icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
binka79
15. okt 2013

Babenky, ja viem ze sem pisem uuuuplne od veci, ale prosim prosim nema nikto sutazny kodik zo sunaru, jeden mi chyba, este mam chvilocku, potom to konci

alice107
15. okt 2013

@mano5 nemas mat problem.zijes v eu.tak ak sa ti zakony sk nepacia,tak zi v krajine,kde mas moznost volby.alebo ak sa ti nepacia zakony na sk,tak ma smoznost ich tiez ovplyvnit.
ja na sk ci v de sa riadim len zaujmom dietata.a to znamena,proti zakernym chorobam ho davam zaockovat.ak by to nebolo v jeho zaujme,ani na sk ma nikto nenuti ockovat.ak dietatu by to zdravotne ublizilo.nikoho zakon v tomto pripade nenuti ockovat dieta.
tak neviem,co ma ty za problem.

honeybadger
15. okt 2013

@petot Predstav si, ze tu vetu som pochopil. Vychadzam vsak z toho, co je dokazane, narozdiel od teba. Tieto studie sice nie su dostatocne, ale nespekulujem o niecom, co v nich nie je dokazane a nesirim paniku rozsirovanim zaverov mojich spekulacii, tak ako ty.

A konecne pochop, ze zlaty standard stylom, ktory pozadujes, sa u vakcin urobit neda. Viz moj blog, bod 4 dole:
http://honeybadgerslobodavockovani.blogspot.cz/...

honeybadger
15. okt 2013

@mano5 Preco to ignorujes? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16368169 ? si si to aspon precital?

aristka
15. okt 2013

@nikimax napísala si prečo sú detičky prepúšťané zo špitála ,tak som ti odpovedala ,na zvyšok treba vedieť viac ,lebo inak sa nemám k čomu vyjadriť ,je to veľmi málo informácií ,treba vedieť anamnézu ,celú kazuistiku popísanú lekárom ...nie subjektívne pocity rodiča ,tie rodič podá dr.pri písané anamnézy a priebehu ochorenia ,je to len časť celej diagnostiky ....

mano5
15. okt 2013

@honeybadger Precital. Aj som ti odpovedal. Pre toto: "children attending Orthodox Reformed (Protestant) primary schools in the Netherlands returned questionnaires" ortodoxna reformovana zakladna skola v holandsku vratila dotazniky. To maju vacsiu vypovednu hodnotu tie udaje od toho homeopata. Takych dotaznikov je:
http://www.impfschaden.info/impfungen-allgemein...

aristka
15. okt 2013

@kreativna čo je u teba maličkosť ,je dôležitá záležitosť v iných veciach ,čo ty povieš akože maličkosť a tvoj pocit ,ja beriem ako vážnu vec a snažím pokial viem povedať ako je to možné ,čo je možné čo nie je možné a ak tu berieš v tak vážnej téme veci ako maličkosti povedané do vetra tak to sem ani nepatrí a buď taká dobrá a prispievaj relevantnými info lebo akt sa už v tebe nevyznám ,lebo sú tu tak pokrekrúcané info z tvojej strany ,že fakt vyznievaš nedôveryhodne a možno by bolo dobré pozrieť tému venovanú detičkám postihnutým autizmom ,ktorá tu je a možno ti bude viac nápomocná ako tu neustále riešiť moju osobu ..ber to ako ponuku kam sa máš obrátiť a nájdeš porozumenie....

mano5
15. okt 2013

@alice107 V podstate si ma osvietila - zakon nenuti ludi ockovat. Tym padom je pokutovanie protizakonne. Ze to este nevedia ty uradnici, co tie pokuty davaju ☹ . No nic, treba asi urobit pravnu osvetu na RUVZ - hlavne v TT.

petot
15. okt 2013

@honeybadger Keď štúdia povie, že dôkazy sú nedostatočné, tak aký má zmysel baviť sa o tom, čo asi tak mohla z NEDOSTATOČNÝCH dôkazov dokázať?

