(Ne)očkovanie na Modrom koníku
Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.
* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.
Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem
Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )
@sirinka no vieš čo keď pôjde nejaký dokument v tv ,napíšem ti ..či o číne alebo o indii ....alebo ak sa tam náhodou dostanem ,pošlem foto...inak vieš o tom ,že v indii máme tiež ľudí ,ktorý pracujú na projektoch cez trnavskú univerzitu ..prečo sú tam ....vieš je som len reálna a nemám veci zidealizované ,ale pracujem s faktami ....a ty si my žiadne nedala ....a čo tu predvádza zvyšok sú čisté paranoje....a sem tam mamička chorého dieťatka ,ktorú chápem ,že hľadá príčinu stavu svojho drobca a len jednej som uverila ,že má Nu a príčinu neočko a má to aj potvrdené....samozrejme nezahrňujem autizmus,o tom toho tu bolo ...takže nič nedávaš ,len to ,že čínska medicína u teba funguje ,čo je dobré ,plus pitie čistej vody zo studne ..
Že aj tu natrafím na info o Indii a hneď aj so správnou teóriou prečo sa neliečia. 😉 Ďalej rozvádzať nebudem, lebo aj tak istí ľudia pochopiť nebudú chcieť, či vedieť.
@gabrielkaa Nemusíš veriť mojim číslam, na konci sú zdroje, môžeš sama prelúskať zdravotné ročenky a overiť si to 😉
@petot Môžem si to pozrieť, diky. Ale, chcem podotknúť, že informácie môžu byť trošku skreslené, lebo zaznamenávali sa len úmrtia ktoré boli nahlásené, a v krajinách tretieho sveta umierajú tisícky detí, o čom my nemáme ani páru, nakoľko takáto evidencia tam nefunguje. Takisto za čias mojej starej mamy, mreli deti, na také choroby ako záškrt, čierny kašel a neviem čo, a na tých dedinách dalekých či už kysuckých alebo čičmianskych tak tam takéto evidencie ak aj boli vedené určite nespadali pod nejaký centrálny register alebo štatistický úrad. Takže tiež to podľa mňa nie je až taká hodnoverná info.
@gabrielkaa Mňa by presnosť štatistík z nejakej Nigérie alebo Ugandy trápila omnoho menej než ich relevantnosť. Tie životné podmienky (vrátane všeobecne uznávaných zdravotných ukazovateľov ako je kalorický príjem na osobu, priemerná dĺžka života, dostupnosť nezávadnej vody, rozloha bývania na jednu osobu, populačné charakteristiky atď) sú jednoducho príliš odlišné oproti našim.
S evidenciou máš pravdu, ale čím slabšie sa viedla vo vzdialenejšej minulosti, tým viac to ešte oslabuje úlohu očkovania, pretože údaje zo vzdialenej minulosti budú podhodnotené. Ináč slabiny evidencie sú jednými z dôvodov, prečo štatistiky úmrtnosti považujem za spoľahlivejšie než štatistiky chorobnosti: kým úmrtnosť obyvateľstva sa aspoň centrálne sledovala a každoročne publikovala, a teda aj príčiny úmrtí sa aspoň v rozsahu možností skúmali, tak chorobnosť na infekčné ochorenia sa až do 60. rokov (ČSR) systematicky nehlásila a lekár nemal ani dôvod sa podrobne zaoberať ochoreniami ktoré boli úplne bežné a považovali sa za súčasť detstva, ako napr. osýpky, mumps alebo rubeola.
@petot No ja som práve myslela úmrtnosť na choroby voči ktorým sa teraz očkuje bola dosť vysoká. Dosť vysoké percento detí (oproti súčasnosti) mali komplikácie a u najmenších detí skončili pneumóniou - čo malo mnoho krát smrtelný priebeh. A práve očkovaním (alebo teda čím ešte) sa znížil výskyt tejto choroby.
A osýpky sú tiež neni úplne neškodné a a majú celý rad komplikácií, tiež už spomínaná pleumónia...
Ano, veď je možné, že aj napriek očkovaniu sa vyskytne choroba, ako lekári upozorňujú, ale má úplne iný priebeh keď je imunitný systém zmobilizovaný... aspoň podľa lekárov.
