedal uz 2x 😉
@alice107 ja viem realne ako to funguje v DE, AT aj v Kanade a aj Australii, ci v GB.
ale napriek tomu tvrdim ze nas system je jeden z najlepsich co sa tyka dostupnosti a kvality vs ostatne je o ludoch. Mozem zacat aj Tebou, v podstate odsudzujes system na SK ale nezijes tu 😀.
Alebo preco myslis ze svagor si zaplati letenku z Toronta na SK a necha si tu kompletne opravit chrup, vs vykesuje a znova odleti domov do CA? A to tam zije 20rokov a ma tam aj zdrav. poistenie. 😀
Ja ked zacnem pracovat mimo SK a budem sem chodit za rodinou, tak nebudem hadzat bobky na tunajsi system a ludi
@alice107 ano, v tom máš pravdu ,len háčik je v tom ,že na slovensku nie je súkromná nemocnica napr.zameraná na neurochirurgiu a asi by to nemalo ani opodstatnenie tu do niečoho takého investovať ,keďže sú tu vyššie pracoviská zamerané na túto problematiku a myslím si ,že dostatočne pokrývajú dopyt ...nie je jednoducho atraktívne do toho ísť ,ale uvidíme čo nám prinesie budúcnosť...
tema uplatkov je velmi smutna a mna to vzdy vytacalo, ked ludia pchali nieco lekarom, to je nieco pod moju uroven a nikdy by som sa k tomu neznizila, nasa rodina je v tomto dost hrda a nikdy sme nikomu nic nedali do vrecka -ci uz lekarom, ci na urade ....
Ja som rodila prve dieta na Slovensku a vsetci na mna cumeli ako na exota, ktory ide ohrozit zdravie dietata, ked som odmietla dat uplatok.
POrod prebehol uplne standardne, dostala som taku istu starostlivost ako vsetky baby, co si to tam zaplatili, zasita som bola ukazkovo. V tom case sa rodilo este na salach s viacerymi zenami naraz a vedla mna zenska mala zaplateneho lekara a nikto sa jej nechcel "dotknut" cakali a cakali na "jej" lekara, ktoreho mala vybaveneho, ktory prisiel az ked bolo po vsetkom a baba odrodila so sestrickami. (nie ze by som ja v tom videla nejaky problem, ale ona ho mala a bola vyslovene nasrata ....)
@tatko_bebe mozes priblizit, preco tvoj svagor letel z Kanady sa dat osetrit na Sk? Celkom ma to zaujima, kedze zijem v Kanade
@miskap2111 je to ortopedická klinika ,ale má aro ,keď človek vie aká je to ťažká operácia a ako ľahko dôjde ku komplikácii a hlavne u staršieho človeka ,ja by som to neriskovala ,na druhej strane to chápem ,čakacia lehota je oproti štátnemu špitálu minimálna alebo až žiadna...

@alice107 ja som presne za to, co hovoris. legalnou cestou si zaplatit nadstandard, napr. vyber lekara. Ale sukromne zdr. na Slovensku je len iluzia.
sukromne zariadenia nerobia tazke a komplikovane zakroky, ako transplantacie alebo bederne klby, pri ktorych sa treba handrkovat s poistovnami, ale vyberaju si ceresnicky na torte. A skutocni odbornici odchadzaju do zahranicia, nie na sukromne kliniky.