icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
aristka
25. sep 2013

@kbeata takže si dala nové poznanie,že osýpky ,ktoré sa rozširujú kvapôčkovou infekciou ,ktorá prebieha novým spôsobom cez prdel alebo cikulu...takže nový vedecký poznatok 😀

tatko_bebe
25. sep 2013

@sisaka tvrdil ze sa mu to oplati viac ako doma a ze to ma spravene kvalitnejsie

kbeata
25. sep 2013

@aristka no nemusis sa az tak vyškierať 😀 ,bolo to v TV,a kedze tu bola rec o osypkach,tak som to sem pridala 😉 ,a ked si myslis ze je to Moje nove poznanie,nech sa paci

aristka
25. sep 2013

@kbeata a ty vieš ako či sa vyškieram 😝 ,vieš a v telke dajú toľko vecí ....,ale pobavilo ma to,to uznám,asi v nemecku nemajú kanalizáciu ,keďže majú problém s osýpkami 😕

sisaka
25. sep 2013

@tatko_bebe aha.
Kvalita prace nezalezi od krajiny povodu zubara, ale od samotneho zubara. tak ako su fuseri na Sk, tak su aj v Kanade. Ja som tu spokojna s mojim zubarom, ale mala som dobreho aj na Slovensku - to je fakt len otazka vyberu. Jedno sa vsak musia lekari na Slovensku ucit a to pristupu k pacientovi .....
A co sa tyka penazi, vela ludi spaja prijemne s uzitocnym - idu na navstevu napriklad na Sk a daju si porobit zuby, ci na dovolenku do Mexika. Ceny na Sk su tak tretinove, tak sa mu to asi oplati. Zdravotna starostlivost je tu bezplatna, ale zubar tam zrovna zahrnuty nie, ti ludia co pracuju maju ale zdravotne pripoistenie a s nim to nie je nic strasne (mozes si doplacat aj ked nepracujes, ale je to uz samozrejme viac). Mne sa napriklad neoplati trepat na Sk koli zubom, 80% mi preplati poistka, ak maju poistenie obidvaja manzelia tak sa dostanes na 0 😉

tatko_bebe
25. sep 2013

@sisaka detaily neovladam ale on neda dopustit na tunajsieho stomatochirurga a kvalitu/cenu. Pravdepodobne je to aj tym ze tu ma lekara rodinu a ma trosku iny pristup ale to su len moje domnienky. Sesternica pred dovma rokmi tiez priletela z Perthu a dala si spravit cely chrup a to sla na slepo 😉 len za ucelom zubara, prisla vybrala si zaplatila a odficala domov.

sisaka
25. sep 2013

@tatko_bebe z Australie? wow, tak to uz je nad moje chapanie 😀 Ja sa tam mam problem vybrat na dovolenku, lebo sa mi zda, ze dlhy let a niekto si leti na otocku dat si spravit zuby .....

dai
25. sep 2013

@sisaka tuto zdravotnu turistiku aj ja poznam - klby, estrticke operacie a stomatologia su cenovo nepprovnatelne - hovotimr o tisicoch v eurach v nirktorych pripadoch... a iste - vaecsina ludi to spoji s navstevou pribuznych ale primarne sem ide kvoli zdravotnym zalezitostiam😉

sisaka
25. sep 2013

@dai ja keby som isla za niecim na Slovensko tak urcite kupele ....(ked raz budem mat nejake zdravotne problemy) O takom niecom tu teda este nepoculi a ked to ludom rozpravam tak cumia jak puci

dai
26. sep 2013

@sisaka to fakt?🙂 tak to ano - mame tu super kupele😉

tatko_bebe
26. sep 2013

@sisaka nepoculi o kupeloch?

norwayka
26. sep 2013

No, ja osobne v ramci dovolenky chodim k zubarke, ale co mam este radsej je dentalna hygienicka. moj muz chodi v Norsku. Zubar je u nas plateny a celkom drahy, ale tak, ked musime k nemu ist, tak ideme. Teraz si muz daval robit pomaly cele usta. Mne to vzdy tak pekne vyslo, ze som isla na SK. Pokial sa da, tak idem, pokial nie, tak idem tu. Tiez vyuzivam estetickych doktorov, hehehe, robite mi tu vrasky na cele 😀 A to je asi vsetko. Este rozmyslam nad operaciou oci, nejak som po porodoch oslepla, ale ani neviem, ci sa to u mna da, ale asi pokonzultujem s niekym. Ak mate tipy na dobru kliniku vramci stredneho SK, sem s nimi, heheh. A samozrejme robim to len preto, aby som podporila slovensku ekonomiku 😀

