icon

(Ne)očkovanie na Modrom koníku

martinjasen
10. jún 2013

Táto téma je o Očkovani. Na rozdiel od mnohých iných, jej hlavným cieľom je dokázať, že sa o tejto ťažkej téme dokážeme rozprávať so vzájomnou úctou k sebe aj k našim názorom.

* Pridajte slobodne svoj názor s dobrým úmyslom a umiernene.
* Čítajte s otvoreným srdcom, príjmite iny názor, rozmyšľajte o ňom.
* Pýtajte sa s dôverou, ak máte otázky k tejto téme.
* Odpovedajte na otázky iných s úprimnou snahou pomôcť, bez snáh manipulovať a presviedčať.
* Nevyjadrujte súd nad niekým za jeho zmyšľanie, alebo správanie.

Kto je presvedčený, že jeho názor je bezchybný a správny, nech radšej do tejto témy nevstupuje. Je pre tých, ktorí hľadajú, zvažujú, pochybujú a vážia si každý názor. Ďakujem

Tema súvisí s článkom: Téma (ne)očkovania na Modrom koníku ( https://www.modrykonik.sk/fotoblog/martinjasen/... )

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
sisaka
3. feb 2014

@aristka ako dlho musia resuscitovat to sice neviem, ale viem, ze ziadni oficialni predstavitelia, ktori maju v krajine na starosti prevenciu chorob vratane ockovania a vsetkeho co s nim suvisi urcite nemozu popierat, ze k takejto reakcii po ockovani moze dojst, kedze je povinne (aspon tu v Kanade) po ockovani zotrvat v zdravotnicom zariadeni po dobu cca 15 min, prave z tychto dovodov, aby v pripade potreby bolo mozne podat okamzitu pomoc. POvinnostou zdrav. personalu, ktori ockuje je mat po ruke anafylakticke balicky, kde su lieky ako epinephrine, hydrocortisone ... ak to na SLovensku nie je zabezpecene, nie je to chyba ockovacej latky, ale nariadeni, ktorymi sa lekari maju pri ockovani riadit

sisaka
3. feb 2014

@zita19 dakujem za tvoj prispevok, mala som pocit, ze som sa asi nejasne vyjadrila .....

zuzkaanicka
3. feb 2014

@sisaka ja myslim, ze to bolo pochopitelne ... aj ked zjavne nie pre kazdeho 😉

petot
3. feb 2014

@zita19 Som rád, že súhlasíš, že dieťa môže zomrieť na anafylaktický šok po očkovaní.

zita19
3. feb 2014

@petot Povedz ktore. Velmi ma to zaujima.
A ano travim na MK skoro kazdy vecer. Mam tu priatelky s ktorymi rada preberam mnoho roznych tem. Nepozeram Panalek. Nemam ani male deti o ktore sa treba postarat, je zima, neda sa chodot na zahradu... Kecam s babami. Je mi s nimi prijemne.

aristka
3. feb 2014

@sisaka na slovensku to máme tiež a kým mamička oblečie dieťatko na poradni je to aj pol.hoďka ,ktorá je odporúčaná ..plus každá ambulancia je vybavená tak ako u vás my tomu hovoríme resuscitačný balíček a s tými istými liekmi ,....a má to každá ambulancia bez ohľadu špecializácie ...a je to kontrolované ,inak ambul .nedovolia otvoriť...

aristka
3. feb 2014

@petot ja som mala anafylaxiu po pomele tj .citruse ,jódovej kontrastnej látke a čo teraz ...treba len vedieť čo robiť tj prvú pomoc....

zita19
3. feb 2014

@petot rovnako ako moze zomriet po podani kontrastnej latky, po podani antibiotik, zjedeni orecha, pichnuti vcelou... Zas si si vytrhol z kontextu len to co sa ti hodilo... Ked si uz informatik, tak si napis ten selekt poriadne...

zuzkaanicka
3. feb 2014

@petot a ja este dodam a na tom trvam ... clovek, ktory niekoho oznaci vakcinacista, jasne dava najavo svoje zvratene myslenie a darmo bude komukolvek cokolvek vysvetlovat a este nebodaj tvrdit, ze niekto iny robi chybne zavery 😉 ... a je uplne jedno, kto s tym terminom prisiel prvy 😉 ... a tiez je uplne nepodstatne ako sa sprava k par znamym, ktori ockuju 😉

zita19
3. feb 2014

@aristka pravidlo 30 minut plati uz cele desatrocia... Lenze @petot nema o tomto pravidle a povinnom vybaveni protiskovou sadou na ambulanciach ani sajn...

zuzkaanicka
3. feb 2014

@zita19 no, ono to s tou informatikou nebude asi az take zhave 😉

petot
3. feb 2014

@zita19 Orechy ani včely tu neriešim. Nie som na trhu ani na lúke. Témou je očkovanie.

aristka
3. feb 2014

@zita19 informatik nemá mať prečo ....síce sú to základné veci ,ktoré ovláda každý a ešte som nevidela mamičku ,ktorá by svoje dieťa obliekla za 5 sekúnd aj s opusteným čakárne ...

petot
3. feb 2014

@zita19 Tak toto bol dosť hlúpy záver. Si si fakt myslela, že neviem o tom nachystanom adrenalíne? A že neviem, prečo lekárka žiada po očkovaní aby "pre istotu" ostali deti pol hodiny v čakárni?