alice107
15. okt 2013

@mano5 ak lekar posudi,ze tvoje dieta nie je schopne bez ujmy na zdravi byt ockovane,tak jasne,ze neockuje a ani teba nikto na prejednanie priestupku nepredvola ak,mas podobny problem.
takze ak ti ide len o zdravie a blaho tvojho dietata,tak ty by si mal mat najväcsi zaujem na tom,aby bolo ockovanim chranene pre nakazlivymi chorobami.
alebo ti ide iba o tu zasadu vyberu? alebo o co ti konkretne ide?ak o to,ako je na sk postaveny zakon,tak som ti napisala,ake mas moznosti.tak neviem,v com mas ozaj problem.
ak tvoje dieta pre nejaku zdravotnu prekazku ockovane byt nemoze,tak nevidim dovod,preco by ho lekar ockoval. zodvodni to v zdravotnom zazname a tym je to vybavene. moje priatelky nemali na sk s tymto ziaden problem.,ak nemohli ockovat. a ziadnu pokutu ani prejednavanmie priestupku nemuseli podstupit.
pravnu osvetu asi potrebuju niektori rodicia na sk, sa mi zda. 😉

petot
15. okt 2013

@honeybadger Tak moment. Ja som vôbec neskúmal a ani sa nevyjadroval k tomu, či je niekto podplatený. Kľudne môže byť. Konflikt záujmov som komentoval len ten, ktorý je do očí bijúci, a to je Offit a Kaiser Permanente. U ostatných som nepátral, ale to neznamená, že tam konflikt nemôže byť.

A nakoniec znova výhovorka, že vedecky platná štúdia sa nedá spraviť. OK, tak potom nás tu nepresviedčaj, že vakcíny sú bezpečné, keď sa to podľa teba vlastne ani nedá vedecky dokázať.

mano5
15. okt 2013

@alice107 Takze sa nam pocet neockujucich pekne rozrasta. Uz len zohnat lekara, co mi potvrdi, ze moje dieta nemoze byt ockovane - nejaky dovod sa vzdy najde.
O tej pravnej osvete - to mas pravdu. Ja mam k dispozicii dvoch pravnikov ale ked tu nieco dam, tak to kazdy spochybni. Takze sa pokusam k tej spravnej odpovedi dokopat tych, ktory maju ten "spravny" nazor - napr. teba. Lebo ked to napises ty, tak tebe urcite nebude aristka ani adsumus namietat 🙂.

alice107
15. okt 2013

@mano5 neviem,ako sa rozrasta pocet neockujucich. moje priatelky nemohli deti ockovat pre vazne zdravotne problemy.tak lekar sam navrhol neockovat. ale moje ony sa obavali ,ze dieta moze chytit nakazlivu chorobua ci priebeh moznej chorby bude mat vazne zdravotne nasledky..tak akonahle to bolo mozne,deti dali zaockovat. same,nez toho,aby ich niekto nutil.
ak dieta ma skutocny problem zdravotny,nemusis hladat pokutneho lekara ,co ti napise ,co nie je pravda.ak takeho vobec najdes. dufam,ze nie.
ako vyplyva z tvojho prispevku,tebe nejde o dieta a jeho zdravie ,ale o to,ako za kazdu cenu neockovat.
je tak?

mano5
15. okt 2013

@alice107 To urcite nie. Takych rodicov asi ani nepoznam, co by chceli svojim detom zle - a uz vobec nie choroby. Moje deti su zatial chvalabohu zdrave. Po ockovani sme ani nemali zatial ziadne problemy (pri prvorodenej). Druhorodena, zatial ockovanie nema - min. do roka ani mat nebude. A vyjadrim sa slovami jedneho pravoslavneho duchovneho: Naco stepit zdravy strom chorymi vyhonkami.

