(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@reni93 Ale kľudne dobehni pozrieť polia k nám do okolia Piešťan, ako krásne sa pestujú geneticky upravené plodiny. Lobby presadila pomocou peňazí svoje i napriek zdravému rozumu a odporu ľudí. Asi je zbytočná otázka, k čomu sa tie plodiny pestujú. 😠 Kedy sa k nám asi dostanú na tanier priamou, či nepriamou cestou.
@veronncek1 co sa docitas? a si myslis, ze ti, ktori nas strasia bu-bu-bu ohladom ockovania, maju 100% pravdu, hej? lebo oni su ti najmudrejsi, vsak?
ak si niekdy citala moje prispevky, ja som NIKDY netvrdila, ze ockovanie je to najlepsie. len si treba zvolit to mensie zlo. a pre mna je to zatial ockovanie. pre teba neockovanie, kazdeho vec.
to je ako s operaciou. niektori sa po nej nepreberu, alebo maju komplikacie. napriek tomu sa operuje. a nemysli si, strach som mala obrovsky, ved len tyzden pred operkou som sa dozvedela, ze nejaky pan sa neprebral z komy. moja babka dostala po operacii cukrovku. kebyze na operaciu nejdem, mozno by sa nic nestalo a ja by som si s kamenmi zila dalej a bez problemov. ale co ak nie a dostala by som sa do ohrozenia zivota? hej. a to nie som operovana prvykrat, operovali mi vrodeny predsienovy defekt, mala som dve sekcie. vsetko ma vzdy nejake negativa, neziaduce ucinky. A prosim ta, nerob tu zo mna ockovaciu fanaticku.
a co sa mna tyka, tak veru okrem tetanu sa pekne-krasne spytam dr., ci ma zaockuje proti mumpsu. ten som totiy nemala a nerada by som dopadla, ako moj dedko a nebodaj by som este bola nahodou, aj ked neplanujem, tretikrat tehotna a moje dieta uz chodi do kolektivu priniest moze cokolvek.( ako mojho otca nakazili deti moraxelou a oni nic, v pohode).
a coi sa tyka sladkeho, jedenia, nech sa paci, davaj aj krvavnicu, alebo bryndzove halusky so slaninou ci med, alebo cokoladu hoc aj 6mesacnemu. tvoje dieta. ja som sa uz na starsom poucila a mala bude pit len vodu, mozno obcas dostane i dzus, ale nie teraz. som totiz nestastna, ze som raz v lete, ked mal 16 mesiacov, ustupila, bala som sa, ze bude dehydrovany a odvtedy pije zriedene dzusy. Tu chybu by som uz neurobila. nastasytie aspon tie sladkosti velmi nevyhladava.
@aristka nom mozno nie su oficialne povolene, ale aj tak su tu, ved vacsina, mozno aj vsetky, ochutenych jogurtov, vanilkovych pochutok pre deti obsahuje modifikovany skrob, psenica, z ktorej sa pecie chlieb, je tolkokrat modifikovana, ze az. uz konecne viem, preco mi byva po bielom i tmvom pecive a chlebe velakrat tazko a to nemam celiakiu. este ked si dam spaldove alebo ine, kde je malo psenicnej muky, je to ok.
ale jasne, pre AV, to mam urcite z ockovnia 🙂)
@veronncek1 historia sa pise s "i", nie s y. S y sa pise "hysteria".
@siska53 prepac. História ......ospravedlnujem sa,hlboko....aby z toho nevznikla hystéria?....... 😅 😕
@veronncek1 ano,ono okolo tej historie, je niekedy hysteria. 🙂)
@reni93 http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... prv by bolo dobré vedieť ,čo je geneticky modifikované ,tu máš dobrá článok a u nás tieto zložky potravín nie sú povolené len pre zvieratká ,čo som tu už hovorila napr,kukurica...inak čo sa týka chytania za slovíčka ,možno sa ti to zdá ,ale ak tu podám názor alebo info musím si stáť za každým slovom ,sme hádam dospelý ľudia ...
@aristka opat opakujem, pointa nebola v kukurici ktoru by som mohla v mojom prispevku nahradit inym ako napr. eckami a inymi. nemusis mi dokazovat co je ci nie je modifikovane, na pointu nemas odpoved, tak tu riesis kukuricu. vies, k veciam treba pristupovat z nadhladu ci odstupom, teda komplexne, potom by si pochopila aj moje prispevky. a tvoji odbornici by pochopili mnoho suvislosti, ktore im vratane teba nedochadzaju. inak dakujem za tvoj cas, ten moj uz vyprsal, vela zdaru zdravemu rozumu. maj sa
@aristka To že tebe sa zdajú rovnaké nič nemení na fakte, že skúšobný ústav má povolenie pestovať tam skúšobne práve geneticky modifikované plodiny. Boli proti tomu búrlivé ohlasy. Bývam tu , tak ma problematika bytostne zaujíma. Skús aj v tejto téme pogoogliť.