Co sa tyka toho vsimneho. Pfff, keby malo zdravie mojej rodiny na tomto stat, tak to mam totalne na haku, ze je to nemoralne. Platila by som od klobasok cez flasu az po obalku vsetkym. Ale zase z vlastneho zivota, strasne som sa vzdy potesila cokoladkam a kavam, ked nasi doniesli. A nehovoriac o tych vajickach a susenych slivkach a luskanych orechoch. Skuste nejakej babicke z lazov povedat, ze nic od nej nechcete...

@dai Ja som sa ta chcela spytat. Mali ste v skolke to hlasovanie ohladom neockovanych deti. Chcem sa spytat, ty si zlata, ja som zlata, keby sme sa chceli stretnut, to ty by si sa s nami nestretla, lebo moje deti su neockovane? No pressure 🙂

saska.t
26. sep 2013

Tie z chodim k zubarovi aj v DE aj na SK ako mi to pasuje,je jedno ci dam u sukromnika na SK 30,-eur za bielu keramicku plombu,alebo v DE 45,- eur za to iste a co robim na SK najradsej je chodenie k veterinarovi,mam 2 psy,ktore ked zaockujem v DE stoji to 90,-eur, na SK 30,- co je paradne velky rozdiel,takze radsej podporim SK veterinarov a som Rada,ze mam moznost si vybrat,v ktorom state si dam co urobit, co viem urcite je,ze na SK by som nikdy nechcela rodit....

dai
26. sep 2013

@norwayka moja prva otazka nezvykne byt ci su deti ockovane🙂 na tuto temu sa nezvyknem ani s ludmi bavit...
v skolke je to ppdls mna ine - je to prostredie kde je vela deti pokope dlhy cas , je yo naozaj kriticko prostredie co sa chorob tyka. nasa trieda su deti ktore este nemaju 3 roky, a je to ich prvy kontakt s takym velkym kolektivom - pravdepodobnost nakazy velmi vysoka a deti s este slabuckou imunitou... ja som pisala ze sa tam vyjadrilo 6 z 10tich matiek... ja som sa nevyjadrila - fakt je ze som pokojnejsia ked viem ze vsetky deti su zaockovane... co by som robila keby niejto neockuje neviem - nepremyslala som o tom a nemam nastastie ani dovod...
ci by som sa s tebou stretla? predpokladam ze si normalna matka ktora neprivedie deti na ktorych vidi nejake znamky choroby na navstevu kde vie ze byvaju ine male deti - aspon ja by som takto nikdy cudzie deti neohrozila... pokial su tvoje deti aktualne zdrave tak nevidim ziaden priblem v tom aby sme sa stretli😉

mano5
26. sep 2013

@aristka Sudnu sien som nikdy nevidel a ani neplanujem pozerat. Asi si si ma pomylili s manof. manof myslim, ze sa vola Marian Filo a ma stranky slobodavockovani. Ja sa sice volam Marian, ale priezvisko mam ine a som z PU nie zo ZA.

mano5
26. sep 2013

@tatko_bebe V pohode. Kazdy mame "svoje" dni - na to, bol dobry fernet - podla jednej reklamy, co kedysi chodila 🙂 .

aristka
26. sep 2013

@mano5 tak sa ospravedlňujem ,myslela som manofa 😉 aj keď sem tam mi pripadáte ako jedna osoba aj s prevenarom,čo sa týka vyjadrení ,ale to je len čisto moja domnenka ,takže prepáč 😉

mano5
26. sep 2013

@aristka V pohode.

bipsy
26. sep 2013

@dai pises, ze ide o deti so slabuckou imunitou, je potom ale podla teba naozaj vhodne a prospesne, zatazit imunitny system ockovacimi latkami, kde na jeden sup sa musi zacat vytvaratprotilaky proti niekolkym ochoreniam, plus sadostavaju do tela aj najroznejsie pridavne latky, s ktorymbysa malotelicko tiez nejako vysporiadat?