alice107
15. okt 2013

@mano5 ked mas k dispozicii dvoch pravnikov/myslis tym advokatov?/ tak ti iste povedali,aky je zakon a ake mas prava a povinnosti.
spravny nazor si pytaj na ustavnom sude. tene je opravneny vydat vynos,ci zakon je v sulade sustavou sk.to ti ti pravnici nepovedali?
ja fakt neviem,o co ti ide.mam dojem,ze nie o dieta a jeho zdravie.ale ideu neockovat. je to tak?

aristka
15. okt 2013

@mano5 ja ak mám právny problém mám svojho advokáta ,alebo právnika a nie som taký znalca práva ,aby som pritakávala ,ale mám to s kým skonzultovať ak potrebujem ...

alice107
15. okt 2013

@mano5 ty sa mi zda,ze ty nemas jasno vtom,co to znamena ockovanie. prave preto,aby populacia aj zdrava ostala,sa ockuje.a aj preto,aby bola chranena pred tymi,co chorobu roznasaju. tvoje deti a ty sam si zdravy aj vdaka ockovaniu celych generacii pred tebou.
takze ty by si si mal ujasnit u lekara hlavne toto
a nepisat svoje uvahy o tom,kto komu pritakava. chovas sa v tomto ako male dieta v skolke.tak si dospely muz ,ci decko?

mano5
15. okt 2013

@alice107 O co mne ide je nepodstatne. Ide o to co sa tu pise. Ja pisem vseobecne a kazdy nech si urobi na vec svoj nazor. Nikoho nepresviedcam a nikomu nic nepodsuvam. Ak viem, tak sa snazim poradit alebo naviest. Narozdiel od teba, kde ty by si aj mohla poradit ohladne pravnych veci a dat konkretne paragrafy ale nikdy si to neurobila - ale na druhej strane ta chapem - je to tvoje zivobytie, tak preco radit zadarmo.
Ano to mi povedali - moje zakladne pravo je, ze ma nikto nemoze nutit podpisat nieco s cim nesuhlasim.

mano5
15. okt 2013

@alice107 V skolke asi nie. Ale ked spominas to decko - asi si idem na chvilu pustit XBox. Uz mam tej klavesnice dost.

mano5
15. okt 2013

@alice107 Ohladne toho ockovania tych generacii by som bol obozretnejsi - ani len moji rodicia neboli ockovany (roc. 53 a 54):
http://www.slobodavockovani.sk/news/z-dejin-pov...

abbey1
15. okt 2013

Mňa len zaujíma, že očkovať napr proti pneumokokom sa začalo pred pár roky a dovtedy nikto nekričal o ratu pred tak závažným ochorením. Dokonca, čo som sa kade tade pýtala ľudí, tak nikto si nespomína, že by riešil s deťmi pneumokoma, hemofila a podobne. Nebola reč o žiadnej epidémii.Tým nechcem povedať, že by sa jednalo o banálne ochorenie u každého jedinca. Ale v súčasnosti sa nimi straší na každom kroku. A mne len napadá otízka, kam to všetko v otázke očkovania posmeruje. Ak sa vynájde ďaľších xy očkovacích látok, ak sa nájde dosť príbuzných ministrov schopných pretlačiť to dokonca za povinné očkovania, budeme očkovať xy ochorení u naších detí bez ohľadu na pohromy, ktoré to v ich telíčkach spôsobí? Znesú aj nie 13 vakcinácií,a le kľudne aj 130? Či niekto verí faktu, že kľudne aj 100 00, ako prezentuje istý odborník na vakcináciu? I v dnešnej dobe vieme pramálo o fungovaní imunitného systému, napriek tomu sa kľudne istí ľudia hrajú na Bohov. Vedci a lekári len kčia plecami pri otázke, prečo niekto chytínádch a iný nie, prečo niekoho skolí rakoviny a iného nie, prečo sú plné ambulancie alergológov, imunológov. Poznáme mnohé spúšťače, mnohé veci zostávajú nezodpovedané, väčšimu pôvodu týchto autoimunitných ochorení môžeme, a aj len tipujeme.

aristka
15. okt 2013

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s...
@mano5 radšej sa ich spýtaj či boli alebo neboli očkovaný ....