Mne nie je deno, čo sa okolo nás deje a čo majú moje deti na tanieri.
@reni93 a čo itečkár niečo o tej modifikovanej kukurici vie,inak aj ja mám budúceho zaťa itečkára veľmi múdreho a jazykovo zdatného ,ale ohľadom zdravia sa pýta na to odborníkov ..inak sa ho spýtam či vie niečo aj o modifikovaných a iných chemických záležitostiach ....inak ak už hovoríš o chemickom zložení napr.liekov a máš pochybnosti ,tak treba ísť smer lekáreň a magistra farmaceutka ti všetko vysvetlí ...
@abbey1 aj v tom článku čo som sem dala je písané o povolení na pestovanie ,to nie je nič nové a prečo sa ľudia ohlasovali ,tie rastlinky vypúšťajú kyslík ,ktorý vzniká fotosyntézou ak sú zelené .....a ako potravina sa ti nedostanú na tanier ,možno ich vyvezú do USA,kde sú tieto modifikované zložky povolené 😉
@abbey1 ja nemôžem byť poľnohospodár a genetik zaoberajúci sa rastlinkami ,nič o tom neviem ,síce som niečo čítala a zatiaľ mi to ako hrozba nepripadá ,dupľom ak by sa tým odstánila chorobnosť plodín a nemuselo sa striekať pesticídmi a dupľom ,ak by sa zvýšila výživová hodnota plodín a rýchlosť rastu a naplnilo by to brušká detičiek tretích krajín ,ktoré nemajú čo jesť a prečo ti vadí spomenuté USA ,tam to papajú ....a v čom je potencionálne riziko ...
http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... inak tu hovorí aj odborník z výskumného ústavu v Piešťanoch ....ak si kupujete sem tam kolu určite si to prečítajte...
@veronncek1
Pýtala si sa ma: ...a z čoho má to dieťa ten autizmus a cukrovku a alergie, keď do cca 1,5 roka bolo fit????? toto mi prosím ťa objasni....ďakujem
Tímy vedcov hľadajú na túto ? odpoveď, nie je dodnes úplne jednoznačne jasné, čo všetko môže spustiť autizmus, u koho a pod.
Ale na SK máme skupinku ľudí, ktorí sú jednoznačne presvedčení, že očkovanie spôsobuje autizmus 😎 .
O.i. aj keď sa dieťa do 1,5 r. zdalo byť fit, nemuselo to byť tak. Treba si prečítať, kedy je možné rozpoznať prvé príznaky autizmu (okolo 2-3 rokov).
Zopár odborníkov z tohoto ústavu poznám, konkrétne i toto pána z linku. Ak niekto v dnešnej dobe tvrdí, že nie je dôvod sa báť geneticky modifikovaných potravín je buď šialenec alebo mamonár, ktorý se... na všetko a všetkých okolo seba a vidí len svoj zisk.
stačí si spomenúť pár rokov dozadu, ako sme postrekovali a hnojili vo veľkom "bezpečnými" prípravkami, ako sa veselo používal azbest kade tade a dnešná realita? "Bezpečné" prípravky stiahnuté z trhu pre obrovskú toxicitu, milióny investované do odstránenia azbestu a ak náhodou ešte objavíte azbest v svojom príbytku, musíte volať špeci "komando" na jeho odstránenie. A to som spomenula len časť z "bezpečných" produktov minulosti.
Ale teraz sa kľudne HOR do genetických úprav čohokoľvek, veď sme mocnejší ako príroda. A ak náhodou náš organizmus zlyhá, máme tu antibiotiká, očkovania,... aby sme sa pokúsili napraviť, čo sme samotní pos... 😢
@abbey1 je naivné si myslieť ,že čo sa tu kazilo a znečisťovalo od dôb industrializácie ,že my to napravíme ,aj keď snaha je ,ale vždy sa nájde výnimka ,kde životné prostredie ide do úzadia voči ekonomike a spomeň si na svoje slová ,keď kúpiš niečo v plastovej nádobe ako pomáhaš prírode .keď vyprážaš v oleji ako pomáhaš prírode a to je len kvapka v mori ...ten pán píše o ušľachtilých cieľoch tohto výskumu tak ako ja a konšpirácie možno sú alebo je to nejaké scifi ...
@aristka Ja súhlasím, že ťažko napravíme, čo sa v minulosti pokafralo, ale je tupé nepoučiť sa z chýb minulosti. A ušľachtilé ciele? Napr vykŕmiť američanov ešte viac tou spomínanou kukuricou?
A ako vieš, že ja vyprážam v oleji a podobné veci? Začnime každý od seba. Ja za seba robím aspoň niečo. A na "ušľachtilé" ciele kašlem, pokiaľ ide o zdravie mojich detí. Naozaj biedu a hladomor v Afrike vymiznú vďaka GMO? V tomto svete, ktorý má nadbytok skoro všetkého, len je všetko tak nejak podivne rozdelené?
