(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@saska.t zas niečo trepeš ,ja nepotrebujem odborné fórum ,ak si prečítam nieké fórum a sú tam nezrovnalosti a podané ako fakt od laika ,tak poviem ako sa veci majú a neviem prečo zas vŕtaš ,čo ti de najlepšie ,že laik je mod moju úroveň ,ak sa ty tak dehonestuješ je to tvoj problém ,ale ja nemám potrebu niekoho dehonestovať a ani urážať a ani si vypočuť laický názor ....mám pocit ,že sa tomu hovorí diskutovanie ,či ty chceš viesť monológ.....
@aristka Juj ,naozaj máš skúsenosti s fungovaním ambulancií a lekárov? A čo farma díleri podávajúci si kľučky? A hlavne to nemení nič a fakte, že bežný lekár nepreberá zodpovednosť za moje vyliečenie, predíše jeden, druhý, tretí liek, prípadne pošle inam. Ale u našich homeopatov, zaplatím poviem 35Eur, prídem na presne určenú hodinu, venujú sa mi hodinu, dostanej lieky. Ak nezaberú podľa predstáv, následne mám lieky zdrama. A neviem kao si podľa teba chytajú ovečky. Pomohli nám raz, keď bežní lekári krčiliplecami, tak tam idem vždy, ak mám problém. Čo je možno 2 krát ročne maximálne.
A naozaj radšej pôjdem tam, zaplatím v hotovosti a dostane sa mi starostlivosť. Moja návštve 2 krát ročne u obvoďáka ma stojí viac.
@aristka poprosim ta o slusne vyjadrovanie,nerada by som sa spustila na uroven vyrazov trepes atd.... ty tu vykladas ze sa da komunikovat iba s 1 medic. vzdelanou osobou a furt nam priam dehonestujuco vykrikujes aki sme laici a ako tomu nerozumieme,tak co si cakala, aku reakciu? Pochvalnu aka si dobra??? citujem " ja nemám potrebu niekoho dehonestovať a ani urážať a ani si vypočuť laický názor " toto si dufam nemyslela vazne,lebo toto je z tvojej strany maximalne neobjektivne,staci si precitat par tvojich prispevkov.... a uz koncim uz ma nebavi sa s tebou natahovat,ako tu uz niekto pisal, ked niekto pochopit nechce, tak nepochopi....
ahojte čo viete o ekzéme následne po očkovaní máte skúsenosť? Ďalšej známej sa totálne vysypalo dieťatko po 1 očkovaní 😒
@sissmiss Ako adjuvans, cize ako doplnok k standardnej liecbe, ale nie kauzalita a ani samostatna liecba. Ziadny zazrak, ako to opisuje Tuharsky.
@petot Takze pre teba je relevantny udaj umrtnost? A co tie deti, ktore bojuju o holy zivot, zachrania sa a nevyskytnu sa na v tvojom grafe umrtnosti? Tie deti so zapalom mozgovych blan s moznymi trvalymi nasledkami - hluchota, mentalna retardacia, obrna, zapaly stredneho ucha s moznym ohluchnutim, zapaly pluc, poskodene plody matiek, SSPE... To je ako vpohode, ze? Ti hluchi a retardovani, ti su ti ukradnuti, ze? Hlavne ze nezomreli v tvojich statistikach.
Strasim? To su komplikacie vyskytujuce sa aj v 21. storoci hlavne u nezaockovanych.
Mne je jedno co si vyberes, alebo vyberete, incidenciu alebo mortalitu, ale ak niekto tvrdi, ze vakciny su neucinne a dokazuje to grafmi umrtnosti, zavadza, klame.
Takze umrtnost klesala uz davno predtym? Takze chces tym naznacit, ze by umrtnost klesla sama odseba, bez vakcin, na minimum, ako to mame teraz? V Amerike zaviedli ockovanie proti osypkam cca od 63. Behom par rokov klesol vyskyt aj umrtnost na minimum. Proti ovcim kiahnam zacali ockovat az cca od 95. A hadaj co. Ani do toho 95-teho ta incidencia, ale ani tvoja mortalita neklesla sama od seba na minimum, rocne tam zomrelo 100-150 ludi. Ano, 90-te roky. A dalsie tisice s komplikaciami rocne. 90-roky. A az po zavedeni vakciny klesla aj umrtnost aj vyskyt. To je dokaz toho, ze tie choroby by bez vakcinacie, len tak, same od seba, ako hovoris, nevymizli, a ani sucasna medicina by niektorych nevedela zachranit a zomierali by nam tu zbytocne ludia.
http://www.cdc.gov/chickenpox/hcp/monitoring-va...