alice107
15. okt 2013

@mano5 v prvom rade paragrafy laikovi nepomozu.mas pravnikov ako pises,tak ak im zaplatis,tak ti pravne poradia dufam. tyka sa to viacerych zakonv a jednej vyhhasky.
ja som napisala ,co je pre laika podstatne.ze na zaklade lekarskeho nalezu u dieta nepojde o spachanie prietupku u zakonneho zastupcu dietata. advokat ti da presne instrukcie . 😉 ak sa ta takato moznost tyka.
samozrejme aj ja sa zaoberam obcas charitou. a toto je ten pripad tiez tak trosku.
a ano,nemoze ta nikto nutit podpisat nic, s cim nesuhasis a comu nerozumies . ale na druhej strane ani nepodpisanie ci skor odmietnutie podpisat automaticky nezaklada skutocnost vykonu urciteho ukonu.chapes?
teba niekto nutil ci nuti nieco take podpisat? a co konkretne?
jasne,je tvoje pravo nenapisat,o co ti ide.je mi jasne z toho co citam od teba,,ze nechces ockovat. a z to za kazdu cenu.
musis si vsak uvedomit,ze to nejde uplne tak,ako by si ty chcel. dobru noc.

abbey1
15. okt 2013

@alice107 Môžem len otázočku? Ako lekár relevantne posúdi, či je moje dieťa schopné vakcinácie bez následnej újmy na zdraví, Bude ti vďačná i naša pediatrička, ktorá sama uznáva, že chápe, prečo sa bojíme dať naše dieťa očkovať.

honeybadger
15. okt 2013

@mano5 Pan homeopat cerpal zrejme z tohto: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC305...
conclusion: The prevalence of allergic diseases and non-specific infections in children and adolescents was not found to depend on vaccination status.

alice107
15. okt 2013

@abbey1 no vysetri dieta a povie,ci jeho zdravotny stav je taky,ze moze ockovat. to by mala ona vediet,ako ma postupovat.
a to,ze ti povie ze chape,ze sa bojite dat ockovat je ti nanic.
ona zo zakona musi ockovat,ak nema dovod neockovat vzhladom na zdravotne obmedzenie dietata.to vam mala v prvom rade vysvetlit.

aristka
15. okt 2013

@abbey1 načo sa bude o tom hovoriť pokiaľ nebola prevencia ,lebo len hygiena ak je citlivý organizmus nezaberie a zbytočne by to strašilo rodičov ,ale aj 20 rokov dozadu počas mojej praxe na deckom odd. bola jiska plná týchto bordelov a len sa to tam točilo a čo sa týka napr.meningitídy ,ako upozorníš rodiča ,ako má chrániť dieťatko pred touto chorobou a čo mu povie doktorka ak ho nebudete chrániť na 99 percent ak ju nachytá zomrie a akou strašnou smrťou ,ale kto dá recept ako ho chrániť ,neviem či by zabralo aj neustále nosenie rúšok na ústach ....

alice107
15. okt 2013

@mano5 neboli ockovani vobec na nic? to hadam nie?a vidis,vies kolko deti v tom obdobi napriklad zomrelo na obrnu ? potom sa ockovalo a aj vdaka tomu mali stastie,ze prezili.
prosim ta,hadam mi nechces napisat,ze dospely ,zrely muz ako ty nechape vyznam ockovania pre populaciu.to hadam nie?

honeybadger
Odpoveď bola odstránená
honeybadger
15. okt 2013

@petot Ten autorov suhrn zdoraznuje dolezitost hodnotenia bezpecnosti vakcin i nadalej, pretoze design tych studii moze mat vacsie-ci mensie mnozstvo bias, ale to ma kazda studia a neznamena to, ze to co v nich vyslo, nema ziadnu vypovednu hodnotu. Ty vsak stale polemizujes o teoriach doteraz nepotvrdenych v ziadnych studiach a uvadzas vysledky svojej polemiky ako fakty.