A zasa spomínaš konšpirácie a sci-fi. Aké???? Ja spomínam reálne veci z minulosti, kde ľudstvo bolo presvedčené, že koná dobro dopadlo to na figu. A opäť si zahrávame s niečim, o čom teraz nemáme poňatia a o pár rokov si možno ďalšia generácie ťukne do čela. Lenže zasa možno neskoro.
Ale asi sa opäť my spolu bavíme zbytočne.
@aristka nie sme odbornici na vsetko, ale na rozdiel od teba pouzivame zdravy rozum 🙂
ked niekto napise ze GMO je v poriadku a este tomu aj priklada uslachtile ciele ako ze sa tym znizi hlad vo svete, tak nie je kompletny .... potravin je vo svete az az, nepotrebujeme geneticky modifikovane svinstva, len nenazranci by mali lepsie prerozdelovat, niekde sa uz od samej dobroty nevie co by sa jedlo a niekde umieraju deti od hladu, to je chore
@aristka A muž nespomínal, že si sa stavila na rozbor potravín. 😀 Mohli sme posedieť pri Bio káve s Bio mliekom.
Ale aj tak vďaka, že si urobila rozbor. Len prosím, ktorý olej to je karcinogénny? ten, čo mám z obchodu, či ten domáci? Aby som vedela, ktorému sa vyvarovať. Ak teda môžem, napíšem ti mailovú adresu, že by si mi zaslala ten rozbor. Alebo hoď ho rovno tu verejne, nech sa i iní poučia. Prípadne dodaj poučenie, ktorým kvalitným palmovým to nahradiť. Ďakujem.
By the way, je mi úprimne jedno, čo tebe pripadá smiešne. 😉
@xsunx o modifikovaných potravinách tj.zložkách neviem moc ,ale viem ,že kríženietj.šlachtenie rastlín a zvierat používame odjakživa a je to obyčajné vymienanie génov a len geneticky modifikované je pod mikroskopom ,čo znamená zoberiem len čo potrebujem ,napr.odolnosť voči plesni a mňa ako záhradkára by veľmi potešilo keby rastlinky ako rajčina alebo jahody nemali pleseň a nepotrebovali postrek ...čo sa týka zneužívania ,aj bez ušlachtilých výskumov sa vždy nájde pako ,ktorý dokáže veci zneužiť a vymyslieť neušlachtilú vec ..príklad vynašla sa atómová energia ,mali elektrinu a niekto si vymyslel a zostrojil bombu ,zostrojili autá zišli z toho tanky a pancierované vozidlá...zostrojili zbrane ,aby ľudia mali čo jesť a s čím zabiť zviera ,otočili ich aj proti ľudom a takto by sme mohli ísť ďalej .....inak ak je to podľa váš tak strašná záležitosť a je to strašne škodlivé tieto potravinové zložky na zdr.človeka určite na to myslite ak budete dávať príklad na zvyš.chorobnosti na diabetes ,onko choroby a autizmus a najmä sem buchnete príklad z ameriky ,kde sú tieto potraviny povolené ..toto píšem aj pre zvyšok av obce....
@aristka Ja len, že neviem, kedy si bola u nás robiť ten rozbor, keď ja si tvoju návštevu nepamätám. Hlavne, že ty dobre vieš, aký nekvalitný olej používam.
Tak hovor naozaj za seba a netvrď tu nezmysl o kvalite oleja, ktorý používam ja.
Osobne by som zasa nikdy nepoužila raciol, ale ty si kľudn epoužívaj, čo len chceš. Len nechápem, že vieš na diaľku posúdiť kvalitu potravín, ktoré používame my doma.
Mne je nič do podpory ekonomiky našej krajiny, ja kupujem potraviny podľa kvality. Ekonomiky podporujeme dostatočne svojimi daňami ja i môj manžel.
A vidieť, že máš pramálo info o genetickej modifikácii a dôvodoch, prečo sa povolilo to pestovanie konkrétne u nás.
Každého z nás však zaujíma niečo úplne iné.
@abbey1 ja som ti napísala ,že viem len to čo som napísala ,ja nie som genetický výskumník a nevyznám sa v génoch rastlín ,na to sú študovaný ľudia a ja nie som z tých čo sa na niečo hrajú a pľujú tu záležitosti len na základe samoštúdia ,aj hnojarina sa učí ....rozprávam len o tom čo viem a dokonca aj tam viem ,kde sú moje hranice ,lebo nepracujem alebo som sa netratla alebo nemám skúsenosti napr.s takou tuberkulózou ,kde som tu diskutujúcich odkázala na dr.,ktorý robí na pľúcnom ....

@aristka bola. Ešte sa divila, prečo malú nechcem ďalej očkovať. Jednoznačne to poprela samozrejme