@honeybadger Ty si erudovany odbornik?
@danjelca nas maly zacal ma ekzem po BCG vakcine. cele licka, nozicky a vnutorne strany laktov. kedze som natrafila aj na normalnych lekarov, upozornili ma, ze po dalsom ockovani moze byt reakcia este horsia a ekzem vyraznejsi. este predtym som vsak uz bola rozhodnuta neockovat dalsie vakciny. keby sme pokracovali, tak si nechcem ani predstavit, aky rozsah by ekzem mal. teraz je to uz ok, aj ked obcas sa mu nejaky fliacik objavi. je to vsak mierne. kamaratka prestala ockovat malu tiez po 1 hexe, pretoze sa jej tiez velmi prudko prejavil ekzem.
@pectore neutocim, ale tie argumenty proste nemozem citat. odvtedy ako si zacala vystupovat proti rodicom, ktori neockuju, vyslo uz snad tolko clankov od odbornikov, ako napr. imunulogov, neurologov a pod., ktori hovoria o NU ockovania a jasne ich dokazuju, ze uz si mohla ako tak zmenit nazor. tu vsak nejde o zmenu nazora ale zmenu zivotneho postoja, na zaklade vaznych argumentov proti ockovaniu. ja uz vazne nechapem, dokedy chcete obranovat tento system, ktory nici zdravie deti. proste by som chcela vediet, co tak velmi presviedca takych ludi ako vy, aby verili tomuto biznisu. budete sa tu hrat na super maminky, ktore dietatu nedaju cokoladu pred obedom, ale ockovaci koktail mu doprajete. je to cele postavene na hlavu. cez leto sme boli v statoch za rodinou. prisli ku nim znami, medzi ktorymi bol aj lekar - neurolog. pozvali ho kvoli mne 😉 pytala som sa ho samozrejme na nazor a vypocula som si velmi pekne recenzie na ockovanie. ked som o tom povedala nasej lekarke, tak ma vysmiala, ze americania su blaznivi a nevedia co robia. waaau, zrazu aky nazor na americkych lekarov. blaznivi lekari! zaujimave, ze v lete tam bola na nejakom kongrese, ale nespominala, ze by prednasajuci boli prave prepusteni z blazinca. proste, myslim si, ze mas velmi maly priestor na zistovanie aj inych informacii. skus viac cestovat ak sa ti da, skus sa viac kontaktovat a hladat aj nazory inych ludi, nie je nazory farmafiriem a ich lekarov. tu je namieste povedat aj znamu vetu lekarov, ze mamicky chodia velmi casto na internet. tiez to asi robis, ale tak ako neockujuce mamicky hladaju informacie vo svoj prospech, tak to robis aj ty. len niekedy internet nestaci, treba aj pocuvat a hladat ine zdroje. to su len rady, ziadne utocenie 😉
@saska.t prekrúcanie ti ide najlepšie ja som napísala ,že je tu jeden aktívny prispievateľ zo zdr.ktorý môže dať adekvátne odpovede okrem mňa ,nie s kým sa dá a nedá komunikovať ..to ,že nás tu nie je viac sa nečudujem ,lebo ty by si a tebe podobný každému spravila psychologický profil a nie každému je to milé ,ani mne nie ,ale ja to neriešim ,je mi to fuka fuk ....takže sa buď vráť k téme alebo môj profil a s kým ja budem a nebudem komunikovať nechaj na mňa ..ja nemám problém si vypočuť všetky názory pokiaľ nie sú urážajúce a dehonestujúce od nikoho.....