A myslíš si, že adrenalín je všemocný?

zuzkaanicka
3. feb 2014

@petot no, hlavne, ze tie Vase zavery su genialne 😉

aristka
3. feb 2014

@petot a čo ak tvoj vit.C spôsobí anafylaxiu ,máš pocit ,že to nie je možné a čo potom ty na nete mamička sama doma a kým príde 155 dieťa zomrie ...

sisaka
3. feb 2014

@petot ano, tema je ockovanie a ty si sem prisiel napisat sokujucu informaciu o tom, ze niekto zomrel na anafylakticky sok po ockovani. Jedno nechapem, koho s tym chces sokovat a komu bola tato informacia urcena. Kto dava deti ockovat o tom predsa musi vediet a ak o tom nevie, tak o tom vie lekar, ktory ockuje a ako tu uz niekto napisal su na to pripraveni. Ak sa niekto aj napriek upozorneniu lekara rozhodne v ambulancii neostat cakat a vyberie sa domov prebera zodpovednost za nasledky svojho spravania. Je to to iste ako podpisanie reverzu v nemocnici.

zita19
3. feb 2014

@petot v posadnych par prispevkoch sa riesi anafylakticky sok, taktze ho laskavo ber komplexne. Ked sa bude riesit nejaka ina komplikacia, tak sa budeme o nej bavit hadam komplexne, alebo zaz si len vyberies vakcinaciu. Toto je jasny dokaz, ze nemas ani tolko informacii o medicine ako mam ja, a to som laik. Mozno lepsie informovany laik ale laik.
Hlavne, ze ty tu siris zdravotnicku osvetu. Co by si poradil matke, ktorej dieta nabieha do anafylaktickeho soku kdesi na ulici? Spytal by si sa jej kedy bolo ockovane alebo by si ho zacal zachranovat?
A to prislovie, ci porekadlo, aby sme nezahovarali orechmi...

zita19
3. feb 2014

@petot lenze ta lekarka nechava v cakarni dieta aj po podani antibiotik alebo hocijekeho injekcne podavaneho lieku. Nezabudaj aj na to. A na anafylakticky sok je adranalin a antihistaminika prve co sa podava. Je jedno ci je reakcia na lieky alebo orechy.

petot
3. feb 2014

@aristka To by bolo zlé. Našťastie je to veľmi nepravdepodobné, keďže sa to v 400-miliónovej Amerike nestalo ani raz za najmenej 20 rokov. Dokonca neviem o žiadnom publikovanom prípade kdekoľvek na svete za ľubovoľne dlhé časové obdobie.

aristka
3. feb 2014

@petot inak prvý je hydrocortison a ak príde k zlyhávaniu riešia sa katecholamíny ,takže zas si znalý...

zuzkaanicka
3. feb 2014

@petot ak vy o nejakom pripade neviete, to znamena, ze taky pripad isto nenastal? 😉

petot
3. feb 2014

@zita19 Používaš škaredé manipulatívne podsúvanie.

aristka
3. feb 2014

@petot neviem prečo si myslíš ,že všetko je medializované ...vieš koľko ťažkých alerg.reakcií sa denne rieši ..keby si videl po reďkovke alerg.reakciu ako ja mal by si dosť ...a nebolo to nikde v médiach ....

zuzkaanicka
3. feb 2014

@petot to o tom manipulovani pisete o sebe? 😉

petot
3. feb 2014

@aristka Niektoré deti zomreli po očkovaní priamo v ambulancii lekára. Bez ohľadu na to, čo robil.

zita19
3. feb 2014

@petot kde?
A to porekadlo... Furt cakam...

petot
3. feb 2014

@zuzkaanicka Píšem o tomto, citujem: "Hlavne, ze ty tu siris zdravotnicku osvetu. Co by si poradil matke, ktorej dieta nabieha do anafylaktickeho soku kdesi na ulici? Spytal by si sa jej kedy bolo ockovane alebo by si ho zacal zachranovat?"

zuzkaanicka
3. feb 2014

@aristka Ty si este nepochopila, ze nasledky po ockovani sa tutlaju, ale keby sa nieco nahodou (velkou nahodou) stalo po uziti C-cka, tak by to bolo vo vsetkych spravach? 😅

aristka
3. feb 2014

@zita19 jáj teraz som sa zasmiala ...vieš prečo si tu na mk kratšie ako ja a máš viac príspevkov ....no mám čo dohánať... 🙂