icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
stefi76
18. nov 2013

@7katka málokedy sa dá dokázať, že niekto sa nakazil VHB po transfúzii, pri týchto krvných nákazach je dlhá inkubačná doba- až 6 mesiacov, kedže je tam mnoho ciest prenosu, človek môže získať VHB u aj zubára alebo aj na pedikúre, detí matiek ,ktoré sú HBsAg pozitívne sa hneď po narodení očkujú a tiež sa im dáva hyperimúnny globulín.

7katka
18. nov 2013

@stefi76 mne stale vychadza prenos krvou a sexualne, zubara si vyberam,pedikuru zvladnem aj sama, nedrogujem a promiskuitne nezijeme

stefi76
18. nov 2013

@7katka ty máš hepatitídu B?

tanapeta
18. nov 2013

@aristka vidíš, to nemáš prečo čítať..takže asi tak.
Uvidíme, keď nastanú epidémie...to máš pravdu. Zatiaľ nemám potrebu očkovať moje deti preventívne.

7katka
18. nov 2013

@stefi76 tak to teda nie

7katka
18. nov 2013

@stefi76 a co sa tyka ockovania, viem, ze sa tvrdilo, preockovanie kazdych 5 rokov, ked na to prislo, tak netreba ucinnost je 10 rokov, ked preslo 10 rokov, ucinnost je dozivotna(islo o dospelych), tot by malo byt poriesene pred zavedenim vakciny na trh i akehokolvek lieku, nie zistovanie na populacii ockovanych ludi
Ked je to take prospesne, preco vela zdravotnikov odmieta ockovanie, radsej risknu chorobu z povolania ako ocko?

7katka
18. nov 2013

@stefi76 ak pracujes v zdravotnictve, si ockovana?

stefi76
18. nov 2013

@7katka áno, aj moje deti.

stefi76
18. nov 2013

@7katka čo sa týka zdravotníkov- žiaci stredných zdravotných škôl a lekárskych fakúlt musia byť očkovaní proti VHB, ináč by ich nepustili na praktické vyučovanie, starší zdravotníci boli očkovaní dávnejšie, preočkovanie bolo zrušené, po rokoch sa zistilo, že aj nepatrné množstvo protilátok stačí na imunitnú odpoveď v prípade kontaktu s VHB, nie je tu potrebná booster dávka ako pri iných vakcínach.

7katka
18. nov 2013

@stefi76 musia, aj to je relativne, nemozu nikoho do nicoho donutit a stale si stojim za tym, ze ak nieco ide na trh, dopredu ma byt doriesena ucinnost vakciny.
A chcem vidiet, ako studentom beru krv na protilatky, ci su chraneni pred hep.B, to ze su ockovani este nic neznamena a to i rodicia, ktori deti ockuju by mali mat zaujem, ci vobec si ich ratolest vytvorila protilatky proti ockov.chorobe a nie ked ochorenie, tak su prekvapeni, ze ako sa to mohlo stat, bud si ziadne protilatky nevytvorili a pri virus. ochoreni sa mozno zmenil typ,zmutoval, smola

stefi76
18. nov 2013

@7katka Vírus hepatitídy typu B nie je ako vírus chrípky, nezvykne mutovať.

7katka
18. nov 2013

@stefi76 matky ockuju aj proti chripke
Na zamyslenie stoji preco nie su studenti ockovani i proti pneumonii, kedzesa prenasa kvap. infekciou, co je iste vacsia pravdepodobnost nakazy, dopadnut moze akokolvek, kedze stav imunity je rozny u roznych ludi.....

stefi76
18. nov 2013

@7katka vakcína proti chrípke sa upravuje každý rok, podľa kmeňov, ktoré cirkulujú v populácii, akú pneumóniu si mala na mysli?

7katka
18. nov 2013

Vakcina pneumo 23, vsak tam su kmene ,ktore ohrozuju najviac, ci sa vedci mylia? O chripke to je zname, ako sa pripravuje vakcina, no par znamych by sa podakovalo, kedze boli ockovani a ochoreli a my neockovani nie a boli sme v kontakte spolu.

7katka
18. nov 2013

nepresviedcam ci ockovanie ano ci nie, ale pokial nebude bezpecne, bez NU, tak by malo byt dobrovolne, chory pacient tiez nie je pokutovany za to, ze odmietne liecbu, nikto ho nestiha, dalej chodi k lekarom na vysetrenia, poistovna to preplaca a dajme tomu taky pacient s onko ochorenim po chemo,ktory sa rozhodne ukoncit liecbu ma mizivu imunitu, vselico sa na neho nalepi a tak moze byt zdrojom ochoreni a nikto to neriesi, je to jeho rozhodnutie, co spravi so svojim zdravim.
Padla niekde zmienka, ze matky, ktore deti neockuju, by si mali platit zdravot. starostlivost, preco, ked su rodicia pracujuci a cast sa strhava na nemocenske, potom tiez stoji za uvazenie, ze preco si komplet liecbu neplatia narkomani, alkoholici, ktori si vedome poskodzuju zdravie,dokazatelne a ich liecba stoji neskutocne peniaze, ako i odvykacia terapia i komplikacie, navyse v urcitom stupni zavislosti nie su schopni fungovat a tak su pre spolocnost bez ekomonic.prinosua nikto ich nejde lyncovat

prevenar
18. nov 2013

@stefi76 ..vakcina proti chripke sa vyrobi "100 rokov" pred vypuknutim sezony ..oni sa snazia len UHADNUT , ake kmene budu ASI aktualne tu ktoru sezonu .. z nejakeho dovodu sa zvyknu castejsie zmylit , ako trafit , to po prve ..po druhe , vakcina obsahuje len par kmenov (kolko to sa mi nechce zistovat ,,ale co si spominam tak nejak okolo 5-6 ? ) ..kmenov chripky su stovky (zrejme tisice) a tie sa navyse stale menia a vyvijaju.