@tara 🙂 o NU nemusi nikto otvorene hovorit ci dokazovat ich... pretoze su v pribalovom letaku a nikto sa netvari ze ziadne NU neexistuju....su a ludia o nich vedia..... len treba poriadne citat.... pretoze nieje NU ako NU.... jednu su overene a jedny sa udavaju ako vyskytujuce ako hlasenia s populacie kde suvislost nieje preukazana ..ale kedze sa vyskytli su spomenute..... podla mna je tvoj nazor oplyvneny silnym antivax ci vlastnými zlymi skusenostam...... no je to bohuzial tvrdenie voci tvrdeniu..a co sa tebe paci sa inym nepaci..a to je aj v tomto pripade.... ty pokladas tento system ako nicenie zdravia deti ale drviva vacsina odbornikov ale i laikov sa ti bude stavat do opozicie pretoze zastavaju nazor ze ockovanie je prospesne a prinasa viac osohu nez skody.... presviecaju nas argumenty nie emocie... pretoze pokial ma nejake tvrdenie medzery ktore je vidno.. nestaci mi len prikývnut ale zistujem skade vietor fuka.... a zatial som nenasla jediny relevantny dokaz o tom ze antivax ma pravdu.... prave naopak nachadzam vysvetlenia toho preco tvrdia to co tvrdia.. atak ako ty za farmafirmami vidis biznis... ja ho zas vidim za scenou antivax.... + ich tvrdenia su take ako tunak hla petot... povybera si istu literaturu..spravy si s toho graf a vesia to tu ako fakty .... lenze toto robia aj ziaci v skole a neznamena to mame brat ktoviejak vazne.... ja take veci nedokazem brat vazne.... alebo pan fillo prechadza internetovu scenu antivax a kazdy s prepacenim paskvil prelozi... a ze su to poskyvili som sa neraz presvecila... pretoze zdroje z ktorých vychazal uz pisali troska inou retorikou.... samozrejme ak to nieje len nejaky oreginal s natural news.... tam potom tiez patram po zdroji tvrdeni... a tiez sa clovek dopatra k zaujmavym zaverom..... tiez si porovnavam spravy od antivax a vysvetlenia oficialnymi zdrojmi ako WHO.... kde je jedna udalost opisana sakra odlisne.... a tychto veci je ozaj vela a mozem o tom pisat slohovu pracu.... preco skratka antivax neverim... pre mna to nieje otvaranie oci ale vymetanie .... ty skratka veris ze maju pravdu a ja im neverim ani nos medzi ocami..a viem preco im neverim... rovnako ako ty vies preco im veris..... pre mna je ockovaci "koktail" zakladna vybava... pre teba nebespecny risk.... ja tiez mam nacestovena celkom dost.... a nielen po zapadnych krajinach kde si mozme vyberat ci sa nam ockovanie paci alebo nepaci..... mozno aj prave preto mam nazor na ockovanie taky aky mam.... a to ze si sa rozpravala s neurologom v amerike je pekne.... lenze mne nestaci ze je to neurolog...dobre vies aj ty ze mame roznych odbornikov.... zbystrim pozornost az vtedy ked sa jedna o osobu ktora v zivote nieco dokazala a ma sa cim prezentovat...pretoze nazorov je nasvete vela .... a ano rizika tu su.. ale na obydvoch brehoch.... pre mna je nebezpecnejsie neockovat a spoliehat sa na to ze choroby sa cez hranice nedostanu..alebo ma zachrani vitamin C....