aristka
26. sep 2013

@bipsy dai použila jazyk laika ,detičky maličké majú imunitu ,ktorá sa učí ,spoznáva ,ak by si takéto malinké dieťako asi tak do 6 rokov zatvorila v sterilnom prostredí a následne ho vypustila do tohto sveta ,zabila by ho aj obyčajná nádcha,prečo lebo jeho imunita absolútne nedotknutá bacilami by nevedela reagovaťalebo by reagovala prehnane ,lebo sa s tým silným bacilom v živote nestretla a ak očkujeme dávame antigén oslabený alebo mŕtvy a decká imunita sa najlepšie učí a očkujú sa aj choroby ,ktoré kedysi veľmi veľa detičiek pochovali alebo dnes aj pochovávajú viď tretie krajiny...

bipsy
26. sep 2013

@aristka nezlahcuj prosim obsah vakcinovych injekcii, je v nich vzdy viac ako iba jeden druh virusov, aj ked niektore oslabene a okrem toho mnoho nie uplne pre organizmus bezpecnych pridavnych latok....

aristka
26. sep 2013

@bipsy ,ale toto je zas o niečom inom ,ja som ti len povedala na čo si sa pýtala...a pozri koľko prídavných látok máš vo vode ,vzduchu ,potrave ,to olovo denno denne ,konzervačné látky denno denne ,farbivá denno denne ,ftaláty ,čo mamičky kupujú dojčenecké vody v plastovách flašiach denno denne podávané detičkám ,myslíš si ,že sa to z nás len tak dostane a môžme pokračovať ..ak máš chrípku ,v krvi môže ísť o chrípku typu napr.A a v nose môžeš mať pneumokoka silného živého jedinca ,ak dostaneš vírusové ochorenie ,ktoré ti oslabí org.baktériam ťa pripravia ako na podnose ,veľmi často sa stáva ,že vírusové ochorenie sa skomplikuje bakteriálnym silným bacilom ....a takto môžme ísť ďalej...dokonca ak dostane dieťatko také osýpky ,ktoré sú sprevádzané horúčkou a zdecimujú a oslabia jeho org.a príde komplikácia ako ľahká vírusová meningitída a tvoje dieťa zabije lebo to jeho org.už nezvládne lebo to telíčko bolo oslabené primárnou diagnózou a na komplikáciu už nemá síl....a môžem pokračovať....

bipsy
26. sep 2013

@aristka takze preco je nutne pausalne vsetkym detom do dvoch rokov so slabuckou imunitou vpravovat do tela este dalsie sajrajty navyse?

aristka
26. sep 2013

@bipsy tú slabučkú imunitu som i vysvetlila ,že to nie je slabučká a prečo lebo sú choroby ,na ktoré nám detičky na slovenskú umierali alebo mali ťažké následky a keď je prostriedok ako týmto chorobám predchádzať ,tak ho treba v rámci prevencie použiť a treba si uvedomiť ,že prevencia je vždy ľahšia cesta ako samotná choroba a jej liečba a nejmä v tejto dobe ,kedy začínajú byť problémy s rezistenciami a antivirotikami a vývoj liekov nie ja taký jednoduchý proces ....a očkovacia látka nie je sajrajt ,sajrajt sú rôzne výžívy a jedlá vo flaške ,ktoré mamičky dávajú svojim deťom ,sajrajt je mäso obsahujúce atb a hormóny ,sajrajt sú aj rôzne doplnky výživy ,ktoré mamičky pchajú svojim deťom v najlepšom úmysle ,sajrajt je dojčenecká voda vo pet fľaši a môžeme ísť ďalej....