cele toto ockovanie je fantastickym komercnym trikom na ludi , ktori nie su schopni das si namahu s nejakym studiom tejto problematiky. v konecnom dosledku sa to tyka kazdej vakciny ..ale vakcina proti chripke je ziarivym diamantom medzi vakcinami 🙂

jedna sa o stopercentny prasok proti tigrom 🙂 - vidis nejake tigre vonku ? nevidis ! takze funguje 😵

aristka
18. nov 2013

@7katka katuška ak si bola v špitály ,ja nehovorím o hepatitíde A ,ale hepatitíde B ,ktorej je dosť a aj pár prípadov hep.C a z toho len jedna bola narkomanka a kurtizána...

7katka
18. nov 2013

@aristka pokial personal dodrziava bezpec. predpisy, sanca nakazit sa je minimalna, rukavice pri odbere, pri hygiene, operateri 2 rukavic, atd., na oddeleniach,kde je kontakt s biolog. materialom pouzivaju vsetky dostupne ochranne prostriedky, na ostatnych oddeleniach to tak nie je, nielen kvoli nedostatku materialu,ale kvoli i naivite personalu, ze sa im nic nemoze stat a potom on je zdrojom nakazy

aristka
18. nov 2013

@7katka hepatitída B jej prenos nehrozí len krvným derivátom ,ten príklad čo si dala ......asi žiješ v moc čístom prostredí ,ale ak by tvoje dieťa v mestkom parku našlo otvorenú inzulínku tak ako moje ,možno by si inak hovorila ...alebo dokonca dávnejšie v práci sa napichla naša námestníčka na inzulínku ,keď okopávala predzáhradku pred bytovým domom ,nebezpečné je to veľkou odolnosťou a životnosťou tohto vírusu ...inak asi promiskuita ,bola za socializmu dosť veľká ,keďže sa nám ukazujú 50 a viac ročný pacoši ,ktorý ani nedostali krvný derivát a ešte veľmi veľa ich nevie ,že vôbec niečo v sebe majú....

aristka
18. nov 2013

@7katka dodržiavať môžeš ,ale chybička sa stane a rukavice sa veľmi ľahko prepichnú ihlou alebo prederavia kedy najmenej chceš ,čo je častý jav a pichať v 2 pároch rukavíc je odveci...

aristka
18. nov 2013

@7katka každý rok v rámci preventívky nám robia protilátky

7katka
18. nov 2013

@aristka tak to ste dobry spital, inde som nepocula, ze by to robili

7katka
18. nov 2013

@aristka videla som neurochirurga, ktory si daval dvojo rukavic a navyse farebne odlisene a na otazku, co su to za rukavice, mi bolo povedane, hrubsie, kvalitnejsie, sestricku som malokedy zazila, zeby mi brala krv v rukaviciach, tie snad maju len rychlici

7katka
18. nov 2013

@aristka no to caro velkomesta a narkomanov

aristka
18. nov 2013

@7katka robila som v 2 a v obidvoch špitáloch ,hovorím o fakultných nemockách...inak je tu zaujímavá info v inej téme ,že v uk je bežná prax očkovať tehu mamičky proti čiernemu kašľu ....a inak to viem ešte od jednej maminky ,ktorú tiež chceli v uk očko ako tehu ....zaujímavé ,ale asi je to tam bežné ....

petot
18. nov 2013

@kvacka Síce z princípu nesúhlasím s názorom, že by nejaké očkovanie malo byť povinné, ale ďakujem Ti za slušné vysvetlenie Tvojho postoja a osobné skúsenosti.

stefi76
18. nov 2013

@7katka rukavice pri odbere používa málokto, hoci by mal, operatéri už vôbec nepoužívajú 2 rukavíc, akokoľvek môže zdravotnícky personál dodržiavať hygienicko- epidemiologický režim nechráni ho to pred nákazou VHB, ak máš prístup skús si nahliadnúť do evidencie úrazov a poranení , ktoré sa vedú na oddeleniach, zaujímave je to na chirurgických pracoviskách alebo na operačných sálach, koľko rozmanitých poranení tam je, vystreknutie krvi pacienta do očí počas operácie, pichnutie ihlou, skalpelom... a nevieš od koho, vyšetrenie serologických markerov na vírusové hepatitídy a na HIV sa nerobí paušálne u každého. A najlepšie na tom je,že ani rukavice nechránia pred VHB, aj nové nepoužité rukavice majú mikroskopické póry, cez ktoré prejde vírus hepatitídy B, bez alkoholovej dezinfekcie rúk je použitie rukavíc o ničom.

aristka
18. nov 2013

@7katka jedno je výhoda ,že sa pacoši vyšetrujú na hep.....čo 10 rokov a dá sa povedať neni dávno nebolo a my keďže máme dosť vstupov a krvné procesy pravidelne sme robili ako odd.,sme si to vybojovali ,keďže fakt toho bolo dosť a som rada ,že je to už štandart pri prijme a tehu mamičiek....

aristka
18. nov 2013

@stefi76 u vás sa nerobí .... ☹,inak tých úrazou ako píšeš je až ,až a rukavice sú ti na nič ,ale s tým treba robiť ,oni to nepochopia...

kbeata
18. nov 2013

@7katka ta alergia skor z hexy,mas ju pomnozenu na kuratach,vajciach ci tak nejak,bcg by zas mala byt na hovadzom 😒