@pectore nazory silne ovplyvnene antivax? zvlastny nazor. moj ale nie. som clovek, ktory sa rozhoduje sam, na zaklade mojich presvedceni. mna nepresvedcili stranky o neockovani. mna presvedcili odbornici, ktorych som stretla pocas mojho studia, ktorych som stretla v rozvojovych krajinach, ktorych som stretla vo vyspelych krajinach pocas mojej praxe, ktorych som stretla niekde na konci sveta, pretoze sa uz nemohli pozerat na tento system a ktory im nedovolil povedat svoj nazor. zaujimava je aj moja skusenost, ked z nasej skupiny ochoreli ludia na malariu i napriek uzivanym antimalarikam, ked ich napriek ockovaniu na zltu zimnicu na nu ochoreli, ked i napriek ockovaniu na brusny tyfus ho dostali a pod. bolo to velmi zvlastne a zaujimave. a oficialne zdroje WHO? zdroje, ktore maju vlastne zdroje. to je doveryhodne? mna nepresviedcaju emocie, ale fakty. preto pisem, ze vies o tom velmi malo. velmi vela sa naopak pise o ockovani, o jeho prospesnosti, mas teda z coho cerpat. cerpas z toho, co chces. ale keby si hladala na druhej strane, tak by si asi nezaspala, tolko prekvapeni by si nasla. 😅 zaujimave, ako sa vsetci ohanaju amerikou a zapadom. ale ked sa spomenie ako zdroj americky lekar, ktory je proti ockovaniu, tak uz je to hlupa amerika. neviem, ake mas vzdelanie, odhadujem, ze nejaka sociologia a pod. tym chcem povedat, ze pre proockovancov, ked s nimi suhlasis, je jedno, ci je vzdelanie v oblasti mediciny alebo nie. ale ked neockujes, tak uz si nekompetentna rozhodovat o neockovani, ked nemas medicinske vzdelanie. takze by ma zaujimalo, na zaklade coho tak vehementne presadzujes boj za ockovanie a jeho prinosy? asi na zaklade emocii, ako si napisala o mne. predstav si, ze u mna zacal proces odporu voci ockovaniu pocas semestra na jednej z prednasok toxikologie, ked nam docent prednasal o karcinogennych ucinkoch stopovych mnozstiev niektorych latok. bola to zaujimava prednaska a bolo to v roku 2003. odvtedy sa venujem tejto problematike a nikto a nic ma nepresvedci, ze ockovanie je prospesne. dalsi fakt, moj otec pracuje v zdravotnictve a ked im prislo nariadenie ockovat sa proti chripke, zltacke a prasacej chripke, tak co myslis, kolki sa dali ockovat? a takto by som vedela pokracovat. a kolko ludi dostalo u nas teda prasaciu chripku???? bez ockovania???? s ockovanim??? hadam aj pomreli, hm? ty tvrdis, ze nebezpecnejsie je neockovat, ze choroby sa cez hranice dostanu. chorely sa nebojis? alebo tyfusu? a kde beries istotu, ze ockovanie ta ochrani? ze neprevysuju NU nad prinosom ockovania? NU su dokazane a predpokladane ako pises ty. na zaklade niecoho sa musia predpokladat. tak ako som alergicka na penicilin a keby mi ho podali, tak je po mne, tak mozem zatriast nohami aj po ockovani, co by sa nemuselo stat, keby ma neockovali. zaujmave, ze pri alergii venuju dostatocnu pozornost NU, aj predpokladanym. ale v pripade vakciny je to zanedbatelne. citaj prosim, co napises, verim, ze si sa len pomylila.
@pectore dôkazov tu bolo plno. Aj konkrétne obete očkovania, akurát, že ty máš klapky na očiach a veríš len tomu čomu chceš veriť. Druhá strana keby ti tu dala hocičo ako na tácke, jednoducho to zmetieš pod stôl a neuznáš.
Možno raz zmeníš názor, keď sa niečo podobné stane aj tebe na vlastnej koži
@tatko_bebe Sami nieco mari, ze sa vola Nevieriaci Tomas 😀 😀 😀 .