alice107
26. sep 2013

@tatko_bebe tvoj svagor to ma lacnejsie na sk. 😉
ja nastalo nezijem na sk.ale tam mam tiez domov.a viem ako to chodi.ked prdem na sk,tak mam lekarov,ktori vedia,ze im kes zaplatim za starostlivost,aku si predstavujem,tak mu ju pskytnu v ramci moznosti sk. 😎 prstup maju ku mne ako k prnce4znej.je to lewn alen o peniazoch
a ako ty vies,ako to fumnguje v krjinach,v ktorych ani obcas nezijes
v usa sme smanzelom zili .boli sme na tam na stazi. ato iste v cvcanade.je to o tom,ake mas financne moznosti .taku starostlivost dostanes.
ta zakladna je ozaj len zakladna . a pre vsetkych.tu by som teda nechcela mat. 😀
a co sa tyka zubarov,tak v de ci usa ci canade je to drahe take osetrenie. havne pre tych,co potrebuju implataty,prtezy ,celustnu charurgiu a pod.preto ti menej majetni ,ked maju moznos tcesty do vychodnej eu tak idu na osetrenie tam.
tych bohatych sa to samozrejme netyka
mne sa najvaic osvedcilo zdravotnixctvo v CHE.tam ked si vnemocnici,ka si ako vhoteli.ale nie z tej zakladnej poistky ,ktoru rovnako paltia vsetci . 😉
ale ked si zaplatis,tak mas spickovu uroven.ci uz tam,ci v usa ,ci canade ci v de.....
na sk tie sluzby ako ´´nadstandartne ´´ izby a pod su este na nie vysokej urvni v porvnani svyspelymi statmi
ale sprvanie sa pracovnikov v nestatnom sektore voci platiacim pacientom je uz na urovni,ako sama viem zo skusenosti.

neviem,ako to myslis s ytmi bobkami. 😉 😀
ja som na sk nidky nemala a nemam prblem s dobrou starostlivoswtou.vzdy to bolo o tom,co som si zaplatila.ci moja rodina.
ale fakt je mi smiesne,aby niekto daval´´vsimne´´.to je neefektivne,na sk ako vsade na svete idu len peniaze.

alice107
26. sep 2013

@aristka fakt neviem,ci taka nestatne klinika na sk je. je mi jasne,ze na take odborne pracovisko treba aj spickpovu techniku.je to len otazka odpytu a ponuky vsak.na sk nie je zatial asi klientela na taku sukromnu kliniku. a to cele ide na sk v ramci sukromenho sektora.
mas pravdu,uvidime,co buducnost prinesie.

bipsy
26. sep 2013

@aristka ale deticky nam umieraju aj na nasledky vakcinacie a bohuzial ziskavaju aj dozivotne ochorenia a mna vonkoncom nezaujima, ze nikto oficialne nepriznal, ze to tak je, kedze tych zvlastnych casovych suvislosti je primnoho, nutia nas ockovat vsetky deti, velmi malicke deti a niektore z nich maju neziaduce ucinky, pricom nas zastrasuju chorobami, kde je len nizka pravdepodobnost, ze by sa nimi nakazili prave vsetky deti v takom nizkom veku. Pokial su vakciny podla vas naozaj bezpecne, preco vyckavate s ockovanim, zaockujte cim skor, ked doverujete a verite v ockovanie....

prevenar
26. sep 2013

@bipsy heh, dobry napad ! nech si deti ockuju rovno ako sa narodia na sale ..a pekne vsetko, nech su chranene poriadne . ved co ked je sestricka , alebo lekar nosicom cierneho kasla, alebo TBC ? co potom ? ..ved skodit to predsa nemoze , ako sme sa dozvedeli , dieta je komplet vyvinute hned po narodeni , krvno-mozgovu barieru ma ako z ocele. hlinik , ortut, formalehyd, cudzoroda DNA - pffff nepodstatne nezmysli , tak na co cakat a riskovat zivot dietata ? ved to chcu, aby dostalo polio, zaskrt , osypky ?? velmi nezodpovedne neockovat dieta 20-30min po porode ..takto ho vystavovat chorobam , ktore su fakt vsade a striehnu na kazde dietatko ..a to sa nedokaze branit ! toto by pokutoval ,, takeho nehorazne odkladanie ochrany .

prevenar
26. sep 2013

..no a presne na tuto notu tu hned aj mame clanocek .

"Lekári si vakcínu pichnúť nedajú" - ale co to co to ? to nechcu byt chraneni, ci co ? velmi divne ^^

http://primar.sme.sk/c/5144578/lekari-si-vakcin...

prevenar
26. sep 2013

..hmm , cize ked sa lekar cielene nechrani voci tymto novym nakazam a vystavuje tak vsetkych pacientov ktorych stretne takemuto riziku ..v pripade detskeho lekara - NAJMENSIE DETICKY , tak nie je to ohrozovanie verejneho zdravia ? ..nemali by lekari kt. sa odmietnu chranit a tym padom vlastne umyselne siria tieto choroby byt pokutovani? - vzhladom na zavaznost minimalne do vysky 10 000eur ?