@sampo
@gabrielkaa Úmrtnosť bola dosť vysoká a prevažne klesla ešte pred zavedením očkovania. Takže ak by niekomu z údajných odborníkov záležalo na zdraví, tak by predovšetkým hľadal tie faktory, čo ten pokles spôsobili, a nesnažil by sa za každú cenu obhajovať "vedúcu úlohu očkovania" tam, kde je to zjavná nepravda.
@gabrielkaa uplne iny priebeh? 😕 to je aky? Podla rozpravania svokry malo toto dost zly priebeh, skoncil dokonca v nemocnici..a ona si ho vypytala domov 😉 imunitný systém sa azda mobilizuje pri každej chorobe.. v rámci svojich možností, preto ma aj kazda choroba iny priebeh u roznych ludi
@sampo samozrejme nie pre každého je vhodné ockovanie....ale nastatie fatalnych naskedkov po očkovani je malé percento
@petot nepřestala som si tvoje studie, kedy bolo zaznamenané,že je ochorenie na ústupe?
@gabrielkaa to mozno ano..tych fatalnych, ale keby to bolo moje dieta, tak asi neskacem od radosti ☹ a je kopuinych, ktore fatalne nie su a nikto to nikdy ani neprizna... 😝 ja neviem no.. na sk ziadny individualny pristup neexistuje a funguje tu hlavne "bububu", dr. O tom nevedia vobec hovorit vecne a bez emocii (teda nielen dr, aj polovica MK 😀 ja sa nestaram, ci niekto (ne) ockuje a preco..je to kazdeho vec
@gabrielkaa fatálnych následkov po očkovaní je malé percento, fíha, čo by si povedala, keby to malé percento bolo práve tvoje dieťa? vakcínou proste riskuješ a môže sa to stať aj práve tebe. je ešte len január a v čechách sú dve úmrtia detí, kde súvis s očkovaním je do očí bijúci, aj keď silou mocou sa to snažia zvaliť na niečo iné, len nie na "posvätnú" vakcínu
@gabrielkaa Kedy bolo na ústupe? Jednoducho vtedy, keď úmrtnosť z dlhodobého hľadiska trvale klesala.
@petot mzsr vo svojich spravach uvádza pokles ochorenia v 50tych rokoch po zavedení vakcinacie.
@monika111111 k tejto teme som sa vyjadrovala najmenej 3x...a keby som sa opytala ja teba, keby tvoje dieta zomrelo na meningkoka ako nedávny pripad? Dieta nebolo ockovane. Také isté zastrasovanie. Aj na ATB boli umrtia a považuje sa to za revolučny objav - penicilín.
@gabrielkaa Na meningokoka by asi pomrela vacsina deti z nas tu. Meningokok totiz nie je pokryty povinnym ockovanim.
@kveta Nehovoriac o tej uzasnej meningokovej vakcine tu v NO v 80 rokoch. Az tri roky ju testovali na mladezi a aj doteraz ju volaju ako testujucu a nemala ucinky (heh, hovoria len o nedostacujucom ucinku). Teraz hovorim o type B. Lebo typ A, C, W, Y existuje, ale akoze najviac tu je rozsireny B typ a na ten nic nemaju.
@kveta - neviem presne čo to bolo, hovorili o tom lekari v uz spominanej relacii "pod lampou". mozno to bolo encefalitida, cize zapal mozgu - ako komplikacia a na nuz je uz umrtnost 10%. Ale ved už o tom nebudem písať. to je vcelku jedno. Je to na každom z nás. Čomu verí, a čomu nie. Len som chcela do tohto prostredia dať aj iný pohľad na vec.
@gabrielkaa V pohode pis. To bolo len upresnenie, ze sa nespaja meningokok s povinnym ockovanim. Osobne som za to, aby sa riesil ockovanim radsej meningokok ako mumps a podobne lahke ochorenia.

@aristka ved ty sa tu stale vysmievas ostatnym, ze vsetko co vedia je z google... A aha, sama vyuzivas ten isty zdroj a este sem aj tak hadzes tie linky, nech je vyhladavac pekne viditelny 😉