@tara asi sa zaujimame o odbornikov z inych stran.... ockovanie nechrani pred nakazenim 100% ... takze to ze sa niekto nakazi aj napriek ockovaniu nepokladam za nemozne.... mas pravdu cholery a brusneho tyfusu sa moc nebojim... su to choroby viazane na hygienu... nieje to vyrus siriaci sa vzduchom.... podla mna o tom vies velmi malo ty...ked uz si trufas ma hodnotit...tak ti to budem oplacat...pretoze to je zial osobny utok.... respektive aby sme to nenafukovali s tvojej strany asi konstatovanie..ale zial dehonestuje moj nazor a osobu.... takze bud sa toho pri debate so mnou vyvaruj alebo aspon nevesti s krystalovej gule co sa tyka mojej osoby a skusenosti..... ja som patrala aj na druhej strane a veru prekvapena som bola az dost.... ale asi inac nez ty.... moje vzdelanie je na mile od socialnej prace .... a ak si sledujes americku scenu...tak nieje lekar ako lekar...a tato scena ohladom ockovanie je uz rozdelena takmer 200 rokov... takze podla teba je ockovanie neprospesne.. takze ako inac by si zabespecila aby sa choroby nevyskytli...ci v pripade epidemii ako by by si postupovala ohladom prevencie... a zamedzenia dalsej nakazy?... pretoze ked vies ze je to zle... vies zabespecit aby to nebolo este horsie.... a nie len u nas ale aj vo svete?.... celkom by ma to zaujimalo...ale rovno ti poviem ze ak mi tu budes pisat o prirodzenej imunite... tak to ani neskusaj a taky darvinizmus kde by prezili len ty najsilnejsi si strc rovno za klobuk...ak prides s niecom lepsim co by dopkazalo ochranit pred infekcnými chorobami aj predcasne narodene deti.. ci deti s nedostatkom pytnej vody a jedla ...lepsie nez vakcina tak sem s napadom... 😉
@pectore ti odpoviem ja, ak by nastala epidémia ako vravíš, tak prosím poďme očkovať a chrániť sa pred danou chorobou. Ale takto? Prečo by som ja mala dávať to svinstvo čo je vo vakcíne mojim detom len v prípade prevencie? Prečo sa máme preventívne chrániť proti niečomu čo neexistuje??? Ja moje deti preventívne zaočkujem na rubeolu a zatiaľ mi schytá niečo málo z toho neskutočne dlhého zoznamu nežiadúcich účinkov danej vakcíny.
Ak by vakcíny nemali žiadny nežiadúci účinok (čo žiadna mená, všakže), tak potom sa poďme očkovať PREVENTÍVNE!!
Ty si dávaš preventívne antibiotiká teraz? čo keď chytíš o mesiac angínu?
@pectore Ked uz spominas tu pitnu vodu a jedlo. Tak preco takym ludom nedat tu pitnu vodu namiesto vakciny? Jedna vakcina stoji cca 300€, ked jedna flasa vody (1,5 l) stoji cca 0,8€, tak to je 562,5 l pitnej vody na osobu - a to pisem o balenej vode. Dajme tym ludom radsej pitnu vodu ako vakciny. Ked napr. do afriky poslu 100 000 vakcin po 300€ tak to je 30 000 000€ (slovom milionov). To uz by vysiel aj vodovod s kanalizaciou pre mesto.
@tanapeta neviem o tom ze by dane choroby neexistovali..... trochu nechapem tomu ze potom by uz ockovanie malo zmysel..... tak bud ma zmysel alebo nema..... a ockovanie nema za ulohu liecit ako je to u ATB.. to je uplne od veci porovnavat.....
tu hla mamka co ma doma tiez autisticke dieta:
Osobná výpoveď ženy, ktorá vyrástla v neočkujúcej famílii.
Lara Lohne,... presla si antivax osialom....
tu je jej nazor na vec cast 1 : http://shotofprevention.com/2012/03/06/laras-st...
inak by ma celkom ludia zaujimalo vzdelanie prispievatelov a ich praca🙂 fakt len tak zo srandy...
lebo tu maju niektori ludia take veci nastudovane, ze podla mna najmenej cambridge vystudovali ked vedia take zlozite veci pochopit ... ( nechapem naco lekary studuju 6 rokov a nasledne sa celozivotne vzdelavaju, ked staci precitat 6 stran a clovek sa stane odbornikom na imunologiu🙂 )
@mano5 pretoze voda ti nevybuduje imunitnu pamet ani protilatky...ani vitamin C to neurobi ..a ani vyvazena strava.... a ked sa tam zacne nieco sirit tak to vodou z flase nezastavis...ani to nebude fungovat ako prevencia.... zas to bude len darvinizmus kde preziju bez nasledkov ci s minimalnimi nasledkami len ty najsilnejsi.... a taku teoriu neberem...

@aristka v Tom pripade by si si mala hladat odborne Forum a nie sa tu zaoberat laikmi,ktori sa ti nemozu rovnat a su pod tvoju uroven 😉